ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Επέστρεψαν στην κυβέρνηση το πόρισμα των «ειδικών» της

Συγκέντρωση χτες στην Ομόνοια και προετοιμασία για απεργία, με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας
Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας
Βήμα κλιμάκωσης του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, με βάση το πλαίσιο που συνυπογράφουν περισσότερα από 400 σωματεία, αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια Συνδικάτων της Αττικής από κλάδους της βιομηχανίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Εδωσαν, παράλληλα, μια δυνατή απάντηση στο πόρισμα της κυβέρνησης και των «ειδικών» της για τα Εργασιακά, διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ουσιαστική προστασία των ανέργων, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Οπως είπε στην ομιλία της συγκέντρωσης ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται πιο αποφασιστικά, με προετοιμασία για απεργία. Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων στις 17 Οκτώβρη, στο Σύνταγμα, για να παραδώσουν στα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής), το σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τη χτεσινή κινητοποίηση οργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Συνδικάτο Χαρτεργατών, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιοσαπωνοποιών.

Με το πανό τους έστειλαν μήνυμα ότι «Οι εργάτες στη Βιομηχανία με σκληρό ταξικό αγώνα θα επιβάλουμε ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ», «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» κ.ά.

«Προετοιμαζόμαστε για σκληρό αγώνα με όλες τις μορφές, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Λ. Σακκάς και συνέχισε: «Να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και από καλύτερες θέσεις, το νέο γύρο επιθέσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα Εργασιακά, την απελευθέρωση των απολύσεων, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ρίχνουμε βάρος στη δουλειά με τους ανέργους του κάθε κλάδου, απαιτώντας μέτρα προστασίας των ανέργων».

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με τον Γ. Κατρούγκαλο. Μετά τη συνάντηση, ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, κατήγγειλε τον κυνισμό και την ειρωνεία του υπουργού, ο οποίος «όταν κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει, μας είπε "τι να πούμε αφού θα κατεβείτε κάτω και θα με καταγγείλετε"».

«Εμείς - σημείωσε ο συνδικαλιστής - κάναμε γνωστό ότι η σημερινή κινητοποίηση δεν είχε στόχο να πείσουμε τον υπουργό ή ότι περιμένουμε λύσεις από αυτόν, αλλά να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους, προκειμένου και ο υπουργός και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα να μην μπορούν να σταθούν (...) Σήμερα έγινε ένα ακόμα βήμα και θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Στις 17 του μήνα που έχουμε το συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ να βουλιάξει και η Αθήνα και όλες οι πόλεις όπου θα γίνουν συλλαλητήρια».

Σε μαχητικό κλίμα το 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ

Από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου
Από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου
Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Το Συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο. Τα νοτιοαφρικανικά συνδικάτα, που φιλοξενούν το Συνέδριο, αφήνουν το στίγμα τους με εργατικά τραγούδια και τοπικούς χορούς, ενώ οι διεθνείς αντιπροσωπείες απαντούν με συνθήματα και υψωμένες γροθιές. Ιδιαίτερη στιγμή της χτεσινής δεύτερης μέρας ήταν η ύψωση της σημαίας της ΠΣΟ από τον βετεράνο Νοτιοαφρικανό συνδικαλιστή Ερικ «Στάλιν» Μτσάλι, ο οποίος ήταν για χρόνια στέλεχος της ΠΣΟ και το καθεστώς του απαρτχάιντ τον έδιωξε από τη Ν. Αφρική. Στις ομιλίες των συνέδρων, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, κυρίαρχο στοιχείο ήταν η αναγνώριση των θετικών βημάτων της ΠΣΟ και της ανοδικής της πορείας τα τελευταία χρόνια. Ξεχωριστή υποδοχή επιφυλάχθηκε στις ομιλίες των αντιπροσώπων της Παλαιστίνης, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αλλά και της Κολομβίας και άλλων χωρών, όπου συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΣΟ διώκονται ή βρίσκονται στη φυλακή.

Στην ΤτΕ όλα τα αποθεματικά του ΙΚΑ

Η τακτική που εγκαινίασε πέρυσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να δεσμεύει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Ετσι, χτες, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε τη μεταφορά 160 εκατ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Ως επιχείρημα προβλήθηκε ότι η τοποθέτηση στο Κοινό Κεφάλαιο αποδίδει τουλάχιστον διπλάσιο επιτόκιο (3,1%) απ' ό,τι οι εμπορικές τράπεζες (1,5% και κάτω).

Αν και πρόκειται για βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση (μέχρι τις 25 του Οκτώβρη) προκύπτει το ερώτημα αν αυτά τα χρήματα επιστραφούν την ώρα που θα τα χρειαστεί το ΙΚΑ, δηλαδή για την καταβολή συντάξεων του επόμενου μήνα. Επιπλέον, κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το ΙΚΑ ενώ διαθέτει αυτά τα κεφάλαια, πριν από λίγες μέρες ζητούσε από το ΑΚΑΓΕ να του παράσχει χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του.

Στο μεταξύ, με τις πληρωμές της σύνταξης του Νοέμβρη θα αρχίσουν να παρακρατούνται και τα αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές που επιβλήθηκαν σε 250.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε χτες, η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 50 ευρώ, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα η κινητοποίηση της ΟΒΣΑ

Στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Καλεί τα ΔΣ των σωματείων και των τοπικών ενώσεων να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις για να γίνει η επιτυχία της κινητοποίησης υπόθεση των αυτοαπασχολούμενων. Καλεί, επίσης, τους αυτοαπασχολούμενους να πουν «φτάνει πια» και να διεκδικήσουν: Αμεση ένταξη στο αφορολόγητο όριο. Αύξησή του στις 20.000, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Κάτω οι φόροι. Να καταργηθούν οι ληστρικοί φορολογικοί νόμοι και τα χαράτσια. Να πληρώσει εδώ και τώρα το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων προοδευτικά στο 45%. Να σταματήσουν οι διώξεις και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και στέγης κ.ά.

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην Ειδική Αγωγή

Τις απολύσεις εργαζομένων από δομές Ειδικής Αγωγής, με τελευταίο κρούσμα τις δύο απολύσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η ΣΕΑΑΝ, και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Επισημαίνουν, επίσης, τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς σκόπιμα διαλύει και υπονομεύει δομές, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες. Για το θέμα αυτό, οι παραπάνω φορείς οργανώνουν διαμαρτυρία σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Οπως καταγγέλλουν, «τα τελευταία χρόνια τα παιδιά που εξυπηρετεί το κέντρο έχουν μειωθεί από 200 σε 60, λόγω της συρρίκνωσης των υπηρεσιών, και οι εργαζόμενοι από 75 σε 25».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org