ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΝΙΑΡΧΟΣ»
Και αρχαιολογικό «ναι» στην εκχώρηση στο κεφάλαιο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενάντια στην εκχώρησή της

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενάντια στην εκχώρησή της
Τυπική, όπως αναμενόταν, ήταν η έγκριση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, της «μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» των έργων που θα γίνουν στον παραδομένο, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ και με την συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., χώρο του πρώην ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για τη γνωστή, μεγάλη εκχώρηση στο κεφάλαιο των δύο κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών του τόπου μας, καθώς και μιας τεράστιας, ελεύθερης, δημόσιας έκτασης, ανυπολόγιστης αξίας, αντί πινακίου φακής 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το Ιδρυμα για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», όπου θα στεγαστούν Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή, ενώ θα γίνει και πάρκο που θα «βαφτιστεί» με το όνομα του... «μέγα ευεργέτη».

Αν και το ΚΑΣ ήταν αρμόδιο να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της μελέτης αποκλειστικά με κριτήριο το αν τα έργα θα βλάψουν αρχαιότητες, ωστόσο, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν υπέρ του δέοντος «πανηγυρικό» υπέρ του ιδρύματος, με ένα μέλος του συμβουλίου να φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι πρέπει να... «ευγνωμονούμε» το ίδρυμα! Ακόμη και μια «διαφωνία» που ακούστηκε είχε να κάνει μόνο με την αρχιτεκτονική πλευρά του θέματος.

Κι όμως, όπως είχε τονίσει εξαρχής το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη σύμβαση εκχώρησης στο Ιδρυμα Νιάρχου και καταψηφίζοντας το σχετικό νόμο, «είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί ευεργεσία και ότι αφορά δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο από το Ιδρυμα Νιάρχου. Στην πραγματικότητα, το Δημόσιο παραχωρεί στο ίδρυμα μια περιοχή "φιλέτο" και τη διαχείριση δύο πολιτιστικών οργανισμών στον οργανισμό "Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ΑΕ". Πρόκειται για παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερων χώρων. Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές θα βρεθούν στην ομηρία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλει ο νέος οργανισμός ΑΕ που δημιουργείται».

Στο Ιδρυμα «Νιάρχου» παραχωρείται για 100 χρόνια η τεράστια έκταση - φιλέτο 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, έναντι των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το Ιδρυμα, εμφανίζοντάς τα ως «εθνική δωρεά», για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού όπου θα στεγαστούν Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή. Κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μια Ανώνυμη Εταιρεία, ο Οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», θα έχει τη διαχείριση όλου του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των δύο παραπάνω μεγάλων πυλώνων παραγωγής πολιτισμού.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές προς το ίδρυμα, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλείται να καταβάλλει βαρύ ενοίκιο και να λειτουργεί με το διαρκή φόβο ενδεχόμενης έξωσης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του Κέντρου Πολιτισμού. Παρ' όλα αυτά, η αίθουσά της θα ονομάζεται «Σταύρος Νιάρχος»...

Για την ιστορία, να συμπληρώσουμε ότι σε ανασκαφές που έγιναν, μεταξύ του 1910 - 1915, στην περιοχή είχε ανακαλυφθεί αρχαίο νεκροταφείο με δεκάδες τάφους, αλλά οι δοκιμαστικές ανασκαφές που έγιναν πρόσφατα στο τμήμα του χώρου που θα γίνουν τα κτίρια δεν «έδειξαν» αρχαιότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στον ΟΠΕΠ

«Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στον ΟΠΕΠ» τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται: «Στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), που έχει σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτιστικού δυναμικού της Ελλάδας, εργάζονται 250 εργαζόμενοι από το 2001. Είχαν και έχουν σημαντική συνεισφορά στον πολιτισμό της χώρας μας δεδομένου ότι αυτοί λειτουργούν πωλητήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, το αναψυκτήριο του Μουσείου Ακρόπολης και έχουν εκτελέσει σημαντικές και με διεθνή εμβέλεια πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρά ταύτα η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον Οργανισμό και να στείλει στον καιάδα της ανεργίας 250 οικογένειες.

Στις 25/09/2010, ημέρα Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Πάγκαλος, δεσμεύτηκε δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή ότι "ο ΟΠΕΠ δεν κλείνει και καταργείται μόνο το ΔΣ του, ενώ εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και κανείς εργαζόμενος δε χάνει τη δουλειά του".

Σε αντίθεση με την παραπάνω δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, από Δευτέρα 27/09/2010 με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΕΠ, κ. Μπαλαφούτα, και κατ' εντολή του υπουργού Πολιτισμού αποστέλλονται στους εργαζόμενους έγγραφες ειδοποιήσεις απόλυσης».

Ο υπουργός ερωτάται: «Για ποιο λόγο απολύθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ δεδομένου ότι υπάρχει και δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω του αντιπρόεδρου της, κ. Πάγκαλου, περί μη απόλυσης κανενός εργαζομένου; Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία;».

Φθινόπωρο εκθέσεων
Εργο της Ειρήνης Ηλιακοπούλου
Εργο της Ειρήνης Ηλιακοπούλου
  • Με τίτλο «Σπαράγματα λίμνης», εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Atrion» (Τσιμισκή 94) στη Θεσσαλονίκη, έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη. «Η Χρύσα Βέργη είναι ζωγράφος της φύσης», ανέφερε η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. «Είναι παθιασμένη με τη φύση, με μια φύση λεοναρδική, γεμάτη ενέργεια, κίνηση, ζωντάνια, μια φύση που μεταμορφώνεται αδιάκοπα». «Οριακά τοπία συναντούν τον ουρανό με τη γη, στα κάτοπτρα της υγρής επιφάνειας», σημειώνει η ίδια η δημιουργός. «Ο βυθός, προαιώνια αμφίβια μνήμη, μιας αθέατης, αλλά αισθητής ζωής. Κοσμικοί ψίθυροι, "τα πάντα ρει" στην παρυφή, στην όχθη, στο σύνορο. Εικόνες μεταιχμιακές στα δικά μου ξέφωτα, στο δικό μου σκηνικό παιχνίδι. Τα χρώματα αντικαθιστούν τις λέξεις, που επιστρέφουν στην αρχική σιωπή τους...». Διάρκεια, έως 7/11.
  • Σήμερα εγκαινιάζονται επίσης στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Αντώνη Λάριου και η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Ηλιακοπούλου. Στη νέα δουλειά του Α. Λάριου Θεματογραφικά, δεσπόζει ο άνθρωπος, είτε κατά μόνας, είτε σε σκηνές με συμπλέγματα μορφών και αφήγηση φανταστικών ιστοριών. Στα ζωγραφικά έργα, τα έντονα χρώματα εναλλάσσονται με τα σκοτεινά μαύρα και γκρι, ενώ στα γλυπτά απεικονίζονται ανθρωπόμορφες μορφές φανταστικών ζώων. Η νέα δουλειά της Ειρήνης Ηλιακοπούλου αποτελεί μια συμβολική αναφορά στις αλλαγές της ζωής μας, στην ενηλικίωση - ωρίμανση και κατά συνέπεια στους αποχαιρετισμούς που καλούμαστε να κάνουμε ανά περιόδους, αναγκαίους για την εξελικτική της πορεία, καθώς και στα συναισθήματα που διακινούνται εξ αιτίας αυτών των αλλαγών. Στα έργα, πρωταγωνιστές - σύμβολα όλης αυτής της διαδικασίας - πορείας είναι τα παιδιά. Διάρκεια, έως 30/10.
  • Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στις 7.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση της Μαρίας Ζερβού, με τίτλο «Bon Voyage». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοέμβρη.
  • Μια επιλογή από το έργο της Γαλλίδας ζωγράφου Sophie Lambert, που ζει και δημιουργεί στο Παρίσι, παρουσιάζεται (18/10 - 3/11) στο χώρο «Εικαστικές αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21).
Ερμηνεύοντας Χατζιδάκι

«Πάω να πω στο σύννεφο» τιτλοφορείται η συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου - βασισμένη στον ομότιτλο δίσκο της - με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, που θα φιλοξενηθεί για δύο μόνο βραδιές, στις 8 και 9 του Οκτώβρη (9 μ.μ.), στο Θέατρο «Κάππα» (Κυψέλης 2, 210.8831.068). Ερμηνεύει τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, διατηρώντας ακέραια την ουσία, την ποίηση και το βάθος του έργου του συνθέτη, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει νέες ερμηνευτικές παραμέτρους. Στη συναυλία συμμετέχει ερμηνευτικά ο Τάσος Μισυρλής. Ενορχήστρωση: Δήμητρα Τρυπάνη. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Eυγενία Καρλαύτη (πιάνο), Τάσος Μισυρλής (βιολοντσέλο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Μαρίνος Γαλατσινός (κλαρινέτο).

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα της Αθηνάς Παπαβασιλείου και ποίηση του Γιάννη Ρίτσου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (9/10, 8.30 μ.μ.), στη Νίκαια, στα «Πέτρινα» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245).Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Μανώλης Μητσιάς δίνει συναυλία σήμερα (8.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στον Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά. Μια ξεχωριστή μελωδική περιπλάνηση στους δρόμους που χάραξαν μεγάλοι σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. Μαζί του στο τραγούδι, η Μάγδα Πένσου.

Αφιερωμένη στους παλιούς μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, είναι η συναυλία που δίνει η ΚΟΑ, την Παρασκευή (8/10, 8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιάσει πέντε έργα των Σοπέν, Μπάρμπερ, Ροντρίγκο, Ντεμπισί και Γκέρσουιν, στα οποία συμπράττουν ισάριθμοι νέοι σολίστ, οι: Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο), Λεωνίδας Κιοσές (βιολί), Ιωάννης Ανδρόνογλου (κιθάρα), Αναστασία Μακροπούλου (άρπα) και Δημήτρης Μαρίνος (πιάνο).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org