ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Διαγκωνισμοί και διαπιστευτήρια στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας μίλησαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ. Ενδεικτικές των επιχειρηματικών σχεδίων και ανταγωνισμών και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις στο συνέδριο

MotionTeam

Στο πώς αποτελεσματικότερα θα εξυπηρετηθούν τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο των σκληρών ανταγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, διαγωνίστηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση από το βήμα του 2ου «Thessaloniki summit», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ολοκληρώθηκε χτες με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σε μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση να πάρει για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με έμφαση στα «χρηματοδοτικά εργαλεία», στο «ζεστό» χρήμα και τις υπόλοιπες διευκολύνσεις που δίνει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους και με επίκεντρο τη στήριξη των βιομηχάνων στη Β. Ελλάδα. Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός αναμενόταν να επαναλάβει το κυβερνητικό «αφήγημα» των επενδύσεων «με όρους και προϋποθέσεις», και του «παραγωγικού μοντέλου», «βασισμένου στην πραγματική παραγωγή και όχι στο μοντέλο των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και μεσαζόντων».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, με επίκεντρο της συζήτησης τα «κρίσιμα ζητήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης».

Να σημειωθεί πως πριν από την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της «TUI Group», με επικεφαλής τον CEO της εταιρείας, Friedrich Joussen, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «στην περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η αγροτοδιατροφή και η πρωτογενής παραγωγή».

Με τα δικά του διαπιστευτήρια και «δώρα»

Μια μέρα πριν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατέθετε στο συνέδριο τα δικά του διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο πλειοδοτώντας σε μέτρα στήριξής του.

«Το γεγονός ότι τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα από πέρσι δε σημαίνει ότι πηγαίνουν καλά. Μασάζ στους αριθμούς κάνει η κυβέρνηση», ανέφερε «καρφώνοντας» την κυβέρνηση ότι κάνει λίγα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας αλλά και για «διαπραγματευτική ανεπάρκεια» αφού, όπως είπε, «η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα συνειδητά με υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει μεταρρυθμιστική αξιοπιστία γι' αυτό και μας δέσμευσαν με τέτοια πλεονάσματα».

Στη βάση αυτή πρόβαλε το κόμμα του ως ικανότερο να διαχειριστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, λέγοντας πως «εμείς θα μειώσουμε τους φόρους ξεκινώντας με τον ΕΝΦΙΑ και στόχο να τον μειώσουμε κατά 30% εντός δύο ετών και το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη μείωση εξοικονομώντας αντίστοιχες δαπάνες από ένα συμμάζεμα του Δημοσίου (...) Η χώρα χρειάζεται να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, προσφέροντας όμως και αυτή κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό που εγώ ονομάζω ρήτρα μεταρρυθμίσεων. Ενα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων από το 2018 και μετά. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που θα πηγαίνουν πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία στο ακροατήριό του για το πού θα κατευθύνει τα ματωμένα πλεονάσματα, συμπλήρωσε: «Δεν έχω καμία πρόθεση το όποιο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους να το αξιοποιήσω για αύξηση κρατικών δαπανών. Θα κατευθυνθεί, σχεδόν εξολοκλήρου, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών». Στη συνέχεια απαρίθμησε μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για διγλωσσία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, με αφορμή το Ελληνικό.

«Να καταλάβουμε τι δυνάμεις συγκρούονται στην περιοχή»...

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις στο συνέδριο, ενδεικτικές των επιχειρηματικών και άλλων σχεδίων που «τρέχουν» με επίκεντρο τη Β. Ελλάδα, όσο και των μεγάλων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.

Ενδεικτικά, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, στο πνεύμα των τοποθετήσεών του όλου του τελευταίου διαστήματος, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα, που παίζει, όπως είπε, «στρατηγικό και ζωτικό ρόλο στην περιοχή», ενώ υπογραμμίζοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας σημείωσε ότι «κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι η στήριξη της ανάκαμψης της Ελλάδας που είναι σύμμαχός μας». Στην τοποθέτησή του, όπου παρουσίασε και το λογότυπο για την επόμενη ΔΕΘ (οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα), στάθηκε κυρίως στις επιχειρηματικές «ευκαιρίες» που μπορούν να προκύψουν στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, αναδεικνύοντας στοιχεία όπως ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά και αναφερόμενος σε κοινά επιχειρηματικά πρότζεκτ, όπως αυτό της συνεργασίας του Ομίλου Μυτιληναίου με την «Τζένεραλ Ελέκτρικ» κ.ο.κ.

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, σημείωνε ότι «θα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν και τι κινδύνους διατρέχουμε» και πρόσθεσε ότι «κινδυνεύουμε να μείνουμε στα λόγια αν δεν καταλάβουμε τι δυνάμεις συγκρούονται στην περιοχή». Εξηγώντας ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ μεγάλα πράγματα με τους Κινέζους, κάποια και με τους Ρώσους, σε ορισμένους τομείς. Ομως, δεν μπορούμε να κάνουμε όσα θα θέλαμε, χωρίς σοβαρούς κινδύνους». Θύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική παρέμβαση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, «με ηγέτιδα δύναμη τη Γερμανία», διαδικασία από την οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να μείνει έξω η Ελλάδα». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «πολλοί θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός των νέων συνδέσεων που διαμορφώνονται μεταξύ Δυτικών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας».

Αναφέρθηκε και στη στρατηγική της Κίνας για το νέο «Δρόμο του Μεταξιού», από την οποία η ελληνική αστική τάξη προσδοκά οφέλη με τη μετατροπή της χώρας σε κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οπως είπε, «οι πολιτικές που ετοιμάζονται στην ΕΕ είναι να τεθούν μεγάλοι περιορισμοί» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μην επιτρέψει να αποφασισούν τέτοιοι κανονισμοί αλλά και να φροντίσει να ξεπεραστούν αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του τόνισε: «Η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ. Πρέπει να διαπραγματευτούμε και να επηρεάσουμε ώστε στις επιλογές που θα κάνουν να έχουν μέσα την ικανοποίηση μέρους έστω των ελληνικών συμφερόντων». Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να συνεχίσει τη διαχρονική "παράδοση" που έχει, στην απώλεια μεγάλων ευκαιριών, σε επίπεδο μεγάλων συμμαχιών αλλά και μεγάλων, υπερεθνικού χαρακτήρα υποδομών».

«Ενεργειακό κέντρο»...

«Εχουμε σκοπό να καταστήσουμε την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ένα LNG Ηub, δηλαδή σε ένα ενεργειακό κέντρο με τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου, ενώ σε έναν πολύ σημαντικό κόμβο ενεργειακό πιστεύω ότι θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία του πλωτού τέρμιναλ LNG και τη συνάντηση στην περιοχή των μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος.

Ο Γ. Στεργιούλης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει πραγματικό ενεργειακό κέντρο και για τα ΕΛΠΕ εάν επαναλειτουργήσει ο αγωγός που συνδέει το διυλιστήριο της βιομηχανίας με τα Σκόπια, ζήτημα που τέθηκε και στο πλαίσιο των συζητήσεων για την Ενέργεια στην τετραμερή συνάντηση των υπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας - Βουλγαρίας. Εκτίμησε ότι η επαναλειτουργία του αγωγού των ΕΛΠΕ θα αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές πετρελαιοειδών από τη Θεσσαλονίκη προς την ΠΓΔΜ, αλλά επίσης σε Κοσσυφοπέδιο και Βουλγαρία, ενώ εάν οι τεχνικές προσαρμογές στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων κάνουν επιλέξιμο το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, τότε αυτό θα γίνει βιώσιμο για τα ΕΛΠΕ σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, σημείωσε ότι στον τομέα της Ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ακολουθήσει παράλληλα τρεις δρόμους: Την αξιοποίηση των ορυκτών υδρογονανθράκων, την εξοικονόμηση Ενέργειας και τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης Ενέργειας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των πολιτικών της ΕΕ για την αγορά του φυσικού αερίου, όχι πλέον από έναν αλλά από διαφορετικούς προμηθευτές έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής τροφοδοσία», σημείωσε ο Γ. Θωμάς, εκπρόσωπος της «DG Energy» της Κομισιόν. Ανέφερε ότι η ΕΕ υποστηρίζει και τα τρία μεγάλα πρότζεκτ που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο, τον ΤΑΡ, το LNG τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό «East Med» και πρόσθεσε ότι για να μην είναι η Βόρεια Ελλάδα απλώς ο χώρος διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου, θα πρέπει μέσα από την περιφερειακή συνεργασία να γίνει δυνατή η αξιοποίηση των διασυνδέσεων σε ελληνικό έδαφος.


100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μεγάλη έκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τις 17 μέχρι τις 28 Οκτώβρη

Πόστερ για την πρώτη επέτειο της «δικτατορίας του προλεταριάτου»
Πόστερ για την πρώτη επέτειο της «δικτατορίας του προλεταριάτου»
Μία εξαιρετική έκθεση, με εκατοντάδες ντοκουμέντα για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση, θα φιλοξενηθεί στον Πειραιά.

Πρόκειται για μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) και έχει τίτλο: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων».

Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Οκτώβρη 2017, με ωράριο λειτουργίας για όλες τις μέρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.4122.890, τις ώρες 11.00 - 14.00, στην ΚΟ Πειραιά.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο χώρο της έκθεσης

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

-- Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ