ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε κλίμα «βαρύ» αναχωρεί ο Μουσαράφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΟΥΕΤΑ-ΡΑΒΑΛΠΙΝΤΙ.-

Υπό τη σκιά της επίθεσης αγνώστων ενόπλων στο αεροδρόμιο της Κουέτα αλλά και της δολοφονικής επίθεσης αγνώστων έξω από το δημαρχιακό μέγαρο στο Καράτσι, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πακιστανός ηγέτης, Περβέζ Μουσαράφ. Την ίδια στιγμή εντείνονταν οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της χώρας, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Γουέντι Τσάμπερλεϊν, διαβεβαίωνε, με νόημα, ότι «οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εντός Πακιστάν και τη λαθραία διακίνηση όπλων προς το Αφγανιστάν, καθώς γνωρίζουν, όπως και ο Πακιστανός ηγέτης, ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνδέονται με τη σταθερότητα στο Πακιστάν»!

Ομάδα αγνώστων ενόπλων άνοιξε πυρ στην κεντρική πύλη του αεροδρομίου της Κουέτα στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, χτες τα ξημερώματα. Ακολούθησε συμπλοκή και ένας φρουρός έπεσε νεκρός, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, τραυματίστηκε και ένας από τους επιτιθέμενους, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν. Οι τοπικές αρχές ασφαλείας ερευνούν το περιστατικό, αν και υποπτεύονται ότι συνδέεται με την αναστάτωση που επικρατεί στην επαρχία με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές με αφορμή τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Στο Μπαλουχιστάν βρίσκονται τα δύο από τα τρία αεροδρόμια που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις, στο Πασνί και στο Νταλμπαντίν. Το τρίτο αεροδρόμιο βρίσκεται στο Τζακομπαμπάντ, της γειτονικής επαρχίας Σιντχ, και είχε, επίσης, γίνει στόχος μιας ανεπιτυχούς επίθεσης αγνώστων ενόπλων, τον περασμένο μήνα.

Λίγη ώρα αργότερα, 4 ένοπλοι, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, άνοιξαν πυρ στην είσοδο του δημαρχείου στο Καράτσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, ένας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν 6 άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας χριστιανός δημοτικός σύμβουλος. Οι αρχές εκτιμούσαν ότι η δολοφονική επίθεση σχετίζεται περισσότερο με την πολιτική βία που χαρακτηρίζει την πόλη παρά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Παρά τα νέα περιστατικά βίας, ο Περβέζ Μουσαράφ ετοιμάζεται να αναχωρήσει σήμερα για την πρώτη μεγάλη επίσκεψη στο εξωτερικό. Θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ θα σταματήσει για συναντήσεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Η πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού χαρακτηρίζεται από δυτικούς αναλυτές σε μεγάλα ΜΜΕ ως «η μεγάλη επιτυχία» του Πακιστανού ηγέτη, ο οποίος, συστοιχιζόμενος με τις ΗΠΑ, πέτυχε «να εκμηδενίσει τους εσωτερικούς αντιπάλους του, είτε ισλαμιστές είτε αντιδυτικούς», και ταυτόχρονα να κερδίσει σε κύρος στη διεθνή κοινότητα, αφού πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως «απλός δικτάτορας, όπως μέχρι πρότινος».

Για πολλούς, όμως, οι εκτιμήσεις αυτές δεν αποβλέπουν παρά να κατευνάσουν τα πνεύματα καθώς η κατάσταση εντός του Πακιστάν είναι πραγματικά ανησυχητική. Μπορεί οι διαδηλώσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών να μην έχουν συγκεντρώσει το αναμενόμενο πλήθος, όμως, υπογραμμίζουν πολλοί, αυτό οφείλεται στη βιαιότητα των αρχών, ενώ η πλειοψηφία του κόσμου διαφωνεί, χωρίς να το εκφράζει, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για δικτατορία.

Μεγάλη διαδήλωση ειρηνιστών

Η μεγαλύτερη φιλειρηνική διαδήλωση από την έναρξη της κρίσης στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Ραβαλπίντι. Δεκάδες χιλιάδες μέλη ανθρωπιστικών, γυναικείων, φιλειρηνικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου και των γραμμάτων συμμετείχαν στη μεγάλη φιλειρηνική συγκέντρωση, που διαδήλωσε την αντίθεσή της τόσο στις αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.


Παρέμβαση Μπους στην «αντιτρομοκρατική» διάσκεψη της Βαρσοβίας

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Προϊόν χοντροκομμένης προπαγάνδας άνευ επιχειρημάτων σερβίρισε διά δορυφόρου ο Πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη χτεσινή «αντιτρομοκρατική» διάσκεψη Προέδρων χωρών απ' την κεντρική και ανατολική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία.

Στην αρχή, ο Πρόεδρος Μπους παρομοίασε την οργάνωση αλ-Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον Οσάμα Mπιν Λάντεν «με ολοκληρωτικά καθεστώτα» που συμμερίζονται τις ίδιες «τρελές παγκόσμιες φιλοδοξίες, όπως τα καθεστώτα που εξουσίαζαν κάποτε πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα».

«Σήμερα η ελευθερία μας απειλείται, όπως οι φασίστες και οι τύραννοι πριν απ' αυτούς τους τρομοκράτες της αλ-Κάιντα, τους Tαλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Γη που προσπαθούν να επιβάλλουν ακραίες απόψεις μέσω απειλών και βίας» είπε μεταξύ άλλων ο Μπους ισχυριζόμενος στη συνέχεια πως η οργάνωση αλ-Κάιντα δρα «σε περισσότερες από 60 χώρες μεταξύ αυτών ορισμένες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αναζητώντας χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα»...

Οι δεκάδες Πρόεδροι και ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας τον χειροκρότησαν με θέρμη. Στη συνέχεια εξέδωσαν κοινή διακήρυξη λέγοντας πως «θα σταθούν στο αμερικανικό έθνος όπως εκείνο υποστήριξε τον αγώνα για την ελευθερία μας»... Λίγες ώρες μετά, η διάσκεψη ενέκρινε σχέδιο με στόχο «τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών αντικατασκοπίας, ελέγχου των μεθοριακών διελεύσεων ατόμων, πληροφοριών και χρημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αργότερα, ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβανιέφσκι, που ήταν και ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, σχολίασε πως η «ομιλία του Μπους μάς αποδεικνύει πως η ανατολική και κεντρική Ευρώπη έχει να παίξει σήμερα ένα σημαντικό ρόλο».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Βίαιη καταστολή σε αντιπολεμική κινητοποίηση

Associated Press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η τουρκική αστυνομία έκανε ξανά το θαύμα της: επενέβη σε διαδήλωση αριστερών φοιτητών που διαδήλωναν κατά της ενεργής εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και με επίλεκτες δυνάμεις του στρατού, χρησιμοποιώντας κανόνια νερού, δακρυγόνα και ρόπαλα. Δεκάδες φοιτητές τραυματίστηκαν στα επεισόδια, τα οποία πέρασαν στα «ψιλά» των πρακτορείων.

Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν και μέλη αριστερών κομμάτων, αποτελεί αξιοσημείωτη λαϊκή αντίδραση την ώρα που η κυβέρνηση διαψεύδοντας όσα έλεγε μόλις τρεις μέρες πριν περί «μη αποστολής» στρατευμάτων αλλά μόνο «ομάδας ειδικών συμβούλων», ανακοίνωνε την αποστολή κομάντος στο έδαφος του Αφγανιστάν. Κίνηση που κατήγγειλαν, με ανακοινώσεις τους, τόσο το SIP όσο και το EMEP, χτες.


ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Κοινή «διακήρυξη για την τρομοκρατία» από Πούτιν - Βάτζπαγιε

Τεταμένη πάντα η κατάσταση στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΜΟΥΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες, δικοί μας και άλλοι. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γιατί, σε άλλη περίπτωση, θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της διεθνούς συμμαχίας», σχολίαζε, χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαγιε, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντούσε σε ερώτηση, σχετικά με το αν θα θέσει το θέμα του Κασμίρ και της Τσετσενίας στον Αμερικανό ομόλογό του, κατά την προγραμματισμένη για τα μέσα του μήνα συνάντηση κορυφής μεταξύ τους. Και, από κοινού με τον Ινδό πρωθυπουργό, συμφώνησαν ότι «ο ΟΗΕ οφείλει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και να προσδιορίσει το νομικό όρο της τρομοκρατίας».

Στη Μόσχα, που είναι η πρώτη στάση ενός 10ήμερου ταξιδιού του Ινδού πρωθυπουργού, οι Βάτζπαγιε και Πούτιν αναμένεται να υπογράψουν τη «Διακήρυξη της Μόσχας για τη Διεθνή Τρομοκρατία». Επίσης, θα εξετάσουν το μέλλον του Αφγανιστάν με δεδομένη τη συμφωνία τους για αποκλεισμό, «έστω και μετριοπαθών Ταλιμπάν» από μια νέα κυβέρνηση, αλλά και την υποστήριξη, που, εδώ και χρόνια, παρέχουν στρατιωτικά στην αφγανική αντιπολίτευση και λογικά δεν προτίθενται να θυσιάσουν προς όφελος κανενός άλλου (συγκεκριμένες ανησυχίες της Ινδίας για το Πακιστάν). Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο «διαρκούς βελτίωσης των πολιτικών και οικονομικο-τεχνολογικών σχέσεων», οι Πούτιν και Βάτζπαγιε θα υπογράψουν συμφωνία για την ανέγερση από τη Μόσχα πυρηνικού εργοστασίου στη νότια Ινδία, έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Σταθερά ...ένταση

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Κασμίρ, όπου Ινδία και Πακιστάν συγκεντρώνουν, εκατέρωθεν των συνόρων, στρατεύματα. Με χθεσινό του ανακοινωθέν, ο πακιστανικός στρατός υποστηρίζει ότι, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ινδικά πυρά έπληξαν δύο χωριά, στο, ελεγχόμενο από το Πακιστάν, Κασμίρ, σκοτώνοντας έναν πολίτη και τραυματίζοντας έναν άλλο. Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι ο πακιστανικός στρατός απάντησε και έπληξε ένα ινδικό στρατιωτικό φυλάκιο.

Την ίδια στιγμή, η ινδική αστυνομία διέλυε διά της βίας στο Σριναγκάρ, του ινδικού Κασμίρ, διαδήλωση κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, που διοργανώθηκε από το αυτονομιστικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ελευθερίας, όταν προσπάθησε να προσεγγίσει τα γραφεία του ΟΗΕ και έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό τον ηγέτη του, Σχαμπίρ Αχμέντ Σχαχ. Ο ίδιος υπογράμμιζε ότι η διαδήλωση είναι κατά του πολέμου και όχι υπέρ των Ταλιμπάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ