ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Η πρώτη μέρα της απεργίας έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας

Η σκληρή μάχη να συνεχιστεί σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικά, τονίζει το ΠΑΜΕ

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Σκληρή απεργιακή μάχη σε ολόκληρη τη χώρα δίνουν από χτες το ξημέρωμα, χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες που, με τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν βροντερά: «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός»!

Χιλιάδες εργάτες έκαναν το βήμα και ύψωσαν ανάστημα στην ωμή τρομοκρατία εργοδοσίας και κυβέρνησης, συμπαρατάχτηκαν με το ΠΑΜΕ και έστειλαν μήνυμα παλλαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το λαό. Βγήκαν στους δρόμους εξασφαλίζοντας με αιματηρές οικονομίες τη βενζίνη για το ΙΧ ή το εισιτήριο για τα πούλμαν που τους κατέβασαν στην πορεία, διαψεύδοντας τα «παπαγαλάκια» που - για να στηρίξουν την κυβέρνηση - μιλούσαν σε αστικά ΜΜΕ για... μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και περιορισμένες αντιδράσεις στα μέτρα, για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Να «πλημμυρίσουν» σήμερα οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Τέτοιοι αναλυτές είναι σίγουρο ότι έτριβαν τα χέρια τους για την υπονομευτική δουλειά που έκαναν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις που, από τη μία τις προηγούμενες μέρες καλούσαν μέχρι και σε απεργίες διαρκείας και από την άλλη στους κλάδους μέσα υπονόμευαν την απεργία, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής πορείας στην Αθήνα, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, σήμερα, η σκληρή μάχη να συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά στις πύλες των εργοστασίων. Με στόχο όχι μόνο να «νεκρώσουν» οι τόποι δουλειάς αλλά και να «πλημμυρίσουν» από κόσμο και οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στη συνεδρίαση μεταφέρθηκε εικόνα από την υπονομευτική δράση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στα σωματεία του «Βαρβαρέσου» (Νάουσα και Γιαννιτσά) όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, καθώς και στα «Κλωστήρια Κιλκίς» όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, αποφασίστηκε 24ωρη απεργία μόνο για σήμερα. Επίσης, από το Δημόσιο, ήρθε η εικόνα ότι οι παραπάνω δυνάμεις, μαζί και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ, καλούσαν τους υπαλλήλους να απεργήσουν μόνο τη δεύτερη μέρα.

Περικύκλωσαν την πλατεία Συντάγματος

Στην Αθήνα, η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από τα χαράματα. Στο κέντρο της πόλης, ένα γιγαντοπανό με την υπογραφή του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής και του ΠΑΜΕ, απλώθηκε στην πρόσοψη της τράπεζας Πειραιώς στην πλατεία Κοραή. Καταγγέλλοντας, το ξεζούμισμα των εργατών που γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματιών και «φουσκώνει» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σημείωνε: «600 δισ. φυλάνε στην Ελβετία - Καμία θυσία για τη πλουτοκρατία»!

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η περιφρούρηση της απεργίας έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων σε πολλούς χώρους, επιδιώκοντας βήματα στην απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης: για παράδειγμα, στην ιδιωτική «Κλινική Γρηγοριάδη - Θεραπευτήριο Σωτήρ ΑΕ», οι απλήρωτοι ως και 25 μήνες (!) εργαζόμενοι μπήκαν στην απεργιακή μάχη με απόφαση της συνέλευσής τους και συμμετείχαν σύσσωμοι σχεδόν στην περιφρούρηση, με τη στήριξη του κλαδικού συνδικάτου τους. Συμμετέχοντας στην απεργία, απάντησαν στην εργοδοσία που ανυπομονεί να περάσουν τα νέα μέτρα και σχεδιάζει ήδη ατομικές συμβάσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς, αφού καλεί τους συγγενείς τους να τους πάρουν από την κλινική.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια, ξεχώρισε ακόμα μια φορά το μπλοκ των αυτοαπασχολούμενων με τη μαζική και δυναμική παρουσία. Επίσης, η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συγκροτημένα διαδήλωσαν με το κλαδικό συνδικάτο αλλά και τα επιχειρησιακά τους σωματεία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική της Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα.

Αμέσως μετά την ομιλία ξεκίνησε μια πορεία όπου τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό: «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις» και «Σε εργοστάσια και χώρους εργασίας, εργάτη γίνε ο φόβος της εργοδοσίας»!

Η κεφαλή της πορείας
Η κεφαλή της πορείας
Οταν η πορεία έφτασε στην αρχή του Εθνικού Κήπου, υπήρχαν ακόμα συγκεντρωμένοι στην Ομόνοια. Η ντουντούκα ενημερώνει ότι οι διαδηλωτές έχουν «περικυκλώσει» την πλατεία του Συντάγματος: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος. Σωματεία εργαζομένων, Επιτροπές από τις γειτονιές, εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς, βρίσκονται στην Οθωνος, στην Αμαλίας, μπροστά από τη «Μεγάλη Βρετάνια», μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, σε όλο το μήκος της πλατείας».

Αλληλεγγύη από το εξωτερικό

Μηνύματα αλληλεγγύης στους απεργούς έφτασαν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα: Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), τη Διεθνή Δημοσίων Υπαλλήλων της ΠΣΟ, την Κοινότητα Ελλήνων Δανίας, την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και το Τουρκοκυπριακό Συνδικάτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πορεία του Σαββάτου στον Πειραιά
Από την πορεία του Σαββάτου στον Πειραιά
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
«Οργωσαν» γειτονιές και πλατείες

Πολύμορφες παρεμβάσεις σε 55 σημεία ολόκληρης της Αττικής είχαν προγραμματίσει το περασμένο Σάββατο οι Λαϊκές Επιτροπές του Λεκανοπεδίου, καλώντας το λαό να αξιοποιήσει τη 48ωρη απεργία ως αφετηρία για γενικευμένη αντεπίθεση στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές όπως στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Με μαζικές εξορμήσεις που εξελίχθηκαν σε μαχητικές πορείες, αλλά και πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής «όργωσαν» μικρούς και μεγάλους δρόμους, πλατείες και στέκια μοιράζοντας χέρι - χέρι το απεργιακό κάλεσμα σε εργάτες, μικρομάγαζα, καφετέριες, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Στο κέντρο της Αθήνας, οι διαδηλωτές - στην πλειοψηφία τους νεαροί - «χτένισαν» όλη την Αγορά. Κάλεσμα αγώνα «ήχησε» σε εργατογειτονιές όπως το Περιστέρι, την Ελευσίνα. Αλλού με πανό, αλλού με πικέτες, αλλού με σημαίες, του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ, παντού όμως με πίστη στη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης και της σκληρής πάλης. Στον Πειραιά, έγινε δυναμική πορεία με προμετωπίδα το πανό της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά που ανέγραφε: «Κάνε την οργή σου οργάνωση, αγώνα, αντεπίθεση».

Συγκεντρώσεις σήμερα σε 50 πόλεις

Αθήνα, 5 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου και 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Σέρρες, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 5 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Γρεβενά, 6 μ.μ. Πλατεία Λαχαναγοράς

Βέροια, 7 μ.μ. πλατεία Δημαρχείου

Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., Δημαρχείο

Ξάνθη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 5 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 6.30 μ.μ., Πεζόδρομο

Πτολεμαΐδα, 6.30 μ.μ., παλιό Πάρκο

Δράμα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Σκύδρα, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας (ΤΑΞΙ)

Αριδαία, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 6 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., Φόρος

Κέρκυρα, 6 μ.μ. πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 6 μ.μ. Αγιος Μηνάς

Λάρισα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 6.30 μ.μ., παραλία

Σκιάθος, 12 το μεσημέρι, παραλία, μπροστά στο Μπούρτζι

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Καλαμάτα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 10 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Τρίπολη, 6 μ.μ. πλ. Πετρινού

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Νοσοκομείο Αργοστολίου

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πρώην Νομαρχία

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας και συλλαλητήριο 7 μ.μ. πλ. Κορνάρου

Χανιά, 6 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Ρέθυμνο, 6 μ.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χίος, 10.30 π.μ., είσοδο Απλωταριάς

Κως, 5 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σάμος, 6 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org