ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Στο επίκεντρο «λειτουργικά ζητήματα» και μισθολογικό

...εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ των αστικών κομμάτων, που παραπέμπουν σε καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνάντηση με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είχε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Συγκεκριμένα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ευτυχία Φουντουλάκη, καθώς και ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μ. Ζύμης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φρ. Κουτεντάκης, και ο γγ πρωθυπουργού, Δ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση «συζητήθηκαν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης», καθώς και η διαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου του δικαστικού κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τα «σημαντικά λειτουργικά ζητήματα» δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες (κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά παραπέρα προσαρμογών της Δικαιοσύνης στις σημερινές ανάγκες της αστικής τάξης), ενώ σε σχέση με τα μισθολογικά, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης αναφέρεται ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέο δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαστικούς και τα υπόλοιπα των δεδικασμένων απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδρομικών, «καθώς η πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Παράλληλα, συζητήθηκε η αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας απολογήθηκε για τις μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια οι αποδοχές των δικαστικών και διαβεβαίωσε ότι «γίνεται μία προσπάθεια ουσιαστική, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε, χωρίς καμία μείωση, τις ισχύουσες αμοιβές (...) με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε».

Αποπειράθηκε μάλιστα και να γενικεύσει, σε μια περίοδο κατά την οποία μισθοί και συντάξεις δέχονται απανωτά πλήγματα, ισχυριζόμενος ότι «σε μία περίοδο προσαρμογής», όπου «οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες (...) προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανείμουμε με δικαιοσύνη και τα βάρη»...

Οι δηλώσεις Θάνου και Σακελλαρίου

Μετά τη συνάντηση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, δήλωσε ικανοποίηση, αναφέροντας πως «θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών». Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Ερωτηθείσα αν υπήρξε συζήτηση σχετικά με το πρόσφατο «επεισόδιο» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αν είπε κάτι ο πρωθυπουργός γι' αυτό, όπως και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η Β. Θάνου είπε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, υποστήριξε ότι «το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων» και ότι «όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας».

Σε ερώτημα σχετικά με τα όσα κατήγγειλαν οι δύο αντιπρόεδροι του δικαστηρίου, που παραιτήθηκαν προχτές από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, μίλησε για «μια μειοψηφία η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».

Τέλος, συγκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής Δικαιοσύνης, που καλείται να εφαρμόζει αντιλαϊκούς νόμους, ισχυρίστηκε ότι «καθήκον των δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να δώσουμε μια ώθηση προς τα μπρος»...

Ανταλλαγή κατηγοριών με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σχολίασε ότι οι δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών για τα μισθολογικά «εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή» και ότι «εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις».

Επίσης, σχολιάζοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, αναφέρει ότι «στις ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν μπορεί να έχει οποιονδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

«Η ΝΔ προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τη ΝΔ, σχολίασε για τη συνάντηση ότι «δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές Ενώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, κ. Σακελλαρίου, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την κοινωνία», αφού, όπως είπε, αποστολή της Δικαιοσύνης είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Καρφώνει» Καλογρίτσα, υποδεικνύει «ανοίγματα» για τον ανασχηματισμό

Παρεμβάσεις Καλογρίτσα προκειμένου να στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αργότερα προκειμένου να μη συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε χτες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο».

«Ο Καλογρίτσας εμένα με είχε καλέσει σπίτι του, παρουσία του Βενιζέλου, και μου ζητούσε τη μία φορά να συνδράμω, να μπω στην κυβέρνηση - πριν γίνουν οι ΑΝΕΛ - να μπω στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, και τη δεύτερη φορά να μη συμπράξω με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με ποιον» ισχυρίστηκε, σε μια προσπάθεια να «χρεώσει» τον Χ. Καλογρίτσα στα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης και να υπερασπιστεί το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το αποτέλεσμα των αδειών δεν είναι ελεγχόμενο από την κυβέρνηση, ανέφερε και αναπαρήγαγε την κοροϊδία περί διάθεσης των χρημάτων προς όφελος των αδυνάμων.

Παράλληλα, συντηρώντας τη σεναριολογία περί ανασχηματισμού, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στις δυνάμεις που μπορεί να στηρίξουν την κυβέρνηση, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στον «κεντρώο χώρο», σε επιχειρηματίες («εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων») και σε «καραμανλικούς».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που μπορούν να έρθουν κοντά στην κυβέρνηση (...) Μπορούν να έρθουν κοντά μας άνθρωποι που δεν προέρχονται από την Αριστερά άλλα από τον κεντρώο χώρο. Πιστεύω και στην κυβέρνηση αυτή, εάν ο πρωθυπουργός το αποφασίσει - είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός - μπορούν να μπουν και πρόσωπα που εκπροσωπούν παραγωγικές τάξεις (...) Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολιτικά ακάλυπτοι, οι Καραμανλικοί, βρίσκονται υπό διωγμό από τον κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ».

Στο μεταξύ, τα λεγόμενα του Π. Καμμένου περί πιέσεων Καλογρίτσα και του ιδίου για στήριξη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ διέψευσε κατηγορηματικά, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης μιλά σήμερα Παρασκευή ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω», με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας και οι θέσεις του ΚΚΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υποκριτικές οι εκατέρωθεν κορόνες από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για την αντιπαράθεση σχετικά με τη Δικαιοσύνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη, παραπέμπουν σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της, μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των δικαστών.

Οι εκατέρωθεν κορόνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι υποκριτικές, αφού και τα δύο κόμματα συναινούν στην αντιλαϊκή νομοθεσία, που καλείται να εφαρμόσει και η Δικαιοσύνη, ενώ καταρρίπτονται, απ' τη στιγμή που και τα δύο κόμματα αποδέχονται το διορισμό της ηγεσίας της, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση».

Εκδήλωση της Οργάνωσης του ΚΚΕ στη Γαλλία

H Οργάνωση του ΚΚΕ στη Γαλλία διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στην αίθουσα AGECA 177 rue de Charonne στο Παρίσι (πρόσβαση με το Μέτρο 2, Alexandre Dumas, 9 Charonne), εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα και ΕΕ, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ