ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμικά ξεκίνησε η προετοιμασία των συλλαλητηρίων

Μαζικές συσκέψεις και πρόγραμμα δράσης από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Από τη διαμαρτυρία στο ΙΚΑ της Λάρισας
Από τη διαμαρτυρία στο ΙΚΑ της Λάρισας
Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμβάλουν ώστε να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, όπως περιγράφηκαν από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Με τα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη, το ΠΑΜΕ καλεί «να δώσουμε μια πρώτη απάντηση, μαζικά, αγωνιστικά, σε όλες τις πόλεις. Τα σωματεία να συζητήσουν πλατιά, να ενισχύσουν τις συλλογικές τους διαδικασίες, να προχωρήσουν σε ΓΣ, σε συγκεντρώσεις ανά κλάδο και εργασιακό χώρο, να κάνουν προσπάθεια να φτάσουν παντού! Να συζητήσουν πάνω στην πρόταση της αγωνιστικής κλιμάκωσης, για απεργία στις 12 Νοέμβρη».

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει οριστεί για τις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οι "άμεσοι στόχοι" της κυβέρνησης, όπως τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός, αποτελούν την τροχιοδεικτική βολή για το σφαγιασμό που θα γίνει σε δικαιώματα, εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, τη συνέχεια της άγριας επίθεσης στο Ασφαλιστικό και στο λαϊκό εισόδημα.

Η σύμπλευση και η στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα, η σβελτάδα που υπάρχει για την ψήφιση και υλοποίηση των νέων βάρβαρων μέτρων, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και των οργανώσεών τους, μαχητική αντίσταση και απάντηση συνολικά από τον εργαζόμενο λαό».

Προετοιμασίες σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα

Από τη μαζική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη μαζική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, των φορέων της λαϊκής συμμαχίας και των Λαϊκών Επιτροπών, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για το σχεδιασμό δράσης το επόμενο διάστημα.

Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι το συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και κλιμάκωση με την απεργία στις 12 Νοέμβρη. Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, προγραμματίζεται να γίνει μαζική παράσταση στα κεντρικά του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, τη Δευτέρα 12/10, στις 10 π.μ. και μαζική παράσταση στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, τη Δευτέρα 19/10, στις 10 π.μ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε πενθήμερο δράσης και παρέμβασης από τις Λαϊκές Επιτροπές σε σχεδιασμό και από κοινού με τα σωματεία. Επίσης, προετοιμάζεται κεντρική εκδήλωση για το Ασφαλιστικό στο τέλος του μήνα, ενταγμένη στην κλιμάκωση και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αλληλεγγύης, τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει ο σχεδιασμός πιο αποφασιστικά, με αιχμή τους άνεργους, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα παιδιά των ανέργων, απλήρωτους εργαζόμενους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Ανακοινώθηκε ότι ξεκινά συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, που θα διατεθούν επί τόπου στους πρόσφυγες στην Ειδομένη του Κιλκίς, την Κυριακή 18/10. Τα πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΙΚΑ ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο, οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στα πλαίσια του αγωνιστικού προγράμματος δράσης που αποφάσισε για το μήνα Οκτώβρη. Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία παρέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος.

Χτες, με μαζική συμμετοχή έγινε στη Λάρισα και η σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με σωματεία του νομού, για την οργάνωση συγκέντρωσης την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, με προοπτική κλιμάκωσης με 24ωρη απεργία για τις 12 Νοέμβρη. Την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων.

Συσκέψεις - συνελεύσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων και με στόχο να δημιουργηθεί από τα κάτω κλίμα απεργιακής κλιμάκωσης, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη: Η κεντρική διοίκηση της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιεί ανοιχτή συνεδρίαση στις 7.15 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27). Η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία.

Πέμπτη 8 Οκτώβρη: Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Κυριακή 11 Οκτώβρη: Το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Τετάρτη 14 Οκτώβρη: Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει ανοιχτή συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης στα γραφεία του, στις 5 μ.μ. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου διοργανώνει Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Κυριακή 25 Οκτώβρη: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί την Ετήσια Γενική του Συνέλευση, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου.

Αντιδράσεις για το «μαχαίρι» στα ΒΑΕ των ΟΤΑ

Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά» η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους σε άμεση κινητοποίηση για να αποτραπεί η κατάργηση του καθεστώτος των ΒΑΕ που μεθοδεύει η κυβέρνηση και ισχύει για όσους εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων και σε ορισμένες άλλες ειδικότητες.

Στην πράξη, φορτώνουν σ' αυτούς τους εργαζόμενους τουλάχιστον 9 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης, με αποτέλεσμα πλέον το δικαίωμα συνταξιοδότησης, από το 58ο έτος με 15 έτη δουλειάς που ισχύει σήμερα, να μεταφέρεται στο 67ο, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) μέσα από το νέο μισθολόγιο.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί κάθε Σωματείο «μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να συζητηθούν τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται, να οργανωθεί η απάντησή μας. Χωρίς αυταπάτες περί ισοδύναμων μέτρων, χωρίς αποχή και σιχτίρισμα από τον καναπέ, με δράση και συμμετοχή μπορούμε να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα».

Τις ανατροπές στο καθεστώς των ΒΑΕ καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει «να βάλει χέρι στα ΒΑΕ» και καλεί τους οικοδόμους σε παν-κινητοποίηση για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα. Ανακοινώσεις για το ίδιο ζήτημα εξέδωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Ηρακλείου.

Νεκρός δύτης σε ιχθυοτροφείο του «Νηρέα»

Ενας από τους πιο έμπειρους δύτες που εργάζονταν στον όμιλο του «Νηρέα» με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη, ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα σε μονάδα πάχυνσης, όπου εκτελούσε εργασίες συντήρησης. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «δεν είναι το πρώτο εργατικό "ατύχημα" στην εταιρεία καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετοί τραυματισμοί συναδέλφων. Συνολικά η επίτευξη των παραγωγικών στόχων και του χαμηλότερου δυνατού κόστους μπαίνει μπροστά από τα πάντα».

Το σωματείο αναφέρει ενδεικτικά: Στις 25/8 συνέβη ναυάγιο σε σκάφος που μετέφερε τροφές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι ζωές των συναδέλφων που επέβαιναν σ' αυτό. Στις 31/7 έγινε έλεγχος από την Τεχνική Επιθεώρηση μετά από καταγγελία του σωματείου, όπου καταγράφηκαν ελλείψεις και απαιτήθηκε η αποκατάστασή τους. Τραυματισμοί καταγράφηκαν επίσης σε μονάδες στην Καστέλα, στο Πυργουλάκι, στα Γιάλτρα.

Εδικά για τους δύτες, το σωματείο αναφέρει: «Εδώ και χρόνια "αποχώρησαν" όλοι οι δύτες εργαζόμενοι στην εταιρεία και εργολαβοποιήθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία μείωσε το κόστος αφού ως εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, απασχολούνται με ελαστικούς όρους, πιέζονται να βγάλουν πιο πολλή δουλειά και σε τέτοιες περιπτώσεις αποποιείται η εταιρεία την ευθύνη».

Στάση αναμονής στη «Χαλυβουργική»

Γενική Συνέλευση έκαναν, χτες, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» στον Ασπρόπυργο, μετά τις νέες διαθεσιμότητες που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Με πρόταση της πλειοψηφίας του Σωματείου, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας αύριο, Πέμπτη, χωρίς να αποφασιστούν άλλες κινητοποιήσεις, όπως πρότεινε η παράταξη της «Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Η εργοδοσία ανακοίνωσε στο σωματείο ότι θα προχωρήσει στο μέτρο της διαθεσιμότητας για 112 από τους 172 απασχολούμενους στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου. Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 9/10 και για διάστημα 10 βδομάδων, θα βγουν σε διαθεσιμότητα 85 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 27 θα βγουν σε διαθεσιμότητα από 3 έως 8 βδομάδες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ