ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2017 - Κυριακή 8 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NATO
Τα πλάνα για κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες στρατηγικής σημασίας

Οι αποφάσεις για Μεσόγειο - Μαύρη Θάλασσα, οι «πλάτες» που βάζουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, οι κόντρες σε άλλα μέτωπα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων

Ο διοικητής της MarCom, αντιναύραχος Clive Johnstone, στο βήμα της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Ο διοικητής της MarCom, αντιναύραχος Clive Johnstone, στο βήμα της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Η αναβάθμιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με αναδιάρθρωση της δομής του που ελέγχει τη Μεσόγειο και εντατικοποίηση επιχειρήσεων και ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας στην επίμαχη ζώνη, αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη. Παράλληλα, το θέμα συνδέεται άμεσα και με τη συνέχιση της παρουσίας στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας, SNMG2, η οποία επισήμως κατέπλευσε στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό και στην πράξη ελέγχει τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, θέμα που επίσης αναμένεται να εξεταστεί στην εν λόγω σύνοδο.

Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς, στους οποίους συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και που παίρνουν ακόμα πιο απειλητικές διαστάσεις, αν τα εξετάσει κανείς υπό το πρίσμα των συνολικότερων στόχων του ΝΑΤΟ για «κυριαρχία στη θάλασσα».

Ενδεικτικά για τα πλάνα αυτά είναι τα όσα είπε, στις 21/11, στην 64η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της λυκοσυμμαχίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MarCom), Βρετανός αντιναύαρχος Clive Johnstone, μπροστά στον γγ του ΝΑΤΟ, άλλα στελέχη της λυκοσυμμαχίας και βουλευτές κρατών - μελών της, σε ομιλία με θέμα «Ο ρόλος των Συμμαχικών Ναυτικών Δυνάμεων και της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης».

Πλάνο από τους συμμετέχοντες στις εργασίες της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Πλάνο από τους συμμετέχοντες στις εργασίες της 64ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη
Η ομιλία του έγινε με βάση και αναφορά που συνέταξαν αρμόδια στελέχη του ΝΑΤΟ πάνω στη θαλάσσια ισχύ της λυκοσυμμαχίας, όπου αναφερόταν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «θαλάσσια συμμαχία», «οι θάλασσες και οι ωκεανοί μάς συνδέουν. Διευκολύνουν το εμπόριο και τις επικοινωνίες - συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Πρόκειται για ένα χώρο συνεργασίας, ανταγωνισμού και ενδεχομένως συγκρούσεων και για έναν τομέα όπου η Συμμαχία κατέχει στρατηγικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον για τώρα. Είναι επίσης μια περιοχή ελιγμών, ευκαιριών, εμπορίου, των πόρων και σταθερότητας για τα κράτη του ΝΑΤΟ και τα κράτη - εταίρους».

Σε μια τέτοια βάση, ο ΝΑΤΟικός αντιναύαρχος, πιάνοντας μία προς μία τις θάλασσες στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ όπου επιχειρούν δυνάμεις του, ανέφερε συνοπτικά τα παρακάτω.

Με τα μάτια στραμμένα στη Ρωσία

Η ομιλία του ΝΑΤΟικού διοικητή επικεντρώθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος της στον ανταγωνισμό της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τη Ρωσία. Είπε σχετικά: «Οι ρωσικές προκλήσεις έχουν πολλές κατευθύνσεις: Από χαμηλές πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από συμμαχικά πλοία στη Βαλτική, έως την πιο εκτεταμένη υποβρύχια δραστηριότητα που έχουμε δει στον Ατλαντικό από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η συσσώρευση των δυνάμεων στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα. Η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου "Kuznetsov" στη Μεσόγειο».

«Η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και αλλού έχει επεκτείνει τις δυνατότητές τους για έλεγχο περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Με την ανάπτυξη εκτεταμένων δικτύων πυραυλικών συστημάτων και υποβρυχίων, η Ρωσία προσπάθησε να δημιουργήσει ζώνες αποκλεισμού που αμφισβητούν νομικά και ιστορικά κατοχυρωμένες ελευθερίες της ναυσιπλοΐας».

Πρόσθεσε ότι «το Ρωσικό Ναυτικό ανακάμπτει από την κατάρρευσή της ΕΣΣΔ της στις αρχές του 1990», με νέα πλοία και ιδιαίτερα υποβρύχια, νέα οπλικά συστήματα και με καλύτερα εκπαιδευμένα πληρώματα.

Ως προς τα αντίμετρα των ΝΑΤΟικών, ανέφερε: «Το παρελθόν έτος, οι συμμαχικοί στόλοι και η MarCom διατηρήσαμε εποπτεία των ρωσικών ναυτικών κινήσεων στο Βόρειο Ατλαντικό και στη Μεσόγειο (...) Ημαστε πιο ενεργοί από ό,τι ήμασταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως φάνηκε πρόσφατα, από τις προσπάθειές μας για επιτήρηση της ανάπτυξης του "Kuznetsov" και της υποστηρικτικής του ομάδας πλοίων κρούσης στη Μεσόγειο (...) Εχω μια ιδιαίτερη ανησυχία για τον τομέα των υποβρυχίων και τις προκλήσεις στον Ατλαντικό, δεδομένου του όγκου και της διάταξης μάχης των Ρώσων εκεί, και επειδή ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στις ΝΑΤΟικές εκπαιδεύσεις ή των συμμάχων εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και ιδιαίτερα όταν ενεργούμε από κοινού, ως μια πολυεθνική δύναμη, διεξάγοντας ανθυποβρυχιακό πόλεμο με πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, και σύντομα μη επανδρωμένα οχήματα. Εχω κάνει αυτό μια προτεραιότητα της εντολής που έχω λάβει ως διοικητής της MarCom».

«Η πιο επείγουσα απειλή για τη Συμμαχία»

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και όσα είπε για την ανάπτυξη δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας και τις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει στα νότια και νοτιοανατολικά της, εκεί όπου η αστική τάξη της Ελλάδας επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, προσφέροντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της, βάσεις και υποδομές για την υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, προβάλλοντας γενικά τη χώρα ως «προπύργιο» του ευρωατλαντικού άξονα στην εν λόγω ζώνη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είπε ο Βρετανός αντιναύαρχος: «Ισως αν η ρωσική απειλή είναι η πιο σημαντική, τότε η πιο επείγουσα απειλή για τη Συμμαχία σήμερα θα μπορούσε να προέλθει από μια πληθώρα ερεθισμάτων, όλα στα νότια και νοτιοανατολικά (...) Οσον αφορά τη Μεσόγειο καθώς και τη Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, τα καταρρέοντα κράτη, η φτώχεια, ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία και η συνακόλουθη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αναταραχή, όλα συγκεντρώνουν την προσοχή μας. Ενα αποτέλεσμα ήταν μεγάλα κύματα της μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων».

«Το ΝΑΤΟ έχει ενώσει δυνάμεις με την ΕΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με σκοπό να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ροής της παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που απλώθηκε πάνω στον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, και επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό είναι εργαλείο στα χέρια τους για την ταχύτερη προώθηση σχεδιασμών τους.

Μαζί, βέβαια, και άλλοι παράγοντες, όπως τους παρέθεσε, δηλαδή η «κρίση στη Συρία», στη Λιβύη, οι ισλαμιστές, παράγοντες «που γέννησαν ανησυχίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Απλά ρωτήστε τον κλάδο της κρουαζιέρας», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο ένοπλος βραχίονας του ευρωατλαντικού άξονα απλώνεται για να υπερασπιστεί ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας κάθε είδους προσχήματα.

«Ενα βασικό μέρος της απάντησης του ΝΑΤΟ για την προβολή σταθερότητας στο Νότο και για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις είναι η ενεργοποίηση της νέας αποστολής μας, θαλάσσιας, της επιχείρησης SEA GUARDIAN (...) Περιλαμβάνει επιβολή εμπάργκο όπλων, την ενεργειακή ασφάλεια, την προστασία των κρίσιμων υποδομών, καθώς και την επίγνωση της κατάστασης στη θαλάσσια επικράτεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας (...) Πιστεύω ότι η SEA GUARDIAN θα είναι μία από τις κύριες πλατφόρμες του ΝΑΤΟ για την προβολή σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

Θυμίζουμε, εδώ, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί και εκεί, παρέχοντας μέσα, πλοία και αεροσκάφη, για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, που συνδεόμενη με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, «SOPHIA», συμβάλλουν στον έλεγχο από τον ευρωατλαντικό άξονα του κρίσιμου διαύλου από την Κεντρική Μεσόγειο έως την Ανατολική και τη διώρυγα του Σουέζ.

Μαύρη Θάλασσα και η έκκληση Ερντογάν

Εστιάζοντας στη Μαύρη θάλασσα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής είπε πως οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αστάθεια. Οτι η ένταξη έξι πάνοπλων ρωσικών υποβρυχίων στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας αλλάζει εκεί την ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων.

Και συνέχισε: «Το ΝΑΤΟ άκουσε την έκκληση του Προέδρου Ερντογάν να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε ρωσική λίμνη και η MarCom συνεργάζεται στενά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμάχων. Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, για την ηγεσία και την υποστήριξή του».

«Ιδιαίτερα ευγνώμων» για την υποστήριξη της Ελλάδας

Ο διοικητής της MarCom στάθηκε επίσης στη σημασία των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «παραμένουν ο θαλάσσιος πυρήνας του ΝΑΤΟ (...) Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη συμβολή πολλών συμμάχων στη δύναμη των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων, και θα τονίσω την υποστήριξη της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια».

Να καταγραφεί ότι ο ελληνικός στόλος μετέχει με πλοία του και προσωπικό σε 2 από τις 4 Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη SNMG2, που επιχειρεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, και τη SNMCMG2, όπου μάλιστα στην παρούσα φάση ρόλο ναυαρχίδας παίζει το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», και διοικητής της αρμάδας είναι Ελληνας αξιωματικός, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσα κι από την ανάληψη κρίσιμων πόστων και αποστολών.

Παραπέρα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής μίλησε για το «όραμα» της λυκοσυμμαχίας να έχει επιχειρησιακή επίγνωση της κατάστασης, από το «συλλογικό» στόλο της, σε όλη την επικράτεια όπου εξελίσσονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί, από την Αρκτική, για την οποία είπε ότι «η εμπειρία μου είναι πως η Αρκτική γίνεται όλο και πιο σημαντική», αλλά και ότι «τέσσερα από τα πέντε παράκτια κράτη της Αρκτικής είναι μέλη του ΝΑΤΟ»,έως τον Ατλαντικό και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Το ΝΑΤΟ», συνέχισε για το θέμα, «χρειάζεται να έχει πλήρη επίγνωση του τι ναυτικές δυνατότητες είναι εκεί έξω, ποιος έχει αναπτυχθεί και ποιος είναι έτοιμος να αναπτυχθεί. Της ετοιμότητας των μέσων μας και του επιπέδου της εκπαίδευσης και της καταλληλότητας για την ενσωμάτωσή τους σε ομάδες», σημείωσε, βάζοντας στόχο όλες οι ναυτικές δυνάμεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ να συντονίζονται και να λειτουργούν ως ένα, ένας στόλος, με κοινά πρότυπα εκπαίδευσης και λειτουργίας, κοινά προτάγματα και στόχους.

Βάρος στη Μεσόγειο

Εξ ου και η ΜarCom ρίχνει μεγάλο βάρος στις κοινές ασκήσεις, ειδικά στη Μεσόγειο, «ώστε περιφερειακά Πολεμικά Ναυτικά - όπως της Ιταλίας - να μην αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε ευκαιρίες επιχειρησιακής κατάρτισης μακριά από τις βάσεις τους και πιεστικές τοπικές αποστολές».

Αυτό, βέβαια, αφορά και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που με την κρίση και τους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναλάβει πρόσθετες τέτοιες ...ευθύνες.

Μάλιστα, ευθυγραμμισμένο με τις τέτοιες ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, περί ασκήσεων στη Μεσόγειο, ώστε να μην απομακρύνονται δυνάμεις τους απ' εδώ, το ΓΕΝ διεξήγαγε από 8 έως 17 Δεκέμβρη την άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της θάλασσας των Κυθήρων. Σκοπός της ήταν η εξάσκηση σε διαδικασίες διαφόρων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και μονάδων των προαναφερόμενων μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2.


ΝΑΤΟ
Εντατικές στρατιωτικές ασκήσεις με ξεκάθαρο προσανατολισμό

Στον ετήσιο «εκπαιδευτικό» προγραμματισμό της λυκοσυμμαχίας κυρίαρχη θέση έχουν τα ανοιχτά μέτωπα με τη Ρωσία

Από άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, τον Ιούνη του 2016

Copyright 2016 The Associated

Από άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, τον Ιούνη του 2016
Ατλαντικός, Βαλτική, Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες: Μια σειρά ζώνες όπου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συγκρούονται με ρωσικά και άλλα μονοπώλια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, την κατοχύρωση θέσεων, τη διείσδυση σε νέες αγορές.

Ο ανταγωνισμός αυτός εκφράζεται και με ένταση, μέσα στο 2017, των στρατιωτικών ασκήσεων, με πραγματικά πυρά και με βάση «ρεαλιστικά σενάρια». Ασκήσεις που στην πράξη σημαίνουν μεταφορά και ανάπτυξη πρόσθετων πάνοπλων στρατιωτικών μονάδων και μέσων σε κρίσιμα - από στρατηγικής άποψης - σημεία.

Φυσικά, το δικό τους μερίδιο και συμμετοχή αναμένεται να έχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που είναι οργανικά ενταγμένες στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ και επομένως στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει πιο κάτω ορισμένες από τις βασικότερες ασκήσεις, όπως προκύπτουν από τον προγραμματισμό που έχει γίνει κεντρικά από το ΝΑΤΟ για το α' εξάμηνο του 2017.

Ανάπτυξη δυνάμεων σε περιοχές στρατηγικής σημασίας

30/1 - 11/2, στο Βέλγιο, η ναυτική άσκηση με έμφαση στη ναρκαλίευση DYNAMIC MOVE 17. Το βασικό σενάριο είναι η εκκαθάριση του θαλάσσιου διαύλου από εκρηκτικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να περάσει ο υπόλοιπος στόλος.

1/2 - 2/4, στις κατά τόπους βάσεις της, η NOBLE JUMP I 17 ALERTEX, άσκηση της Διακλαδικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ («Very High Readiness Joint Task Force»). Εκπαίδευση μεγάλης διάρκειας, μιας δύναμης που έχει τις κάννες της στραμμένες προς Ρωσία.

27/2 - 4/3, σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, τη συνοριογραμμή, δηλαδή, με τη Ρωσία, η GRIFFIN FORCE I 17, πάλι με επίκεντρο τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων της.

8 - 17/3, σε Νορβηγία και Βουλγαρία, η TRIDENT JAGUAR I 17, με σενάριο την «αντιμετώπιση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ικανοτήτων για πολεμική δράση υψηλής έντασης, στην πρώτη φάση των τέτοιων επιχειρήσεων». Η εκτέλεση της άσκησης σε δύο χώρες - κλειδιά για τον έλεγχο του Βόρειου Ατλαντικού και της Μαύρης Θάλασσας, αντίστοιχα, δεν περνά απαρατήρητη.

13 - 25/3, με επίκεντρο την Ιταλία, στο κέντρο της Μεσογείου, η DYNAMIC MANTA - L 17, άσκηση με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και εκπαίδευση στον πόλεμο επιφανείας. Προγραμματίζεται να κινητοποιηθεί μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας και αεροσκαφών αεροναυτικής συνεργασίας.

28/3 - 8/4, στη Γερμανία, η RAMSTEIN DUST I 17 με δοκιμές των συστημάτων αεράμυνας, ελέγχου του εναέριου χώρου από πλευράς ΝΑΤΟ.

1/4 - 17/6, σε Βουλγαρία και Ρουμανία, η NOBLE JUMP II. Αλλη μια εκπαίδευση μακράς διάρκειας για τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

1 - 13/5, με επίκεντρο τη Βρετανία, αλλά με πεδίο ανάπτυξης από τον Ατλαντικό μέχρι και τη Βαλτική, η DYNAMIC MERCY - L 17, όπου θα δοκιμαστούν σενάρια «έρευνας και διάσωσης» στη θάλασσα, ταυτόχρονα με τη συνεργασία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο με «πολιτικές αρχές». Δείγμα κι αυτό πώς, με διάφορα προσχήματα, διαπλέκονται και εξυπηρετούν στόχους και σχέδια της λυκοσυμμαχίας.

26/6 - 8/7, με επίκεντρο την Ισλανδία, η DYNAMIC MONGOOSE - L 17. Αντίστοιχη της DYNAMIC MANTA που εστιάζει στο ίδιο αντικείμενο εκπαίδευσης, αλλά στη Μεσόγειο, η MONGOOSE επίσης δίνει έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά με την ακτίνα δράσης να απλώνεται στον Βόρειο Ατλαντικό.

27/6 - 2/7, στην Πολωνία, η RAMSTEIN GUARD 8 17, άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας.

ΝΑΤΟικής έμπνευσης «εθνικές ασκήσεις»

Στο καλαντάρι των στρατιωτικών ασκήσεων στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο έχουν περιληφθεί και «συμμαχικές εθνικές ασκήσεις», που μπορεί να μη γίνονται με φανερά ΝΑΤΟικό «καπέλο», αλλά οπωσδήποτε υπηρετούν ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, εξ ου και συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό του. Ξεχωρίζουν:

30/1 - 15/2, στη Γερμανία, η άσκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, AUSTERE CHALLENGE 17, πάνω «σε όλο το πλαίσιο μιας υψηλής έντασης σύγκρουσης».

1 - 11/2, με επίκεντρο τη Ρουμανία, τη ναυτική βάση της Κονστάντζας και τις δυνάμεις να απλώνονται στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, η άσκηση που διοργανώνουν οι ρουμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, SEA SHIELD 17, και όπου αναμένεται να πάρουν μέρος πολεμικά μέσα και από άλλα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, αναπτύσσοντας όλα τα πιθανά σενάρια εμπλοκής στη θαλάσσια επικράτεια.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στο πλαίσιο συγκέντρωσης πρόσθετων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στις 5 - 10/2 οι Ενοπλες Δυνάμεις της Δανίας μεταφέρουν το πεδίο διεξαγωγής της δικής τους άσκησης, EX RED KNIGHT BALT 17, στα βαλτικά κράτη.

Παραπέρα, ένα μόλις μήνα μετά τη SEA SHIELD 17, οι Ρουμάνοι προγραμματίζουν για τις 5 - 15/3 την POSEIDON 17, αναπτύσσοντας ξανά μια σειρά από σενάρια εμπλοκής στη θαλάσσια επικράτεια.

15 - 30/4 η άσκηση του ουγγαρέζικου Μηχανικού, SZENTESI FOKOS 17, με αντικείμενο την κατασκευή στρατιωτικών γεφυρών τις οποίες θα διασχίσουν αερομεταφερόμενες μονάδες των ΗΠΑ, σε πορεία από Ουγγαρία προς Ρουμανία και Βουλγαρία.

17 - 29/4, οι Αμερικανοί - αφού προηγουμένως έχουν περάσει ...από τις γέφυρες της SZENTESI FOKOS 17 - προγραμματίζουν άσκηση που «βγάζει μάτι» από τη σύνθεσή της και μόνο, καθώς εμπλέκει δυνάμεις από όλες τις χώρες στα νότια της Ρωσίας. Η SABER GUARDIAN 17 επισήμως αφορά την εκπαίδευση στη διεξαγωγή «ειρηνευτικών αποστολών», θα γίνει σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, και οι Αμερικανοί «προτείνουν» να μετάσχουν και μονάδες από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία και Τουρκία.

22/5 - 3/6 στη Λιθουανία οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στο πλαίσιο της FLAMING THUNDER 17, προχωρούν σε βολές πυροβολικού και όλμων με ταυτόχρονη αεροπορική υποστήριξη.

Σχεδόν παράλληλα, ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο στην περιοχή, 25/5 - 3/6 στη Λετονία, προχωρούν στην BALTIC ZENITH 17, άσκηση με πραγματικά αντιαεροπορικά πυρά.

Στο συντονισμό τους ρόλο αναλαμβάνει και η Εσθονία καθώς μετακινούνται εκεί μονάδες από τις δανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις για να διεξαγάγουν, στο διάστημα 27/5 - 5/6, την άσκησή τους SABER KNIGHT 17.

Αμέσως μετά αναλαμβάνουν δράση οι Αμερικανοί. 5 - 24/6 με βάση την Πολωνία προγραμματίζουν τη θαλάσσια άσκηση BALTOPS 17. «Προτείνουν», δε, να πάρουν μέρος και πολεμικά μέσα από Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Φινλανδία και Σουηδία.

Η BALTOPS συνδέεται με τη χερσαία άσκηση των Αμερικανών SABER STRIKE 17, με πεδία διεξαγωγής τις τρεις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, και ημερομηνίες 6 - 23/6. Οι Αμερικανοί «προτείνουν» να πάρουν μέρος και δυνάμεις από Βρετανία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Καναδά.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ