ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Βαθιά αντιλαϊκό το στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση προϊόντων

Η πραγματική κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής (ίδια κατάσταση υπάρχει σε όλη τη χώρα) δεν μπορεί να κρυφτεί.

Δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί αυτό που και ο τελευταίος μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος ζει και γνωρίζει από πρώτο χέρι. Δηλαδή, τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ανεξάρτητα από την ονομασία που αυτή κάθε φορά έπαιρνε, είτε «Ατζέντα 2000», είτε ΚΑΠ σε συνδυασμό με τις συμφωνίες στον ΠΟΕ για τα αγροτικά προϊόντα.

Αυτή την πολιτική συναποφάσιζαν, συνυπέγραφαν και εφάρμοζαν σε εναλλαγή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βεβαίως, έχοντας την αμέριστη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» καθώς και τη στήριξη των αγροτοπατέρων, κυβερνητικών συνδικαλιστών των τοπικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΕΓΣ), της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι καταστροφικές συνέπειες που είχαν και στην αγροτική οικονομία της χώρας και στη διατροφή του ελληνικού λαού η κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της ντόπιας παραγωγής και η ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Βεβαίως, έτσι λειτουργεί ο «θεός» της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Αυτός δηλαδή που και σήμερα το Στρατηγικό Σχέδιο προβάλλει.

Ολα αυτά το Στρατηγικό Σχέδιο τα προσπερνά, όπως και πολλά άλλα.

Τα περνάει στα μαλακά εκτιμώντας απλά ότι «είναι παραμελημένος ο πρωτογενής τομέας». Κουβέντα δε λέει για τις αιτίες και τους υπεύθυνους.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι: Εφαρμόζονται κατά γράμμα τα όσα προβλέπει η ΚΑΠ και η προβλεπόμενη αναθεώρησή της για την περίοδο 2014 - 2020. Δηλαδή:

  • Μείωση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα
  • Μείωση με προοπτική κατάργησης της επιδότησης
  • Μείωση των κονδυλίων του 1ου πυλώνα, δηλαδή αυτών που άμεσα αφορούν την παραγωγή και ενίσχυση του 2ου πυλώνα. Δηλαδή άλλων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο (φωτοβολταϊκά, αγροτουρισμός κ.λπ.).

Υλοποιεί το στρατηγικό στόχο της ΚΑΠ που είναι ένας και μοναδικός: Να περάσει και στον πρωτογενή τομέα πλήρως ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή άμεσα και βίαια σε λίγα χέρια για παραγωγή προϊόντων και πρώτης ύλης με χαμηλό κόστος παραγωγής, όχι για το λαό και τις διατροφικές του ανάγκες αλλά για τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού μεταποιητικού κεφαλαίου και ξενοδοχειακού - τουριστικού, εξ ου και η διασύνδεση που διατυμπανίζεται.

Αυτά εννοεί το Στρατηγικό Σχέδιο όταν μιλάει για επιχειρηματική γεωργία, για επιχειρηματικό πνεύμα στον πρωτογενή τομέα, για νέες συνθήκες που πρέπει να παρθούν υπόψη.

Το Στρατηγικό Σχέδιο που στην επεξεργασία του στρατεύτηκαν, δυστυχώς, και μια σειρά επιστήμονες της περιοχής έχει σαφή στρατηγικό στόχο το βίαιο ξερίζωμα και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Αναφέρουμε ορισμένες επιβεβαιωμένες από τη ζωή αλήθειες που σκόπιμα οι δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της Περιφέρειας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αποκρύπτουν, ξαναεπιχειρώντας να παραπλανήσουν το λαό και τους αγρότες για τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους.

Φέτος έκλεισαν 30 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ τότε, ΕΕ σήμερα και 30 χρόνια ΚΑΠ. Ολες οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Περιφέρειας υπόσχονταν στους μικρομεσαίους αγρότες αγορά 300 εκατ. για τα προϊόντα τους, ότι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αντί αυτών έχουμε αγορά 10 εκατ. Ελλήνων για τα δικά τους προϊόντα. Δεν έμειναν ούτε ξύλινα κουτάλια.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν πολλά ανεξόφλητα γραμμάτια προς την αγροτιά για τα ψέματα που της αράδιαζαν.

Στα 30 χρόνια, λοιπόν, ένταξης:

Πάνω από 213.000 αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας εγκατέλειψαν την αγροτική παραγωγή.

Πάνω από 800.000 υπολογίζονται οι ξεριζωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε πάνω από 20% από το 2000 έως το 2008 (προ κρίσης).

Με τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας περιορίστηκαν και μειώθηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Κρήτης. Σε αρκετά προϊόντα, από εξαγωγική χώρα γίναμε εισαγωγική. Φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε ακόμα και λάδι στην Κρήτη (1.500 τόνους το 2011).

Το 1980 είχαμε πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων (συνάλλαγμα), σήμερα είναι αρνητικό και φτάνει το ύψος των 2,8 δισ.

Εχει νομιμοποιηθεί η νοθεία στο λάδι με τον κανονισμό της ΕΕ που συνυπέγραψε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 με τη σύμφωνη γνώμη των ΓΕΣΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ και τοπικών ΟΑΣ.

Το ποσοστό συμβολής στο περιφερειακό ΑΕΠ Κρήτης του πρωτογενή τομέα: Από 21,4% το 1995 μειώθηκε σε μόλις 5% σήμερα.

Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα μη αρδευόμενης γεωργικής γης εγκαταλείφθηκε στην περιοχή μας. Δεν καλλιεργείται πια.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αμπελιών ξεριζώθηκαν, η παραγωγή κρασιού και σουλτανίνας μειώθηκε κατακόρυφα.

Τα εσπεριδοειδή σαπίζουν στα δέντρα, δεν τα έσωσαν ούτε οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) ούτε η κατοχύρωση ΠΟΠ που διατυμπανίζει το Στρατηγικό Σχέδιο.

Η κτηνοτροφία οδηγείται στην καταστροφή λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και χαμηλών τιμών στον παραγωγό. Από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ η αυτάρκειά της μειώθηκε δραστικά σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, στα πουλερικά από 100,4% σε 75%, στο χοιρινό κρέας από 84% σε μόλις 35%, στο βοδινό κρέας από 66% στο 25%, στο αιγοπρόβειο που μας ενδιαφέρει και άμεσα από 92% στο 70%.

Στα πρώιμα κηπευτικά φέτος έχουμε μείωση από 20% έως 40% των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Το λάδι, εκτός από τη νοθεία, έχει τιμή παραγωγού που δεν καλύπτει το κόστος. Πέρυσι, αρκετοί ελαιώνες έγιναν καυσόξυλα (είχαν καλύτερη τιμή). Δεν το έσωσε ούτε ο ΣΕΔΥΚ.

Υπάρχει τεράστιο άνοιγμα ψαλίδας τιμών παραγωγού - καταναλωτή.

Λάδι 1:3 ευρώ, Πορτοκάλι 1:10, Στάρι - ψωμί 1: 9, αιγοπρόβειο γάλα πάνω από 400%.

Μπήκε ταφόπλακα στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) και ΕΓΣ.

Χάθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας απ' αυτά και έρχονται και άλλες με το νέο νόμο.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Τα μέτρα και οι άξονες που προτείνει το Στρατηγικό Σχέδιο δεν είναι καινούριες ανακαλύψεις. Υπήρξαν και στο παρελθόν πολλά από αυτά και επιτάχυναν την καταστροφή των μικρομεσαίων αιγοπροβατοτρόφων και παραδοσιακών καλλιεργειών.

Ούτε το Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) λάδι Κολυμβαρίου, ούτε το ΠΟΠ πορτοκάλι του Μάλεμε, ούτε το ΠΟΠ των Πεζών έσωσε το προϊόν και τους καλλιεργητές, τους συνεταιρισμούς και ΕΓΣ.

Ούτε το Γραφείο Διασύνδεσης με την ΕΕ στις Αρχάνες έσωσε τους αμπελοκαλλιεργητές και το συνεταιρισμό - πρότυπο της περιοχής που βάζει λουκέτο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο κάνει λόγο:

  • Για έρευνα - εκπαίδευση και δε λέει κουβέντα για Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς Χανίων που ουσιαστικά η Περιφέρεια το διαλύει.
  • Για γαστρονομικό τουρισμό και κρητική κουζίνα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι αυτό αφορά τουρισμό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος. Δηλαδή, μεγαλοξενοδόχους και μεγιστάνες του πλούτου.
  • Για παρατηρητήριο τιμών και ταυτόχρονα με θεό την «ελεύθερη αγορά». Ποιον νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν;

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση του Σχεδίου για συγκρότηση Αγροτικής Σύμπραξης Περιφέρειας (ΑΣΠ), υλοποιεί το νόμο της κυβέρνησης για τις ΑΣΟ, του οποίου την κατάργηση ζητά το συνεπές αγροτικό κίνημα και η ΠΑΣΥ.

Επομένως, αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ο ρόλος της Περιφερειακής κρατικής διοίκησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών.

Ο στόχος της συγκρότησης της ΑΣΠ είναι ένας: Να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγαλοκαλλιεργητών, εμπόρων και επιχειρηματιών της περιοχής.

Και στο ζήτημα της αγροτικής οικονομίας συγκρούονται δύο αντιλήψεις - δύο δρόμοι ανάπτυξης.

Ο δρόμος που υπηρετεί το κεφάλαιο και ο δρόμος που υπηρετεί το λαό. Ο δεύτερος δρόμος ανάπτυξης είναι αυτός που εμείς προτείνουμε, με λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας η αγροτική ανάπτυξη θα σχεδιάζεται κεντρικά. Θα στοχεύει:

  • Στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού, των αναγκών της μεταποιητικής βιομηχανίας και του εξωτερικού εμπορίου.
  • Στην αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, συνδυάζοντας τη φυτική με τη ζωική παραγωγή, με έμφαση στη ζωική.
  • Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας θα κοινωνικοποιηθούν η γη και οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Θα συγκροτηθούν αγροτικοί και κτηνοτροφικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, αντιμετωπίζοντας έτσι και το διαρθρωτικό πρόβλημα. Με κοινές καλλιέργειες, εκτροφές ζώων, υποδομές, προμήθεια αγροεφοδίων κ.τ.λ.
  • Θα κοινωνικοποιηθούν οι βιομηχανίες παραγωγής αγροεφοδίων και μηχανημάτων.
  • Θα αναπτυχθεί το κρατικό εμπόριο.
  • Θα δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές στην ύπαιθρο (αρδευτικά, οδικό δίκτυο, λιμνοδεξαμενές κ.τ.λ.)
  • Θα παρθούν μέτρα ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών του αγροτικού πληθυσμού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.τ.λ.
  • Ο δρόμος που εμείς προτείνουμε προϋποθέτει να αλλάξει η τάξη στην εξουσία, αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε τον αγώνα που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας ενάντια στην ΚΑΠ.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους για:

  • Κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στον ΕΛΓΑ.
  • Να απαλλαγούν από κάθε φόρο οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και το 5ευρο χαράτσι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
  • Για εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά, κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως, για παράδειγμα, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση, επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στον παραγωγό κ.τ.λ.
  • Για κατάργηση του νόμου για τον ΕΛΓΑ, για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό με πλήρη ασφάλιση παραγωγής και κεφαλαίου στο 100% της ζημιάς.
  • Για μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις.
  • Για άμεση χρηματοδότηση από την ΑΤΕ με άτοκα δάνεια, με τριετή περίοδο χάριτος, που έχουν άμεση ανάγκη ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι και οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών.
  • Καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα που ο χώρος δε μας επιτρέπει να αναφέρουμε αναλυτικά.

Το Στρατηγικό Σχέδιο βρίσκεται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση γι' αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» το καταψηφίζει. Και ταυτόχρονα θα είμαστε μαζί και μπροστάρηδες στον αγώνα του ταξικού αγροτικού κινήματος για την ανατροπή του. Θα είμαστε σταθερά δίπλα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο της περιοχής στον αγώνα επιβίωσης που καθημερινά δίνει.


Του
Γιώργου ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗ*
*Ο Γιώργος Νταγκουνάκης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ