ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
Μπαγαπόντης

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Φεστιβάλ της νεολαίας τους είπε: «Εχουμε αξίες σφυρηλατημένες στους αγώνες και στις θυσίες του λαού μας. Εμάς δε μας εμπνέουν τα κατορθώματα των χρηματιστών, αλλά τα κατορθώματα του λαού μας και των ηρώων του. Οπως ο Αρης, ο Μπελογιάννης, ο Πέτρουλας, ο Λαμπράκης». Μπαγαπόντης, που λέει και ο λαός μας. Ο πρόεδρος ενός κόμματος που δρα για την ανάκαμψη των μονοπωλιακών ομίλων, που δίνει καθημερινά εξετάσεις στο κεφάλαιο για να κερδίσει το χρίσμα ως επόμενη διακυβέρνηση, που δεν «αμφισβητεί» την παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και άλλα πολλά, να επικαλείται όχι μόνο τις αγωνιστικές αξίες του λαού, αλλά προσωπικότητες του λαϊκού κινήματος, όπως ο Αρης και ο Μπελογιάννης, που πάλευαν για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου αλλά και αγωνιστές όπως ο Πέτρουλας και ο Λαμπράκης. Το έκανε και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, το κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ...

Από ποιους εμπνέεται...

Εγραψε η «Αυγή» 5/10/2014: «Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν νέες ενδείξεις της κινητικότητας στις ευρωπαϊκές κορυφές. Η Γαλλία αρνείται να συμμορφωθεί με τον κανόνα των ελλειμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Ντράγκι επιχειρεί να περιορίσει τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία του Βερολίνου, προσφέροντας στην αγορά ρευστότητα, η αλήθεια είναι με ισχυρούς περιοριστικούς όρους για την Ελλάδα. Αυτή η ευρωπαϊκή κινητικότητα, που αντανακλά τα αυξανόμενα αδιέξοδα του μερκελισμού, παρέχει δυνατότητες για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος με ευρωπαϊκούς όρους. Αυτό είναι το πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει συμμαχήσει με τον Ολάντ και τον Ρέντσι αντί με την Μέρκελ. Μήπως ο Ντράγκι παίρνει μέτρα χαλάρωσης για τους λαούς; Μα δανείζει τις τράπεζες πάμφθηνα για να δανείσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μήπως Ολάντ και Ρέντσι διαφωνούν με τη Μέρκελ γιατί νοιάζονται για τους λαούς τους; Μα κάνουν συνεχώς περικοπές κοινωνικών δαπανών, επιβάλλουν ευελιξία στην εργασία, κλπ., για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Από αυτούς εμπνέεται ο ΣΥΡΙΖΑ...

Το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ...

Εγραψε η «Καθημερινή», 5/10/2014: «Η BMW δανείστηκε ένα δισ. ευρώ από την έκδοση τετραετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,5%. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος των κουπονιών στα ομόλογα της BMW μειώνεται στο 2,76% από το 4% που ίσχυε προ διετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Oπότε ποιος είναι αυτός που επωφελείται από το φθηνό χρήμα που προσφέρει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη; Σίγουρα όχι υποψήφιοι εργαζόμενοι που θα ήθελαν να εργάζονται για την BMW. Ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται ιδιαίτερα. Αυτό που έχει πράξει η BMW με μεγάλη επιτυχία είναι να αποκλείσει ακόμη περισσότερους εργαζομένους από την αγορά. Οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο έχουν αυξηθεί κατά 64% την τελευταία δεκαετία. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι οι μέτοχοι της BMW. Η κεφαλαιοποίηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας άνοδο 149%». Ενα δείγμα επιβεβαίωσης ότι ο πάμφθηνος δανεισμός της ΕΚΤ του Ντράγκι, η χαλάρωση δηλαδή που εκθειάζει και προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και ότι το όφελος για τους εργαζόμενους είναι μηδέν.

Αρνητική επίδραση

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν, «η ανεπάρκεια των μαθητών σε ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες και η ανάγκη να ενταχθεί η αποτελεσματική χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λειτουργών συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή σχολική εκπαίδευση σήμερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον "New Media Consortium", έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες στον τομέα της τεχνολογίας για την εκπαίδευση». Θα 'λεγε κανείς ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι παραγωγής υπολογιστών και πληροφοριακών συστημάτων ενδιαφέρονται να αυξήσουν τους τζίρους και τα κέρδη τους, γι' αυτό αναδεικνύουν τέτοια ζητήματα. Αλλά το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό και ωθεί σε αμορφωσιά και εξάρτηση. Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή επιδρά αρνητικά στη σκέψη, στη δημιουργία κριτηρίων αντίληψης, στην κριτική αφομοίωση της πραγματικότητας, σε αντίθεση με το διάβασμα βιβλίων για τα αντικείμενα, με τα οποία ασχολείται πρώτ' απ' όλα η Εκπαίδευση, άρα δε συμβάλλει στην ολόπλευρη μόρφωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNESCO, (14.1.2011), θα πρέπει να απαγορεύεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν υπολογιστή στην Εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 9 ετών, «εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων της χρήσης υπολογιστή στον εγκέφαλο». Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκλιπών ιδρυτής της «Apple», Steve Jobs, επέβαλε στα παιδιά του περιορισμένη χρήση του υπολογιστή. Ούτε ότι στελέχη εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι προτείνουν στα παιδιά τους τα βιβλία αντί των υπολογιστών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, εγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν» για την Ελληνική Επανάσταση.

1849 Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1885 Γεννιέται ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ, 1922).

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Ρουμανία «για να τη σώσουν από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές», όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Κόρινθο.

1949 Μετά τη δημιουργία το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους χωριστού δυτικογερμανικού κράτους υπό την εποπτεία του ιμπεριαλισμού, οι εργαζόμενοι του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας ανακήρυξαν το σχηματισμό της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Γερμανίας (ΛΔΓ). Το Γερμανικό Συμβούλιο του Λαού, που είχε ιδρυθεί το Μάρτη του 1948, μετασχηματίστηκε σε προσωρινή Βουλή του Λαού και έθεσε σε εφαρμογή το Σύνταγμα της ΛΔΓ. Στις 11 Οκτώβρη του 1949, το προσωρινό Κοινοβούλιο εξέλεξε τον παλαίμαχο κομμουνιστή ηγέτη Β. Πικ πρώτο Πρόεδρο της ΛΔΓ, ενώ στις 12 Οκτώβρη σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της ΛΔΓ, με επικεφαλής τον Ο. Γκρότεβολχ.

1973 Αποτυγχάνει και νέα απόπειρα δολοφονίας (η δεύτερη μέσα στην ίδια χρονιά) κατά του Προέδρου της Κύπρου, Μακαρίου, οργανωμένη και αυτή από τη χούντα της Ελλάδας.

1981 Μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ την προηγούμενη μέρα, ο Χόσνι Μουμπάρακ γίνεται Πρόεδρος της Αιγύπτου.

1999 Πεθαίνει ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 είχε δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ