ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Διαπάλη με αφορμή το Σύνταγμα

Ενημερωτική ανακοίνωση του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος

Στις διαδηλώσεις ενάντια στο νέο Σύνταγμα συμμετείχαν λαϊκές δυνάμεις, που χειραγωγούνται από πολιτικά κόμματα τα οποία ευθύνονται για τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης την οποία σθεναρά υπερασπίζονται, όπως και η κυβέρνηση
Στις διαδηλώσεις ενάντια στο νέο Σύνταγμα συμμετείχαν λαϊκές δυνάμεις, που χειραγωγούνται από πολιτικά κόμματα τα οποία ευθύνονται για τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης την οποία σθεναρά υπερασπίζονται, όπως και η κυβέρνηση
Αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία με αφορμή την εφαρμογή του νέου Συντάγματος, που έχει ξεσηκώσει κουρνιαχτό από διάφορες δυνάμεις που δήθεν κόπτονται για την «ελευθερία», αλλά στην πραγματικότητα στηρίζουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, με ανακοίνωση του προεδρείου του, που απευθύνει στο λαό της χώρας του και δημοσιεύεται στον ιστότοπο των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Solidnet), ενημερώνει για τις θέσεις του. Αποσπάσματα από αυτή την ανακοίνωση με τον τίτλο «Τι συμβαίνει πραγματικά στην Ουγγαρία;» δημοσιεύουμε σήμερα:

«Την 1η Γενάρη 2012 τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας. Παράλληλα ο δυτικός Τύπος δημοσίευσε πολλά υλικά που έλεγαν ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουγγαρία "οδηγεί στην εξαθλίωση του λαού" καθώς και ότι "απειλεί τη δημοκρατία και ενισχύει τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης και στη δικαστική εξουσία παρά την κριτική της Ευρώπης και των ΗΠΑ".

Στις 2 Γενάρη έγινε μια μεγάλη διαδήλωση στην όπερα της Βουδαπέστης. Επίσημος διοργανωτής της συγκέντρωσης ήταν το Κίνημα Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε πρόσφατα και αριθμεί μερικές δεκάδες μέλη. Επικεφαλής του είναι ο πρώην πρόεδρος του σωματείου των στρατιωτικών και των αστυνομικών. Ο ίδιος είναι πρώην αξιωματούχος του στρατού που μεταξύ άλλων έχει εκπαιδευτεί σε έναν από τους στρατιωτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ.

Πίσω από τη διαδήλωση μπορεί κανείς να βρει το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τις φιλελεύθερες δυνάμεις καθώς και τις «κοινωνικές» οργανώσεις που έχουν συγκροτηθεί από αυτούς. Σε αυτήν τη διαδήλωση δεν συμμετείχε καμία πολιτική οργάνωση που παλεύει πραγματικά ενάντια στη φτώχεια, για την προστασία των οικογενειών, ενάντια στις εξώσεις κ.λπ. ή για παράδειγμα οι φοιτητικές οργανώσεις. Ούτε τα κινήματα των εργατών γης ούτε τα συνδικάτα παραβρέθηκαν.

Αλλά τι συμβαίνει στην Ουγγαρία πραγματικά;

Τον Απρίλη του 2010 το συντηρητικό κόμμα Ουγγρική Πολιτική Ενωση-Fidesz (Φίντες) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και αντικατέστησε την προηγούμενη κυβέρνηση των σοσιαλιστικών-φιλελεύθερων δυνάμεων με επικεφαλής το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP).

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα θεωρούν τις εκλογές του 2010 ως σημείο καμπής στην ουγγρική ιστορία.Το Φίντες διακηρύσσει ότι ήταν "η αρχή μιας νέας επανάστασης" οι "σοσιαλιστές" και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι ήταν "το ξεκίνημα του αυταρχισμού και της δικτατορίας".

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι η πραγματική ιστορική αλλαγή δεν έγινε το 2010 αλλά το 1989-1990 με την καταστροφή του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία. Πρόκειται για καπιταλιστική αντεπανάσταση. Η εξουσία της εργατικής τάξης αντικαταστάθηκε από την εξουσία των καπιταλιστικών δυνάμεων. Τα κρατικά βιομηχανικά εργοστάσια και οι τράπεζες, τα συλλογικά αγροκτήματα ιδιωτικοποιήθηκαν. Η Ουγγαρία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1990 και το 2004 στην ΕΕ. Το καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία και στην αστική δημοκρατία σταθεροποιήθηκε.

Η αλλαγή από το σοσιαλισμό στον καπιταλισμό οδήγησε στη γενική εξαθλίωση του ουγγρικού λαού. Η Ουγγαρία έχει δέκα εκατομμύρια πληθυσμό. 1,5 εκατομμύριο Ούγγροι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πράγμα που σημαίνει ότι ζουν με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 200 ευρώ το μήνα. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ζουν με εισόδημα 250 ευρώ το μήνα. Ο επίσημος αριθμός των ανέργων είναι 500.000 Στην πραγματικότητα υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς καμία πιθανότητα να βρουν δουλειά.

Η περιστολή της δημοκρατίας δεν ξεκίνησε το 2010 αλλά το 1989-1990. Οι πολιτικές δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, πρώτα από όλα το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα δεν έχουν πρόσβαση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Το κόκκινο αστέρι, το σφυρί και το δρεπάνι απαγορεύτηκαν το 1993 ως "σύμβολα της τυραννίας". Το 2007 η ηγεσία του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος κατηγορήθηκε για "δημόσια δυσφήμηση". Οι αντικομμουνιστικές εκστρατείες διεξάγονται ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία.

Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος

Το 2010 οι καπιταλιστικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν ότι οι "σοσιαλιστικές" φιλελεύθερες δυνάμεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την εσωτερική σταθερότητα του καπιταλισμού, ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τις κοινωνικές εκρήξεις. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισαν να αλλάξουν το "σοσιαλιστικό"- φιλελεύθερο συνασπισμό και να ανοίξουν το δρόμο στο Φίντες.

Το βασικό καθήκον του συντηρητικού Φίντες και της κυβέρνησης του Βίκτωρ Ορμπάν ήταν να αποτρέψει εξελίξεις παρόμοιες με τα γεγονότα στην Ελλάδα. Το Φίντες κέρδισε τις εκλογές με κοινωνικά συνθήματα (πλήρη απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση κλπ.). Η πλειοψηφία του λαού ήταν έντονα δυσαρεστημένη με τη "σοσιαλιστική"- φιλελεύθερη κυβέρνηση. Το Φίντες κατάφερε εύκολα να τους χειραγωγήσει και να κερδίσει την πλειοψηφία των δυο τρίτων του νέου κοινοβουλίου.

Αποφάσισαν να αποτρέψουν την κοινωνική έκρηξη με διαφορετικά μέσα. Εισήγαγαν νέο Εργατικό Κώδικα που παρέχει διευρυμένα δικαιώματα στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες και στην πράξη μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σκλάβους. Εκλεισαν συμφωνίες με τις μεγάλες συνομοσπονδίες των συνδικάτων. Κατάφεραν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους και παράλληλα εγκατέλειψαν την πραγματική ταξική πάλη.

Η νέα κυβέρνηση εξαπέλυσε μια γενική αντικομμουνιστική εκστρατεία. Το 2010 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας. Δήλωσαν ότι ο κομμουνισμός και ο φασισμός είναι το ίδιο πράγμα και ότι αυτοί που απορρίπτουν τα «εγκλήματα του κομμουνισμού και του φασισμού» μπορεί να καταδικαστούν μέχρι και σε 3 χρόνια φυλάκιση (μέχρι τώρα δεν προβλέπονταν ποινές).

Τις τελευταίες μέρες του 2011 εγκρίθηκε νέος νόμος που ρυθμίζει τη διαδικασία μετάβασης στο νέο Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων διακηρύσσει ότι η σοσιαλιστική περίοδος (1948-1990) ήταν παράνομη, ότι γίνονταν εγκλήματα συνεχώς. Οι ηγετικές προσωπικότητες της σοσιαλιστικής περιόδου μπορεί να κατηγορηθούν και να καταδικαστούν. Μπορούν να τους μειώσουν τις συντάξεις. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης τη γενική δήλωση ότι το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα ως νόμιμος διάδοχος του κυβερνώντος κόμματος την περίοδο του σοσιαλισμού έχει ευθύνη για ό,τι συνέβη εκείνη την εποχή.

Η κρίση είναι καπιταλιστική

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα θεωρεί:

Ο ουγγρικός καπιταλισμός είναι σε κρίση. Η γενική κρίση του καπιταλισμού στην Ευρώπη κάνει την κατάσταση στην Ουγγαρία πιο άσχημη και απρόβλεπτη.

Η ουγγρική καπιταλιστική τάξη καταλαβαίνει ότι αν καταρρεύσει το σύστημα του Ευρώ ή η ίδια η ΕΕ, αυτό θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις που θα είναι πιο δραματικές απ' ό,τι στην Ελλάδα. Καταλαβαίνουν ότι ο λαός είναι δυσαρεστημένος και ότι πολλοί πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός ήταν καλύτερος από τον καπιταλισμό.

Τόσο η συντηρητική όσο και η "σοσιαλιστική"- φιλελεύθερη ομάδα της καπιταλιστικής τάξης θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε κοινωνική έκρηξη. Δεν διαφέρουν στις βασικές προσπάθειες αλλά στις μεθόδους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Από τη μια αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουγγαρία είναι η κοινή πάλη της καπιταλιστικής τάξης ενάντια στις εργαζόμενες μάζες ενώ από την άλλη πρόκειται για διαπάλη ανάμεσα στις δυο ομάδες της καπιταλιστικής τάξης. Πολύ περισσότερο είναι πάλη ανάμεσα στις ηγετικές καπιταλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία για την κυριαρχία στην Ευρώπη.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα δεν στηρίζει κανένα από τα αστικά κόμματα. Δηλώνουμε ότι τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων είναι η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια, η εκμετάλλευση και το αβέβαιο μέλλον. Αυτά τα προβλήματα είναι οι συνέπειες του καπιταλισμού. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις δεν θέλουν και δεν μπορούν να τα λύσουν.

Η μόνη λύση για τα προβλήματα των εργαζομένων είναι η συνεπής πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και η πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα δεν στηρίζει τις διαδηλώσεις των "σοσιαλιστικών" και φιλελεύθερων δυνάμεων. Δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τον καπιταλισμό. Στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν τη συντηρητική καπιταλιστική κυβέρνηση με μια "σοσιαλιστική"- φιλελεύθερη καπιταλιστική κυβέρνηση.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα δεν στηρίζει ούτε το Φίντες. Ο στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν μια σοσιαλιστική κοινωνία αλλά να μεταρρυθμίσουν και να ενισχύσουν τον καπιταλισμό.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα θεωρεί υποχρέωσή του να εξηγήσει στο λαό ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων του. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό.

Θα αποκαλύψουμε τις προσπάθειες των αναθεωρητικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων που θέλουν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και να τους πάρουν με το μέρος της σοσιαλδημοκρατίας.

Δεν υπάρχει επαναστατική κατάσταση στην Ουγγαρία. Ομως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν στην Ευρώπη και στην Ουγγαρία. Γι' αυτό το λόγο προετοιμάζουμε το Κόμμα, τα μέλη και τις οργανώσεις για τη ριζοσπαστικοποίηση της ταξικής πάλης που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό αντιστοιχεί στην κοινή θέση που συμφωνήθηκε στη 13η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ