ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αναγκάζονται για μια ακόμα φορά να πουλήσουν «κοψοχρονιά» την παραγωγή τους

Παρεμβάσεις από Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ για τα σταφύλια στο Ηράκλειο και τα ροδάκινα στην Πέλλα

Αντιμέτωποι με τις ληστρικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι έρχονται και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες
Αντιμέτωποι με τις ληστρικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι έρχονται και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες
Τις ληστρικές τιμές παραγωγού στις οποίες οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές στον Νομό Ηρακλείου αναγκάζονται να πουλούν τη σοδειά τους καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, σημειώνει:

«Για άλλη μια χρονιά, οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές του νομού είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν "κοψοχρονιά" την παραγωγή τους σε πρώην "Ενώσεις" ΑΕ, μεγαλέμπορους, βιομήχανους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιούς.

Οι τιμές που ανακοινώνονται υπολείπονται σημαντικά του κόστους παραγωγής, που είναι αυξημένο λόγω των καιρικών φαινομένων και σχετιζόμενων νόσων.

Οι τιμές για επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια διαμορφώνονται στα 60 και 30 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να εκβιάζουν τους παραγωγούς να λάβουν το 1/3 της τιμής σε είδος (αγροτικά εφόδια) και το υπόλοιπο "βερεσέ", ενώ αξιοποιούνται και μέθοδοι όπως η αγορά επιτραπέζιων ποικιλιών για οινοποίηση, ο χαρακτηρισμός σοδειάς ως κατώτερης ποιότητας ("βιομηχανικά") κ.λπ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ομηρία στην οποία έχουν φέρει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν να καταδείξουν ως ένοχο τη δυναμική σταφυλοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, πιέζοντας τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει την ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας ως μοχλό συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, ακόμα πιο αποφασιστικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντεπεξέλθουν οι ίδιοι στον ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η "πίεση από τις αγορές" της Ισπανίας ή της Ιταλίας δεν αποτελεί τυχαίο φαινόμενο. Είναι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός στον γεωργικό τομέα και οι επιπτώσεις του, που εντείνεται από την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζεται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η ΝΔ, παίρνοντας την κυβερνητική σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει δείγματα γραφής αντιλαϊκής πολιτικής, με τον στόχο της "μετάβασης από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης", που αποτελεί βασικό άξονα του προγράμματός της. Αυτός ο στόχος σημαίνει καταστροφή των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών σε όφελος μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών παραγωγών και εμποροβιομηχάνων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσει την εφαρμογή του φόρου σε κρασί και ρακή, την απαγόρευση πώλησης ρακής για αμπελοκαλλιεργητές που παράγουν μέχρι 120 λίτρα, την κατάργηση μειωμένων συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη ρακή, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά οργανωμένα να διεκδικήσουν:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.
  • Κατάργηση του φόρου στη ρακή και απόσυρση της κατάπτυστης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΕΦΚ για τη ρακή των μικρών - «διήμερων» αποσταγματοποιών.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2015 - 2020 της ΕΕ.
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές σε παραγωγή και κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

Σε απόγνωση βρίσκονται, για μια ακόμα χρονιά, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, με τα στοιχεία στο τέλος της συγκομιστικής περιόδου να εμφανίζονται τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Οι αγρότες βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, εξαιτίας της γύμνιας του ΕΛΓΑ και της στυγνής εκμετάλλευσης από τους εμποροβιομήχανους.

Οπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ, «φέτος εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια, την ίδια στιγμή που ακόμα παραμένουν ανεξόφλητοι από ζημιές της περσινής χρονιάς».

Παράλληλα, καταγγέλλει, οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών, αγοράζοντας ροδάκινα με την εξευτελιστική τιμή των 0,08 ευρώ ανά κιλό, δήθεν για χυμοποίηση, αλλά τελικά τα μεταποιούν κανονικά στα κονσερβοποιεία τους, γλιτώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την άλλη εξίσου χαμηλή τιμή των 0,23 ευρώ ανά κιλό.

«Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά" και η ανταγωνιστικότητα που ευαγγελίζονται τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ25, και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ», τονίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ και προσθέτει: «Προεκλογικά, βουλευτές από όλα αυτά τα κόμματα, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, "αγωνιούσαν" για το μέλλον των ροδακινοπαραγωγών, μέσα στο καλοκαίρι όμως τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει να φέρνει, τα επικροτούν, συμφωνούν, τα ψήφισαν και θα τα υλοποιήσουν στο έπακρο. Κανένα κόμμα από αυτά που συμφωνούν με την ΚΑΠ, καμιά κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσει στο πρόβλημα επιβίωσης που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής μας».

Προσθέτει, ακόμα, πως «αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν με τις Συνεταιριστικές Ενώσεις και σήμερα με τις Ομάδες Παραγωγών, δεν είναι παρά κρίκοι στην αλυσίδα, για να περάσουν η αγροτική παραγωγή και η γη σε λιγότερα χέρια».

Στην ανακοίνωσή της, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά της Πέλλας να συσπειρωθεί σε Αγροτικούς Συλλόγους που θα παλεύουν και θα διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Να συμπορευτεί μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες, να αγωνιστεί οργανωμένα και μαζικά, απαιτώντας μια ζωή αντάξια των σύγχρονων αναγκών της.

Τέλος, καλεί τους ανθρώπους της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής να συμπορευτούν με την πρόταση εξουσίας για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, καθώς «μόνο μ' αυτήν την εξουσία θα απαλλαγούμε από το βραχνά του εμπόρου, του βιομήχανου, της τράπεζας. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξουν κρατική υποστήριξη από τις φυσικές καταστροφές, υποδομές αύξησης της παραγωγικότητας, κρατική συγκέντρωση του προϊόντος, καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον αγρότη».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Προκλητικοί οι πανηγυρισμοί και τα «ευχαριστώ» στις ιδιωτικές κλινικές

Την δήθεν... «εξάλειψη της ταλαιπωρίας» των ογκολογικών ασθενών έσπευσε να πανηγυρίσει χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, με αφορμή την έναρξη της χορήγησης των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στους ασφαλισμένους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Το σχετικό μέτρο, που τέθηκε από χτες σε ισχύ, περιλαμβανόταν σε πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και συνοδεύτηκε από εξαγγελίες περί τερματισμού της ταλαιπωρίας των ασθενών στις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα ίδια επανέλαβε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους 21 ιδιωτικών κλινικών «για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας». Μαζί με τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη, μάλιστα, παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στις δύο ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών...

«Εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτήν την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων ο Β. Κικίλιας, καθώς δεν θα χρειάζεται «να περιμένουν για ώρες οι ασθενείς στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρουν τα ογκολογικά φάρμακά τους και να τα πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Πριν φτάσουν στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όμως οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τις ειδικές διαδικασίες έγκρισης, των γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής ή της έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού. Μια σειρά από διαδικασίες, δηλαδή, που έχουν θεσπιστεί με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς από όλες τις κυβερνήσεις που νομοθετούν στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους του υπουργείου, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν η προέγκριση, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν. Οπως, επίσης, θα συνεχίζουν να τους επιβαρύνουν οι πληρωμές για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που δεν καλύπτονται, η υποστελέχωση και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού στις δημόσιες μονάδες Υγείας που τους εξαναγκάζουν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με το επιπλέον κόστος που αυτό συνεπάγεται.

Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Χίο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χίου πραγματοποιούν σωματεία και φορείς του νησιού, σήμερα, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ. Την κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ).

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 17% εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της επίσημης ανεργίας τον Ιούνη του 2019, έναντι 17,1% τον Μάη του 2019 και 19,2% τον Ιούνη του 2018.

Ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 805.115 άτομα. Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται στα 3.928.036 άτομα και οι λεγόμενοι «οικονομικά μη ενεργοί» στα 3.199.815 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες υπολογίζεται σε 13,9% και στις γυναίκες σε 20,9%. Οσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό ανεργίας 35,5% καταγράφεται στους νέους 15 - 24 ετών και 23,4% στους νέους 25 - 34 ετών.

Ανεργία μεγαλύτερη από το μέσο ποσοστό καταγράφεται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (19,3%), Μακεδονία - Θράκη (18,4%), Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα (17,8%) και Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (17,1%).

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αγ. Αναργύρων

Κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και στα χαράτσια της ΔΕΗ οργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 π.μ., σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας στο υποκατάστημα της επιχείρησης στους Αγίους Αναργύρους. Η κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια ανάλογων κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα από φορείς της περιοχής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org