ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σημαντική εμπειρία από εργάτες που συμμετείχαν για πρώτη φορά

Νέους εργαζόμενους που για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε συλλογική διαδικασία - όπως η προχτεσινή Γενική Συνέλευση - μέτρησε προχτές το απόγευμα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας. Οι νέες αυτές παρουσίες είναι αποτέλεσμα τόσο της σκληρής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία σε μισθούς και δικαιώματα, όσο όμως και της επίμονης παρέμβασης της ταξικής διοίκησης του σωματείου.

Χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα: Εργαζόμενος που συμμετείχε προχτές στη Γενική Συνέλευση, από το χώρο των αυτοκινήτων, είπε από το βήμα της συνέλευσης ότι πριν καιρό, που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης σε απεργία στο χώρο εργασίας του, αντιδρούσε. Σήμερα όμως - όπως είπε - οι εργαζόμενοι στο χώρο έχουν υποστεί μείωση κατά 18% των μισθών τους και έρχεται και νέα μείωση, όπως η εργοδοσία διαρρέει και μάλιστα ύψους 15%. Κατέληξε μάλιστα μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι, σήμερα, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών για το ποιος θα επιβιώσει κοινός τόπος είναι ο στόχος τους για διαλυμένη από δικαιώματα εργατική τάξη. Σε αυτή την κατεύθυνση οι εργαζόμενοι έχουν να επιλέξουν ή να σκύψουν το κεφάλι ή να οργανωθούν απέναντι σε αυτή την επίθεση. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δίνει τη μάχη μέσα στο χώρο δουλειάς του να στηθεί Σωματειακή Επιτροπή ώστε οι εργαζόμενοι συλλογικά, οργανωμένα, να βάλουν φραγμό στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι εργαζόμενοι που για πρώτη φορά συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση. Από κάποιους εκφράστηκε ένας γόνιμος προβληματισμός και μάλιστα με επιμονή, για το πώς από τα κάτω και κυρίως ποια βήματα και ποιο τρόπο πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» η οργάνωση των εργαζομένων μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς.

Με βάση και την εισήγηση η Γενική Συνέλευση κατέληξε μπροστά στην απεργία στις 19 του Οκτώβρη σε συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και κυρίως σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, εταιρείες ανακύκλωσης, μεγάλες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, κ.λπ. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα ελέγχεται σε καθημερινή βάση, όπως ειπώθηκε. Παράλληλα, το διάστημα αυτό θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση συσκέψεων, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία μετρήσιμα βήματα θα είναι οι εγγραφές στο σωματείο, το στήσιμο νέων σωματειακών επιτροπών.

«Η απεργία στις 19 Οκτώβρη πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, να ξεθαρρέψουν, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να απελευθερωθούν από το φόβο και τη μοιρολατρία, να οργανωθούν ακόμη περισσότεροι στο σωματείο τους, να πυκνώσουν οι αγωνιστικοί πυρήνες και οι επιτροπές αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ΠΑΜΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του σωματείου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
Αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αμεση και γρήγορη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς η κυβέρνηση προχωρά με ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που φέρνει χιλιάδες απολύσεις, αποφάσισε σε χτεσινή του σύσκεψη το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων στους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΙΝ, ΠΟΘΑ, ΠΟΜΕΕΑ, ΟΣΕΤΕΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΟΓΑΚ, ΗΔΙΚΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΘΕΜΙΣ, ΟΚΑΑ, ΕΛΟΤ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΠΕ ΜΠΕ κ.ά.).

Στη σύσκεψη που έγινε με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων από πολλούς χώρους συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό στο τσεκούρωμα χιλιάδων εργαζομένων. Γι' αυτό επισημάνθηκε ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση να κλιμακώσουν τη δράση τους ώστε να μην επιτρέψουν ούτε μία απόλυση εργαζόμενου.

Στα πλαίσια αυτά στη σύσκεψη καταλήχθηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα και με αποκορύφωμα την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 του Οκτώβρη. Ετσι αποφασίστηκε να καλεστούν τα σωματεία να κηρύξουν 24ωρη απεργία την ερχόμενη βδομάδα την ημέρα που θα ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία. Ταυτόχρονα, θα σταλεί επιστολή του Συντονιστικού προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με την οποία θα τις καλεί να κηρύξουν επίσης απεργία την ίδια ημέρα για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Ακόμα, στην επιστολή θα ζητείται από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μετατραπεί η 24ωρη πανεργατική απεργία σε 48ωρη στις 19 και 20 Οκτώβρη. Τέλος, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη να γίνει από τα μέλη του Συντονιστικού μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή σε όλα τα κόμματα και να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Μετά την επιτυχημένη προχτεσινή απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κατάληψη όλων των δημοτικών κτιρίων, των γκαράζ και των ΧΥΤΑ της χώρας μέχρι και την Τρίτη 11 Οκτώβρη. Για την ίδια μέρα έχει αποφασιστεί στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου. Επιπλέον το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, με στόχο να μη λειτουργήσει καμιά δημοτική υπηρεσία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία στο Μετρό

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Απαίτησαν την ανάκληση των 25 απολύσεων και καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών, που οφείλονται στο τεχνικό προσωπικό. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που προσπαθεί να οργανώσει τη δυναμική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από εργοδοσία και κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας δήλωσαν ότι την ευθύνη για τις απολύσεις την έχει η «Αττικό Μετρό», η οποία με τη σειρά της παραπέμπει στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων. Για τα δεδουλευμένα, οι εκπρόσωποι του Επιχειρησιακού Σωματείου του Μετρό αρκέστηκαν στη δέσμευση της κοινοπραξίας ότι τη Δευτέρα θα καταβάλει ένα μισθό.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο του Μετρό που προφανώς θεωρεί φυσιολογικό οι εργάτες να πληρώνονται ένα μισθό κάθε τρεις μήνες, κόντρα στις διαθέσεις των εργαζομένων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποφάσισε για σήμερα να κηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΤΕ
Ζητά δικαιολογητικά απουσίας τη μέρα της απεργίας!

Καταγγελία του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια η διοίκηση του ΟΤΕ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που απήργησαν στις 5 Οκτώβρη. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, η εργοδοσία ζήτησε από τους εργαζόμενους να δικαιολογήσουν την ...απουσία τους την ημέρα της απεργίας, ειδάλλως θα θεωρηθούν αδικαιολογήτως απόντες! Κι αυτό όταν είναι γνωστό πως τόσο το ΣΕΤΗΠ, όσο και η ΓΣΕΕ είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

«Συνάδελφοί μας, που απήργησαν στις 5 Οκτώβρη, συντασσόμενοι στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων και του ΣΕΤΗΠ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίθεση συγκεκριμένων διευθυντών», τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι η εργοδοσία επικαλέστηκε την απόφαση της ΟΜΕ - ΟΤΕ για 3ωρη στάση εργασίας, ενώ σε παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη διεύθυνση προσωπικού για το θέμα - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - «έγινε λόγος για "υπερβάλλοντα ζήλο" των διευθυντών».

Το ΣΕΤΗΠ, στην ανακοίνωσή του, τονίζει: «Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί τμήμα της συνολικότερης επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να είναι με σκυμμένο το κεφάλι, μακριά από κάθε αγώνα και κινητοποίηση. Σε αυτό έχουν συμμάχους την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ που στηρίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία λίγες μέρες μετά τη συμφωνία μείωσης μισθών που αποφάσισε από κοινού με την εργοδοσία, με πρωτοφανή απόφαση υπονόμευσε και την απεργία στις 5 Οκτώβρη, παίρνοντας απόφαση για στάση εργασίας. Είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τα μονοπώλια, την εργοδοσία του ΟΤΕ και την κερδοφορία τους και γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, και το "μαστίγιο" και το "καρότο"».

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Ξάνθης, σήμερα Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Θέματα της συνέλευσης είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και η εκλογή Εφορευτικής επιτροπής.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ