ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης

Στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στην Αττική - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία για τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σε μια σειρά πόλεις την Πέμπτη 9/11, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία εντείνουν τη δράση τους, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα, απέναντι στην τρίτη «αξιολόγηση» και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους, προτάσσοντας τη διεκδίκηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων της Πέμπτης «δένεται» άμεσα με τον αγώνα των εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, «δένεται» με την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων δουλειάς.

Η μάχη που δίνεται είναι τα συλλαλητήρια της Πέμπτης να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση της πάλης και με πανελλαδική απεργία, απέναντι στα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο δικαίωμα της απεργίας και τη συλλογική δράση των εργαζομένων. Στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στο συνδικαλιστικό νόμο, προστίθενται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και τα Συνδικάτα Μετάλλου Βοιωτίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στα συλλαλητήρια της Πέμπτης καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οικοδόμοι: Πάνε στο συλλαλητήριο με 24ωρη απεργία στα εργοτάξια

Το επόμενο βήμα στην οργάνωση του αγώνα για υπογραφές εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις και βελτίωση των όρων εργασίας κάνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία την Πέμπτη 9/11 για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

«Φτάνει πια. Η εργοδοσία έχει επιβάλει τα εξαντλητικά και απλήρωτα ωράρια, την απλήρωτη και ανασφάλιστη υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, τις άσχημες συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς, εκμεταλλευόμενη το πενιχρό μεροκάματο, που έχει μετατραπεί σε φιλοδώρημα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που με τη συμμετοχή τους μέχρι σήμερα σε στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις έδωσαν στην εργοδοσία μήνυμα πως δεν κάνουν πίσω.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια και αγώνα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα απευθύνει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων:«Καθημερινά δουλεύουμε οργανώνοντας την ανάπτυξη και την κλιμάκωση των αγώνων σε όλα τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των ανέργων, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών, προστασία της ζωής μας στους χώρους δουλειάς από την εγκληματική δράση της μεγαλοεργοδοσίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Εντείνονται οι προετοιμασίες και στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, τα εργατικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης καλούν τον εργαζόμενο λαό να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις Λαϊκές Αγορές και χτες τα ξημερώματα στις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου.

Σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται περιοδείες σε επιχειρήσεις μετάλλου (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΡΛΙΚΟΝ, ΠΥΡΑΜΙΣ), σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης όπως η ΟΙΚΟΜΕΤ, σε επιχειρήσεις Τύπου - χάρτου όπως η «Χατζόπουλος», στις υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη στο Πανόραμα και στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου.

Αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο της πλατιάς προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου, προγραμματίζονται δύο αυτοκινητοπομπές στις 7 μ.μ.: Από την πλατεία Αγίας Βαρβάρας στην Ανω Τούμπα στις συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας ότι «κανείς κλάδος δεν εξαιρείται από την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου». Οπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος για ψήφιση νομοσχέδιο που διευθετεί το χρόνο εργασίας, «το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει νέα μείωση κατά 350 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Η Υγεία μπαίνει στον κόφτη για να επιτευχθούν τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουμε βήμα πίσω. Απαντάμε αγωνιστικά στα μέτρα που ήδη υλοποιούνται και σε όσα ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση», τονίζει η Ομοσπονδία.

Αλλες πρωτοβουλίες

Πικετοφορίες με στόχο να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου (από το παλαιό τέρμα - άγαλμα Εθνικής Αντίστασης) και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (από την πλατεία Αμερικής).

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σήμερα τα σωματεία της Μεσσηνίας που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, θα ενημερώσουν επίσης για τις απολύσεις της προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού από ξενοδοχείο, καθώς και συμβασιούχου εργαζόμενου στο δήμο Καλαμάτας.

Τα συλλαλητήρια

Μέχρι στιγμής, συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη έχουν οριστεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 6 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιαννιτσά, 6.30 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καστοριά, 6.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., πλατάνι (συντριβάνι)

Κέρκυρα, 6 μ.μ., Σαρόκο

Κεφαλονιά, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια

Κως, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λευκάδα, 7 μ.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πάτρα, 6.30 μ.μ., πικετοφορίες σε Ζαρουχλέικα (Ανθείας και Ευβοίας) και Αγυιά (πλατεία Παναχαϊκής)

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειος

Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

  • Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη:

Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ., στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά σωματεία και Επιτροπές Αγώνα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Αττικής.

Πλατεία Ομονοίας: Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς από τους δήμους της Δυτικής Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας, του δήμου Αθήνας και του Γαλατσίου, του Βορείου Τομέα της Αθήνας, των δήμων του Λαυρίου και της περιοχής των Μεσογείων, των δήμων του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

Πλατεία Μοναστηρακίου: ΟΒΣΑ, κλαδικά σωματεία ΕΒΕ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών της Α' Αθήνας, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς από τους δήμους του Πειραιά και του Νότιου Τομέα της Αθήνας.

Προπύλαια: Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Συγκέντρωση αύριο στα δικαστήρια

Συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 6), όπου αναμένεται η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης του πρακτορείου «Ευρώπη», οργανώνει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση «στην πτώχευση της ζωής μας» και στα «επιχειρηματικά "παιχνίδια" των εκδοτών» που παίζονται στις πλάτες τους. Το Σωματείο θα παρέμβει στη διαδικασία με στόχο «να αναδείξει τις μεθοδεύσεις και τις αιτίες που 250 οικογένειες αυτήν τη στιγμή είναι "στον αέρα"».

Η εργοδοσία της «Ευρώπης» έχει αφήσει περίπου 250 εργαζόμενους ξεκρέμαστους από τον περασμένο Αύγουστο, μεθοδεύοντας την πτώχευσή της. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για περισσότερους από τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή, στο πρακτορείο «Αργος» όπου έχει συγκεντρωθεί το σύνολο της διανομής, επεκτείνεται η εργολαβική εργασία και χτυπιούνται τα εργατικά δικαιώματα.

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους πιο φθηνούς και ευέλικτους», υπογραμμίζει το σωματείο, καταγγέλλοντας ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αρνείται να χορηγήσει έστω και ένα έκτακτο βοήθημα για την επιβίωση των απλήρωτων εργαζομένων. «Εχει πάρει ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας, αφού ουσιαστικά βάζει πλάτη να περνάει ο σχεδιασμός της, να εξουθενωθούν οι εργαζόμενοι, που αποφασιστικά συνεχίζουν να παλεύουν», τονίζει.

«Μόνη λύση ο συνεχής και οργανωμένος αγώνας, η συσπείρωση με το σωματείο, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων μας, ανεξάρτητα με το ποιος έχει αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου», είναι το κάλεσμα στο οποίο καταλήγει η Ενωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ