ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτούν οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων - Φάρμακο δωρεάν για τον λαό την ώρα που το χρειάζεται!

Με δισέλιδο φυλλάδιο απευθύνεται το ΚΚΕ στον λαό, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες για τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και το πού πρέπει να κατευθυνθεί η πάλη για να έχουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους φάρμακο δωρεάν όποτε το χρειάζονται.

* * *

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της «χρόνιας νόσου» της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, είτε αυτοί έχουν την «έδρα» τους στην Ελλάδα είτε αλλού.

Τα φάρμακα:

 • Είναι κρίσιμα προϊόντα, αποτέλεσμα της συλλογικής κοινωνικής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων, όπου η έρευνα, η παραγωγή και η διακίνησή τους θα έπρεπε να καθορίζονται με το κριτήριο των λαϊκών αναγκών
 • Στις συνθήκες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας δεν μπορούν να έχουν οποιονδήποτε κοινωνικό χαρακτήρα.

Είναι ψέματα ότι δεν «φτάνουν» οι «πρώτες ύλες» για την παραγωγή και τη συσκευασία των φαρμάκων σε συνθήκες τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης και της παραγωγικότητας.

 • Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Κίνα - Ινδία και για τα μερίδια των αγορών στα φάρμακα είναι αυτές που οξύνονται και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των λαών.
 • Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η «μεγάλη αγορά» της, που έχουν ως ευαγγέλιο όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία των λαών αλλά τους στερεί και βασικά αγαθά, όπως είναι τα φάρμακα, η Ενέργεια κ.ά. Αποκαλύπτεται αυτό που πάντα έλεγε το ΚΚΕ, ότι οι περίφημες ελευθερίες κίνησης κεφαλαίου και εμπορευμάτων, είναι «ελευθερία» μόνο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ για τους λαούς αποτελεί μία μεγάλη «φυλακή».


Στην Ελλάδα:

 • Το «θαύμα» της καπιταλιστικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με τον τεράστιο εξαγωγικό της χαρακτήρα, αλλά με τα «άδεια» ράφια των φαρμακείων και με την αξιοποίηση των ελλείψεων για ανατίμηση πολλών φαρμάκων που παράγουν, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
 • Το Φάρμακο αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας το 2022 και μάλιστα σε 147 χώρες. Αλήθεια, σε αυτά τα φάρμακα πώς και δεν υπήρξε έλλειψη «πρώτων υλών»; Οι φαρμακοβιομήχανοι που επαίρονται για τις τεράστιες επενδύσεις τους πώς και δεν «σκέφθηκαν» την προσαρμογή της παραγωγής πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα; Απλούστατα διότι η καπιταλιστική φαρμακοβιομηχανία καθορίζει αν, πότε και πού θα ερευνηθούν, παραχθούν και διακινηθούν τα φάρμακα, δηλαδή με κριτήρια αντίθετα και εχθρικά με τις λαϊκές ανάγκες.
Ο λαός είναι χαμένος και όταν υπάρχει ανεπάρκεια και όταν τα φάρμακα επαρκούν, αφού είναι πανάκριβα

Η επάρκεια των χρυσοπληρωμένων από τον λαό φαρμάκων και η ταυτόχρονη κατά διαστήματα ανεπάρκεια, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι οι δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει τους φαρμακοβιομήχανους - φαρμακέμπορους και το Φάρμακο ως εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού. Σε αυτό ταυτίζονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό:

 • Από όλα τα μέτρα που πήραν σχετικά με την πολιτική στο Φάρμακο, μόνιμα κερδισμένοι βγήκαν οι φαρμακοβιομήχανοι και μόνιμα χαμένοι οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.
 • Στηρίζουν την πολιτική των «παράλληλων εξαγωγών» που στερούν κρίσιμα φάρμακα για τον λαό, αλλά ενισχύουν την κερδοφορία των φαρμακέμπορων.
 • Υλοποίησαν πολιτική μείωσης της κρατικής δαπάνης για τα φάρμακα και απογείωσαν τις άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών για τη φαρμακευτική περίθαλψη.
 • Εκτόξευσαν τα «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ προς τους φαρμακοβιομήχανους ως κίνητρα για επενδύσεις και την «καινοτομία».

Πρόσφατα οι συγκλίσεις έγιναν ακόμα περισσότερες αφού συμφώνησαν στην αύξηση των τιμών. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται», δικαιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής του Φαρμάκου.

Αυτή η λογική βέβαια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «βαρέλι δίχως πάτο» αφού πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και οι οποίες θα προσελκύουν τις «παράλληλες εξαγωγές», οπότε πάντα θα υπάρχει «ανάγκη» για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις και πάντα θα «φουσκώνουν» τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων και φαρμακέμπορων.

Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή

Η περιπλάνηση ανάμεσα στο «πρωτότυπο» φάρμακο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και στο «αντίγραφο» του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε λογής ομοίων τους δεν αλλάζει τη «δραστική ουσία» της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού.

Εδώ και τώρα:

 • Να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές, τώρα, πλήρως και για πάντα
 • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας
 • Δωρεάν Φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται

Για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην έρευνα και την παραγωγή των φαρμάκων, με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, της αξιοποίησης του πολυάριθμου και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικού του κλάδου στη βάση μιας άλλης ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τις λαϊκές ανάγκες. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα και εμβόλια. Για την παραγωγή φαρμάκων που δεν θα είναι εμπορεύματα αλλά κοινωνική ιδιοκτησία.

Με αυτήν την προοπτική η πάλη του λαού μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις υπέρ του. Για να αποτελεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθολικό δημόσιο και δωρεάν αγαθό αντίστοιχο με τις κάθε φορά λαϊκές ανάγκες.


Εκβιασμοί στον λαό για να αποδεχτεί ανατιμήσεις στο «φάρμακο - εμπόρευμα»

Για νέες ανατιμήσεις, και στα φάρμακα, ετοιμάζεται ο λαός από την κυβέρνηση και τους φαρμακοβιομήχανους, αφού θα κληθεί, στο όνομα των ελλείψεων, να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για σκευάσματα που έχει ανάγκη, όμως τα στερείται ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης.

Με γενεσιουργό αιτία τη λογική του «φαρμάκου - εμπορεύματος», που σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι τη διακίνηση, αξιοποιείται για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο «μη παρέκει». Και η κυβέρνηση απορρίπτοντας κάθε σκέψη για απαγόρευση διά παντός των «παράλληλων εξαγωγών», που «σπρώχνουν» σκευάσματα από τα φαρμακεία σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, τόσο για να αποκρύψει τις ευθύνες της όσο και για να δείξει ως «λύση» τις ανατιμήσεις.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορα για να παράγονται», μία απόφαση που - όπως ισχυρίστηκε - έχει ληφθεί από το καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με την παρούσα έλλειψη φαρμάκων. Εκβιάζοντας ουσιαστικά, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε πως φάρμακα με σημερινή τιμή 1,5 ευρώ, εάν δεν αυξηθούν, θα σταματήσουν να παράγονται, με αποτέλεσμα να πάμε σε υποκατάστατα αξίας 67 ευρώ. Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι αυτές οι αυξήσεις θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από τους καταναλωτές, λες και ο ΕΟΠΥΥ έχει κανέναν άλλο «χρηματοδότη» από τους εργαζόμενους και τις εισφορές τους.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στα φάρμακα, τις οποίες δημιουργούν οι βιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, αξιοποιούνται για να επανέρχονται όλα τα σχετικά «θέλω» των καπιταλιστών του κλάδου. Ετσι, σε ευρεία σύσκεψη της κυβέρνησης με τους βιομήχανους και άλλους φορείς, μεταφέρθηκαν ξανά τα «αιτήματα» για «επενδυτικά κίνητρα», για περικοπές στις «υποχρεώσεις» τους απέναντι στο κράτος (clawback), την ίδια στιγμή που και στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν τέτοιες «προβλέψεις», για χάρη τους οι οποίες μάλιστα φορτώνονται εμμέσως στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρόμοιες με της κυβέρνησης είναι και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Υγείας και αρμόδιο τομεάρχη του, Ανδρέα Ξανθό, να συμμερίζεται τις ανησυχίες της, σημειώνοντας κι αυτός ως «αιτία» των ελλείψεων τις «μειωμένες τιμές». Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια λογική των «μέτρων - ασπιρίνη» προτείνει μερική αναστολή των «παράλληλων εξαγωγών», που βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα.

ΚΚΕ: Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι «παράλληλες εξαγωγές»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων επισημαίνει:

«Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο - εμπόρευμα και η "ελεύθερη" αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως "ευαγγέλιο".

Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα».

Αντιδράσεις από σωματεία και φορείς

«Οι τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα σε μια περίοδο που είναι σε έξαρση οι λοιμώξεις, συνεχίζουν να είναι τα θανατηφόρα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα «να δυναμώσουμε τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο. Να απαγορευτούν χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις οι παράλληλες εξαγωγές. Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται».

Κανένα παιδί χωρίς φάρμακο και νοσηλεία!

Θέση παίρνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), εκφράζοντας την αγωνία των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να μένουν δίχως στοιχειώδη σκευάσματα όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα κ.ά.

«Είναι προκλητικό, την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την έξαρση της γρίπης και με εγκύκλιο δικαιολογεί την απουσία μαθητών από την Εκπαίδευση, εμείς να αγωνιούμε για το αν θα βρούμε το αναγκαίο φάρμακο για τα παιδιά μας και παράλληλα να περιμένουμε ατελείωτες ώρες στα λίγα και υποστελεχωμένα παιδιατρικά τμήματα», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, απαιτώντας φάρμακα διαθέσιμα για τα παιδιά όποτε τα χρειάζονται, καμιά ανατίμηση, αλλά και επαρκή στελέχωση όλων των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org