ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ
Νέα αβάσταχτα χαράτσια για νοσηλεία και φάρμακα

Κοντά στα 140 εκατ. ευρώ το χρόνο θα πληρώνουν επιπλέον οι άρρωστοι που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων

Motion Team

Νέα, άγρια -και άπιαστα- χαράτσια για τους ασθενείς την ώρα που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων με την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο ασθενής πλέον θα πρέπει να πληρώνει:

  • 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
  • 25 ευρώ για την εισαγωγή του σε «νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Με δεδομένο ότι το 2011 έγιναν 2.218.465 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, για ίδιο αριθμό εισαγωγών το 2013 οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν (2.218.465 Χ 25 ευρώ) 55.461.625 ευρώ.

Επίσης, με δεδομένο ότι οι εκτελούμενες μέσω του ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικές συνταγές υπολογίζονται σε 66.000.000 το χρόνο, το συνολικό ετήσιο χαράτσι του ενός ευρώ ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ.

Το 2011 στα τακτικά και απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων προσήλθαν 12.227.000 ασθενείς και έφυγαν με μία συνταγή. Επίσης με μια, τουλάχιστον, συνταγή έφυγαν και οι νοσηλευθέντες στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συνταγές των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και όσων Ταμείων δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, τότε προκύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν, με περίπου 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Γδάρσιμο των αγροτών

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο γδέρνονται στην κυριολεξία οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καθώς σχεδόν διπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είναι επτά και η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων έχει ενταχθεί στην 1η - κατώτερη - και από 1/1/2012 μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στη 2η. Με βάση αυτή την κατάταξη η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα. Με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ από 1/1/2013 θα καταταγούν στην 5η ασφαλιστική κατηγορία, όπως ισχύει κάθε φορά, με αποτέλεσμα η εισφορά να ανέλθει σε 25,87 ευρώ το μήνα, έναντι 14,65 ευρώ που είναι σήμερα, που θα «επιφέρει μια ετήσια αύξηση της τάξης των 86.000.000 ευρώ, ταμειακή δε απόδοση της τάξης των 56.000.000 περίπου ευρώ» όπως ομολογείται απροκάλυπτα στην εισηγητική έκθεση.

Και πρόσθετα χαράτσια

Με το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά καθιερώνεται ένας ιδιότυπος «κλειστός προϋπολογισμός» για τους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά τη μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή που δεν θα ξεπερνά τα 240 εκαατ. ευρώ το μήνα όπως είχαν καθοριστεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και αποδέχεται η σημερινή συγκυβέρνηση.

Από κει και πέρα το «υπερβάλλον μηνιαίο ποσό αναζητείται εκ μέρους των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων». Δηλαδή το κράτος νίπτει τας χείρας του ως «Πόντιος Πιλάτος» και βάζει ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία να «κυνηγούν» τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις λεγόμενες επιστροφές και ταυτόχρονα να κυνηγιούνται και μεταξύ τους για χρέη που προκύπτουν από τα φάρμακα και νοσηλείες των ασφαλισμένων.

Κι επειδή το μέτρο δεν φαίνεται ότι θα καλύψει «τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής και της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης 1.112.9000.000 ευρώ (...) καθίσταται αναγκαία η λήψη επικουρικών πρόσθετων μέτρων ύψους 114 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/1/2014 προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος ευόδωσης των ήδη ληφθέντων μέτρων μείωσης του ελλείμματος», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Επίσης στα μέτρα για τα φάρμακα προβλέπεται μόνο 15% συνταγογράφηση από τους γιατρούς επωνύμων φαρμάκων και τα υπόλοιπα με βάση τη δραστική ουσία.

Πλήρης απελευθέρωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προβλέπονται είναι και η κατάργηση των ελάχιστων περιορισμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή καταργείται μεταξύ των άλλων και ο ελάχιστος περιορισμός να έχουν γιατροί το 51% των μετοχών των πάσης φύσεων εταιρειών - ρύθμιση που θα πλήξει ευθέως τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και τους επαγγελματίες της Υγείας, όπως οι φυσικοθεραπευτές.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αρον άρον ξεπατώνουν κατακτήσεις δεκαετιών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα

Με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα μόνο άρθρο και σε μια και μόνη συνεδρίαση εισάγεται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και η τρόικα. Χτες, επίσης σε μια και μόνη συνεδρίαση, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή, με τη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει «παρών».

Καταγγέλλοντας την ουσία και τη διαδικασία της ψήφισης, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι είναι ζητήματα αλληλένδετα, αφού το σύστημα, από τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, είναι αδύνατο να κατοχυρώνει δικαιώματα υπέρ του λαού και πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων ακόμα και οι διαδικασίες που προβλέπει η αστική δημοκρατία.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιδόθηκε σε άθλια κινδυνολογία. Κουνώντας το δάχτυλο στο χρεοκοπημένο λαό, είπε ότι η άμεση εκταμίευση της δόσης «είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας», ισχυριζόμενος ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι τα βάρβαρα μέτρα είναι στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και είπε χαρακτηριστικά: «Το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί μια συλλογή των δεσμεύσεων της ελληνικής πολιτείας προς τους πιστωτές της, αλλά είναι ένα μείγμα πολιτικής που αντιμετωπίζει μια σειρά από στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να απελευθερωθούν οι πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».

Προκλητικός ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι εάν δεν περάσει το τσεκούρωμα των εργασιακών σχέσεων, τότε «απλά δεν θα υπάρχει εργασία για κανέναν». Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι συνέχεια των προηγούμενων, έχουν ενιαία λογική και στόχο και δεν είναι αποσπασματικά.

Επιδιώκεται, τόνισε, να φορτωθεί η κρίση στους εργαζόμενους που είναι οι παραγωγοί του πλούτου και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα μέτρα, πρόσθεσε, αποτελούν υλοποίηση μιας ενιαίας στρατηγικής της ΕΕ και υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την «Πράσινη Βίβλο» και μια σειρά άλλες κορυφαίες ευρωενωσιακές οδηγίες.

Στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Προηγήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου το ΚΚΕ τον καταψήφισε.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, η οποία επισήμανε ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κοινωνικοποιεί τη φτώχεια, με το φτωχό να μοιράζεται το υστέρημά του με τον απόλυτα εξαθλιωμένο, για να μείνει το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο και γι' αυτό είναι καθαρά ταξικός».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» Η. Παναγιώταρου, που επέκρινε ακόμα και αυτή την πενιχρή φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλει ο προϋπολογισμός για τα μάτια του κόσμου στους εφοπλιστές. Ζήτησε κίνητρα προκειμένου να δουλεύουν Ελληνες στα πλοία, λέγοντας πως «τότε θα δείτε πώς μειώνεται η ανεργία και πώς άρχισε να δουλεύει σιγά σιγά η οικονομία, χωρίς να ανεβάζουμε συνεχώς τους φόρους».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε το σχόλιο της Δ. Μανωλάκου, η οποία σημείωσε ότι «αυτή η φασιστική οργάνωση, "παιδί" του αστικού συστήματος (...) είναι ξεκάθαρο και αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά, ότι στηρίζει τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο και αυτό φάνηκε και στο θέμα αλλαγής στη φορολόγηση πλοίων βάσει χωρητικότητας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org