ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη, η 7η μέσα σε λίγες μέρες!

Από τις προσπάθειες των εναέριων μέσων

INTIME NEWS

Από τις προσπάθειες των εναέριων μέσων
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη, στην περιοχή Λιβίσι, ενώ λίγα λεπτά μετά εκδηλώθηκε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκιο του ΚΚΕ αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκαν στα δύο πύρινα μέτωπα.

Από νωρίς, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και προσωπικό της Αστυνομίας ενημέρωναν τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τελικά, δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή, ενώ στη διάρκεια της νύχτας στον οικισμό Λεβίσι χτύπησαν οι καμπάνες και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του μετώπου, ενώ κάτοικοι που έμεναν σε διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή, εκτός του κυρίως οικισμού, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες τους, όπως και στην περιοχή του Ν. Βουτζά. Το Λύρειο Ιδρυμα εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ στη διάρκεια της νύχτας ειδοποιήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι των σπιτιών όταν και όπου η φωτιά είχε πλησιάσει επικίνδυνα τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα, η φωτιά λόγω των ανέμων άλλαξε κατεύθυνση προς το βουνό. Η φωτιά αλλάζοντας κατεύθυνση έκαιγε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση, χωρίς να απειλεί σπίτια. Το μέτωπο στις 6.15 το πρωί εκτεινόταν σε μήκος 1,5 χλμ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το πρωί ήταν σε εξέλιξη, χωρίς όμως να υπάρχει συμπαγές μέτωπο αλλά κυρίως διάσπαρτες εστίες. Ενα μέτωπο έκαιγε σε δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξέσπασε στις 2.17 τα ξημερώματα, στο Λεβίσι, ενώ μετά από 10 λεπτά υπήρξε και δεύτερο μέτωπο κοντά στην Αγία Μαρίνα. Ηταν η έβδομη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε εννέα μέρες στην περιοχή. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες στις αρχές για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων. Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίας Μαρίνας από λεωφόρο Μαραθώνος, στην οδό Σπύρου Λούη από λεωφόρο Μαραθώνος και στην οδό Περιπάτου από Σπύρου Λούη. Γύρω στις δέκα το πρωί, η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος συνολικά 138 πυροσβέστες, 44 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Αναλυτικά, οι επίγειες δυνάμεις ήταν 43 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα από το ΜΕΤΠΕ, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 49 πυροσβέστες, υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές πυροσβέστες.

Παράλληλα, χτες το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στην Μάνδρα κοντά στα διόδια της Ελευσίνας. Στον τόπο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 14 πυροσβέστες, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στα λατομεία Μαρκοπούλου.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Διάχυση ευθυνών του κράτους σε εταιρείες και διάφορους φορείς

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο για τη «"Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018" (Α΄127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας "Μάτι Ξανά"», με το οποίο η κυβέρνηση, παίζοντας επικοινωνιακά με τον πόνο των πυρόπληκτων, που ένα χρόνο μετά εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, μεταθέτει ευθύνες που έχει το κράτος σε εταιρείες και επαγγελματικούς φορείς και από πάνω εμφανίζεται ότι παίρνει άμεσα μέτρα.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, επικυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Ιούλη, που ήταν πολύ μακριά έτσι κι αλλιώς από τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των φορέων τους, ενώ συμπληρώνεται και με κάποια ακόμα μέτρα που όχι μόνο είναι στην ίδια φιλοσοφία, αλλά δημιουργούν και ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι με ευθύνη πρώτα και κύρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της κυβέρνησης της ΝΔ τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά όπως πάει το πράγμα δεν πρόκειται να επιλυθούν, αφού επίλυσή τους σημαίνει: Αποζημίωση των ζημιών των πληγέντων 100%, επισκευές και ανακατασκευές κατοικιών, απορρύπανση της περιοχής, σχεδιασμός και υλοποίηση των αναγκαίων έργων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, δρόμοι, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, ικανοποίηση του αιτήματος φορέων των κατοίκων για δημόσιο νοσοκομείο στην Αν. Αττική, για τα οποία ούτε το νομοσχέδιο, αλλά ούτε και ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης είπε κουβέντα.

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου ουσιαστικά «μεταθέτουν την επίλυση σοβαρών ζητημάτων από την ευθύνη του κράτους και της κεντρικής διοίκησης, είτε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, είτε σε μια, κατά τη γνώμη μας, αμφιλεγόμενη εταιρεία. Και αμφιλεγόμενη όχι τόσο ως προς τη σύνθεσή της, αλλά ως προς τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητές της». Ειδικά για την εταιρεία, η οποία φέρει τον τίτλο «Μάτι Ξανά», σημείωσε ότι από συμβουλευτικό ρόλο που είχε στο πρώτο κείμενο της ΠΝΠ, στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για εκτελεστικές αρμοδιότητες και μάλιστα πολύ σημαντικές. Οπως ανέφερε «εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να συσταθεί ένας οργανισμός, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και εκπροσώπων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής και να έχει την ευθύνη της υποβολής προτάσεων και του ελέγχου. Ομως, είναι άλλο αυτό και είναι άλλο η σύσταση μιας εταιρείας, με χαρακτηριστικά παραθεσμικού κέντρου, με ευρείες εκτελεστικές αρμοδιότητες και, μάλιστα, με παράκαμψη διαδικασιών, με τους κανόνες, όπως λέτε, της ιδιωτικής οικονομίας. Θυμίζω ότι αυτοί οι κανόνες έκαψαν το Μάτι. Οι κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Η εκτέλεση μιας σειράς αναγκαίων έργων, υπηρεσιών και υποδομών, που θα βαρύνουν μόνο τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων, ανατίθεται τώρα σε αυτήν την εταιρία. Επιπλέον, από τον ίδιο λογαριασμό θα πληρωθεί και η απαλλαγή των πυροπλήκτων από τον ΕΝΦΙΑ. Τα 40 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν στον λογαριασμό αυτό από πόρους του Δημοσίου και δωρεές, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ «έχουν στόχο την αποκατάσταση των ζημιών και όχι να εισπράττει από αυτόν το Δημόσιο, δήθεν για να απαλλάξει τους πυρόπληκτους από τον ΕΝΦΙΑ».

Οσον αφορά στο άρθρο 3, όπου μεταβιβάζει στο ΤΕΕ την ευθύνη του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου για τη σύνταξη του ειδικού χωρικού σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές και μάλιστα κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι προκύπτει το ερώτημα «για ποιον λόγο το κράτος παραιτείται από αυτό το καθήκον και μεταβιβάζει την ευθύνη του στο ΤΕΕ» και μάλιστα «σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας». Οπως σημείωσε, μπορεί το ΤΕΕ να είναι ΝΠΔΔ, όμως «δεν παύει να είναι ένας επαγγελματικός φορέας».

«Αυτή είναι η λογική του νομοσχεδίου συνολικά. Είναι η λογική της μεταβίβασης της ευθύνης που πρέπει να έχει το κράτος, τα συναρμόδια υπουργεία και η κεντρική διοίκηση, σε διάφορα άλλα κέντρα και παράκεντρα», προσθέτοντας ότι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους «δεν συμφωνούμε με τη λογική που διέπει την αρχή του νομοσχεδίου». Επισήμανε τη συμφωνία του ΚΚΕ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δεν περιέχονταν στην ΠΝΠ όπως οι ρυθμίσεις για τους εγκαυματίες, οι παρατάσεις στις προθεσμίες της αναστολής πλειστηριασμών και υποβολής αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής, οι οποίες ωστόσο δεν αλλάζουν τη συνολική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Για τις τελευταίες, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης των διατάξεων.


Δεύτερη έκδοση της μελέτης για τον Π. Κόκκαλη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνης» η δεύτερη έκδοση της μελέτης του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάση Χρήστου, με τίτλο «Πέτρος Σωκρ. Κόκκαλης (1896 - 1962). Ο αστός επαναστάτης ιατρός. Από τον Αντιβενιζελισμό στο Λενινισμό», έκδοση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σε σχέση με την πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2019 είναι εμπλουτισμένη με νέο υλικό. Περιλαμβάνει το χρονολόγιο των βασικών σταθμών της ζωής και του έργου του Π. Κόκκαλη. Επίσης, περιλαμβάνει γενεαλογικό πίνακα της οικογένειας Κόκκαλη καθώς και καινούργιο φωτογραφικό υλικό σημαντικό μέρος του οποίο αφορά τη δράση του Π. Κόκκαλη στον αγώνα του ΔΣΕ καθώς και στην πολιτική προσφυγιά.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org