ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κυνήγι του κέρδους ο «ένοχος» και για την καταστροφή του περιβάλλοντος

Συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής χτες για την καταστροφή στον Αμαζόνιο και την επερχόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΚΝΕ για την καταστροφή στον Αμαζόνιο
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΚΝΕ για την καταστροφή στον Αμαζόνιο
Η επιχείρηση συγκάλυψης των αιτιών που πυρκαγιές καταπίνουν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, προκαλώντας περιβαλλοντικό έγκλημα απροσδιόριστων διαστάσεων, όπως και συνολικά για τις αιτίες και τον ένοχο της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις υποκριτικές κορόνες και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων, αλλά και τις «ευκαιρίες» που βλέπουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις «πράσινες» μπίζνες μεταφέρθηκε χτες στις Επιτροπές της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την καταστροφή στον Αμαζόνιο και για την επερχόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Οσον αφορά στη συζήτηση για τον Αμαζόνιο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχαν κληθεί οι πρέσβεις στην Ελλάδα της Βραζιλίας C. M. Neto, της Αργεντινής J. Arcuri, του Μεξικού D. Joseph και ο επίτιμος ορόξενος της Κολομβίας στην Ελλάδα, εφοπλιστής Μ. Σκούφαλος. Από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ ο Οδ. Τσιώτος - Γωγούσος, προϊστάμενος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απέδωσε την κλιματική αλλαγή και τις «παρεμβάσεις» όπως αυτές στον Αμαζόνιο στον «ανθρώπινο παράγοντα», από τον ΣΥΡΙΖΑ η Χ. Καφαντάρη αναφέρθηκε στις δράσεις και τα προγράμματα της ΕΕ, ενώ ο Π. Γρηγορίου από την «Greenpeace Ελλάς» ενοχοποίησε την «αλόγιστη κατανάλωση κρέατος» που απαιτεί μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως αιτία των πυρκαγιών κ.ο.κ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε ότι «το έγκλημα στον Αμαζόνιο συντελείται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αξιοποιούν την αποψιλωμένη γη για αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που προορίζεται βασικά για εξαγωγή, για εξορυκτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις που καταστρέφουν - συν τοις άλλοις - και τον υδροφόρο ορίζοντα», πολιτική που όπως σημείωσε στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις των περιοχών αυτών.

Αναφέρθηκε στους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ευρωενωσιακά μονοπώλια σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, κινεζικών, ρωσικών μονοπωλίων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον τεράστιο πλούτο και τις συμφωνίες που κλείνονται όπως αυτή της ΕΕ - Mercosur (το νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ, όπου κυριαρχούν Βραζιλία και Αργεντινή) και τόνισε: «Γίνεται φανερό ότι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, σε αρμονία με τη φύση και όσα αυτή μπορεί να προσφέρει, είναι ασύμβατες με την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Ενώ ειδικά για τον καβγά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο και την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι «είναι υποκριτικός, γιατί και οι δύο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές π.χ. Μάτι».

Το κυνήγι του κέρδους είναι η αιτία

Οσον αφορά στη δεύτερη συνεδρίαση, αυτή έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση για το Κλίμα που θα γίνει στις 23 Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη και το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα ακολουθήσει στις 24 και 25 Σεπτέμβρη. Στη συζήτηση, από την πλευρά της κυβέρνησης ο Κ. Αραβώσης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις δράσεις για την προώθηση της «πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης» και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αυτόν τον τομέα που πρέπει να αναληφθούν στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε ως κυβέρνηση αυτήν ακριβώς την πολιτική, ο Σ. Φάμελος για να αντιπαρατεθεί κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέρχεται σε αυτά τα φόρουμ «χωρίς επεξεργασμένη πρόταση» κ.ο.κ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη δεύτερη Επιτροπή σημείωσε ότι «σκόπιμα γίνεται η συζήτηση γύρω από τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα» για να συγκαλυφθούν πλευρές όπως η επένδυση στις Σκουριές και η εξόρυξη του χρυσού, η επένδυση στο Ελληνικό, «τα οποία - σημείωσε - έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά αποτυπώματα και επώδυνες επιπτώσεις και προωθήθηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή», αλλά και «η τεράστια έλλειψη υποδομών αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας».

Πρόσθεσε ότι πίσω από τη συζήτηση για το περιβάλλον, τις ΑΠΕ και τα πράσινα επενδυτικά ταμεία, βρίσκεται μια σκληρή διαπάλη, με γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, ανάμεσα «στις επιχειρήσεις που θα κερδίζουν από την πράσινη οικονομία, μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, πολυεθνικοί όμιλοι και τις επιχειρήσεις πολυεθνικές, οι οποίες χάνουν από αυτή, ιδιαίτερα αυτές που αξιοποιούν ορυκτά καύσιμα».

Οσο για τις ευθύνες, τόνισε πως «αυτό που επιδιώκεται να συγκαλυφθεί είναι οι σχέσεις ιδιοκτησίας και οι σχέσεις παραγωγής στον καπιταλισμό, όπου, ακριβώς, το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που δεν σέβεται ούτε την ανθρώπινη υπόσταση».

Εκανε σαφές ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, η ισορροπημένη παρέμβαση, μπορεί να γίνει μέσα από έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου δεν θα υπάρχουν οι καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι μόνο ο σοσιαλιστικός δρόμος».

Ξεκινά η 84η ΔΕΘ

Με 1.600 εκθέτες, τη συμμετοχή ινδικών επιχειρηματικών κολοσσών και 18 διεθνών συμμετοχών πραγματοποιείται η φετινή 84η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ξεκινά το Σάββατο 7/9 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15/9. Η Τιμώμενη Χώρα, φέτος, είναι η Ινδία.

Η αποστολή της Ινδίας θα στεγαστεί στο περίπτερο 13, σε σχεδόν 3.000 τ.μ., όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 80 επιχειρήσεις - εκθέτες, οι οποίες προέρχονται από διάφορους κλάδους της ινδικής βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της πρωτογενούς παραγωγής.

Οπως ανακοινώθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της HELEXPO - ΔΕΘ, την Εκθεση θα επισκεφθεί επιχειρηματική αποστολή 15 ινδικών επιχειρήσεων - κολοσσών από τομείς όπως τα πετροχημικά, η ναυπηγική, η Ενέργεια, οι υποδομές (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), η Διαστημική, τα φάρμακα, οι αερομεταφορές και η αγροδιατροφή, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με μεγάλες ελληνικές εταιρείες και φορείς. Μεταξύ των ινδικών επιχειρήσεων της αποστολής συγκαταλέγονται η «Reliance Industries Limited» (πετροχημικά, Ενέργεια και πολυμερή με έσοδα πάνω από 60 δισ. δολάρια), το «GMRGroup» (αεροδρόμια, Ενέργεια και υποδομές), η «UPLLimited» (γεωργία) και η «Larsen & Toubro» (ναυπηγεία) κ.ά. Επίσης, στο πλαίσιο της ινδικής συμμετοχής θα δώσουν το «παρών» τα υπουργεία Τουρισμού, Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, αλλά και Επικοινωνίας και Τύπου.

Η πρέσβης της Ινδίας, κα Shamma Jain, σε δηλώσεις της υπογράμμισε την ανάγκη οι σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας «να υποστηριχθούν με ισχυρότερο οικονομικό περιεχόμενο», αναφέρθηκε στις εταιρείες - κολοσσούς που θα βρεθούν στην 84η ΔΕΘ και εξέφρασε την ευχή να αποτελέσει η Εκθεση πλατφόρμα για να έρθουν οι βιομηχανίες της Ινδίας πιο κοντά με τις ελληνικές ομολόγους τους. Μάλιστα, μιλώντας για τη ναυπηγική βιομηχανία της Ινδίας, τόνισε πως θα μπορούσαν οι Ελληνες εφοπλιστές να ναυπηγήσουν εκεί τα πλοία τους, ενώ συνέδεσε τις επενδύσεις αυτές και με την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι και ο Ινδός μεγιστάνας κ. Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του «Hinduja Group», που απασχολεί πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

Πέραν της Ινδίας, συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ 18 χώρες (Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).

Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας από τις 7 έως τις 11 Σεπτέμβρη.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο ΚΙΝΑΛ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να διαμηνύει σε όσους εισηγούνται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ: «Καλή η νοσταλγία [...] αλλά με νοσταλγία δεν πάμε μπροστά». Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι στις εκλογές του 2015 το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε κοντά στο τέσσερα τοις εκατό, ενώ δημοσκοπικά είχε διολισθήσει ακόμα και υπό το όριο του τρία τοις εκατό.

Μπροστά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι προσδοκά από όλους τους συμμετέχοντες να ενεργήσουν στο πνεύμα και στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συνέδρια και που έχει θέσει την Χαριλάου Τρικούπη στην «καρδιά» του ΚΙΝΑΛ. «Να μην υπάρχει σύγχυση ή πισωγύρισμα», ανέφερε.

Για τις σε βάρος της επικρίσεις, σχολίασε σκωπτικά ότι δεν βλέπει «προοδευτική συμμαχία» απέναντί της, αλλά «διάφορους γυρολόγους και τυχοδιώκτες».

Ο Π. Γερουλάνος, πάντως, επανήλθε στην κριτική του και σε συνέντευξή του στον ρ/σ 104,6 δήλωσε πως «όταν κάποιος κάνει μια ομιλία για την 3η Σεπτέμβρη τού δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να δείξει ένα σημείο στον ορίζοντα γύρω από το οποίο μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Αυτό το σημείο, αυτό το όραμα, δεν το είχε η ομιλία της κ. Γεννηματά». Σημειώνοντας ότι αντί να είναι ενωτική αναφέρθηκε σε εσωκομματικές τριβές.

Νέες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

Σε 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών προχώρησαν χτες συνολικά 5 πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας, πάνω από το Αιγαίο.

Ειδικότερα, το σύνολο των παραβιάσεων πραγματοποίησαν δύο «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη τύπου «CN-235», ενώ τα ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισαν επίσης ένα σχηματισμό από «F-16», αλλά και ένα μη επανδρωμένο σκάφος.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου - Αλαβάνος συμμετείχε στον «οικονομικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων με τον Milka Lintila, πρόεδρο του ECOFIN (Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της ΕΕ) και υπουργό Οικονομίας της Φινλανδίας», ζητώντας την τοποθέτησή του στο επείγον αίτημα απαγόρευσης των πλειστηριασμών σπιτιών των λαϊκών οικογενειών. Στην ομιλία του τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Παρά τη φιλολογία ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα και διεθνώς δείχνει το αντίθετο. Ταυτόχρονα, τα μνημόνια είναι "δέσμη μέτρων" της ΕΕ, που ήρθαν για να μείνουν. Αυτό φαίνεται από τη συζήτηση που ανοίγει αυτήν την περίοδο για το λεγόμενο "δημοσιονομικό χώρο", που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο έδαφος κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους.

Επανέρχονται όλα αυτά τα ζητήματα με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εστιάζοντας όχι στις τεράστιες οφειλές των επιχειρηματιών, αλλά στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-οφειλέτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα αποτελέσματα είναι πια γνωστά: Χιλιάδες απολύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα μαζί με την έναρξη εκκαθάρισης "κόκκινων" δανείων από ιδιωτικά funds, κατασχέσεις καταθέσεων, 120.000 πλειστηριασμοί κατοικιών που ξεκινούν στην Ελλάδα σήμερα 4 Σεπτεμβρίου.

Κι από αυτό το βήμα θέτουμε το αίτημα για νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας - σύνταξης από κράτος, τράπεζες και funds».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ