ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Ο επανακαθορισμός των σχέσεων στο επίκεντρο της συζήτησης

Οι σοβαρές αντιθέσεις δεν αναιρούν τα αλληλεξαρτώμενα συμφέροντα που περιπλέκουν το παζάρι συνέχεια

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας, αναφέρει η Μερκελ (φωτ. από παλιότερη επίσκεψή της στην Αγκυρα)
Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας, αναφέρει η Μερκελ (φωτ. από παλιότερη επίσκεψή της στην Αγκυρα)
Χαρακτηριστικές των σοβαρών αντιθέσεων αλλά και αναγκαίων συμβιβασμών που δεν αποκλείονται, είναι οι δηλώσεις με τις οποίες δίνεται νέα συνέχεια στην «κόντρα» ΕΕ - Τουρκίας. Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της ΕΕ όσον αφορά την στάση προς την Τουρκία, αποκαλύπτοντας τις συγκρούσεις, αλλά και αλληλεξαρτήσεις συμφερόντων μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο είναι που επανεξετάζεται και η σχέση ΕΕ - Τουρκίας σε οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο, με κάθε πλευρά να επιδιώκει ισορροπίες ευνοϊκές για τα κεφάλαια που εκπροσωπεί. Οπως η Μέρκελ υπογράμμισε, μιλώντας χτες στη γερμανική Βουλή, θα ήταν επιζήμιο «εμείς στην Ευρώπη να φιλονικούμε δημόσια, μπροστά στα μάτια του Ερντογάν, για το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων με την Τουρκία. Αυτό θα αποδυνάμωνε δραματικά τη θέση της Ευρώπης».

Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβρη θα συζητήσουν τα κράτη - μέλη τις μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία «συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της αναστολής ή λήξης των διαπραγματεύσεων». «Αυτή η διαδικασία πρέπει φυσικά να αποφασιστεί αλλά και να εξεταστεί διεξοδικά. Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας», πρόσθεσε.

«Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστούν», είπε προχτές η Επίτροπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία παραμένει εταίρος στην περιοχή σε πολλούς διαφορετικούς τομείς», «παρά τις διαφωνίες». «Πρέπει να καθορίσουμε μαζί τους (σ.σ. με την Τουρκία) το μέλλον των σχέσεών μας», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε προχτές σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι «η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ», τονίζοντας όμως πως οποιαδήποτε απόφαση για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη - μέλη και όχι από την Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, από τη μεριά της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, σημείωσε ότι «η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία σήμερα δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε (...) τη συνέχιση των συζητήσεων, τη συνέχιση των μεταξύ μας συναλλαγών και να ελπίσουμε ότι θα ενισχυθεί η ολοκλήρωση με την Τουρκία. Εμένα αυτό με λυπεί». Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος των δυο πλευρών, αλλά και πως «η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία είναι μέρος της κοινής μας Ιστορίας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτίμησε ότι η Ευρώπη «στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο... τη βαρβαρότητα, το φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία».

Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε προχτεσινή του ανακοίνωση, μιλά για «αντιτουρκική» ρητορική και επιλέγει να επισημάνει ότι «η Τουρκία διαθέτει πλούσια χαρακτηριστικά και προοπτικές» που «δεν μπορούν να αξιολογηθούν κατάλληλα, εξαιτίας της κοντόφθαλμης λογικής» πολλών Ευρωπαίων. Κάνει λόγο για δηλώσεις που «υπονομεύουν το μέλλον» των Ευρωπαίων πολιτών αντί «για την εξεύρεση λύσεων στις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης», και για «σοβαρό κίνδυνο, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο». Μεταξύ άλλων, προσθέτει ότι «θα θέλαμε να καλέσουμε τους πολιτικούς που αναζήτησαν τη συνεργασία της Τουρκίας για να σώσουν την ΕΕ από το μέγα χάος στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, να μη χειρίζονται τις σχέσεις με την Τουρκία με λαϊκίστικες ομιλίες».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοαστικές κόντρες με επίκεντρο το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέα κονταροχτυπήματα προχώρησαν χτες βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος με τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ο Nτ. Ντέιβις διαπίστωσε ότι επιτεύχθηκε «πρόοδος» στους τελευταίους γύρους διαπραγμάτευσης σε τομείς όπως τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας μετά τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταστεί εφικτή η έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων, μετά τον Οκτώβρη, για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών (αν και ελάχιστη ώρα αργότερα, Γερμανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε ΜΜΕ, το προεξόφλησαν ως σχεδόν ανέφικτο).

Αναφερόμενος στις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι θα εξακολουθήσουν και μετά το Brexit, αν και εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν το θέμα «από διαφορετική νομική βάση». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση πρώτα στους Βρετανούς φορολογούμενους» και προέβλεψε ότι το θέμα δεν θα διευθετηθεί πριν οι διαπραγματεύσεις πλησιάσουν στο τέλος... Προκάλεσε μάλιστα τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς να του απαντήσουν εάν θα πλήρωναν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ για το «κόστος» του «διαζυγίου»...

Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ότι θα κληθεί να ψηφίσει επί του τελικού κειμένου της προτεινόμενης συμφωνίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας.

Ο «σκιώδης» υπουργός Brexit των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Ντέιβις και άλλα μέλη της κυβέρνησης πως «έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουν να τις τηρήσουν». Παραδέχθηκε πως κάποια ζητήματα, όπως το θέμα των συνόρων Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όταν οι διαπραγματευτές θα περάσουν στη φάση συζήτησης των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την «αργή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και πως αυτή η τακτική ίσως να την αναγκάσει να περάσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο διακόπτονται οι δεσμοί με την ΕΕ, εκτός και αν τροποποιηθεί έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι υπουργοί να αναλάβουν εξουσίες που κανονικά ανήκουν στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, χτες, έρευνα της εταιρείας χρηματοπιστωτικών αναλύσεων «IHS Markit» κατέγραψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον τομέα υπηρεσιών στη Βρετανία, που αποτελεί το 80% της οικονομίας της, μέσα στον τελευταίο χρόνο.

  • Τέσσερις Βρετανοί στρατιωτικοί συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία ότι δρούσαν ως μέλη της πρόσφατα απαγορευμένης νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Δράση».
ΗΠΑ
Αμεση αναστολή του προγράμματος μετανάστευσης DACA

Διαμαρτυρίες προκαλεί στις ΗΠΑ η άρση του προγράμματος DACA για νεαρούς μετανάστες...

Copyright 2017 The Associated

Διαμαρτυρίες προκαλεί στις ΗΠΑ η άρση του προγράμματος DACA για νεαρούς μετανάστες...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την ανάκληση του προγράμματος DACA, με το οποίο επιτρεπόταν η χορήγηση άδειας παραμονής και νόμιμης εργασίας σε περίπου 800.000 μετανάστες που έφταναν ως ανήλικοι στις ΗΠΑ, δίχως νόμιμα έγγραφα. Υπερασπίστηκε το μέτρο λέγοντας πως το πρόγραμμα DACA θεσπίστηκε παρά την αντίθετη γνώμη του Κογκρέσου, με «κατάχρηση της εκτελεστικής εξουσίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κάλεσε το Κογκρέσο να το αντικαταστήσει και να βρει «νόμιμη λύση για την προστασία» των νεαρών μεταναστών στις ΗΠΑ. Την άμεση ανάκληση του προγράμματος ανακοίνωσε νωρίτερα και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, τονίζοντας ότι από το περασμένο 24ωρο δεν θα γινόταν δεκτή καμία νέα αίτηση για ένταξη στο DACA. Πρόσθεσε ακόμη ότι όσοι επωφελούνται από το πρόγραμμα δεν θα επηρεαστούν για το επόμενο εξάμηνο, οπότε υποτίθεται πως θα έχει βρεθεί νομοθετική εναλλακτική λύση.

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συναντήθηκε με εκπροσώπους της βενεζουελανής αντιπολίτευσης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε στο Παρίσι τον Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρο του Κοινοβουλίου όπου στη Βενεζουέλα πλειοψηφούν οι δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη.

Σηματοδοτώντας την ετοιμότητα και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων να παρέμβουν ακόμα πιο αποφασιστικά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται σε όλη τη Λατινική Αμερική, αλλά και στις αντιλαϊκές διεργασίες που μαίνονται ειδικά στη Βενεζουέλα, ο Μακρόν έσπευσε να καταδικάσει «τα μέτρα καταστολής που έχουν επιβληθεί στην αντιπολίτευση και διατράνωσε την προσήλωσή του στο κράτος δικαίου και την έναρξη μιας υγιούς δημοκρατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «εν απουσία θετικών μηνυμάτων από τη μεριά της κυβέρνησης» (του Νικολάς Μαδούρο), η Γαλλία «είναι διαθέσιμη να δεσμευτεί για μια ευρωπαϊκή αναζήτηση μιας υγιούς δημοκρατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ