ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Το Σάββατο 9 Μάη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, 1945 - 2015, το Σάββατο 9Μάη, στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η μουσικοθεατρική παράσταση

Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε κείμενα των Μπ. Μπρεχτ, Μ. Πλωρίτη, Ι. Ερενμπουργκ και Μ. Αξιώτη. Θα ακουστούν τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζου, Θ. Μικρούτσικου, Υπεραστικών, καθώς και αντάρτικα και τραγούδια του Κόκκινου Στρατού.

Θα παίξουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Ελεάννα Γρηγορίου, Μαμμωνάς Βασίλης, Μπαλτάς Χρήστος, Μπότση Σοφία, Κατερίνα Οικονομίδη, Νίκος Παναγιωτούνης, Περογαμβράκης Ζαχαρίας.

Θα τραγουδήσουν οι: Ρόζα Γαργαλάκου, Σοφία Εμφιετζή, Πολυξένη Καράκογλου, Θοδωρής Καρέλλας, Νατάσσα Μουσάδη, Σπύρος Μπουλής, Γιώργος Σαρρής, Θανάσης Χουλιαράς.

Θα παίξουν οι μουσικοί: Γιαννούχος Δημήτρης (ντραμς), Εγγλέζος Κώστας (πιάνο), Ευαγγέλου Γιάννης (κιθάρα), Καμπουράκης Αλέξανδρος (ακορντεόν), Κατσαβός Αναστάσης (κιθάρα), Κουάντας Λευτέρης (μπάσο), Κουφαλάκος Δημήτρης (φαγκότο, φυσαρμόνικες), Τσόγκας Σωτήρης (μπουζούκι), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο).

Πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης

-- Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, στις 6:15 μ.μ.

-- Πετράλωνα, στις 6:45 μ.μ. από γέφυρα «Πουλόπουλου» και στις 7 μ.μ. από πλατεία «Κοίλης» (Ανω Πετράλωνα).

-- Γαλάτσι, στις 6:45 μ.μ. από το «παλιό τέρμα» (Γαλατσίου και Βεΐκου).

-- Μπραχάμι, στις 6.30 μ.μ., από το «νέο τέρμα».

-- Ταύρος - Μοσχάτο, στις 6.15 μ.μ., από πλ. Μεταμόρφωσης και στις 6.30 μ.μ. από δημαρχείο Ταύρου.

Κάλεσμα συμμετοχής από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση τιμής για την 70ή Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην Καισαριανή, στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το Σάββατο, 9 Μάη. Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλα τα παραρτήματά της στην Αττική και τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης.

Επίσης, καλεί τις διοικήσεις των Παραρτημάτων να οργανώσουν την επίσκεψη των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης, αλλά και νεολαίας, ιδιαίτερα από σχολεία της περιοχής τους, στις εκθέσεις αρχειακού υλικού που διοργανώνονται σε Χαϊδάρι και Καισαριανή.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συνεδριάζει αύριο στην Αθήνα η Γραμματεία της

Το ΚΚΕ φιλοξενεί τη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Οι εργασίες της συνάντησης θα ανοίξουν με χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η περιφερειακή αυτή συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη, που πήρε τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και επεξεργασία ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους», αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του συντονισμού της πάλης του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος που μπορεί να συμβάλει θετικά συνολικά στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Στόχος της συνεδρίασης της Γραμματείας είναι να εκτιμηθούν η πλούσια δραστηριότητα και οι παρεμβάσεις της «Πρωτοβουλίας» το προηγούμενο διάστημα, καθώς και να προγραμματιστεί η κοινή δράση την επόμενη περίοδο.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που θα βρεθούν στην Αθήνα θα συμμετάσχουν και στην πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στην Καισαριανή.

Να σημειωθεί ότι στην «Πρωτοβουλία» συμμετέχουν τα εξής 29 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι εκθέσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Μέχρι την Κυριακή 10/5, θα λειτουργούν στα δημαρχεία Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138, απέναντι από το «Παλατάκι») και Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), οι δύο μεγάλες παράλληλες - με το δικό της υλικό η καθεμιά - εκθέσεις πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, με τις οποίες άνοιξαν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για το γιορτασμό της 70ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στο συγκλονιστικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, παράνομες προκηρύξεις, ανακοινώσεις από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης. Παράνομες εφημερίδες και έντυπα, καθώς και άλλα υλικά που μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος.

Οι εκθέσεις φωτογραφίας είναι από τις συλλογές των Κ. Μπαλάφα, Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Εκτίθενται, επίσης, έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.

Στους χώρους υπάρχουν επίσης εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και προβάλλεται βίντεο του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, βασισμένο στη Διακήρυξη της ΚΕ.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.30.

Και στις δύο εκθέσεις υπάρχουν ξεναγοί, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις και περιηγήσεις στην έκθεση από Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Σε εκδήλωση του ΚΚΕ στο Δίστομο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την Κυριακή 10 Μάη, στις 11 π.μ., έξω από το δημαρχείο του Διστόμου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org