ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Σε ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης καλεί η ΟΕΚΙΔΕ

Σε συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και ταξική συσπείρωση για να μη χαθεί καμιά θέση δουλειάς, κόντρα σε κάθε φωνή συμβιβασμού, καλεί η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου

Οι εργάτες μπορούν να βασιστούν στην κλαδική τους Ομοσπονδία που υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα και όχι του Λαναρά
Οι εργάτες μπορούν να βασιστούν στην κλαδική τους Ομοσπονδία που υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα και όχι του Λαναρά
Η επιτακτική ανάγκη να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν στη ρίζα της την πολιτική που μόνο από την περασμένη Τρίτη έχει πετάξει στον Καιάδα της ανεργίας 260 εργάτες και έχει βυθίσει τις οικογένειες των υπόλοιπων εργαζομένων του Ομίλου στην καθημερινή αγωνία για το αν θα έχουν μεροκάματο την επόμενη μέρα αναδεικνύεται κρυστάλλινη μπροστά στους εργάτες της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας». Χτες, ήταν η σειρά των εργαζομένων του Ομίλου στη Νάουσα να ενημερωθούν ότι το πρόγραμμα «εξυγίανσης» θα εφαρμοστεί και εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργοστάσια της Νάουσας σχεδιάζονται περισσότερες από 60 απολύσεις.

Χτες, οι εργαζόμενοι στην «ΟΤΤΟ Εβρος» έκαναν συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, όπου παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Μεταφέροντας ακόμα μια φορά την ολόπλευρη αλληλεγγύη του Κόμματος, ο γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, Δαμιανός Κουκοράβας, επισήμανε πως η προειδοποίηση του ΚΚΕ για τη μετεκλογική θύελλα επιβεβαιώνεται, όπως και ότι τη νέα χρηματοδότηση του Ομίλου θα ακολουθούσαν απολύσεις και κλεισίματα εργοστασίων. Αναφέρθηκε ακόμη στις ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που έβαλαν πλάτη για να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την προστασία των άνεργων, κόντρα στη λογική του σκουπιδοτενεκέ των προγραμμάτων μερικής απασχόλησης που προβάλλουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και κάλεσε τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, να παλέψουν για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να λειτουργήσουν τα εργοστάσια με ευθύνη του Ομίλου που έχει χρηματοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παλιότερα.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, στο «ραντεβού» που τους έδωσε η εργοδοσία αύριο Πέμπτη για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τις μαζικές απολύσεις, να πάνε όλοι μαζί για να διαδηλώσουν ότι δεν αποδέχονται καμία απόλυση, ότι παλεύουν για να λειτουργήσει το εργοστάσιο.

ΟΕΚΙΔΕ: Δράση τώρα για να μη χαθεί καμιά θέση δουλειάς

Σε ανακοίνωσή της για τις ραγδαίες εξελίξεις στον Ομιλο η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος στέκεται στο πλευρό τους και ποιος εναντίον τους, να μη χάσουν λεπτό και να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους για να μη χαθεί ούτε μια θέση δουλειάς:

«Τα τελικά σχέδια του Ομίλου υπηρέτησαν από την αρχή ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος) και στα σωματεία, στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΣΕ (Καλύβης) και στο σωματείο ιματισμού της Θεσσαλονίκης (Ταχταλίδου - Χαραλαμπίδου) και στελέχη της ΝΔ. Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σχεδιάζει να εγκλωβίσει και πάλι τις αντιδράσεις των εργαζομένων, με το πλασάρισμα των προγραμμάτων μερικής απασχόλησης για λίγους μήνες, έτσι ώστε να αποπροσανατολίσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων από το κύριο που πρέπει να είναι η ενωμένη αντίδρασή τους ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και των πολιτικών δυνάμεων που τους στηρίζουν» σημειώνει η ΟΕΚΙΔΕ.

«Από την αρχή, πριν ενάμιση χρόνο, το ταξικό κίνημα και η Ομοσπονδία προτείναμε οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν ενωμένοι, ώστε να πληρώσουν ο Λαναράς και οι τράπεζες, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις. Αυτή την ύστατη ώρα, η ΟΕΚΙΔΕ, καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των σωματείων και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να συγκροτήσουν παντού επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσουν αυτό που από την αρχή προτείναμε, ώστε να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μη γίνει καμία απόλυση. Σ' αυτό τον στόχο η ΟΕΚΙΔΕ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις» καταλήγει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι 56 εργαζόμενοι της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, αφού παραμένουν απλήρωτοι τρεις μήνες τώρα. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων, οι προσπάθειες επίλυσης του διαχρονικού οικονομικού προβλήματος της Σχολής με το εποπτεύον υπουργείο Υγείας απέβησαν άκαρπες. Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα τον επόμενο μήνα θα φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, καθώς είναι συνεχής η μείωση της οικονομικής ενίσχυσης του Κράτους. Η Σχολή απαξιώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των πενιχρών κονδυλίων, ο αριθμός των μαθητών και των εργαζομένων μειώνεται και αναζητούνται χορηγοί για να αναλάβουν το έργο της συντήρησης των κτιρίων.

Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ, επισκέφθηκε χτες το πρωί τη Σχολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Η βουλευτής τόνισε στη συνομιλία της με τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για να περιέλθει η Σχολή στο Δημόσιο, να αναβαθμιστεί και να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία με κονδύλι που θα προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Προκαλούν τους εργαζόμενους οι ΣΥΝένοχοι

Οι δραματικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις στον όμιλο Λαναρά με τις εκατοντάδες απολύσεις που έγιναν και σχεδιάζονται, επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο «διάσωσης» και «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας μπαίνει στην τελευταία του φάση. Ενα σχέδιο που εξαρχής προέβλεπε τη δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και το «λουκέτο» σε μονάδες του ομίλου. Σε αυτό το σχέδιο της εργοδοσίας παρείχαν πλήρη υποστήριξη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, μέσω των συνδικαλιστικών του στελεχών και βουλευτών, όλο το προηγούμενο διάστημα, με επιμονή απαιτούσε τη χρηματοδότηση του ομίλου και μάλιστα εγκαλούσε την ταξική Ομοσπονδία του χώρου και τους κομμουνιστές ότι τον συκοφαντούν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να αποφύγει τη δεδομένη εργατική και λαϊκή κατακραυγή, για τον άθλιο ρόλο που έπαιξαν συνδικαλιστικά και πολιτικά του στελέχη στη στήριξη των σχεδίων Λαναρά. Με χτεσινή δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, σημειώνει: «Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, παρότι πρόσφατα έχει χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες με 34 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου με τη δέσμευση να μην κάνει καμιά απόλυση, προχωρεί σε απολύσεις στο εργοστάσιο της Κομοτηνής και στο κλείσιμο του εργοστασίου της Αλεξανδρούπολης...».

Θυμίζουμε: Μόλις πριν ένα χρόνο, όταν ο «υγιής» ανταγωνισμός γέννησε εμπόδια για τη χρηματοδότηση του ομίλου, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης εγκαλούσε την κυβέρνηση για «υπαναχώρηση» και απαιτούσε την χρηματοδότηση των «Ενωμένων Κλωστηρίων» τα οποία βρίσκονταν «σε μια περίοδο που ακολουθούν κατά κοινή αναγνώριση επιτυχημένη πορεία για την εξυγίανση και την κερδοφορία»! Λίγους μήνες αργότερα και ενώ ΓΣΕΕ και στελέχη του ΣΥΝ έχουν μετατρέψει τους αγώνες των εργαζομένων σε όχημα για τη χρηματοδότηση του Λαναρά, η βουλευτής του ΣΥΝ Ε. Αμανατίδου - Πασχαλίδου με Επίκαιρη Ερώτηση ζητούσε «να εγγυηθούν ως ελληνικό δημόσιο τη χρηματοδότηση των τραπεζών» στον όμιλο.

Ισχυρίζεται ο ΣΥΝ ότι δήθεν είχε υπάρξει δέσμευση να μη γίνει καμιά απόλυση, όταν όλη η πρακτική του ομίλου στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το Σχέδιο αναδιάρθρωσης, προέβλεπε λουκέτα και απολύσεις και η ίδια η εργοδοσία το ομολογούσε. Επανειλημμένα οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο προειδοποίησαν για το πραγματικό περιεχόμενο και το στόχο της «αναδιάρθρωσης». Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις αυτές. Οπως επιβεβαιώνουν και το ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνέβαλε ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σήμερα κολλημένοι στον τοίχο, επειδή οι οπορτουνιστές, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΓΣΕΕ, έπαιξαν συνειδητά το παιχνίδι της τότε κυβέρνησης και του Λαναρά.


Γ. Ζαχ.

ΠΑΜΕ
Συγκροτεί θεατρική ομάδα

Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την αφύπνιση της εργατικής τάξης, το ΠΑΜΕ προχωρά στη συγκρότηση θεατρικής ομάδας. Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί εργαζόμενους - εργαζόμενες, Ελληνες και μετανάστες, νέους και νέες, σπουδαστές που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο, αλλά και διάθεση για το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να επικοινωνήσουν με το ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα: 210.3301.847, 210.3833.786, ώρες 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ