ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις και πιέσεις με στόχο το Ιντλίμπ

Επιβεβαιώθηκαν ρωσικοί «στοχευμένοι» βομβαρδισμοί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ σε Συρία, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν για την αποτροπή μίας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης για την ανακατάληψη της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με το πρόσχημα πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. Το ίδιο διάστημα, πάντως, η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε πως οι ρωσικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν τις μάχες ενάντια στους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ μέχρι την πλήρη και τελειωτική εξάλειψή τους». Η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ακόμη την πραγματοποίηση κάποιων πρώτων βομβαρδισμών «ακριβείας» μέσα στο τελευταίο 48ωρο, κυρίως σε βάσεις και εργαστήρια όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διατηρούν τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλρικε Ντέμερ, ζήτησε από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει «την επιρροή της στη συριακή κυβέρνηση», ώστε να αποτρέψει στρατιωτική επιχείρηση και τόνισε πως το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, χαρακτηρίζοντας «σημαντική» την επίτευξη κατανόησης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην Τεχεράνη για τις εξελίξεις στη Συρία «θα συμβάλλει σε ειρηνευτική λύση». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε χτες βράδυ στην Αγκυρα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, οι πρέσβεις 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν «ειρηνική λύση για το Ιντλίμπ», καλώντας όλες τις πλευρές να πάρουν «όλα τα δυνατά μέτρα» για να προστατευτούν οι άμαχοι. Οι 10 χώρες που είναι αυτήν την περίοδο μη μόνιμα μέλη είναι: Ακτή Ελεφαντοστού, Βολιβία, Γουινέα Ισημερινού, Αιθιοπία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Σουηδία.

Δική της, ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ισχυριζόμενη πως «το βάναυσο καθεστώς» της Συρίας «δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται και να τρομοκρατεί τους Σύρους πολίτες». Ζήτησε να σταματήσουν τη «στρατιωτική επιχείρηση σε κάθε μορφή», για να δοθεί «ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Την Τρίτη, η Χέιλι άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, λέγοντας: «Αν θέλουν να συνεχίσουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Συρίας, μπορούν να το πράξουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με χημικά όπλα». Η ίδια πρόσθεσε πως η κατάσταση στο Ιντλίμπ θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, χτες ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες ή βδομάδες (πριν το τέλος Σεπτέμβρη) στην Κωνσταντινούπολη τετραμερής σύνοδος με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τις εξελίξεις στη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές Μάας με «γεμάτη» ατζέντα

Ο Χ. Μάας (αριστ.) συνάντησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ (δεξιά) και τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής

Copyright 2018 The Associated

Ο Χ. Μάας (αριστ.) συνάντησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ (δεξιά) και τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην τουρκική πρωτεύουσα έφτασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος μέχρι και σήμερα θα έχει σειρά επαφών με τον Πρόεδρο, τον ΥΠΕΞ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, στο πλαίσιο παζαριών για το μέλλον των σχέσεων Αγκυρας - Βερολίνου αλλά και Αγκυρας - Βρυξελλών. Αλλωστε, στα τέλη του μήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

Τις συναντήσεις απασχολούν οι τουρκογερμανικές σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και «τα τρέχοντα ζητήματα στην περιφέρεια», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Εξάλλου, η επίσκεψη Μάας γίνεται ενώ φουντώνουν οι διεργασίες για τη Συρία, τόσο με φόντο τις στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ (βλ. σχετικό θέμα) όσο και στο πλαίσιο της πορείας «ανοικοδόμησης» της χώρας και της «πολιτικής μετάβασης», η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Σήμερα Πέμπτη, ο Μάας αναμένεται να παραστεί μαζί με τον ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, σε εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Μάας δήλωσε: «Η Γερμανία έχει στρατηγικό συμφέρον για εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από ένας μεγάλος γείτονας, είναι επίσης σημαντικός εταίρος της Γερμανίας. Αλλά οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μας έχουν υποβληθεί σε πολυάριθμες σκληρές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια». Αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, θίγοντας ιδιαίτερα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» (που αξιοποιούνται σε διάφορα ενδοαστικά αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια), πρόσθεσε: «Δεδομένων των βαθιών δεσμών μεταξύ των κοινωνιών μας και των ποικίλων κοινών συμφερόντων μας, είναι σαφής η βούλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεων».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Γερμανίας για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ότι τις επαφές του Μάας θα απασχολήσει και το Κυπριακό. Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα, στο Βερολίνο θα μεταβεί ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μπαράζ επαφών για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων

Στα Σκόπια χτες ο γγ του ΝΑΤΟ και το Σάββατο η Μέρκελ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Στενό μαρκάρισμα» στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, που έχει αμερικανο-ευρωπαϊκή σφραγίδα, κάνουν τα τελευταία 24ωρα ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε χτες στα Σκόπια διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιώντας επίσκεψη στη χώρα, δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο. Εγινε δεκτός στο αεροδρόμιο των Σκοπίων από την υπουργό Αμυνας, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, που δήλωσε πως οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται τη χώρα δείχνουν πως «ο κόσμος είναι με το μέρος μας». Το ίδιο δήλωσε και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας έμφαση «στα δισεκατομμύρια ευρώ» που υπόσχεται η ΕΕ έως το 2020 «εφόσον το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η χώρα συνεχίσει την πορεία της στην ΕΕ»...

Είναι χαρακτηριστικό πως τη μέρα επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής για τη ΝΑΤΟική Ολοκλήρωση με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό και αναπληρωτές την υπουργό Αμυνας, Ρ. Σεκέρινσκα, τον αντιπρόεδρο Μπουζάρ Οσμάνι και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σήμερα στα Σκόπια αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, αύριο ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Τελωνειακή υπηρεσία Σκοπίων - Τιράνων...

Και ενώ τα Σκόπια κατακλύζονται από υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών δυτικών χωρών με φόντο τη γεωπολιτική τους κόντρα με τη Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας που θα ονομάζεται «Υπηρεσία Μίας Στάσης» με βασική αποστολή τον... κοινό τελωνειακό έλεγχο των συνόρων με την Αλβανία και στόχο την «ενίσχυση» της διμερούς εμπορικής συνεργασίας. Η εξέλιξη εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που προωθεί η ΕΕ για τη δημιουργία «οικονομικής ζώνης» Δυτικών Βαλκανίων στο φόντο γενικότερων σχεδιασμών για «αναμοχλεύσεις συνόρων» και τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Στην Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση αξιωματούχων για τη διαβαλκανική συνεργασία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεντζέτ Πατσόλι, αποχώρησε όταν ο Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ (που δεν αναγνωρίζει ως «ανεξάρτητο» το Κοσσυφοπέδιο), του ξεκαθάρισε πως δεν είναι καλοδεχούμενος. Ο Ντόντικ χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ψευδοκράτος, εντείνοντας τη ρητορική του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Οκτώβρη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Παράλληλα ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο απέρριψε την αίτηση για επίσκεψή του μιλώντας για παραβίαση των συμφωνηθέντων για την ελεύθερη κίνηση προσώπων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Τέλος, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, κατηγόρησε τις αρχές του προτεκτοράτου ότι δεν θέλουν να μιλήσουν για κανένα ουσιαστικό ζήτημα αλλά επιδιώκουν να θέσουν ζητήματα απαράδεκτα για τη σερβική πλευρά.

ΗΠΑ
Σχέδια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη και άλλων χωρών στα σχέδιά της για κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν προετοιμάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η συνεδρίαση σχεδιάζεται γύρω στις 26 Σεπτέμβρη, σε επίπεδο ηγετών, καθώς θα έχει ξεκινήσει η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και οι ΗΠΑ θα έχουν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Στο σχέδιο αυτό αντέδρασε χτες η Ρωσία, με τον αναπληρωτή πρέσβη της, Ντμίτρι Παλιάνσκι, να επισημαίνει πως οποιαδήποτε συζήτηση γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάη.

Νέες απειλές εναντίον του Ιράν εκτόξευσε χτες το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Νωρίτερα, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είχε παραδεχθεί ότι το Ισραήλ μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο χτύπησε «πάνω από 200 στόχους Ιρανών στη Συρία».

Χτες επίσης, αναλυτές του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC προειδοποίησαν ότι η αντίδραση του Ιράν απέναντι στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, όταν αυτές θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα μπορούσε να προκαλέσει «από ατύχημα στρατιωτική σύγκρουση» με πιθανή νέα κούρσα αύξησης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Σε αυτό το κλίμα και υπό τις συνεχιζόμενες απειλές ΗΠΑ και Ισραήλ, το ιρανικό νόμισμα (ριάλ) συνεχίζει να υποτιμάται. Χτες, η συναλλαγματική αξία έφθανε 150.000 ριάλ προς ένα δολάριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ