ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιμένει σε εκλογές και σκληρό Brexit ο Τζόνσον...

«Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον...
«Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τις διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες να πείσει το Κοινοβούλιο να συναινέσει στα σχέδια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το αργότερο έως τις 15 Οκτώβρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέμεινε πως παρά τις δυσκολίες παραμένει αφοσιωμένος στο στόχο αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη. Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους με φόντο δεκάδες αστυνομικούς σε εκδήλωση στο Γουέικφιλντ του Γιορκσάιρ για να προβάλει το σχέδιό του για προσλήψεις 20.000 αστυνομικών, ο Τζόνσον δήλωσε πως προτιμά να βρεθεί «νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει το Brexit. Υποστήριξε δε πως είναι αποφασισμένος να διεκπεραιώσει την εντολή για αποχώρηση από την ΕΕ έχοντας απέναντί του όχι μόνο αρκετά στελέχη και βουλευτές του κόμματός του αλλά και τον μικρότερο αδελφό του, Τζο Τζόνσον, που χτες παραιτήθηκε από υφυπουργός και βουλευτής, επικαλούμενος «ανεπίλυτη ένταση μεταξύ πίστης στην οικογένεια και εθνικού συμφέροντος»...

«Πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», επανέλαβε, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του αλλά θα «ολοκληρώσει την εντολή» που του «έδωσε» ο λαός (μολονότι δεν έχει εκλεγεί από το λαό αλλά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Συντηρητικού Κόμματος). Απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν μετάνιωσε για τα σκληρά πειθαρχικά μέτρα που διέταξε να ληφθούν σε βάρος των 21 βουλευτών του κόμματος που πήραν το μέρος των Εργατικών ψηφίζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο υπέρ νέας παράτασης του Brexit έως τις 31 Γενάρη 2020. Εδειξε δε πως θα επιχειρήσει να ξαναφέρει στη Βουλή, από Δευτέρα, νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μολονότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το σχέδιο εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η αποτροπή άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη και δεν δοθεί νέα τρίμηνη παράταση, έως τις 31 Γενάρη 2020.

Νωρίτερα, η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία στο νόμο για την αποφυγή του άτακτου Brexit θα βρίσκεται ξανά σήμερα Παρασκευή γύρω στις 5 το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει την προώθησή της.

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως σήμερα προγραμματίστηκε νέος γύρος συναντήσεων ανάμεσα στον επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, και τους διαπραγματευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη. Ο Ευρωενωσιακός αξιωματούχος τόνισε πάντως με νόημα πως «για να υπάρχει πρόοδος, θα χρειαστούν συγκεκριμένες προτάσεις, συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης», που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβρη η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τους άλλους ηγέτες χωρών της ΕΕ.

ΙΤΑΛΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Κόντε

ΡΩΜΗ.--

Ετοιμη για έργο που θα υπηρετήσει τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου δηλώνει η νέα κυβέρνηση Τζουζέπε Κόντε, που ορκίστηκε χτες, μετά από την «κρίση» που προκάλεσε το κυβερνητικό «διαζύγιο» της «Λέγκας» με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S). Tο νέο σχήμα αποτελεί αποτέλεσμα συμφωνίας του M5S με το σοσιαλδημοκρατικό PD, που πλέον θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στο 21μελές νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν 10 στελέχη του M5S, 9 του PD, 1 από το σχετικά νεοσύστατο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι» και 1 «ανεξάρτητη» (πρόκειται για την νέα υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέσε).

Πολλοί έχουν σπεύσει να σχολιάσουν το νέο σχήμα ως απόδειξη των προθέσεων της Ρώμης να συνεργαστεί καλύτερα με τις Βρυξέλλες, ωστόσο τα πράγματα είναι σύνθετα. Εξάλλου, η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, με όλες τις διακυμάνσεις που είχε την τελευταία διετία, συνδέεται και με την όξυνση πολλών αντιθέσεων εντός ΕΕ, το μέλλον και ο τρόπος λειτουργίας της οποίας αποτελούν πεδίο διαπάλης, με κάθε μερίδα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να διεκδικεί όρους συνεργασίας πιο ευνοϊκούς για τα δικά του συμφέροντα.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που προέρχεται από το PD και είναι χρόνια έμπειρο στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου (έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεών του), στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βασικό εργαλείο για την αναπροσαρμογή των ελλειμμάτων των κρατών - μελών σε κανόνες που έχουν συνδιαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, αλλά αποτελούν σημείο αντιθέσεων και φυσικά παζαριών μεταξύ πολλών πλευρών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς χαρακτήρισε «θετικό» το ότι «υπάρχει (πλέον) μια κυβέρνηση που εργάζεται σαφώς σε γραμμή φιλο-ευρωπαϊκή για την εξεύρεση κοινών λύσεων με το υπόλοιπο της Ενωσης...». Σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο αμερικανικός οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch» υποστήριξε ότι αυτή «μειώνει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης με την ΕΕ, αλλά ακόμα δεν παρέχει πλήρη σαφήνεια σε σημαντικές επιλογές της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η νέα κυβέρνηση όρισε τον προερχόμενο από το PD πρώην πρωθυπουργό (2016-2018) Πάολο Τζεντιλόνι για τη θέση του επόμενου Ιταλού επιτρόπου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο εμπορικός αντιπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και Στίβεν Μνούτσιν, αντίστοιχα, συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε, καταλήγοντας στην απόφαση να ξεκινήσει νέος γύρος διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον. Οι διαπραγματεύσεις αρχικά είχαν προγραμματιστεί για αρχές του τρέχοντος μηνός, όμως αναβλήθηκαν μετά τις εκατέρωθεν αυξήσεις δασμών σε δεκάδες προϊόντα.

ΚΑΪΡΟ.-- Πέθανε την Τετάρτη στο Κάιρο από «ανακοπή καρδιάς» ενώ οδηγούσε ο, μόλις 24 ετών, νεότερος γιος του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, Αμπντάλα. Ο νεαρός είχε αναλάβει τις επαφές της οικογένειάς του στον Τύπο και πέθανε 2,5 μήνες μετά τον πατέρα του. Σημειώνεται πως ο Μοχάμεντ Μούρσι έχασε τη ζωή του σε αίθουσα δικαστηρίου φυλακής του Καΐρου με παρόμοιο τρόπο υπό περίεργες συνθήκες και έντονη φημολογία για δολοφονία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το κόμμα SDP του δολοφονηθέντος Σέρβου αξιωματούχου στο Κοσσυφοπέδιο Ολιβερ Ιβάνοβιτς ανακοίνωσε χτες ότι θα συμμετάσχει στο εκλογικό μπλοκ του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που είναι γνωστό ως «Σερβική Λίστα - Αλεξάνταρ Βούτσιτς», στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτώβρη στο Κοσσυφοπέδιο.

ΗΠΑ
Παραιτείται απεσταλμένος τους για τη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την παραίτησή του αμέσως μετά την επικείμενη παρουσίαση του αμερικανικού δήθεν «ειρηνικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, που αναμένεται μετά τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε χτες, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Σε γραπτό μήνυμά του, ο πρώην δικηγόρος του ομίλου επιχειρήσεων Τραμπ και μετέπειτα σύμβουλος στον Λευκό Οίκο για τη Μέση Ανατολή, εκφράζει ευγνωμοσύνη για την «τιμή» που του έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος να εργαστεί κοντά του για 2,5 χρόνια και να αποτελέσει «μέρος μιας ομάδας που σχεδίασε όραμα για την ειρήνη... που έχει την δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ισραηλινών, Παλαιστινίων και άλλων ανθρώπων χωρών της περιοχής».

Η παραίτηση του Τζ. Γκρίνμπλατ θεωρείται πλήγμα για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στο Μεσανατολικό αλλά και ένδειξη αποτυχίας του σχεδίου που κατάστρωσε μαζί με τον γαμπρό του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» με δήθεν στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Ωστόσο, βασικός σκοπός του αμερικανικού σχεδίου (πτυχές του οποίου έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί) φαίνεται πως είναι αφενός η εδραίωση και νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη, αφετέρου η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες έναντι του Ιράν. Τον περασμένο Ιούνη, οι Γκρίνμπλατ και Κούσνερ είχαν παρουσιάσει στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος του πολυδιαφημισμένου σχεδίου τους που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, 50 δισ. δολάρια για τη «βελτίωση» τάχα της ζωής των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη δίχως την παραμικρή πρόβλεψη για ανεξάρτητο κράτος και τη δημιουργία οδικού άξονα, που θα περνά πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη «συνδέοντας» τη Δυτική Οχθη με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την παραίτηση του φιλοϊσραηλινού Γκρίνμπλατ επικρότησαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που έχουν απορρίψει τον αποκλειστικό ρόλο των ΗΠΑ στη μεσολάβηση με τους Ισραηλινούς, επί προεδρίας Τραμπ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χτες στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν ξανά οι «Ταλιμπάν», που κατά τα άλλα εμφανίζονται να κατέληξαν πρόσφατα σε «συμφωνία ειρήνευσης», μετά από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Στόχος της χτεσινής επίθεσης ήταν αυτοκινητοπομπή ξένων δυνάμεων στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και πάνω από 42 τραυματίες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), ο στόχος ήταν σημείο ελέγχου κοντά στο αρχηγείο της Αποστολής Αποφασιστικής Υποστήριξης του ΝΑΤΟ, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ένας εκπρόσωπος της αφγανικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» δήλωσε ότι στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις της αφγανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, αλλά η βόμβα εξερράγη νωρίτερα. Μετά έγινε γνωστό ότι στα θύματα περιλαμβάνονταν ένας Ρουμάνος κι ένας Αμερικανός.

Η κυβέρνηση του Ασράφ Γάνι είχε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για το περιεχόμενο της «καταρχήν συμφωνίας» ΗΠΑ - «Ταλιμπάν», που αναφέρεται στους όρους με τους οποίους οι «Ταλιμπάν» «θα σταματήσουν τις σχέσεις τους με τη «διεθνή τρομοκρατία» και προοδευτικά θα «ενταχθούν» σε μια «πολιτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν. Στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες διατυπώνονται προβληματισμοί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η νέα μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από το Αφγανιστάν, στην «ασφάλεια της χώρας και της περιοχής», αλλά στην πραγματικότητα αντανακλούν ανησυχία για τον περιορισμό της γεωπολιτικής επιρροής των ΗΠΑ. Αλλωστε, στη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, τα τελευταία χρόνια «εμπλέκονται» όλο και πιο ενεργά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org