ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
Σελ. /48
Το σύστημα των εκλείψεων

Εκλείπω: σταματώ να υπάρχω, εξαφανίζομαι, χάνομαι.

Μεταφορικά: πεθαίνω.

(Απλές υπενθυμίσεις ετυμολογίας)

Η λέξη «έκλειψη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο κατά το οποίο ένα ουράνιο σώμα εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου, με αποτέλεσμα να χάνει μέρος της φωτεινότητάς του ή να μη φαίνεται ολόκληρο ή μέρος του.

Εδώ, όμως, δε μιλάμε για ουράνια σώματα, μιλάμε για μια χώρα που σιγά σιγά σκοτεινιάζει και κινδυνεύει να εξαφανιστεί πίσω από ένα σύστημα που καταπίνει τα πάντα και πρώτα απ' όλα το φως.

Το φως απ' όπου κι αν προέρχεται.

Εκλειψη ανάπτυξης

Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο να ακούμε από την κυβέρνηση για ανάπτυξη κι ευημερία, χωρίς αυτές να φαίνονται πουθενά. Σ' αυτήν την ανάπτυξη, την αόρατη, συμβαίνει το εξής: ο κόσμος πεινάει, πετιέται έξω από τα σπίτια του, ζει τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας, βλέπει τις τιμές και την ακρίβεια να έχουν εκτοξευθεί, ενώ τους μισθούς και τις συντάξεις να κατρακυλούν όλο και πιο βαθιά στα τάρταρα.

Αυτό λοιπόν, που αυτοί λένε «ανάπτυξη», αναμένεται να... ευδοκιμήσει περαιτέρω, το 2023 που μπήκε παρέα με ανατιμήσεις που φτάνουν το 35%! (και για να μην ξεχνιόμαστε, το Ινστιτούτο Καταναλωτή υπενθυμίζει πως «τα δύο τελευταία χρόνια οι αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα ξεπέρασαν και το 70%»). Το πιο σουρεαλιστικό, δε, είναι πως η «ανάπτυξή» τους ευδοκιμεί, μόνο σε δελτία ειδήσεων και κυβερνητικές πομφόλυγες, ενώ στην καθημερινότητα παραμένει άφαντη.

Εκλειψη δικαιοσύνης

Κι ενώ η οικονομική κρίση καλά κρατεί, στήνει το δικό της χορό από δίπλα και η διαφθορά. Το σύμπτωμά της δηλαδή. Οσο η κρίση βαθαίνει, τόσο η διαφθορά θα φαίνεται καλύτερα και παράλληλα η εικόνα της δικαιοσύνης (που πλέον θα 'λεγε κανείς πως ασχολείται με τη δίκαιη κατανομή της αδικίας), θα αχνοφαίνεται, μέχρι να χαθεί τελείως.

Ως διά μαγείας, και μάλιστα τύπου Χουντίνι, εξαφανίζονται από το οπτικό πεδίο ο Μίχος κι η παρέα του, οι παρακολουθήσεις κι οι υποκλοπές, ο Φουρθιώτης κι οι προστάτες του, οι μίζες, ο Λιγνάδης, ο Φιλιππίδης, οι πλειστηριασμοί, τα έργα κι οι ημέρες του Πάτση και άλλων πολλών... Πρωταγωνιστούν για λίγο κι ύστερα επισκιάζονται από ιστορίες Γλυκών Νερών, Πισπιρίγκου, παπα - Αντώνη και πρεσβυτέρας, μωρών πεταμένων σε φράγματα και και...

Τα δε έργα Καϊλή και Χειμάρα, που «παίζουν» τώρα, θα μας απασχολήσουν κι αυτά για λίγο, ώσπου να ξεπεραστούν από τα επόμενα. Κάθε μέρα, αυτό το σύστημα, που δεν μας αφήνει να πλήξουμε - το έχει αποδείξει άλλωστε - μπορεί να γεννάει κάτι νέο, ακόμη πιο δυσώδες και εφιαλτικό.

Εκλειψη υγείας

«`Η θα πληρώνετε πανάκριβα τα φάρμακα ή δεν θα έχετε φάρμακα». Αυτό ζούμε τώρα. Αυτό μας λένε κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι, αφού το κριτήριο του μεγαλύτερου κέρδους είναι αυτό που βάζει παντού τη σφραγίδα του. Οι φαρμακέμποροι επιλέγουν να εξάγουν φάρμακα σε χώρες με τιμές υψηλότερες από τις δικές μας, κι εμείς απλώς να μην έχουμε φάρμακα. Ετσι έχουμε το φαινόμενο με την Υγεία - Φάντασμα, μ' ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν είναι ούτε εθνικό, ούτε σύστημα, ούτε έχει σχέση με την υγεία ως κοινωνικό αγαθό, αφού τη βλέπει μόνο σαν εμπόρευμα.

Εκλειψη ανθρωπιάς

Κάποιοι υποχρέωσαν έναν 35χρονο Ρομά να πει γονατιστός τα κάλαντα κι ύστερα του έβαλαν φωτιά! Αυτό το ρατσιστικό περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα, δείχνει πως η πολιτική που βάζει ανθρώπους στο περιθώριο, κάνει πολύ πιο εύκολη, όχι μόνο τη στοχοποίησή τους, αλλά και το να πέφτουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Ο Β. Ουγκό έλεγε πως «οι άνθρωποι, όπως και τα αστέρια, έχουν το δικαίωμα της έκλειψης, με την προϋπόθεση όμως ότι το φως θα ξανάρθει κι ότι δε θα χαθούν μέσα στη νύχτα».


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ


Θέσεις και διεκδικήσεις για την Καλλιτεχνική Παιδεία

Εκδήλωση των ΤΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τη Δευτέρα 9/1

Εκδήλωση με θέμα «Θέσεις και διεκδικήσεις για την Καλλιτεχνική Παιδεία» πραγματοποιούν τη Δευτέρα 9 Γενάρη οι Τομεακές Οργανώσεις Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του Κόμματος, και θα γίνουν παρεμβάσεις από τον χώρο του Πολιτισμού και των σπουδαστών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ταινιοθήκη Αθηνών (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός).


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Νέα κινητοποίηση για την απόσυρση του ΠΔ 85/2022

Την Τρίτη 10 Γενάρη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων σπουδαστών στην Αθήνα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων σπουδαστών στην Αθήνα
Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου. Καλλιτέχνες και σπουδαστές ζητούν την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Επόμενος μεγάλος σταθμός στη δράση τους είναι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, όταν προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11.30 π.μ. και στη συνέχεια μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, όπου θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. Για τους συγκεντρωμένους θα υπάρχει επίσης πούλμαν στο Πεδίον του Αρεως για τη μετακίνηση προς το υπουργείο Παιδείας.

Για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έχει αποφασίσει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.

Την ίδια μέρα, Παραρτήματα του ΠΜΣ και Μουσικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από τα κτίρια των κατά τόπους περιφερειακών αρχών.

«Το ΠΔ 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβρη, οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης», σημειώνει στο κάλεσμά του μπροστά στην κινητοποίηση ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και προσθέτει: «Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στον δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παρότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά από το κράτος και από όλες τις κυβερνήσεις η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης».

«Μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση, η κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι πτυχίων ωδείων κατατάσσονται στη μισθολογική κατηγορία ΤΕ σύμφωνα με τον ν. 4325/15. Ζητάμε τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις, για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για Μουσική Εκπαίδευση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Σ' αυτόν το δρόμο απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας προς τους επαγγελματίες μουσικούς, τους σπουδαστές μουσικής και το εκπαιδευτικό προσωπικό σε ωδεία και σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων», επισημαίνει ο ΠΜΣ και προγραμματίζει συνελεύσεις και συσκέψεις το επόμενο διάστημα, για τη διαμόρφωση αιτημάτων που αφορούν την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ