ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σβήνουν χιλιόμετρα στο πέρασμά τους

Στην Κόρινθο χτες, στους Αγ. Θεοδώρους σήμερα

Από τη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν των πεζοπόρων το βράδυ της Τρίτης στο Ξυλόκαστρο
Από τη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν των πεζοπόρων το βράδυ της Τρίτης στο Ξυλόκαστρο
Αντίστροφα μετρά πλέον τα χιλιόμετρα η μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή από την Πάτρα και θα φτάσει την Κυριακή το απόγευμα στο Σύνταγμα. Εχοντας διανύσει ήδη 132 χιλιόμετρα μέχρι την Κόρινθο, όπου έφτασε χτες, θέλει ακόμα 88 έως τον τερματισμό της, και βρίσκεται ήδη εντός μιας ζώνης όπου εναλλάσσονται στη διαδρομή κουφάρια εργοστασίων και σύγχρονα εργασιακά γκέτο.

Μετά τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Ξυλόκαστρο για την υποδοχή της πορείας, χτες οι πεζοπόροι πέρασαν από Μελίσσι, Κιάτο, Βέλο, Λέχαιο, για να καταλήξουν στην Κόρινθο.

Οσο η μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία πλησιάζει στην Αθήνα και τη μεγάλη κορύφωσή της, τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή το απόγευμα, τόσο πιο θερμή γίνεται η υποδοχή του κόσμου. Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Πάτρας «έχει συμπαρασύρει και όλους τους δήμους στο διάβα της», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε έναν από τους χαιρετισμούς στο Κιάτο, τον πρώτο σταθμό της χτεσινής διαδρομής.

Στην είσοδο της πόλης, στον «Πευκώνα», οι διαδηλωτές πήραν μια σύντομη ανάσα δροσιάς στο πάρκο με τα πεύκα και ενώθηκαν με εκείνους που περίμεναν στο σημείο για να μπουν όλοι μαζί στο κέντρο της πόλης, κάπου 2 χλμ. μακριά. Μπαίνοντας στην πόλη, οι στιγμές είναι συγκινητικές: Κόσμος έξω στα δεκάδες μικρομάγαζα, στα μανάβικα, στα καφενεία, στα συνεργεία, στα καταστήματα με τα σιδηρικά. Σε ένα φούρνο, με τις αλευρωμένες ποδιές έχουν βγει έξω όλοι οι εργαζόμενοι και χειροκροτάνε. Μια γυναίκα πάνω στο ποδήλατο γνέφει με το χέρι. Το ίδιο και άλλες από τα μπαλκόνια πάνω από τις απλωμένες μπουγάδες. Από παντού ακούς ένα «καλώς τα παιδιά μας», «μπράβο δήμαρχε», «μπράβο παιδιά». Η πορεία ανταποδίδει το χαιρετισμό με απανωτά συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ». Στα δυο αυτά χιλιόμετρα έως την κεντρική πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο, όπου έγιναν οι χαιρετισμοί, η πορεία «φουσκώνει», σχεδόν διπλασιάζεται.

Στο δρόμο του αγώνα και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης που ξεκινά τη ζωή της με το χαρακτηρισμό «άνεργοι»
Στο δρόμο του αγώνα και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης που ξεκινά τη ζωή της με το χαρακτηρισμό «άνεργοι»
Αυτή η πορεία είναι μια μεγάλη εξόρμηση που απ' όπου περνάει σπάει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, προσπερνάει λυτούς και δεμένους που 'χουν ξαμοληθεί εναντίον της, δίνει ανάσα και αισιοδοξία στο λαό.

Στην υποδοχή μπροστά από το Δημαρχείο Κιάτου, την πορεία υποδέχονται ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Παναγιώτης Κόλιας, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ, Γιάννης Κελάρης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Διμηνιού «ΑγκαλιάΖΩ»Μ Αθανασία Κούγια, ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Στρ. Παγδάτογλου, ενώ παρευρίσκονται και από άλλους φορείς, όπως ο Φιλοπρόοδος - Μορφωτικός Σύλλογος Διμηνιού «Η Αναγέννησις» και ο Σύλλογος Γυναικών Διμηνιού «Η Νεφέλη».

Εως την Αυστραλία, τη Σουηδία και το Λονδίνο!

«Ναι, Πίττα, έρχονται από την Πάτρα με τα πόδια. Γιατί; Κάτσε να μας πει το παιδί που μπήκε». Τους λέμε. «Πίττα, ακούς τι λέει το παιδί; Για την ανεργία και τη γενικότερη κατάσταση. Και βέβαια καλά τους κάνουν. Μπράβο παιδιά». Είναι ένα μαγαζί με έπιπλα, κάπου στο Κιάτο. Μιλάει με μια συγγενή της στην Αυστραλία! «Μαθαίνουν τα νέα της Ελλάδας. Καλή συνέχεια παιδιά».

Δεν είναι το μόνο «διεθνές» στιγμιότυπο της πορείας που η σημασία της στιγματίζει όχι μόνο τους δήμους απ' όπου περνάει, αλλά και όλη την Ελλάδα, περνώντας και τα σύνορα. Την Τρίτη, στη στάση στη Λυκοποριά, μια κυρία που περπατάει πιάνει τον δήμαρχο της Πάτρας και τον ενημερώνει ότι η ξαδέρφη της... στο Λονδίνο τούς στηρίζει!

Η πορεία φτάνει στο Μελίσσι
Η πορεία φτάνει στο Μελίσσι
Βέβαια, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Παναγιώτης, συνταξιούχος από τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, ο γνωστός πλέον και ως «Σουηδός». Ηρθε εδώ μόνο γι' αυτό το σκοπό. «Θέλω τα εγγόνια μου να ζήσουν με αξιοπρέπεια»...


Από την υποδοχή στο Κιάτο
Από την υποδοχή στο Κιάτο

Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο φτάσανε ήδη στο Βραχάτι
Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο φτάσανε ήδη στο Βραχάτι

Στο πόρταλ «902.gr» σε ειδική εφαρμογή εμφανίζεται το σημείο που βρίσκεται κάθε στιγμή η πορεία στην εξέλιξή της
Στο πόρταλ «902.gr» σε ειδική εφαρμογή εμφανίζεται το σημείο που βρίσκεται κάθε στιγμή η πορεία στην εξέλιξή της

Στην πόλη με τα κλειστά εργοστάσια

Η πορεία μπαίνει στην Κόρινθο
Η πορεία μπαίνει στην Κόρινθο
Λίγα λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα, η πορεία έφτασε στο Βραχάτι, όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Βέλου - Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής, χαιρέτισαν επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαρία Καλλίρη και ο πρόεδρος ΝΠΔΔ «Ανέλιξη», Ανδρέας Σιάχος, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους στην πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ευχαρίστησε για την υποδοχή, η οποία όπως σημείωσε, «μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε και να διεκδικήσουμε, ενωμένοι, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Νωρίτερα και στη διαδρομή από το Λέχαιο μέχρι τη Βιομηχανική Ζώνη της Κορίνθου, ο κόσμος υποδεχόταν με θερμές εκδηλώσεις τους οδοιπόρους. Χαρακτηριστικά, μια ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου προσέφερε λουλούδια στους οδοιπόρους, οι οποίοι ανταπέδωσαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με τη φράση «Σας ευχαριστούμε πολύ».

Αργά το απόγευμα η πορεία έφτασε στη Βιομηχανική Ζώνη της Κορίνθου, όπου έκαναν μια σύντομη στάση προκειμένου να ξεκουραστούν, αλλά και να ενωθούν με τα σωματεία και τις επιτροπές από διάφορες περιοχές.

Στην είσοδο της πόλης της Κορίνθου έχει τοποθετηθεί από το Εργατικό Κέντρο ένας ξεχωριστός «σηματοδότης». Πρόκειται για τις δεκάδες κλειστές επιχειρήσεις και τα εργοστάσια με τον αριθμό των ανέργων που άφησαν η κάθε μία. Ανά τακτά διαστήματα, σε κολόνες έχουν αναρτηθεί ενημερωτικές πικέτες που περιγράφουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας που έχει πλήξει και τη συγκεκριμένη περιοχή. Ενδεικτικά ο «σηματοδότης» καταγράφει: ΒΕΚΚΑ - 150 άνεργοι, ΕΛΒΙΟΝΥ - 100 άνεργοι, «Κεραφίνα» - 50 άνεργοι, ADAMS - 60 άνεργοι, COSMOFARM - 50 άνεργοι κ.λπ. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου υποδέχτηκε την πορεία στην αρχή της Βιομηχανικής Ζώνης με πανό και συνθήματα. Το μπλοκ του ΕΚ ενώθηκε στο τέλος της πορείας, όπου όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης όπου έγινε μια ιδιαίτερα μαική συγκέντρωση.


Οι κολόνες στην Κόρινθο σηματοδοτήθηκαν με τα ονόματα των εργοστασίων που έκλεισαν και τον αριθμό των ανέργων που άφησαν
Οι κολόνες στην Κόρινθο σηματοδοτήθηκαν με τα ονόματα των εργοστασίων που έκλεισαν και τον αριθμό των ανέργων που άφησανΤετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org