ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Στις εκδηλώσεις για τον Κόκκινο Οχτώβρη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρίσκεται από χτες στη Μόσχα

Στη Μόσχα βρίσκεται από χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τους Μπάμπη Αγγουράκη και Ελισαίο Βαγενά, μέλη της ΚΕ, που έφτασαν από το Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενήθηκε από το ΚΚ Λευκορωσίας και είχε θέμα «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η επικαιρότητα και η διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μαζί με άλλες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών κομμάτων που συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση, που διοργανώνουν τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας, κατέθεσαν χτες στεφάνι στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Εκ μέρους του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες, ενώ το απόγευμα ακολούθησε μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τη σοσιαλιστική επανάσταση του Οχτώβρη, σε κεντρική αίθουσα συνεδρίων στη Μόσχα, όπου μίλησε ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ και απεύθυναν χαιρετισμούς ο Φερνάντο Ρεμίρες Εστενιός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και εκπρόσωπος του ΚΚ Κίνας. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς και τραγούδια από τη ρώσικη παράδοση, τραγούδια της Επανάστασης και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης και μονόπρακτο για τη ζωή και δράση του ηγέτη των Μπολσεβίκων, Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν).

Σήμερα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη μεγάλη συγκέντρωση τιμής για τον Κόκκινο Οχτώβρη και διαδήλωση για τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, που διοργανώνουν οι κομμουνιστές στις 4.00 μ.μ. από την πλατεία Πούσκιν στην πλατεία του Καρλ Μαρξ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σημερινό καθεστώς εδώ και χρόνια έχει καταργήσει τους γιορτασμούς για την επέτειο της Επανάστασης.


Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Μ' ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης οι ΚΟ του ΚΚΕ τιμούν την επέτειο αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος που χάραξε με ανεξίτηλη σφραγίδα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην Αθήνα

Ολες οι Αχτιδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης.

-- Στις 25/11 προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τη Βορειοανατολική Αχτίδα στο Χολαργό και στο Γαλάτσι. Από την Αχτίδα 3ου - 4ου Διαμερίσματος.

-- Στις 28/11 από τις Αχτίδες Εκπαιδευτικών και Κατασκευών.

-- Στις 29/11 από την ΚΟ Δικηγόρων.

-- Στις 2/12 από τις Αχτίδες Βορειοδυτικών, 5ου και 6ου Διαμερίσματος, 1ου και 7ου Διαμερίσματος.

-- Στις 5/12 από τις Αχτιδικές Οργανώσεις στις Τηλεπικοινωνίες, στην Ενέργεια, στη Βιομηχανία.

-- Στις 7/12 από την Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας.

-- Στις 9/12 από τις Αχτίδες Υπηρεσιών, Μεταφορών, 2ου Διαμερίσματος, Νοτίων, Βορείων, Νοτιοδυτικών Συνοικιών (σε Περιστέρι και Αιγάλεω).

-- Στις 10/12 στην Ηλιούπολη.

-- Στις 11/12 από την Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού.

-- Στις 12/12 στο Ελληνικό, αλλά εκδηλώσεις και από την Ανατολική Αχτίδα και την Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης.

-- Στις 13/12 από την Αχτίδα των ΕΒΕ.

-- Στις 16/12 από την Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών.

Επίσης, μια σειρά από εκδηλώσεις προγραμματίζονται από την Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Κυριακή 9 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Στην Αττική

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ποντιακό Ελληνισμό για τη συμβολή του στην επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου και Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα Γραφεία του Συλλόγου «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στο Μενίδι. Στην εκδήλωση, που γίνεται στα πλαίσια των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, ομιλητής θα είναι ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού.

-- Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, αρχειακού υλικού και απαγγελία ποιημάτων.

Στον Πειραιά

-- Η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση, την Κυριακή 25 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση στις 28 του Νοέμβρη στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στις 6.30 μ.μ.

-- Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά του ΚΚΕ, η Αχτίδα Α΄ Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση την Κυριακή 25 του Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αττικόν».

Στην Κρήτη

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζονται και από την Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, οι κεντρικές εκδηλώσεις των νομών έχουν οριστεί ως εξής: 26 του Νοέμβρη στο Ρέθυμνο, 28 του Νοέμβρη στα Χανιά, 2 του Δεκέμβρη στο Ηράκλειο.


Αφιέρωμα στον «902 Αριστερά στα FM»

Αφιέρωμα στην Οχτωβριανή επανάσταση θα προβάλλει η ανανεωμένη τηλεόραση του «902 Αριστερά στα FM», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την εξέγερση των μπολσεβίκων.

Το αφιέρωμα ξεκινά από σήμερα 7 Νοέμβρη με την προβολή ωριαίου ντοκιμαντέρ στις 18.30, ενώ στις 21.30 θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης» του Αϊζενστάιν. Θα ακολουθήσει η προβολή τεσσάρων σπάνιων σοβιετικών ντοκιμαντέρ και συγκεκριμένα:

-- Την Πέμπτη 8 Νοέμβρη στις 20.30 «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη και ο ρόλος του Λένιν στην επανάσταση».

-- Την ίδια ώρα την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, το ντοκιμαντέρ «Οι ετοιμασίες για την επανάσταση του 1917».

-- Στις 22 Νοέμβρη, επίσης στις 20.30, το ντοκιμαντέρ «Ο Λένιν και ο χρόνος».

-- Ο κύκλος των ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Νοέμβρη με την προβολή της «Ιστορίας του Σοβιετικού Στρατού».

-- Την Κυριακή στις 10 Νοέμβρη από τις 21.30 και για δύο ώρες η τηλεόραση του «902» θα παρουσιάσει τη χορωδία και τα χορευτικά του Κόκκινου Στρατού, μία πανδαισία μουσικής, χορού και χρωμάτων.

-- Επίσης την Πέμπτη 8 Νοέμβρη και την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στις 22.00 ο «902» ανοίγει στα στούντιό του τη συζήτηση με τίτλο «Σοσιαλισμός, η αναγκαιότητα της εποχής μας». Μέσα από τις εκπομπές θα αναζητηθούν τα αίτια της ανατροπής του και ο σοσιαλισμός που θέλουμε ως αναγκαιότητα της εποχής μας.


ΚΚ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Τίμησε τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης

Από την εκδήλωση του ΚΚ στη Δανία
Από την εκδήλωση του ΚΚ στη Δανία
Την επέτειο των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία τίμησαν οι κομμουνιστές και πολλοί φίλοι τους στη Δανία, το περασμένο Σάββατο, σε μια πετυχημένη και ενθουσιώδη εκδήλωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που οργάνωσε το ΚΚ στη Δανία.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας του ΚΚ, Μπέτι Κάρλσον, αναφερόμενη στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα (η Δανία διανύει προεκλογική περίοδο) για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων από τα κόμματα εξουσίας και το χτίσιμο ενός αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα οδηγήσει το λαό στην κατάκτηση της εξουσίας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο βετεράνος αντιστασιακός και πρώην δήμαρχος Κοπεγχάγης Ιβαν Χάνσεν, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στα διδάγματα και στη μοναδικότητα των επιτευγμάτων και της προσφοράς του σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και εκπρόσωπος της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στη μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, η οποία αποδεικνύει ότι τα συνεπή κόμματα, που επιμένουν στα διδάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης, βρίσκουν την ανταπόκριση των εργαζομένων.

Ακολούθησε γλέντι με διάφορα μουσικά συγκροτήματα μέχρι τα ξημερώματα.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ