ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Απάντηση στο νέο χτύπημα που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 12/10, στις 5 μ.μ., απαντά η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων. Απευθύνει κάλεσμα να οργανωθούν η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις, να παρθούν αποφάσεις για γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Κάθε τίμιος συνδικαλιστής να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κάθε εργάτης και εργάτρια να οργανωθεί στο σωματείο του. Για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, για να κλιμακωθεί ο ταξικός αγώνας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Κανείς εργατοϋπάλληλος μόνος απέναντι στο αστικό κράτος, στην αστική δικαιοσύνη και την εργοδοσία. Για ένα κίνημα μαζικό και ατσαλωμένο από την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, με σωματεία ζωντανά, που θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, που δεν χωρούν στην ανάπτυξή τους».

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν στην κινητοποίηση στο υπουργείο, ενώ παράλληλα οργανώνουν σύσκεψη την Τετάρτη 11/10, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. «Τα εργατικά δικαιώματα που κατέκτησε η εργατική τάξη με σκληρούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, θέλουν να τα συντρίψουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να διαμορφωθούν εργασιακά γκέτο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Να απαντήσουμε με γενικό ξεσηκωμό και απεργία αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει νομοσχέδιο που θα χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα συνδικάτα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Πάλη ενάντια στις κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Στην Αττική ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, «όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό». Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα που η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχο κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο απευθύνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ (τηλ. επικοινωνίας: 261.301.57.65).

«CYTA HELLAS»
Παρέμβαση σωματείων ενάντια στην απειλή απόλυσης εγκύου εργαζόμενης

Παρέμβαση στην εργοδοσία για να μετατραπεί η σύμβαση εργασίας εγκύου εργαζόμενης σε αορίστου χρόνου έκαναν χτες το επιχειρησιακό σωματείο και εκπρόσωποι του ΣΕΤΗΠ στη διοίκηση της «CYTA HELLAS».

Στην εργαζόμενη ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες πως η σύμβασή της δεν θα ανανεωθεί, με το σκεπτικό ότι αν συνεχίσει να δουλεύει θα πρέπει να της δοθεί άδεια εγκυμοσύνης. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων», η εργαζόμενη «βρίσκεται στην εταιρεία για δύο χρόνια με το άθλιο καθεστώς της πρακτικής αρχικά και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στη συνέχεια».

Στη χτεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της διοίκησης προσπάθησαν να αρνηθούν την ευθύνη για τη δρομολογούμενη απόλυση. Μετά την παρέμβαση των σωματείων, δεσμεύτηκαν πως η σύμβαση της εργαζόμενης θα μετατραπεί άμεσα σε αορίστου χρόνου,

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 9/10. Με αφορμή την απειλή της ανεργίας που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων, ακόμα και των εργαζόμενων γυναικών, εγκύων και μητέρων, διεκδικεί: Αμεση μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους και αορίστου απασχόλησης. Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες, με διάρκεια δύο μήνες πριν από τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον, ένας χρόνος γονικής άδειας με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Αδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ανάπηρα παιδιά κ.λπ.

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τις απολύσεις σε «Μόρνο» και ΙCAP

Στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια μέχρι και χτες έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μόρνος» (ανήκει στον όμιλο Φιλίππου), συμπληρώνοντας έξι μέρες κινητοποιήσεων, απαιτώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των 6 συναδέλφων τους, που ανακοίνωσε στις 29/9. Χτες ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θήβα. Η εργοδοσία, κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων, έφερε πρόταση για επαναπρόσληψη και των έξι εργατών, αλλά με χειρότερους όρους από πριν. Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, αποφασίστηκε το Σωματείο να πάει στην τριμερή συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας, και την Τρίτη σε νέα Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι να καθορίσουν τη στάση τους.

Στο μεταξύ, απολύσεις στην εταιρεία ICAP καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας με ανακοίνωσή του. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η εργοδοσία προσπαθεί να τις κάνει χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά «η παρουσία της Επιτροπής Εργαζομένων ICAP, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, δεν τους επέτρεψε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου (...) Οι απολύσεις ταυτόχρονα σημαίνουν νέο γύρο τρομοκρατίας, νέες απειλές για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μέχρι να μας κάνουν να βλέπουμε τους "στόχους" και στον ύπνο μας». Το Σωματείο, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, τονίζει ότι η μαζική, οργανωμένη δράση τους «είναι ο μόνος δρόμος να δώσουμε απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απολύσεις και στην εντατικοποίηση της εργοδοσίας».

Ο

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Σε δίκη σέρνονται την Τρίτη 10/10 συνδικαλιστές από σωματεία της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων ΔΕΥΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση που οργάνωσαν τα σωματεία στις 27/11/2014, μέρα πανελλαδικής απεργίας, έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «LIDL» στην Καλαμάτα. Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ έχει προκηρύξει 2ωρη στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«MEDIA MARKT»: Την επίθεση της εργοδοσίας στα καταστήματα «Media Markt» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μετά την αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων ώστε αυτές να προβλέπουν 6ήμερη απασχόληση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, η εργοδοσία συνεχίζει την επίθεση με απολύσεις και «επιπλήξεις». Το Σωματείο υπογραμμίζει πως στόχος της εταιρείας είναι το ωράριο - «λάστιχο», με «σπαστά» και 12ωρα, η δουλειά κάτω από το φόβο της απόλυσης ή της «επίπληξης», σε συνθήκες εντατικοποίησης. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο κλαδικό τους σωματείο και να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας 5ήμερο - 8ωρο, χωρίς «σπαστά» ωράρια, και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΕΣ: Σε Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., το κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών Αττικής, Πειραιώς και Βοιωτίας (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος), με θέμα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για ενοποίηση του Σωματείου με το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου (πρώην Σωματείο Λιθογράφων).

ΕΟΡΔΑΙΑ: Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου, και στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Οκτώβρη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων της «Froneri»

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των απολυμένων της «Froneri» - «Nestle» καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της «Nestle» στο Μαρούσι.

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι η εργοδοσία αρνήθηκε να γίνει συνάντηση, γεγονός που δείχνει την αδιαλλαξία της, ωστόσο «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις, ασφαλίτες και σεκιούριτι στις εγκαταστάσεις στον Ταύρο και στο Μαρούσι. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία για τον αυταρχισμό και την απαράδεκτη στάση της απέναντι στους απολυμένους συναδέλφους. (...) Αποδεικνύεται ότι φοβούνται την οργανωμένη δύναμη και πάλη των εργαζομένων, γι' αυτό και χρησιμοποιούν όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους (...). Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που μοναδικό τους μέλημα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών, όπως είναι η "Nestle"».

Συνεχίζουν με 48ωρη απεργία στο ΕΛΙΝΥΑΕ

Μια πρώτη απάντηση στις απολύσεις και την απαξίωση του Ινστιτούτου έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) με την 24ωρη απεργία στην οποία προχώρησαν.

Το Σωματείο Εργαζομένων έχει αποφασίσει να δώσει συνέχεια με 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Οκτώβρη.

Οπως καταγγέλλει, «προωθείται κλείσιμο πέντε περιφερειακών παραρτημάτων και απαξίωση του επιστημονικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου, δεδομένου ότι σχεδιάζεται η αποψίλωση του 50% του επιστημονικού δυναμικού του». Στην κατεύθυνση της απαξίωσης του ΕΛΙΝΥΑΕ φαίνεται πως κινείται εκτός από τον ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ. Το Σωματείο τονίζει την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου, ενώ καλεί τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να συμπαρασταθούν στον αγώνα για να μη διακοπεί το επιστημονικό έργο που αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ