ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΓΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
'Η θα υποκλιθούμε ή θα διεκδικήσουμε

- Πώς ερμηνεύεται πολιτικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της στο Μέγαρο Μουσικής;

- Η απόφαση αυτή δείχνει τη διάθεση για υποταγή στα κυβερνητικά κελεύσματα, που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ιδιωτικοποιείται, να λειτουργεί σε βάρος και ερήμην του δημότη, να περνάει βασικούς τομείς της δημοτικής δουλιάς στον ιδιώτη και στο επιχειρηματικό κέρδος, να φορτώνει τα βάρη στο λαό. Σ' όλα αυτά τα κελεύσματα η ηγετική ομάδα της ΚΕΔΚΕ απαντάει θετικά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χρ. Λαμπράκης δεν είναι απλώς μια προσωπικότητα που λειτουργεί ερήμην και σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση προσδένει αναπτυξιακούς σκοπούς, προσδένει ρόλους της εκπαίδευσης και της Αυτοδιοίκησης, προσδένει αναβαθμίσεις ορεινών όγκων και ολόκληρων μεγαλουπόλεων, όπως είναι η Πάτρα, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα στον Λαμπράκη, με το γνωστό του ρόλο. Η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί το βεβαρημένο παρελθόν του συγκροτήματος Λαμπράκη, τη λαϊκή κατακραυγή, το αίσχος του Πάρκου Ελευθερίας και να το στηρίζει. Τους λόγους κι αυτές τις αιτίες που γεννούν "Λαμπράκηδες" και τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν πρέπει να ακυρώσουμε.

- Πώς μπορεί να γίνει αυτή η ακύρωση;

- Για τους λόγους που προανέφερα, με τους οποίους συμμορφώνεται η ηγετική ομάδα της ΚΕΔΚΕ, πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, σήμερα με το να αρνηθούμε να μπούμε στο Μέγαρο, με το να διαδηλώσουμε έξω από αυτό. Οχι μόνο οι δήμαρχοι. Πρέπει να υπάρξει η λαϊκή αντεπίθεση για να ακυρώσει σχέδια που θέλουν το λαό στη γωνία και λύσεις σε βάρος του. Για το λόγο αυτό όλοι, κάτοικοι, φορείς, δήμαρχοι, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές θα πρέπει να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους να διεκδικήσουν λύσεις σε όφελος του δημότη και του πολίτη, όπως καθημερινά διεκδικεί το ευρύτερο δημοκρατικό κίνημα.

- Πώς σχολιάζετε το πλαίσιο των κατευθύνσεων για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθείται στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ;

- Είναι γεγονός πως η στάση κάποιων από τους αιρετούς απέναντι στα προβλήματα, απέναντι στην κυβέρνηση που ευθύνεται γι' αυτά, μοιάζει περισσότερο με συμπεριφορά υπαλλήλων, που επιδιώκουν την εύνοια των προϊσταμένων τους, προκειμένου να πάρουν προαγωγή. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συνειδητή στάση αρκετών αιρετών και της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, περνά κρίση. Πρέπει, επιτέλους, να απαντήσουμε και ανάλογα να διεκδικήσουμε: Για ποια Αυτοδιοίκηση μιλάμε; Τη σημερινή; Μια Αυτοδιοίκηση που θέλει τους ΟΤΑ και τους αιρετούς όχι παράγοντες ανάπτυξης της χώρας, όχι θεσμικούς μεταρρυθμιστές με τον λαϊκό παράγοντα πρωταγωνιστή σε θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας, αλλά θλιβερούς διαδρομιστές να ικετεύουν από τα αφεντικά ψίχουλα, προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα;

- Ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι αιρετοί για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή στη δημοκρατική αποκέντρωση και την ανάπτυξη της χώρας;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο παρελθόν με τους αγώνες της, κατοχύρωσε ρόλους, αρμοδιότητες, αξιοποίησε το λαϊκό παράγοντα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Καλούμαστε σήμερα να αναλογιστούμε και να κάνουμε την επιλογή μας. Η θα αποδεχτούμε μέτρα και πολιτικές που μας γυρίζουν πίσω ή θα αντισταθούμε σθεναρά, με πρόταση και θέση για προοδευτική διέξοδο. Η θα πέσουμε στα γόνατα ή θα διεκδικήσουμε μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Χ. Δ.

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ - ΒΟΜΒΑ

Η Εκθεση της "Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια", με την οποία προαναγγέλλεται η αμερικανοΝΑΤΟική πολιτική και στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, δεν είναι μια έκθεση ανάμεσα στις τόσες άλλες που δημοσιεύονται κατά καιρούς γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις. Η σημασία της είναι μεγάλη και ξεχωριστή πρώτα απ' όλα εξαιτίας της σύνθεσης αυτής της "Διεθνούς Επιτροπής" και κατόπιν εξαιτίας των πηγών της χρηματοδότησής της. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Επιτροπή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, μπορεί να μην κατέχουν τώρα κυβερνητικές θέσεις (πολλοί κατείχαν όμως στο παρελθόν), αλλά βρίσκονται στα δυναμικά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Επίσης την Επιτροπή χρηματοδοτούν δυο αμερικανικά ινστιτούτα, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη της παγκόσμιας στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ομως για έναν ακόμη άλλο λόγο η Εκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο Κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Βαν ντεν Μπρουκ, δήλωσε ότι "εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπλέουμε με την ανάλυση και τις συστάσεις της Επιτροπής και η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτονόητα τις υιοθετεί". Ετσι λοιπόν το θέμα δεν αφορά σε μια "ιδιωτική πρωτοβουλία", όπως θέλησε να την παρουσιάσει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά σε μια πολύ καλά οργανωμένη προώθηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τις προτάσεις της οποίας "αυτονόητα υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ενωση".

Στην 170 σελίδων Εκθεση της "Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια" συστήνεται να τεθεί η ευρύτερη περιοχή υπό "την εγγύηση ισχύος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ", αφού "υφέρπει δυναμική για νέες συγκρούσεις και σε άλλα μέρη". Ανάμεσα στις πιθανές εστίες έκρηξης η Επιτροπή συμπεριλαμβάνει εκτός από τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Μακεδονία (όπως ονομάζει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), ακόμη και τη Μολδαβία. Στην έκθεση επίσης γίνεται λόγος για "τουρκική" και "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα.

***

Είναι σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για άμεση προαναγγελία επέμβασης και είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι προτάσεις προβλέπουν (αν δεν προτείνουν) την παράκαμψη των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ ή το Ελσίνκι και την ανάληψη άμεσης δράσης εκ μέρους των Αμερικανών, με μόνο κέντρο αναφοράς το ΝΑΤΟ. Σε κανένα σημείο της Εκθεσης, αν και υιοθετείται από την Κομισιόν, δεν αναφέρεται αυτοτελής παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Επιτροπή με πιο κομψό τρόπο επαναλαμβάνει ουσιαστικά αυτό που ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε πει τον περασμένο Φλεβάρη: "Αναρωτιέται κανείς γιατί η Ευρώπη δεν είναι ικανή να πάρει μια απόφαση στα ίδια της τα εδάφη. Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να ρίξουν το πολιτικό και στρατιωτικό τους βάρος, για να βρουν μια λύση στην ευρωπαϊκή αστάθεια, δε γίνεται τίποτα".

Η κυβέρνηση, που γνώριζε από καιρό το περιεχόμενο αυτής της Εκθεσης, μέχρι χτες κρυβόταν "πίσω απ' το δάχτυλό της", λέγοντας ότι το θέμα δεν την απασχολεί, αφού είναι μια "ιδιωτική" μελέτη. Από χτες όμως, μετά τη δήλωση Βαν ντεν Μπρουκ, τα πορίσματα της Επιτροπής πήραν χαρακτήρα επίσημης κοινοτικής πολιτικής και έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε να μιλήσει. Αρχικά επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της Εκθεσης, κατόπιν αμφισβήτησε τις δηλώσεις του Βαν ντεν Μπρουκ και στη συνέχεια, αναφερόμενος στο περιεχόμενό της, περιορίστηκε σε μια κριτική για το κατά πόσο αποτυπώνει ή όχι σωστά την πραγματικότητα στα Βαλκάνια.

Οσον αφορά στη σημασία της Εκθεσης, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα ονόματα των συμμετεχόντων, αλλά και των "Ινστιτούτων" που τη χρηματοδοτούν. Οσον αφορά τις δηλώσεις του Κοινοτικού επιτρόπου, αυτές έγιναν με τον πιο επίσημο τρόπο, ενώ δεν υπήρξε καμιά διάψευση ή ανασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της.

Ομως όσον αφορά το περιεχόμενο της Εκθεσης προκαλεί εντύπωση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την προαναγγελία της αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης στα Βαλκάνια και μάλιστα σε περιοχές και σε θέματα που αφορούν άμεσα τη χώρα και με τρόπο που θίγει ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της.

***

Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας όχι μόνο δεν αντιτίθεται στην αναμενόμενη αμερικανική παρέμβαση, αλλά φαίνεται ότι την επιζητά. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και η ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου να ζητήσει από το ΝΑΤΟ τη δημιουργία μόνιμου παρεμβατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων ανάμεσα στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας. Και αυτά βέβαια υπό το φως των δεδηλωμένων προθέσεων των ΗΠΑ για ανάληψη πρωτοβουλιών "εξομάλυνσης" των ελληνοτουρκικών διαφορών, με στόχο αφ' ενός τη διχοτομική λύση του Κυπριακού και αφ' ετέρου την επιβολή καθεστώτος περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε μια ραγδαία και δυσμενή εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής. Εξέλιξη που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα θίγει άμεσα την εθνική κυριαρχία. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης, η επαγρύπνηση των εργαζομένων, του ελληνικού λαού και η κινητοποίησή του.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση επί της ουσίας όχι μόνο δεν αντιτίθεται στην αναμενόμενη αμερικανική παρέμβαση, που προαναγγέλλεται από τη "Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια", αλλά αντίθετα αποδεικνύεται ότι την επιζητά, έστω κι αν γνωρίζει τους στόχους και τα αποτελέσματά της

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ φέρνει το θέμα του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο πλοίων "ΣΑΜΑΙΝΑ" και "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", με ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Νίκου Γκατζή, το ΚΚΕ (σελίδα 11).

ΑΝΕΤΗ νίκη φαίνεται ότι πέτυχε ο Μπιλ Κλίντον επί του Μπομπ Ντόουλ στη μονομαχία τους για το προεδρικό αξίωμα και έτσι γίνεται ο δεύτερος Δημοκρατικός υποψήφιος, που επανεκλέγεται μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ(σελίδα 15).

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα "Τσιμέντα Χαλκίδας", ενώ γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης με τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ και όλο τον κλάδο (σελίδα 17).

ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του στην πανεργατική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και, με εγκύκλιο προς τα σωματεία - μέλη του, αναπτύσσει το διεκδικητικό του πλαίσιο (σελίδα 17).ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά, έγινε προχτές μια τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση των επιπτώσεων της "Λευκής Βίβλου" στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις Ελληνίδες. Ηταν στην ημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (σελίδα 26).

ΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, τιμούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ την 23η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διατηρώντας ζωντανά τα μηνύματά του (σελίδα 27).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ