ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επίθεσης στην επικουρική ασφάλιση

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης, την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων, εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να παλέψουν για τον δημόσιο χαρακτήρα της Επικουρικής Ασφάλισης και για την επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η, 14η σύνταξη κ.λπ.), ενώ υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».

Η ΝΔ «τρέχει» την ιδιωτικοποίηση στη μνημονιακή πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του για τα κυβερνητικά σχέδια ο ΣΥΑΤ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να καταργήσει την επικουρική ασφάλιση συνεχίζοντας τη μνημονιακή πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Με την υπ' αρ. 35886/Δ1.12150/31-08-2019 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε επιτροπή με σκοπό την "επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα". Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως θα παραδοθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες η υπάρχουσα δημόσια επικουρική ασφάλιση μέσω της διάλυσής της.

Στην επιτροπή αυτή έχουν "εξέχουσα" θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, για να προτείνουν τον τρόπο που θα καταστρέψουν την υπάρχουσα επικουρική ασφάλιση για να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα, που δεν θα είναι και τόσο νέο, αφού θα πρόκειται περί της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα έχει».

Χαρακτηριστικά τα πρόσφατα παραδείγματα των Επαγγελματικών Επικουρικών Ταμείων

«Τα πρόσφατα παραδείγματα των επαγγελματικών επικουρικών ταμείων», συνεχίζει ο ΣΥΑΤ, «είναι αμείλικτα για όσους ονειρεύονται ότι μπορούν να παίξουν με αυτά... Η εμπειρία των 4 επικουρικών επαγγελματικών ταμείων με την ιδιαιτερότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης σε αυτά που ιδρύθηκαν το 2013 δείχνει το τι περιμένει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Είχαμε τεράστια μείωση των συντάξεων και των παροχών, η οποία σε ορισμένα (π.χ. Ταμείο Φαρμακοϋπαλλήλων - ΤΕΑΥΦΕ) θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια».

Παρουσιάζοντας δε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο Σύλλογος τονίζει πως «γίνεται αντιληπτό ότι όσοι ασφαλίζονται από 1/1/2015 η σύνταξή τους δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Κοινωνικής Ασφάλισης όπως την γνωρίσαμε και αυτό που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί οριστικά το Δημόσιο και από την τυπική εξασφάλιση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Την ενδιαφέρει να δώσει τις εισφορές στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων και επειδή θα είναι "ελεύθερη" η επιλογή, ευθύνη τους αν δεν πάρουν στο τέλος καμία σύνταξη... Τελικός στόχος είναι η απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στην επικουρική ασφάλιση και η κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 25χρονου εργάτη, που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 4/9 στο τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας «ΓΙΑΝΝΑΚΗ», εκφράζει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, απαιτώντας παράλληλα «την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου, τη γρήγορη απόδοση ευθυνών».

«Αλλη μια ζωή θυσία στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως «περίσσεψαν τα εργατικά ατυχήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής». Τονίζει ότι για τα περιστατικά αυτά δεν ευθύνεται «η κακιά ώρα», αλλά αποτελούν «εργοδοτικά εγκλήματα, με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά».

«Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων».

Επίσης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», αφήνουν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Υπογραμμίζει ακόμα πως «αποτελεί πρόκληση το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΜΘ) προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη για την ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (με στόχο να τους δοθεί ζεστό χρήμα) και την κυνική αιτιολόγηση πως "η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας". Ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται για να μην έχουμε θανάτους στις επιχειρήσεις τους, μα όλα μετριούνται με το κόστος - όφελος, με την κερδοφορία τους, γι' αυτό και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας ας μην περιμένει καμιά ευαισθητοποίηση από τους εργοδότες».

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους με την οργάνωση και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Ιδιαίτερα για τον συγκεκριμένο κλάδο, απαιτεί «να δημιουργηθεί τώρα παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή και να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι σε όλα τα λατομεία». Τέλος, τονίζει πως η εργατική τάξη πρέπει να πιστέψει στη δύναμή της, να επιβάλει το δίκιο της, δυναμώνοντας με τις ταξικές δυνάμεις τον αγώνα «για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας».

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αναδεικνύεται η ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και αγώνα όλων των εργαζομένων

Το γεγονός ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς και το γενικότερο σχέδιο αναδιαρθρώσεων όλων των τραπεζών αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αναδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις θέσεις του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην τράπεζα.

Στη νέα εξέλιξη, η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε νέα επιστολή σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν και όχι πλέον μόνο σε όσους δουλεύουν στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να τους παροτρύνει να αιτηθούν μετακίνησή τους στο νέο εταιρικό σχήμα όπου μεταφέρεται το RBU, την πλειοψηφία στο οποίο θα έχει η σουηδική εταιρεία «Intrum». Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν να μετακινηθούν και οι 1.300 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο RBU, ωστόσο ο σχεδιασμός ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων από την αντίδραση της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στα τέλη Αυγούστου είχε προηγηθεί μία ακόμα επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς στους εργαζόμενους του RBU, στην οποία, επικαλούμενη και τη στήριξη που έχει από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, διατύπωσε τον εκβιασμό ότι όποιος δεν αποδεχτεί να μετακινηθεί θα απολυθεί. Μάλιστα, έδωσε παράταση οι αιτήσεις να γίνουν μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη. Σημείωνε ότι κάποιοι διαστρεβλώνουν τους όρους της μετακίνησης που προβλέπει η συμφωνία με την «Intrum» και αυτό «θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία». Πλέον, δόθηκε νέα παράταση έως σήμερα, και αυτήν τη φορά η παρότρυνση για μετακίνηση απευθύνεται σε όλο το προσωπικό της τράπεζας.

Η επίθεση της τράπεζας συντελείται με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Από την αρχή το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς, από τον εξαήμερο απεργιακό αγώνα στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τώρα, υπογραμμίζουν πως όσα συμβαίνουν στο RBU αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στην τράπεζα και τον κλάδο. Γι' αυτό καλούσαν και ζητούσαν να κηρυχθούν απεργίες που αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας (ΟΤΟΕ) και των επιχειρησιακών σωματείων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έμεινε σε πλήρη αδράνεια, ενώ τα επιχειρησιακά σωματεία, στην «καλύτερη» περίπτωση, σύρθηκαν, από τις ίδιες τις αντιδράσεις των εργαζομένων, σε αποφάσεις για απεργία μόνο για το RBU.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά το κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων όλοι οι εργαζόμενοι να μπουν στον οργανωμένο αγώνα και να δώσουν τη μάχη ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περισσεύει το θράσος στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ

Το θράσος της ΠΑΣΚΕ, οι «εξαφανισμένοι» συνδικαλιστές της οποίας... ζητάνε και τα ρέστα, σχολιάζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στην καταγγελία της ΔΑΣ για την απουσία των εκλεγμένων συνδικαλιστών της από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου, η ΠΑΣΚΕ «απάντησε» επιβεβαιώνοντας ότι είναι «συνειδητή επιλογή» να μη συμμετέχει στο Συνδικάτο, ενώ προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενη ότι οι εκπρόσωποί της πέφτουν θύματα «προπηλακισμών».

«Η ΠΑΣΚΕ συγκρότησε ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αττικής ώστε να καταφέρει να εκλέξει αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας και κατ' επέκταση και της ΓΣΕΕ», σημειώνει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει ότι η ίδια συνδικαλιστική παράταξη το 2016 καλούσε «τους εργαζόμενους να διαγραφούν από το Συνδικάτο και να μη συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες»!

Οσο για τους ισχυρισμούς της ΠΑΣΚΕ περί «προπηλακισμών», υπογραμμίζει ότι τα ηγετικά της στελέχη «έχουν γίνει συνέταιροι των ανθρώπων της νύχτας, των μπράβων και του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού», τους οποίους επιστρατεύουν προκειμένου να νομιμοποιήσουν τη νοθεία και την παρουσία εργοδοτών και διευθυντικών στελεχών στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος «για να στηρίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ