ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σφίγγει ο κλοιός του εγκλωβισμού και της καταστολής για χιλιάδες ανθρώπους

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το Μεταναστευτικό πιο βαθιά στα ευρωατλαντικά γρανάζια. Οπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ...

MotionTeam

Αφόρητη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, από την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εκατοντάδες διωγμένοι από τις χώρες τους, εξαιτίας κυρίως των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες που παραμένουν εγκλωβισμένοι και στοιβάζονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατ' εφαρμογή της αντιδραστικής και επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια της προηγούμενης. Το δράμα δεν έχει τέλος και κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Την Παρασκευή μία 65χρονη πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Κοκκάρι της Σάμου και σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ο θάνατός της οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται στη Μόρια 10.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4.500 ζουν μέσα στον καταυλισμό, όταν η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για 3.000! Οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Αντίστοιχα στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800! Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, πρόσφυγες και μετανάστες προχωρούν σε διαμαρτυρίες, όπως ακριβώς έγινε τη βδομάδα που πέρασε σε Λέσβο και Μαλακάσα. Στη Μόρια, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με χημικά και μάλιστα σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι ζητούσαν να μετακινηθούν άμεσα από το χώρο. Για να κατανοήσει κάποιος την κατάσταση αρκεί να αναφέρουμε ότι πάνω από 750 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε χώρους στη Μόρια με δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 224 παιδιών.

Στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς...

INTIME NEWS

Στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς...
Αξιοποιώντας αυτήν την οριακή κατάσταση στα νησιά, που με την πολιτική της ανακυκλώνει και συντηρεί, η κυβέρνηση προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το Μεταναστευτικό πιο βαθιά στα ευρωατλαντικά γρανάζια και παρουσιάζει ως διέξοδο την ένταση της πολιτικής που διαιωνίζει την ίδια απαράδεκτη κατάσταση για πρόσφυγες και νησιώτες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και της διυπουργικής σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, απ' όπου συν τοις άλλοις εξαγγέλθηκε η απαράδεκτη κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των αιτούντων άσυλο, όταν απορριφθεί η αρχική τους αίτηση.

Οσο για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «αποσυμφόρηση», δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό. Θυμίζουμε ότι το ίδιο έκανε κατά καιρούς και η προηγούμενη κυβέρνηση, όταν το 2018 το πρόβλημα ήταν και πάλι οξυμένο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού ο εγκλωβισμός που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας συντηρεί σταθερά ψηλά τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες υποδομές των νησιών, ενώ υπάρχει ραγδαία επιδείνωση όταν αυξάνονται οι ροές, με καθοριστική συμβολή και της Τουρκίας, που αξιοποιεί το Μεταναστευτικό στον ανταγωνισμό της με την Ελλάδα, την ΕΕ και ευρύτερα.

Παζάρια και ανταγωνισμοί

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί της Τουρκίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλήττουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους νησιώτες. Αλλωστε, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό (η ΕΕ και οι εναλλάξ κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πίνουν νερό στο όνομά της) έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα. Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό έρχονται να κουμπώσουν με τα «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με την κοινή απαρέγκλιτη υλοποίηση της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταδικάζουν σε εγκλωβισμό στα νησιά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες.

Η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, όπως και η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των «επιστροφών», δηλαδή των απελάσεων. Εκεί κατευθύνεται άλλωστε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ χρηματοδοτείται αδρά η ασύδοτη και γεμάτη ερωτήματα δράση των ΜΚΟ. Η δε πολιτική της καταστολής αλλά και των «φαστ τρακ» απελάσεων είναι που θρέφει τα δουλεμπορικά και άλλα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι υποκριτική. Στόχο έχει να κρύψει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και κυρίως τις τεράστιες ευθύνες που μοιράζονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως θεματοφύλακας τάχα των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, όταν ο διπλός εγκλωβισμός και οι «Μόριες» έχουν και τη δική του υπογραφή. Προχτές μάλιστα θυμήθηκε και τον ...πόλεμο (!) ως αιτία του Μεταναστευτικού, ενώ υποστήριξε ως κυβέρνηση όλο το εύρος του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, που σπέρνει πολέμους και προσφυγιά.

Από την πλευρά της, η ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού ως λύση του προβλήματος και εξωραΐζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της. Ταυτόχρονα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν ότι ψήφισαν μαζί στην ΕΕ την ακόμη μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή περισσότερες «Αμυγδαλέζες» και «Μόριες», αλλά και «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες. Και βέβαια, εμπλέκουν από κοινού την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, πλευρά των οποίων είναι και το ανοιγόκλεισμα της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Το ΚΚΕ

Τη βδομάδα που πέρασε, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην Κομισιόν, με την οποία ζητά: Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένας ανήλικος να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος, και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου. Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι των ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον διπλό εγκλωβισμό στα hot spots. Ταυτόχρονα, παίρνει πρωτοβουλίες στο κίνημα και καλεί συνδικάτα και φορείς να διεκδικήσουν: Να κλείσουν η Μόρια και όλα τα «hot spots» των νησιών, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, με προτεραιότητα στους ανηλίκους, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ολες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και βέβαια, να στοχεύσει η πάλη Ελλήνων και μεταναστών τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες.


Κ. Πασ.

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org