ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο φόντο των διεθνών «αβεβαιοτήτων»

Σε παραπέρα υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεών του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το ΔΝΤ

Ρυθμούς κατρακύλας του ελληνικού ΑΕΠ, πανομοιότυπους με όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βλέπει και το ΔΝΤ, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιοποιήθηκε χτες. Την ίδια ώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός δίνει έμφαση στην ανάγκη κλιμάκωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και μάλιστα σε συνδυασμό με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Καθόλου τυχαία, επισημαίνουν ότι παρ' όλο που οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, σε περίπτωση που «δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές». Το ΔΝΤ υποστηρίζει, επιπλέον, ότι ο κίνδυνος «αστάθειας» στο χρηματοοικονομικό επίπεδο και στις αγορές ομολόγων είναι πιθανόν να επηρεάσει την Ευρωζώνη...

Πίσω από αυτές τις διατυπώσεις, γνώριμες και από το πολύ πρόσφατο παρελθόν, υποκρύπτονται οι αξιώσεις για τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος και ευρύτερων «συναινέσεων», έτσι ώστε να περνούν απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι με δεδομένη τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους».

Συγκεκριμένα, η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται στο 2,3% για το 2015, ενώ ειδικά για το 4ο τρίμηνο του 2015 αναμένεται καθίζηση 5,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014. Περαιτέρω υποχώρηση 1,3% αναμένεται για το 2016.

Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπονται σε 26,8% φέτος και 27,1% το 2016, σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναφέρονται στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού (25,4% και 25,8% αντίστοιχα).

«Θολώνει» η καπιταλιστική ανάκαμψη

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προχώρησε σε παραπέρα υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεών του σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία. Το 2015 αναμένεται ρυθμός ενίσχυσης 3,1% (από 3,3% στις προβλέψεις του Ιούλη και 3,8% τον Απρίλη).

Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η αποδυνάμωση των προοπτικών στις «αναδυόμενες αγορές», η πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, καθώς και η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου των ΗΠΑ, η οποία προκαλεί νέες αβεβαιότητες. Σε ένα περιβάλλον όπου υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων, μειώνονται οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές και υπάρχει και πίεση στα νομίσματά τους, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ.

Ειδικότερα για το 2015, το ΔΝΤ προβλέπει:

ΗΠΑ: Μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,8% (από 2,7% στην πρόβλεψη του Ιούλη).

Ευρωζώνη: Αύξηση 1,5% (όσο και στην προηγούμενη εκτίμηση). Στη Γερμανία αναμένεται αύξηση 1,6%, στη Γαλλία 1,2% και στην Ιταλία 0,7% (όσο και στις προηγούμενες εκτιμήσεις).

Ιαπωνία: Αύξηση 0,6% (από 0,8%).

Ρωσία: Πτώση 3,4% (από πτώση 3,8%).

Κίνα: Αύξηση 6,8% (αμετάβλητο).

Ρωσία: Πτώση 3,8% (από πτώση 3,4%).

Βραζιλία: Πτώση 3% (από πτώση 1,5%).

Μνημόνια διαρκείας

Το δε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, συνέδεσε την εμπειρία από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα με την ανάγκη για παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ, που σημαίνει την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ. «Η εμπειρία έδειξε, για παράδειγμα, ότι η λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία από έναν ενιαίο θεσμό, όπως η ΕΚΤ, είναι αποτελεσματικότερη και ταχύτερη από τη λήψη αποφάσεων σε διακυβερνητικό επίπεδο και ότι είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης και να διευκολύνουμε την ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο πνεύμα της "Εκθεσης των πέντε προέδρων" του περασμένου Ιούνη» δήλωσε.

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει «καλές πιθανότητες» να επιτύχει κι αυτό γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό «εμπροσθοβαρές», σημείωσε από την πλευρά του ο Ντ. Κοστέλο, στέλεχος της Κομισιόν, αρμόδιος για το «ελληνικό πρόγραμμα», στο πλαίσιο εκδήλωσης της «δεξαμενής σκέψης» CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής).

Οι Ελληνες βιομήχανοι

«Ορισμένα σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών που λειτουργούν οι επιχειρήσεις» βλέπει ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο του. Για μια ακόμη φορά, οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν ότι «η συμφωνία με τους εταίρους συνέβαλε στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας», ενώ... «εγκρίνοντας» για άλλη μια φορά την κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές και με το βλέμμα στραμμένο στη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, επισημαίνουν πως «με τις εκλογές και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος».

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), σε παρέμβασή του ενόψει του νέου «αναπτυξιακού νόμου», επιβραβεύει τη συγκυβέρνηση: «Μετά από 18 μήνες απουσίας αναπτυξιακού νόμου από τη χώρα, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις». Οι ίδιοι θέτουν στο τραπέζι την εφαρμογή μέτρων τόνωσης του κεφαλαίου και των κερδοφόρων επενδύσεων, με «κλαδική και γεωγραφική στόχευση με υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων για την Ηπειρο και τη Θράκη», την άρση των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις κονδυλίων κ.ά.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο Μαξίμου με «δώρα» για τα μονοπώλια

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, είχε χτες η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε και επισήμως η απόφαση της ΕΕ για την πρόωρη εκταμίευση προς την Ελλάδα - στην πραγματικότητα προς τους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτήν - κονδυλίων από το ΕΣΠΑ περιόδου 2014 - 2020, αλλά και για τα υπολειπόμενα κονδύλια από το προηγούμενο ΕΣΠΑ εντός του Οκτώβρη.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα κονδύλια από την ΕΕ «αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλό για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη» και υποσχέθηκε πως θα αξιοποιηθούν «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην σπαταληθούν και να μην αποδυναμωθεί η αναπτυξιακή ροπή τους».

Η Κ. Κρέτσου συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, με βασικό αντικείμενο τη χρηματοδότηση των εν εξελίξει έργων στις υποδομές και την προώθηση νέων, ενώ ανακοινώθηκε η πιο στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε το επόμενο δεκαπενθήμερο να υπάρξει νέα συνάντηση, προκειμένου να εξευρεθούν «βέλτιστοι τρόποι ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει».

ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, διοργανώνουν η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/10, στις 6.00 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Κοραή (στάση ΜΕΤΡΟ «Πανεπιστήμιο»).

Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ