ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνένοχη στη σφαγή μισθών και συντάξεων

Στηρίζει το αντιδραστικό πακέτο που προωθεί η συγκυβέρνηση και βγαίνει μπροστά για Ασφαλιστικό με ανταποδοτικό χαρακτήρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απόλυτα συνυπεύθυνη και συνένοχη για το νέο σφαγείο που έχει στήσει η μαύρη συγκυβέρνηση και ο ΣΕΒ από κοινού με την τρόικα για τους μισθούς, το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό, είναι η ηγεσία της ΝΔ, η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλα τα μέτωπα του πολέμου που τσακίζει τη ζωή του λαού για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Επιβεβαιώνοντας καθημερινά και στην πράξη ότι υπηρετεί σταθερά το γενικότερο συμφέρον της αστικής τάξης, η ηγεσία της ΝΔ έχει αναδείξει ως πρώτη προτεραιότητα την «ολοκλήρωση του έργου» της κυβέρνησης Παπαδήμου, δίνοντας μάλιστα παράταση στη θητεία της, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πλήρη στήριξη και συστράτευση για να περάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που χρεοκοπούν και εξαθλιώνουν το λαό και σε αυτό το ταξικό καθήκον, η ηγεσία της ΝΔ ανταποκρίνεται με συνέπεια, διεκδικώντας εύσημα άξιου διαχειριστή από την πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της.

Η προσπάθεια που καταβάλλει την ίδια στιγμή να πείσει ότι τάχα δεν ταυτίζεται πλήρως με την εφαρμοζόμενη πολιτική, μόνο γενική θυμηδία προκαλεί. Είναι αστείο το επιχείρημα των γαλάζιων στελεχών ότι τάχα «η ΝΔ δεν συγκυβερνά» και πως «δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία» μεταξύ των αστικών κομμάτων που συγκυβερνούν.

Η αλήθεια είναι πως η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου είναι 100% «δική της» πολιτική. Ολα τα μέτρα που υλοποιούνται είναι δικές της προτάσεις και περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 1» και «Ζάππειο 2», δηλαδή στις προτάσεις για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» που παρουσίασε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία ταυτίζεται πλήρως με το νέο πολυετές μνημόνιο που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Το παραδέχθηκε έμμεσα, πλην σαφώς, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς: «Με τη νέα δανειακή σύμβαση (...) θα ξεκαθαρίσουμε και θα συμφωνήσουμε στους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε την επόμενη τριετία: Για να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτούς τους στόχους έχουμε ήδη συμφωνήσει - σε γενικές γραμμές, αλλά και σε λεπτομέρειες ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του.

Προτάσεις - φυτώριο για φθηνότερους εργάτες

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο συμμετέχει ενεργά στους εκβιασμούς και τα ψέματα που έχουν στόχο να φοβίσουν το λαό, ώστε να αποδεχθεί τη σφαγή του. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να κυβερνηθεί ούτε να σταθεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναπαράγοντας τα ιδεολογήματα του τρόμου, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα που χρεοκοπούν και εξαθλιώνουν την εργατική τάξη και το λαό για χάρη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πίσω από τους φραστικούς και ψηφοθηρικούς λεονταρισμούς, η ηγεσία της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσυπογράψει και θα στηρίξει προεκλογικά όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που διεκδικεί να τα εφαρμόσει μετεκλογικά μια νέα συμμαχική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, στην οποία η ίδια θα έχει την πρωτοκαθεδρία.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν για την ηγεσία της ΝΔ, όπως και για τον πρωθυπουργό, «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά την επίθεση κατά των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και γενικότερα του λαού. Οι δήθεν «τροποποιήσεις», που επιθυμεί να κάνει στην εφαρμοζόμενη πολιτική, κινούνται αποκλειστικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Γι' αυτό έχει αναδείξει ως βασικό άξονα του κυβερνητικού προγράμματός της την «αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας», ενώ δίνει μάχες διαρκείας για τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και την απαλλαγή του από τις εργοδοτικές εισφορές.

Πρώτη εδώ και πολύ καιρό η ηγεσία της ΝΔ έχει θέσει ανοικτά το ζήτημα της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, ως προϋπόθεση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Συναινεί επίσης, έστω και αν δεν το πολυδιαφημίζει, και στη μείωση του προκλητικά λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Ηδη έχει επικροτήσει τη θεσμοθέτηση των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων και την επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεών, ενώ τηρεί «σιγήν ιχθύος» για την κατάργηση του κατώτατου μισθού με την οποία επί της ουσίας συμφωνεί.

Αλλωστε, σε κάθε ευκαιρία, τα στελέχη της ΝΔ «φωνάζουν» ότι «δεν είναι δυνατόν να προσελκύσουμε επενδύσεις όσο υστερούμε σε ανταγωνιστικότητα από τις γειτονικές χώρες», προκειμένου να δικαιολογήσουν όχι μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά και την «άρση κάθε αντικινήτρου» για την προσέλκυση του κεφαλαίου, στα οποία περιλαμβάνει και τις συλλογικές συμβάσεις. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, έχει ψηφίσει όλους τους αντεργατικούς νόμους που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη της ΔΑΚΕ διαχρονικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να περάσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.

«Λαγός» για κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Από την άποψη αυτή, είναι ολοφάνερο ότι η φραστική διαφωνία της ηγεσίας της ΝΔ στη μείωση των επικουρικών συντάξεων αποτελεί κατασκευασμένο άλλοθι για την εγκληματική πολιτική που στηρίζει και «φύλλο συκής» για να αποκρυφτεί η αποκρουστική βαρβαρότητα της δικής της πρότασης, που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνει ο πρόεδρος της ΝΔ για την επικείμενη, τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων και ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έχουν αποκλειστικό στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων και την ψηφοθηρία.

Καμία σημασία δεν δίνει για τις συντάξεις η ηγεσία της ΝΔ, αφού την ίδια στιγμή ζητά επίμονα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα που οδηγεί αυτόματα στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, η δική της προγραμματική πρόταση για μια συνολική λύση του Ασφαλιστικού, παραπέμπει σε ένα νέο ανταποδοτικό σύστημα, με ατομικούς λογαριασμούς που θα «ακολουθούν» κάθε ασφαλισμένο σε όλο τον εργασιακό του βίο.

Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ, που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, έχει ψηφίσει και εφαρμόσει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και είναι συνυπεύθυνη για τη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, πρωτοστατεί για να μπει ταφόπλακα στην τριμερή Κοινωνική Ασφάλιση με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ακριβώς για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας του κεφαλαίου με ακόμα πιο φτηνούς εργατοϋπάλληλους.

Είναι προκλητικό για το λαό η ΝΔ να πουλάει κοινωνική ευαισθησία και κάλπικες ελπίδες ότι τάχα «θα αλλάξει πράγματα» όταν πάρει το τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας. Η αλήθεια είναι ότι τα αστικά κόμματα αλλάζουν μόνο για να γίνουν πιο αντιδραστικά και αυτό ακριβώς επαληθεύεται διαρκώς από τη ζωή. Ο λαός πρέπει αποφασιστικά να τα εγκαταλείψει. Να χειραφετηθεί από τα εκβιαστικά διλήμματα και τα ιδεολογήματά τους, σε συμμαχία να πολεμήσει την πολιτική τους, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και να οργανώσει την πάλη του, με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Π. Κ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org