ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Φεστιβαλικά ραντεβού σε μεγάλες πόλεις

Φεστιβαλικά ραντεβού κορύφωσης του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών προετοιμάζονται αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα:

Κεντρική Μακεδονία

Βέροια: Σήμερα Παρασκευή, στην πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό και ποντιακό γλέντι.

Κιλκίς: 9 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κήπου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Κ. Μακεδονίας.

Δυτική Ελλάδα

Αγρίνιο: Αύριο, Σάββατο, στο «Παπαστράτειο» Γυμνάσιο. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Πύργος: Αύριο, Σάββατο, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας. Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.

Θεσσαλία

Τρίκαλα: Σήμερα, Παρασκευή, στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας. Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το οποίο θα επιμεληθούν Τρικαλινοί καλλιτέχνες μαζί με μαθητές της περιοχής. Θα ακολουθήσουν συναυλίες από τους Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Καρδίτσα: Σήμερα, Παρασκευή, στο Παυσίλυπο (παλιό 1ο Λύκειο). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και θα γίνει συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Κρήτη

Αγ. Νικόλαος: Αύριο, Σάββατο, στη λίμνη Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη.

Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Καβάλα: Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Φαλήρου. Αύριο θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Σήμερα θα χαιρετίσει ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους «Urban Pulse», «Opera Chaotique» και stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Δράμα: Σήμερα, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στον Δημοτικό Κήπο. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Αγγελακόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με χιπ χοπ μαθητικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι και έκθεση για το «Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας 1946 - 1952».

Αιγαίο

Σάμος: Αύριο, Σάββατο, στην Πορφυριάδα Σχολή, στο Καρλόβασι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Κάλυμνος: 8 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Χριστού. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ηπειρος

Γιάννενα: Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Αύριο θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνουν συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τους «Εισβολέα», «Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ» κ.ά.

Αρτα: Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στην πλατεία Σκουφά. Αύριο θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα γίνουν συναυλία με την Γιώτα Νέγκα και λαϊκό γλέντι. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα.

Πελοπόννησος

Καλαμάτα: Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Λιμενικού. Αύριο θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο.

Δυτική Μακεδονία

Φλώρινα: Σήμερα, Παρασκευή, στο Νέο Πάρκο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καστοριά: Αύριο, Σάββατο, στην πλατεία Απόζαρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας. Συναυλία με την Μιρέλα Πάχου.

Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Θήβα: Σήμερα, Παρασκευή, στο γήπεδο Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Λαμία: Αύριο, Σάββατο, στο πάρκο Τσαλτάκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας. Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διεκδικούν μέτρα για τη φοιτητική στέγη

Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία και λύση στα προβλήματα των φοιτητικών εστιών διεκδικούν μια σειρά από φοιτητικοί Σύλλογοι με κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Βιολογικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής του ΑΠΘ καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΑΠΘ και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ. Κωβαίο, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαρ. Φείδα και Διοικητικών Υποθέσεων Αν. Γιαννακουδάκη.

Οι φοιτητές μίλησαν για τα προβλήματα στις εστίες, τα κτίρια των οποίων δεν έχουν υποστεί καμία ουσιαστική ανακαίνιση τα τελευταία χρόνια, τις ελλείψεις κατά διαστήματα σε θέρμανση και ζεστό νερό. Κατήγγειλαν ότι στο ΑΠΘ μόνο το 2% των φοιτητών στεγάζεται στις φοιτητικές εστίες, με 2 στους 3 φοιτητές κάθε χρόνο να μένουν εκτός. Ολα αυτά, τη στιγμή που η περιουσία του ΑΠΘ, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των φοιτητών αξιοποιείται για μπίζνες, με πρόσφατο παράδειγμα το Μανδαλίδειο Μέγαρο το οποίο θα μισθωθεί για την ανέγερση πολυτελέστατου ξενοδοχείου στην παραλιακή οδό της πόλης.

Το αίτημα των φοιτητικών Συλλόγων για μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, ώστε να εξασφαλιστεί η στέγαση ιδιαίτερα των πρωτοετών φοιτητών για να μην αναγκαστούν αυτοί να χάσουν παραδόσεις μαθημάτων ή ακόμα και εξάμηνα μέχρι να βρεθούν δωμάτια στις εστίες, φάνηκε «υπερβολικό» στις πρυτανικές αρχές. Αυτές δε (οι πρυτανικές αρχές), για τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών, ανέφεραν πως η παροχή δωματίων ανεξαρτήτως της ποιότητάς τους είναι μία «τεράστια παροχή της πολιτείας στους φοιτητές», ενώ για το γενικότερο θέμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης είπαν πως αναζητούνται «ρεαλιστικές λύσεις» που στοχεύουν στην επίλυση «άμεσων προβλημάτων».

Οσον αφορά στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου που έθεσαν οι φοιτητές, οι αντιπρυτάνεις τάχθηκαν υπέρ της στάσης της κυβέρνησης, ωστόσο, δήλωσαν πως θα εξετάσουν το αίτημα των φοιτητικών Συλλόγων να παραχωρηθεί ένας χώρος της πανεπιστημιούπολης για τη δημιουργία στεκιού πολιτισμού.

Κινητοποιήσεις για τη φοιτητική στέγη προγραμματίζονται και το επόμενο διάστημα ως εξής:

  • Στην Αθήνα, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων και Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ καθώς και οι Σύλλογοι Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ καλούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 10/9, στις 12 μ. και κινητοποιήσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.
  • Στην Πάτρα, κινητοποίηση στις 10/9, στις 12 μ., στη διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 8/9, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναμένει το ΣτΕ για την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια

Στάση αναμονής επιλέγει η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έκρινε αντισυνταγματική την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και στη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το υπουργείο Παιδείας με χτεσινή ανακοίνωσή του λέει ότι «θα μελετήσει αναλυτικά» την απόφαση, υπενθυμίζει ότι αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια και δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις. Πάντως, η νέα σχολική χρονιά αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα, χωρίς να εξαγγελθεί κάτι συγκεκριμένο για τις δηλώσεις απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται αυτήν την περίοδο και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές μεγάλων πόλεων, μικρότερες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στο Αλιβέρι Εύβοιας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου, στις 8.30 μ.μ., ομιλητής ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΓΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, ακόμα συναυλία από τους «Κοινούς Θνητούς» και λαϊκό γλέντι.

-- Στο Πολυτεχνείο Βόλου, συζήτηση για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τις θέσεις του ΚΚΕ και συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων.

-- Στην Αιανή Κοζάνης, ομιλήτρια η Δώρα Δημαράκη, στέλεχος του ΚΚΕ, ακόμα τουρνουά μπάσκετ, προβολή ταινίας και λαϊκό γλέντι.

  • Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο:

Στον Βαρνάβα Αττικής, στο Δημοτικό Σχολείο. Την πρώτη μέρα, συναυλίες, χοροί, χαιρετισμός, ντοκιμαντέρ για τον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ σε ένα χωριό της Τουρκίας και λαϊκό γλέντι. Τη δεύτερη μέρα χοροί, μουσικό αφιέρωμα στην προσφυγιά, πολιτική ομιλία, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

  • Την Κυριακή 8/9:

Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΚΚΕ, συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ