ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική επιχείρηση μετάθεσης στο λαό των ευθυνών της για τη νέα έξαρση της πανδημίας

Eurokinissi

Με προκλητικό τρόπο κλιμακώνει η κυβέρνηση την προσπάθειά της να μεταθέσει στο λαό τις τεράστιες ευθύνες της για τη νέα έξαρση της πανδημίας, εξαιτίας της πολιτικής που βάζει τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου πάνω από τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Ετσι, από το βήμα της χτεσινής κυβερνητικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κάλεσαν τον καθένα... «να αναρωτηθεί αν έκανε ό,τι πέρασε από το χέρι του για να προστατεύσει τους γύρω του», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει καθημερινά εκτεθειμένο το λαό, με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα ανεπαρκή και ανεφάρμοστα μέτρα σε κλειστές δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, το απίστευτο στρίμωγμα στις αστικές συγκοινωνίες, το στοίβαγμα ακόμα και 27 μαθητών στην ίδια τάξη, την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η χτεσινή ομολογία ότι «η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου», χωρίς καμία αναφορά βέβαια στο «γιατί»: Λες και η εξέλιξη αυτή και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν... «φυσικό φαινόμενο» και όχι το αποτέλεσμα του «ανοίγματος» του Τουρισμού και των Μεταφορών με τους όρους του μεγάλου κεφαλαίου, με «ξεχείλωμα» των σχετικών πρωτοκόλλων και κατάργηση οποιουδήποτε προληπτικού μέτρου κρίθηκε ότι θίγει τα κέρδη του.

«Λίγα» τα κρούσματα στα σχολεία... που δεν γίνονται τεστ!

Η πρόκληση συνεχίστηκε και στην προσπάθεια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, να πείσει ότι «τα σχολεία μας θεωρούνται ασφαλή», παρότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Επιστρατεύοντας κουτσουρεμένα στατιστικά, ο υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν βρεθεί θετικά κρούσματα μόνο στο 0,016% του συνόλου των μαθητών και το 0,033% των εκπαιδευτικών.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι ήδη έχουν κλείσει πανελλαδικά 14 σχολικές μονάδες και 114 τμήματα, ενώ αναρίθμητες καταγγελίες επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνονται τεστ ούτε καν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των τμημάτων και των σχολείων που κλείνουν (!), ενώ για ιχνηλάτηση και μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ούτε λόγος...

Εικονική πραγματικότητα και εμπαιγμός για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, παρουσίασε για μια ακόμα φορά την ίδια εικονική πραγματικότητα για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ισχυριζόμενος ότι «ναι μεν δέχεται πίεση, αλλά αυτήν τη στιγμή σε καμία περίπτωση δεν είναι στα όριά του», ότι «όλα τα χειρουργεία λειτουργούν στο 100%» και κανένα χειρουργείο δεν ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού. Οι εν λόγω ισχυρισμοί βέβαια αποτελούν μέγιστο εμπαιγμό και κοροϊδία στους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν στις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργείο - οι οποίες «απογειώθηκαν» ακόμα περισσότερο στο πρώτο κύμα της πανδημίας - στους χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να συνωστίζονται για ένα ραντεβού από Δεκέμβρη και πέρα (!), όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στο ΠΑΓΝΗ, στους υγειονομικούς που με συγκεκριμένα στοιχεία αποκαλύπτουν τις συνέπειες σε κλινικές, τμήματα κ.τ.λ. από τις τεράστιες ελλείψεις και την ανακύκλωση κλινών, τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού κ.ο.κ.

Πρόσθετη απόδειξη, εξάλλου, αποτελεί η άλλη χτεσινή ομολογία της κυβέρνησης σε σχέση με τα κριτήρια για την επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων σε περιοχές όπως π.χ. η Αχαΐα και ο δήμος Ιωαννίνων, έναντι των όσων ισχύουν στην Αθήνα. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «είμαστε πιο αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος Υγείας».

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» ήταν και οι απαντήσεις γύρω από το θέμα των μέσων ατομικής προστασίας, κάνοντας λόγο για επάρκεια 6 μηνών και δημιουργία στρατηγικού αποθέματος, όταν στα νοσοκομεία μάσκες, γάντια και ποδιές δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμη και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά δε τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για σοβαρά περιστατικά κορονοϊού, αφού αρχικά ειπώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας ότι «δεν υπάρχει θέμα έλλειψης», ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκ. Μαγιορκίνης, παραδέχθηκε στη συνέχεια για τη ρεμδεσιβίρη ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια έλλειψη. Είναι ένα φάρμακο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν», επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Στάση εργασίας αύριο και συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ

Σε στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη (12.30 μ.μ. - 3 μ.μ.), και σε συγκέντρωση στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ στις 2 μ.μ. προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Κι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλα λειτουργούν άψογα στο ΕΣΥ, στο «Θριάσιο» παραμένουν κενές 260 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, ενώ η πρόβλεψη για ενίσχυση του νοσοκομείου με 8 επικουρικούς νοσηλευτές και 3 επικουρικούς τραυματιοφορείς δεν αρκεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ιατρείου COVID στο ΤΕΠ που στελεχώνεται από 3 μόνο γιατρούς, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην Πνευμονολογική και τη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου νοσηλεύονται επιβεβαιωμένοι ασθενείς με COVID-19, αλλά και στις Παθολογικές κλινικές Α' και Β', στην Αιμοδοσία, στη ΜΕΘ 1ου ορόφου, στην ΩΡΛ, στη Νευροχειρουργική, στην Ορθοπεδική και τις υπόλοιπες κλινικές του Χειρουργικού τομέα, όπου, εκτός των χειρουργικών, νοσηλεύονται και παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες ανακατασκευής των Χειρουργείων, που έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν χειρουργικές αίθουσες σε διαφορετικά σημεία, αυξάνουν δραστικά τις ανάγκες στελέχωσης των Χειρουργείων και του Αναισθησιολογικού τμήματος. Τα παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει το Σωματείο και διεκδικεί:

  • Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες
  • Να μην απολυθεί κανένας. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις
  • Να εξοπλιστεί το «Θριάσιο» με μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, να γίνει πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να γίνονται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης
  • Να στελεχωθούν και εξοπλιστούν τα νοσοκομεία που έκλεισαν λόγω μνημονίων (π.χ. ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα») και να γίνει επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας για να αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19
ΠΓΝΙ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και τραγικές ελλείψεις

Την ώρα που ανακοινώνεται «μίνι lockdown» στο δήμο Ιωαννιτών, ακόμα μία καταγγελία από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στα δύο νοσοκομεία της πόλης έρχεται να αποκαλύψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και ιχνηλατήσεις με «τρύπες».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι μετά από άλλο ένα κρούσμα σε εργαζόμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», «τέσσερις εργαζόμενοι, στενές επαφές, τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα με εντολή του ίδιου του διοικητή και της προέδρου της επιτροπής λοιμώξεων», όταν οι ίδιοι «δεν έβγαλαν μία μέρα καραντίνα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παθολογικής κλινικής, μετά το θετικό κρούσμα νοσηλευόμενης».

Την ίδια ώρα στο ΠΓΝΙ, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος ειδικευόμενου γιατρού της Παιδιατρικής κλινικής, «νοσηλεύτρια που ήρθε σε στενή επαφή με τον γιατρό δεν ρωτήθηκε ποτέ για το ενδεχόμενο επαφής και μόνο μετά από δική της πρωτοβουλία, και αφού ενημέρωσε την επιτροπή λοιμώξεων, τέθηκε για δυο μέρες καραντίνα, αφού πρώτα εκτέλεσε μια βάρδια, ρισκάροντας τη διασπορά του ιού».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι αυτά τα περιστατικά είναι «έμπρακτη απόδειξη ότι κριτήριο διαχείρισης της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού είναι η έλλειψη εφεδρειών υγειονομικού προσωπικού... Κάνοντας χρήση των βολικών, αλά καρτ οδηγιών του ΕΟΔΥ».

Παράλληλα η ανακοίνωση θέτει ερωτήματα για την ικανότητα λειτουργίας των ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, όπου θα τοποθετηθούν κοντέινερ για να στεγάσουν ιατρείο Covid, χώρο αναμονής και εξέτασης των ύποπτων και θετικών περιστατικών, και «ενώ χρειάζονται 10 τουλάχιστον παθολόγους για τα 2 ιατρεία και 5 γενικούς γιατρούς για τη διαλογή, σήμερα υπάρχουν 4 μόνιμοι, 3 επικουρικοί στα ΤΕΠ και 5 γενικοί γιατροί αποσπασμένοι από τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, αποδυναμώνοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα».

Την οριακή κατάσταση στις δομές Υγείας έρχεται να συμπληρώσει «η πίεση που ασκείται στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου, με τον ένα και μοναδικό μοριακό αναλυτή των δειγμάτων Covid-19 να καλείται να εξετάσει 250 δείγματα από εργαζόμενους και φιλοξενούμενους των δύο γηροκομείων της πόλης», καταλήγει η ανακοίνωση.

399 νέα κρούσματα, τα 213 στην Αττική

Στα 399 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ (ημερήσια μεταβολή +2%).

3 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θανόντων να φτάνει τους 420 (μετά την ανακοίνωση των στοιχείων έγινε γνωστό ότι πέθαναν άλλοι 3 ασθενείς).

87 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 (6.234) είναι ενεργά.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των χτεσινών κρουσμάτων, αφορά 33 περιφέρειες και έχει ως εξής: 40 εισαγόμενα κρούσματα (33 προκύπτουν από τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 7 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο), 213 στην Αττική (τα 15 συνδέονται με γνωστές συρροές), από 12 σε Αχαΐα (5 συνδέονται με γνωστές συρροές) και Γιάννενα (5 συνδέονται με γνωστές συρροές), 11 στη Λέσβο (όλα συνδεόμενα με συρροή στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ), 10 κρούσματα στην Πέλλα (6 από γνωστές συρροές), από 9 σε Καρδίτσα (3 συνδέονται με γνωστές συρροές) και Εύβοια (5 από γνωστές συρροές), από 8 σε Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη, 6 στην Αιτωλοακαρνανία (3 συνδέονται με γνωστές συρροές). Τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ