ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ
Πυξίδα της λυκοσυμμαχίας η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων

Για αγωγούς, εγχώρια κοιτάσματα και παραπέρα «άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού» συζήτησαν Γ. Μανιάτης - όμιλος «Edison»

Εντείνονται οι συζητήσεις στην ΕΕ για την «ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Εντείνονται οι συζητήσεις στην ΕΕ για την «ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Με στόχο την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για ευρωενωσιακά μονοπώλια και σε βάρος των λαών, άρχισε χτες στο Μιλάνο το άτυπο διήμερο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο οποίο από την ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης. Στην ατζέντα του Συμβουλίου προβάλλονται δύο βασικά θέματα: Το πρώτο είναι πώς θα εξασφαλιστεί η «ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ουκρανία και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο η «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας της ΕΕ».

Πριν από την έναρξη των εργασιών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση της ελληνικής αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης «ενεργειακής διπλωματίας, ο Γ. Μανιάτης συναντήθηκε με τους επικεφαλής του ιταλικού μονοπωλιακού ομίλου «Edison», ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο γύρο παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων που προετοιμάζονται σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος «Edison» εδώ και χρόνια αναπτύσσει δραστηριότητες στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε κοινά σχήματα με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (Elpedison), την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ και με τη ΔΕΠΑ. Στη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό, συζητήθηκε και η υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB, καθώς και το παραπέρα «άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού».

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε ο επιχειρηματικός όμιλος αμέσως μετά τη συνάντηση των στελεχών του με τον Γ. Μανιάτη: «Ηταν μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα (...). Επιβεβαιώσαμε στον κ. υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο γύρο ερευνών και για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB που αναπτύσσουμε από κοινού με την ΔΕΠΑ»!

Προσθέτει ακόμα η ανακοίνωση ότι: «Οι υποδομές αυτές θα προσφέρουν στην Ιταλία, στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια σημαντική πρόσβαση στα νέα μεγάλα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι είναι μία στρατηγική ευκαιρία (...) για να καταστεί πιο γρήγορο και πιο ανταγωνιστικό το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου».

Από την πλευρά του, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε: «Υπογράμμισα στη διοίκηση της "Edison" τη μεγάλη σημασία που η κυβέρνησή μας αποδίδει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο (...) Στα πλαίσια αυτά, επανέλαβα στη Διοίκηση της "Edison" την απόλυτη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ταχεία υλοποίηση του IGB και του IGI».

«Παράλληλα - συνέχισε - με την προώθηση της ανάπτυξης του αγωγού EAST-MED, ο IGB αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή για τα Βαλκάνια, ενώ ο «IGI Ποσειδών» θα διασφαλίσει την εξαγωγή στην Ιταλία των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στα πλαίσια της ελεύθερης και πλήρως ανταγωνιστικής ανάπτυξης των νέων οδεύσεων φυσικού αερίου».

Προς επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Καισαριανής

Δεκτή η ένσταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής κατά του εκλογικού αποτελέσματος στον α' γύρο

Δεκτή έγινε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, που λειτουργεί ως εκλογοδικείο, η ένσταση που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εκλογές του β' γύρου για την εκλογή δημάρχου στην Καισαριανή, οι οποίες και θα επαναληφθούν.

Υπενθυμίζεται πως στο β' γύρο των εκλογών στο δήμο διεκδίκησαν τη δημαρχία ο Γ. Κοντόσταυλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Α. Καμπάκας, ο οποίος «προκρίθηκε» έχοντας μία ψήφο περισσότερη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το δικαστήριο θεώρησε δύο ψηφοδέλτια του Α. Καμπάκα ως άκυρα και έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είχε θεωρηθεί άκυρο από την εφορευτική επιτροπή, με αποτέλεσμα η τελευταία να βρεθεί στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, υπάρχει ένα διάστημα 15 ημερών μέσα στο οποίο ο συνδυασμός του Α. Καμπάκα έχει δικαίωμα αίτησης αναίρεσης, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για τυπικούς μόνο λόγους.

Η ημερομηνία των εκλογών μεταξύ του υποψηφίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ηλία Σταμέλου, και του Γ. Κοντόσταυλου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δελτίο Τύπου οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ αναφέρουν για την απόφαση του Πρωτοδικείου:

«Σήμερα (σ.σ.. χτες), 6 Οκτώβρη 2014, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε θετική απόφαση στην ένσταση που είχε καταθέσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" Καισαριανής κατά του αποτελέσματος του α' γύρου των τελευταίων δημοτικών εκλογών στην πόλη μας.

Η απόφαση αποκαθιστά την πραγματική θέληση που εξέφρασε με την ψήφο του ο λαός της πόλης να είναι η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεύτερη δύναμη στις εκλογές, με υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Σταμέλο και να διεκδικήσει στον επαναληπτικό γύρο την ανάδειξή της στη διοίκηση του δήμου.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του β' γύρου των εκλογών στο Δήμο Καισαριανής».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60) οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ των ΕΒΕ καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα 1950 - 1967», στην αίθουσα της οδού Καποδιστρίου 24. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ