ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Απειλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά

Το αποκρουστικό της πρόσωπο ως όπλο του συστήματος ενάντια σε νεολαία, λαό, εργαζόμενους, δείχνει πάλι η ναζιστική «Χρυσή Αυγή», ζητώντας ποινικές διώξεις εναντίον όσων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών αγωνίζονται.

Ενόψει και της 17ης Νοέμβρη αποκαλύπτει ότι είναι γνήσιο δημιούργημα του συστήματος. Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, η συγκυβέρνηση απαντά ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αστυνομία και εισαγγελείς, για να ...αντιμετωπίζονται «προβληματικές καταστάσεις».

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, ο ερωτών εκ μέρους της οργάνωσης βουλευτής της Αντώνης Γρέγος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πάλι καταλήψεις σε σχολεία με βανδαλισμούς», με «δράστες οργανωμένες μειοψηφίες» και εξωσχολικούς, καταστροφές και «αξιόποινες πράξεις». Προέτρεψε την κυβέρνηση ότι «η εγκληματική αυτή συμπεριφορά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά και να δοθεί οριστικά ένα τέλος στα σχολεία και τα πανεπιστήμια». Υποστήριξε δε ότι τα ΑΕΙ έχουν μετατραπεί σε «γιάφκες και ορμητήρια κουκουλοφόρων και κάθε είδους ταραξιών» με την ανοχή καθηγητών και πρυτάνεων. Προς τούτο ζήτησε: «Οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε εξακρίβωση των στοιχείων των ατόμων αυτών και να παραπέμπονται με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνώνται τυχόν ευθύνες των γονέων για παραμέληση εποπτείας και να ασκείται σε βάρος τους ποινική δίωξη όταν αυτή διαπιστώνεται».

Ακολούθως, τα φασιστοειδή ρώτησαν την κυβέρνηση πόσες καταλήψεις σχολείων έγιναν από την αρχή του έτους, ποιες ενέργειες έγιναν για «αποτροπή και λύση αυτών και την παραπομπή υπαιτίων στη Δικαιοσύνη», τι μέτρα παίρνει για να αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα».

Καθώς ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει, εκ μέρους της συγκυβέρνησης ο απαντών υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έδωσε στην οργάνωση στοιχεία για τις καταλήψεις σχολείων και τι μέτρα λαμβάνονται. Οτι ήδη από το 2010 υπάρχουν εγκύκλιοι και «κανονιστικά πλαίσια», ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες (...) με δράστες εξωτερικά στοιχεία (...) το λόγο έχει η δημόσια δύναμη». Σε αποστροφή του λόγου του μίλησε για «προβληματική κατάσταση», προσθέτοντας ότι «οι εισαγγελικές αρχές στην κατεύθυνση της πρόληψης έχουν επισημάνει στις διευθύνσεις εκπαίδευσης την ανάγκη συμβουλευτικής παρέμβασης των διευθυντών σχολείων στους μαθητές, την ενημέρωση των γονέων, τη δρομολόγηση διαδικασιών πρόληψης, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών (...)»

Σημειωτέον ότι στη δευτερολογία του ο Αντώνης Γρέγος, έτοιμος από τα πριν μετά τους μαθητές και γονείς να επιτεθεί και στους εκπαιδευτικούς, κατήγγειλε «τη στάση πολλών εκπαιδευτικών σε εισαγωγικά που προβαίνουν σε απαράδεκτους και ψευδείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του κόμματός μας και δηλώνουμε ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του υπουργείου...». Βέβαια, η τέτοια αντίδραση των φασιστοειδών δείχνει και πόσο τους πονά η οργανωμένη αντίσταση του λαού, η αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και ρόλου τους, όπως και πόσο υποταγμένοι είναι στο σύστημα που δήθεν αντιμάχονται, εφόσον εντός αστικού κοινοβουλίου ζητούν να τους διαφυλάξει το ...προφίλ η αστική Δικαιοσύνη.

Παρακάτω περίπου απείλησε ότι «εμείς θα κάνουμε επισκέψεις στα σχολεία». Πρόσθεσε ότι «επειδή οι μέρες που έρχονται είναι λίγο περίεργες και θα δώσουν τροφή στις γνωστές αριστερίστικες και ψευτοαντιεξουσιαστικές εγκληματικές οργανώσεις να προβούν σε παράνομες ενέργειες, πλησιάζει και η 17 Νοέμβρη (...) να μεριμνήσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε τέτοια φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και δασκάλων να παταχθούν. Ο ρόλος του μαθητή και δασκάλου είναι σαφής και καθορισμένος και για μας πέραν της εκπαίδευσης θα πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο των ελληνικών ιδανικών "πατρίς θρησκεία οικογένεια"».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μαχητικές κινητοποιήσεις από Μακεδονία μέχρι Κρήτη

Συνεχίζεται ο αγώνας της ΠΑΣΥ ενάντια στην πολιτική αφανισμού

Αποψη από το συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας στα Χανιά
Αποψη από το συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας στα Χανιά
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους προχώρησαν οι μαχόμενοι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα. Διεκδίκησαν αγωνιστικά την ικανοποίηση άμεσων αιτημάτων και θα δοθεί αγωνιστική συνέχεια για την ανατροπή της ολέθριας πολιτικής που ακολουθείται σε βάρος τους και σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Την Κυριακή λίγο πριν το μεσημέρι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου συγκεντρώθηκαν στη Ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας και άνοιξαν για δύο ώρες περίπου τα διόδια. Επίσης, την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παμπελοποννησιακή σύσκεψη κτηνοτρόφων στο Εργατικό Κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια έγινε μηχανοκίνητη πορεία προς τα διόδια της Νεστάνης, όπου άνοιξαν συμβολικά τις μπάρες για περίπου δύο ώρες.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κτηνοτρόφων στη Λάρισα, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, την ίδια μέρα στα Χανιά οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από την Εφορία Χανίων, όπου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου παρατάσσοντας τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατά μήκος της εισόδου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ παρέμειναν στο χώρο μέχρι αργά το απόγευμα. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε αντίστοιχα και στο Ηράκλειο με παράσταση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων του Δήμου Αστερουσίων στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Ακόμα, τη Δευτέρα έγινε στην Κοζάνη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ στον Κόμβο του ΕΛΓΑ, στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και στη συνέχεια επιδόθηκε το ψήφισμα, ενώ στην Κατερίνη έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από κτηνοτρόφους του νομού έξω από την ΑΤΕ. Τέλος, στη Λιβαδειά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και επιδόθηκε και ψήφισμα.

Τα αιτήματα αγωνιστικής διεκδίκησης της ΠΑΣΥ που τέθηκαν στις κινητοποιήσεις της Κυριακής και της Δευτέρας είναι:

  • Να δοθεί εξολοκλήρου η ενιαία ενίσχυση που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι χωρίς καμιά περικοπή.
  • ΟΧΙ στα νέα μέτρα εξόντωσης (αύξηση εισφορών ΟΓΑ, ενέργεια, φορολογία χωραφιών, μείωση συντάξεων κ.ά.).
  • Επιδότηση άμεσα των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια κ.ά.) για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων για τους κτηνοτρόφους, «πάγωμα» πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, με προστασία της εγχώριας παραγωγής από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ, να ματαιωθεί το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
  • Οριοθέτηση των βοσκότοπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Δημιουργία σύγχρονων κρατικών σφαγείων και δωρεάν επέκταση του δικτύου υποδομής για να έχουν ηλεκτροδότηση σταβλικές εγκαταστάσεις.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Δύο μέτρα - ασπιρίνες για κάποιες κατηγορίες φοιτητών ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, παραδεχόμενο και το ίδιο ότι με αυτά δε λύνονται τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα δίνεται η δυνατότητα: «Σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να μεταγραφούν το επόμενο εξάμηνο σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους. Στους επί πτυχίω φοιτητές να συμμετέχουν σε έκτακτη εξεταστική περίοδο τον Φεβρουάριο του 2013, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λίγους μήνες νωρίτερα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, πολυτεκνία κ.ά.

*** Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο» έχουν συμπεριληφθεί ρυθμίσεις για τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια, αναφορικά με τις κτιριακές τους υποδομές, που θα οδηγήσουν πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν ν' ανανεώσουν τις άδειες τους. Μάλιστα, προλαβαίνει να ανακοινώσει και αυξήσεις στα δίδακτρα («με αυτές και τις άλλες προβλεπόμενες διατάξεις το κόστος για την εκμάθηση ξένης γλώσσας εκτοξεύεται στα ύψη»)... Η πραγματικότητα είναι ότι θα «ανταποκριθούν» τα μεγάλα κέντρα ξένων γλωσσών και θα συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο το «προϊόν» της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε λιγότερους που θα κερδίζουν περισσότερα.

*** Σε παναττική δράση για την παιδεία, με διαμαρτυρίες στις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καλούν την Παρασκευή 9 Νοέμβρη οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά. Οι γονείς θα απαιτήσουν να ενημερωθούν για τις εισηγήσεις των διευθύνσεων σε ό,τι αφορά συγχωνεύσεις σχολείων και οποιαδήποτε αλλαγή του σχολικού χάρτη. Οι τρεις ομοσπονδίες καλούν επίσης σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στις 14 Νοέμβρη και στη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη, με το μπλοκ της ΑΣΓΜΕ. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, ως απάντηση των γονιών στις εξελίξεις στην Παιδεία, συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της ΑΣΓΜΕ και με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων της Αττικής, εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

ΚΝΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δραστηριότητες για μικρά παιδιά

Την Κυριακή, για ακόμη μια φορά μικροί και μεγάλοι, συναντήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενούνται οι κυριακάτικες δραστηριότητες της ΚΝΕ για παιδιά. Συζήτησαν και διασκέδασαν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι σημαίνουν έννοιες όπως «ρατσισμός», «είμαι διαφορετικός», «μετανάστης» κλπ. Αφορμή στάθηκε η δραματοποιημένη παρουσίαση του παραμυθιού «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά. Ποιο ήταν το δίδαγμα για τα ίδια τα παιδιά: η αξία της οργανωμένης εναντίωσης και του κοινού αγώνα απέναντι στον εχθρό. Στη συνέχεια ακολούθησε παιχνίδι, τραγούδι και χορός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ