ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εντείνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και τα πολυεπίπεδα παζάρια

Ενδεικτικές των διεργασιών οι διαφωνίες ως προς το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας

ΠΕΚΙΝΟ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι θα συμβάλλει ώστε Ιαπωνία και Νότια Κορέα να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα «υπερεξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, προμηνύοντας έτσι νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, ως μέρος των ευρύτερων ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, που αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε επίσημη δήλωση ότι στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του Μουν Τζε - ιν συμφωνήθηκε «κατ' αρχήν» μια αγορά αμερικανικών όπλων «αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων». Αλλες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν, ωστόσο είναι σαφές ότι ανοίγονται λαμπρά μονοπάτια και για πολλά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, χτες, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας προχώρησε και αυτό σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις, με χρήση πραγματικών πυρών. «Αν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στο βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ - τσαν, διοικητής της 13ης Ναυτικής Μοίρας.

Την Κυριακή, εξάλλου, η Β. Κορέα προχώρησε σε νέα δοκιμή, που σύμφωνα με την ίδια αφορούσε βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διηπειρωτικό πύραυλο ICBM.

Δηλώσεις Πούτιν

Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS, και ενώ πρώτη η Ουάσιγκτον αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί ενδεχόμενης ανάληψης και στρατιωτικής δράσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι «πρέπει να μην ξεχνάμε τα μαθήματα από το Ιράκ και τη Λιβύη» και ότι «η Βόρεια Κορέα είναι η τελευταία που θα τα ξεχάσει», προσθέτοντας πως «η όξυνση της στρατιωτικής υστερίας δεν έχει νόημα, δεν θα οδηγήσει πουθενά» και πως «όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή».

«Η χρήση των κυρώσεων είναι άχρηστη και αναποτελεσματική», υποστήριξε, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν ως προς την «αντιμετώπιση» των βαλλιστικών δοκιμών της Β. Κορέας. Επίσης, συνέδεσε την επιλογή της Μόσχας να μη στηρίξει νέες κυρώσεις και με την πορεία των ανταγωνισμών σε άλλα μέτωπα (Ουκρανία): «Φυσικά, είναι γελοίο να μας περιλαμβάνει κανείς στην ίδια λίστα με την Πιονγιάνγκ και μετά να καλούν τη Ρωσία να στηρίξει νέους περιορισμούς ενάντια στη Βόρεια Κορέα... Αυτό το κάνουν άτομα που μπερδεύουν την Αυστρία με την Αυστραλία και μετά πάνε στον Πρόεδρό τους και λένε "ας πείσουμε τη Ρωσία να σκληρύνει τις κυρώσεις (ενάντια στη Βόρεια Κορέα)"».

Η Κίνα

Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ ανέφερε ότι «όσον αφορά το πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απαντήσει και τι δράση θα αναλάβει, αυτό εξαρτάται από τη συζήτηση που θα κάνουν τα μέλη του». Επανέλαβε ότι η Κίνα πάντα υποστήριζε την «ειρηνική διευθέτηση» του ζητήματος και θα συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση με «έναν υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ακόμα ότι «η στρατιωτική βία δε μπορεί να είναι επιλογή».

Αλλωστε, και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, ο πρέσβης της Κίνας Λιού Ζιεγί επισήμανε ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο», καλώντας παράλληλα τη Β. Κορέα να σταματήσει «λανθασμένες» κινήσεις ενάντια στα συμφέροντά της. Δεν παρέλειψε δε να ξαναζητήσει την υιοθέτηση του σχεδίου που Ρωσία - Κίνα έχουν καταθέσει για επανέναρξη διαλόγου, με «πάγωμα» και των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ αλλά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Σχέδιο που ειδικά η Ουάσιγκτον συνεχίζει να απορρίπτει, με το επιχείρημα ότι οι ασκήσεις και οι εξοπλισμοί που ενισχύει είναι «αμυντικού χαρακτήρα» και δεν τις διαπραγματεύεται.

Η Γερμανία

«Μόνο ειρηνική λύση» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να υπάρξει σχετικά με τη Β. Κορέα, σημείωσε από τη μεριά της Γερμανίας η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στη γερμανική Βουλή. Προχτές, η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε - ιν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ενώ οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα αυστηρότερες κυρώσεις. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί στενός συντονισμός μεταξύ των εταίρων. Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση και να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση».

Την ίδια μέρα, η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνώντας στο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την πίεση στην Πιονγιάνγκ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει γρήγορα πιο αυστηρές κυρώσεις. Η καγκελάριος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί στο πλαίσιο της ΕΕ για πρόσθετες σκληρές κυρώσεις.

9η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ BRICS
Σχέδια διείσδυσης σε «αναπτυσσόμενες» αγορές και περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας

Ενδεικτικές οι συνεργασίες που προχωρούν με χώρες όπως η Αίγυπτος

Η συνάντηση Σι - Σίσι (φωτ.) ανέδειξε ξανά το κινεζικό «ενδιαφέρον» για Μεσόγειο αλλά και Αφρική
Η συνάντηση Σι - Σίσι (φωτ.) ανέδειξε ξανά το κινεζικό «ενδιαφέρον» για Μεσόγειο αλλά και Αφρική
Νέα σχέδια για εμβάθυνση της συνεργασίας των «αναδυόμενων» καπιταλιστικών οικονομιών απέναντι στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ώστε να «απελευθερωθούν» νέες προοπτικές για το κεφάλαιο από την αξιοποίηση φυσικών πόρων, αγορών και ανθρώπινου δυναμικού, αναδείχτηκαν στην 9η Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που έγινε στην κινεζική πόλη Σιαμέν στις 3-5 Σεπτέμβρη. Δεν είναι τυχαίο ότι στο περιθώριο της Συνόδου «κλείστηκαν» πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οπως είπε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προεδρεύοντας της Συνόδου, «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεκινήσουμε τη δεύτερη χρυσή δεκαετία της συνεργασίας των BRICS», αναδεικνύοντας φιλοδοξίες που συνδέονται και με τις συνολικές ανακατατάξεις που προχωρούν στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Η δυναμική της συνεργασίας δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις των πέντε χωρών σε άλλες αγορές ανήλθαν σε 197 δισ. δολάρια το 2016 και μόνο το 5,7% αυτών έλαβαν χώρα στα ίδια τα μέλη της BRICS.

Το τελικό Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου σημειώνει την ανάγκη να ενισχυθεί το ελεύθερο εμπόριο έναντι του προστατευτισμού. Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ιεραρχούνται τομείς όπως η Βιομηχανία, οι Νέες Τεχνολογίες, η Ενέργεια. «Θα προωθήσουμε την αποδοτικότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων και την ευρύτερη χρήση του φυσικού αερίου, της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας», σημειώνεται, ενώ «θα συνεχιστεί ο διάλογος για την ίδρυση της "Πλατφόρμας Συνεργασία για την έρευνα στην Ενέργεια"». Επίσης, δεσμεύονται για προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» και επέκταση της «πράσινης χρηματοδότησης».

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι οι ηγέτες της Αιγύπτου, του Μεξικού, της Γουινέας, του Τατζικιστάν και της Ταϊλάνδης, που χτες παραβρέθηκαν και στο «Διάλογο των Αναδυόμενων και Αναπτυσσόμενων Αγορών», με στόχο «να προωθηθεί ένα ευρύ δίκτυο για την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων».

Επιχειρηματική «συνάντηση» Κίνας και Αιγύπτου

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Σι υπογράμμισε το ρόλο της Αιγύπτου ως χώρας - πυλώνα της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» μέσω συνεργασιών σε κατασκευή υποδομών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ο Σίσι σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να συνδυάσει την αναπτυξιακή στρατηγική της με την κινεζική πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, χτες η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), της οποίας η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μέτοχος, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνειο έως 210 εκατ. δολάρια για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αίγυπτο. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά 11 εργοστάσια ηλιακής ενέργειας και «θα βοηθήσει τη χώρα να έχει τη θέση περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, κάτι που θα έχει οικονομικά οφέλη για όλη την περιοχή», σύμφωνα με στελέχη της AIIB.

ΜΕΞΙΚΟ - ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεχίζεται το παζάρι για νέα NAFTA

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Με «μικρή πρόοδο» σε ζητήματα Ενέργειας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκαν χτες στην Πόλη του Μεξικού οι εργασίες του δεύτερου γύρου επαναδιαπραγμάτευσης της «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (NAFTA) μεταξύ του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, του Μεξικανού υπουργού Οικονομικών Ιλδελφόνσο Γκουαχάρδο και της Καναδής υπουργού Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.

Ο πρόεδρος του Μεξικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (CCE) Χουάν Πάμπλο Καστανιόν - που εκπροσώπησε μεξικανικά μονοπώλια στα παζάρια - γνωστοποίησε ότι οι περισσότερες κόντρες καταγράφηκαν σε συνομιλίες που αφορούσαν την αυτοκινητοβιομηχανία, τις αγορές εργασίας και τον καθορισμό μηχανισμού επίλυσης των διαφορών. Απέδωσε την ευθύνη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποφεύγουν έως τώρα συστηματικά να υποβάλουν γραπτώς λεπτομερείς προτάσεις για αλλαγές στη NAFTA.

Παρατηρητές που είχαν πρόσβαση σε μέρος των παζαριών που ολοκληρώθηκαν χτες, τόνισαν ότι ΗΠΑ - Καναδάς διαμαρτυρήθηκαν για την «υπονόμευση του ανταγωνισμού» που συνιστούν οι ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί των Μεξικανών εργατών. Το ίδιο 24ωρο, μελέτη του Μεξικανικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου UNAM διαπίστωνε ότι τα εργοδοτικά συνδικάτα και η ουσιαστική έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας στο Μεξικό έχουν μειώσει τους μισθούς των Μεξικανών εργαζομένων κατά 60% μέσα στην τελευταία 30ετία.

Διεθνή ΜΜΕ παρατήρησαν, πάντως, τη μετάβαση του Μεξικανού Προέδρου Ε. Π. Νιέτο στην Κίνα και τη συμμετοχή του σε φόρουμ των BRICS, εκτιμώντας πως οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη NAFTA ίσως φέρουν πιο κοντά Μεξικό και Κίνα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ