ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η κρίση και ο ρόλος των συνδικάτων

Ολοκληρώθηκε χτες διεθνές σεμινάριο στις Βρυξέλλες. Πλούσιες πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργατικών αγώνων

Από την πρόσφατη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, στην Αθήνα
Από την πρόσφατη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, στην Αθήνα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις Βρυξέλλες με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και ο ρόλος των συνδικάτων». Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 40 συνδικαλιστές από 27 χώρες (8 χώρες της Ευρώπης, 5 χώρες της Αφρικής, 6 χώρες της Ασίας, 6 χώρες της Μ. Ανατολής και 2 της Λατινικής Αμερικής).

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών επικεντρώθηκαν στην ανάγκη τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα για να μην πληρώσουν την κρίση των καπιταλιστών οι εργαζόμενοι. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΠΣΟ θα πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα στο σχεδιασμό και στην προώθηση νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών σε κάθε χώρα, με ζητούμενο να αγκαλιάσουν οι νέες παρεμβάσεις όσο το δυνατόν πλατύτερες μάζες εργαζομένων.

Μιλώντας στο σεμινάριο εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, τα μέτρα που παίρνονται και από νεοφιλελεύθερους και από σοσιαλδημοκράτες διεθνώς, στοχεύουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και να βγει ενισχυμένο το κεφάλαιο. Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στο δυνάμωμα των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση σε κάθε χώρα και διεθνώς. Ποιους δρόμους έχουμε μπροστά μας; Τον έναν τον ζούμε και έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ο άλλος δρόμος περνάει μέσα από την σύγκρουση και την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που στο επίκεντρο θα βάζει τις δικές μας ανάγκες, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η επιλογή και γι' αυτή θα παλέψουμε».

Με πρωτοβουλία της ΠΣΟ, που εντείνει τις προσπάθειες για την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και την αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωσή τους ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

  • Στις 5 - 6 Νοέμβρη, στην Πράγα, το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ για τις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Στις 18 - 20 Νοέμβρη, στη Λίμα, η παγκόσμια συνάντηση για την εργαζόμενη νεολαία.
  • Στις 1 - 2 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, συνέδριο εργαζομένων στους τομείς του Τουρισμού και των Ξενοδοχείων με στόχο την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Ομοσπονδίας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΑΒΕΕ»
Χρειάζονται την έμπρακτη αλληλεγγύη όλων

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην πάλη των εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΑΒΕΕ» απηύθυνε με χτεσινή συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα.

Αναφερόμενος στο νέο αγώνα που οι εργάτες ξεκίνησαν τη Δευτέρα με στάσεις εργασίας και προοπτική κλιμάκωσης, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων δύο μελών του σωματείου και της Συντονιστικής Επιτροπής του εργοστασίου, ο Γιάννης Καραμάνης, μέλος του ΔΣ, σημείωσε ότι «η εργοδοσία προχωρά σε μια τρομοκρατική κίνηση απέναντι στους εργαζόμενους, στην προσπάθειά της από τη μια να μειώσει το προσωπικό για να αυξήσει τα κέρδη της και από την άλλη για να στείλει μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι που σηκώνουν το κεφάλι και διεκδικούν δεν έχουν θέση στην επιχείρηση».

Επισήμανε σχετικά με την τακτική αυτή της εργοδοσίας πως δεν είναι αποκομμένη από τη συνολικότερη πολιτική που επιτρέπει σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομήχανους να αξιοποιούν και την υφιστάμενη αντεργατική νομοθεσία για να προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινήσεις. «Υπάρχει, σημείωσε, ανοχή από την ίδια πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανοχή απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας που λαμβάνει την ασυλία να απολύει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς συνολικά» και κάλεσε σε έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΠ
Συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην κινεζική πολυεθνική «COSCO» οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, με νέα 48ωρη απεργία που ξεκινά σήμερα, με χτεσινή απόφαση που πάρθηκε κάτω από την καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την 1η Οκτώβρη.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών, στις οποίες πλειοψηφούν οι συμβιβασμένες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, φροντίζουν να προσαρμόζουν τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας» και της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Καθαρή απόδειξη αποτελούν τα αιτήματα που προβάλλουν, όπως το «πάγωμα» της εγκατάστασης της πολυεθνικής στον ΣΕΜΠΟ και επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης της παραχώρησης. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, πέρα από το γεγονός ότι ως προηγούμενη κυβέρνηση έστρωσε το θεσμικό πλαίσιο στην κυβέρνηση της ΝΔ να παραδώσει το ΣΕΜΠΟ στις πολυεθνικές, τώρα - λίγες μέρες μετά τις προεκλογικές καταγγελίες του για τη σύμβαση παραχώρησης, ώστε να αρπάξει την ψήφο των εργαζομένων - επιβραβεύει αυτούς που «χειρίστηκαν» την όλη υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ. Λέει πολλά, για παράδειγμα, η ανάδειξη στη θέση του διευθυντή του νομικού συμβουλίου του πρωθυπουργού του δικηγόρου Χάρη Μπαμπούκη, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος της COSCO.

Οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών» και «Ενότητα Λιμενεργατών» από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων κατήγγειλαν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες για την τακτική τους. Καλούν τους εργαζόμενους του ΟΛΠ να συμμετέχουν μαζικά στις απεργίες, διεκδικώντας την επαναφορά του ΟΛΠ κάτω από κρατικό έλεγχο, λιμάνια 100% αποκλειστικά δημόσια, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και όχι των μονοπωλίων.

18ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ
Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Ελεύθερος αφέθηκε ο 18χρονος μετανάστης από το Σουδάν, ο οποίος ενώ έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, είχε συλληφθεί το Σεπτέμβρη και κρατούμενος για περίπου δύο εβδομάδες στα ΑΤ Αλίμου και Β' Γλυφάδας απειλούνταν με απέλαση. Λίγες μέρες μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνδικάτων στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (23/9/2009), ο νεαρός μετανάστης δεύτερης γενιάς αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα του παραχωρήσει τα απαραίτητα έγγραφα για το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

Ωστόσο, τα εμπόδια που ορθώνονται στη νομιμοποίηση των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα είναι πολλά και οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για χιλιάδες παιδιά, αντί να νομιμοποιούνται αυτόματα με την ενηλικίωσή τους ή να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν. Αυτά τα ζητήματα, όπως το παράβολο των 900 ευρώ, η προϋπόθεση τα παιδιά των μεταναστών να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να είναι οι γονείς τους νόμιμοι κλπ., αναδεικνύει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζουν τις Κοινοτικές Οδηγίες και οδηγούν τους μετανάστες και τα παιδιά τους στην «παρανομία» και το διαρκή διωγμό.

Επανάληψη του αυταρχισμού στον ΠΙΣ

Στην αυταρχική απόφαση του επαναδιορισμού της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) στην ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επανήλθε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28.9.2009.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Φλεβάρη το ΔΣ του ΠΙΣ συγκροτήθηκε σε σώμα αλλά η παράταξη «ΔΗΚΙ - Νέα Πορεία» (στηρίχτηκε απ' την ΝΔ και είχε τη σχετική πλειοψηφία) ζήτησε από τον υπουργό Υγείας το διορισμό ΔΕ στον ΠΙΣ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών βάσει ενός Βασιλικού Διατάγματος του 1957 (!) για τη λειτουργία των ιατρικών συλλόγων. Στις 20.3.2009 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με απόφασή του διόρισε ΔΕ στον ΠΙΣ. Το εκλεγμένο προεδρείο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ανέπεμψε την υπόθεση στον υπουργό Υγείας «προκειμένου να εκφέρει νέα κρίση που να είναι νόμιμη» και εκείνος διόρισε ξανά την προηγούμενη ΔΕ με την υποχρέωση να αναδείξει νέο ΔΣ στον ΠΙΣ μέχρι τις 30.10.2010.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συνεχίζονται τα μαθήματα του ΠΑΜΕ

Με επιτυχία συνεχίζονται τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που οργανώνει το ΠΑΜΕ για μετανάστες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα 210.3301.847 και 210.38337.86, όπως και για την υποστήριξη που προσφέρει το νομικό τμήμα του ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org