ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ραντεβού θανάτου

Ενας νεκρός (από πολλαπλές μαχαιριές) μόλις 21 ετών και δυο τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των βίαιων συγκρούσεων που εξελίχθηκαν χτες τα ξημερώματα - στο ύψος του Παγκρήτιου Σταδίου, στην παραλιακή λεωφόρο - μεταξύ οργανωμένων οπαδών (κατά πληροφορίες του ΟΦΗ, του Ηροδότου και του Παναθηναϊκού) στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, οι εμπλεκόμενοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και κουκούλες και χρησιμοποίησαν λοστούς, πέτρες, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα.

Οι δύο σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 6 συλλήψεις. Οι έρευνες και η προανάκριση που ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου (προκειμένου να εντοπισθούν και να συλληφθούν και τα υπόλοιπα άτομα, που συμμετείχαν και να προσδιοριστεί - εξατομικευτεί το είδος της εμπλοκής τους), συνεχίζονται.

Σε ανακοίνωση της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταδικάζει τα σοβαρά επεισόδια, τονίζοντας ότι τα προετοιμάζει η βία εντός των γηπέδων. Αποτελούν αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της λαϊκής οικογένειας. «Η βία στα γήπεδα ενισχύθηκε με την καθιέρωση του επαγγελματικού αθλητισμού που έχει σκοπό την υπαγωγή των ομάδων στις δραστηριότητες, στις φιλοδοξίες και στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών». Και καλεί τους νέους των λαϊκών οικογενειών να γυρίσουν την πλάτη στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας. «Η διέξοδος βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη ενάντια στην πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκφραστές μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τη λαϊκή εξουσία».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Ηρακλείου. Τονίζοντας ότι όσο υπάρχει εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό, αυτά θα συνεχίζονται γιατί όπως σημειώνουν εμπορευματοποίηση σημαίνει κυνήγι κερδών. «Αυτά απαιτούν φανατισμό και τυφλό οπαδισμό. Ο φανατισμός οδηγεί σε γεγονότα όπως το χτεσινό που ούτε πρώτο ήταν ούτε τελευταίο θα είναι. Οποιος πραγματικά θέλει να τα καταδικάσει και να μην ξαναδεί τα ίδια στο μέλλον, οφείλει να καταγγείλει και να πάρει μέτρα για τους πραγματικά υπεύθυνους και ηθικούς αυτουργούς. Να αφαιρέσει την εξουσία - δηλαδή την ιδιοκτησία - από τους μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού. Κάθε άλλη πρόταση, είναι στρουθοκαμηλισμός».

Επίσης, εκφράζουν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού και ταυτόχρονα την ευχή να στραφεί η ορμητικότητα και ο αυθορμητισμός της νεολαίας σε αγώνες που μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική βελτίωση της ζωής τους.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ
Πρόκριση - θρίλερ

Μπορεί να έδωσε σασπένς σ' ένα «δικό της» παιχνίδι. Μπορεί να έβγαλε... αχρείαστα την ψυχή της (κάνοντας θρίλερ τα τελευταία δευτερόλεπτα). Καταθέτοντάς την, όμως, για μια ακόμα φορά στο παρκέ - μετά το κάζο από την ΠΓΔΜ - η Εθνική κέρδισε και την Κροατία (74-69) και πήρε την πρόκριση που άξιζε στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Πολύ καλοί στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Ζούρου στον αμυντικό και τον επιθετικό τομέα πήραν προβάδισμα για τη νίκη, ωστόσο στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Βράνκοβιτς πέρασαν στην αντεπίθεση, εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία της Εθνικής και πλησίασαν ακόμα και στους δύο πόντους (69-67).

Πλέον, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι αδιάφορο για το αποτέλεσμα του αγώνα ΠΓΔΜ - Βοσνίας και οι μόνοι που «κοιτάζουν» το συγκεκριμένο ματς είναι οι Φινλανδοί. Η «επίσημη αγαπημένη» θα μεταφέρει τρεις βαθμούς στο νέο όμιλο, που θα απαρτίζουν οι ΠΓΔΜ, Ρωσία, Σλοβενία και μία εκ των Γεωργίας ή Βουλγαρίας από τον Δ' όμιλο και Φινλανδίας (κέρδισε 71-65 το Μαυροβούνιο) ή Βοσνίας από τον Γ΄ όμιλο.

Αν στο παιχνίδι Ουκρανία - Βέλγιο νικήσουν οι Ουκρανοί από τον Δ' όμιλο περνούν οι Ρωσία, Σλοβενία και Γεωργία, σε διαφορετική περίπτωση προκρίνονται οι Ρωσία, Σλοβενία και Βουλγαρία.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 44-27, 58-45, 74-69

Ελλάδα: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 11, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 17 (3), Καλάθης 9 (8 ριμπάουντ), Φώτσης 17 (5), Παπανικολάου, Μαυροειδής, Μπράμος 2 (7 ριμπάουντ), Κουφός 7, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

Κροατία: Τόμιτς 10, Αντριτς 9 (8 ριμπάουντ), Πόποβιτς 14 (1), Μπογκντάνοβιτς 4, Στίπτσεβιτς 2, Ντρέιπερ 3, Σίμον 11 (1), Μάρκοτα, Ρούντεζ, Ζόριτς 2, Μπάρατς 14 (1).

Οριστικά(;) υποβιβάζεται ο Ηρακλής

Οριστικά(;) στην Football League θα αγωνίζεται ο Ηρακλής και θα παραμείνει στην Super League ο Αστέρας Τρίπολης. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε χτες την επανεξέταση της σχετικής έφεσης του «Γηραιού» - σύμφωνα με την απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (ΤΔΔ) - χαρακτηρίζοντας το αναρμόδιο.

Η διοίκηση της «κυανόλευκης» ΠΑΕ - που (μεταξύ άλλων) μίλησε για δικαστικό πραξικόπημα - θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Από την πλευρά της η διοργανώτρια όρισε η - μη διεξαχθείσα - αναμέτρηση (της 1ης αγωνιστικής) Παναιτωλικού - Αστέρα Τρίπολης να γίνει την Τετάρτη 14/9.

Την απόφασή του να παραιτηθεί - κατά τη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη - γνωστοποίησε το μέλος του ΤΔΔ, Γ. Σφυρής. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για παράκαμψη του δικαίου «λόγω συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων», «προαποφασισμένες αποφάσεις» και για «ένα κατώτερο όργανο (Εφέσεων)» που «χαρακτηρίζει ένα ανώτερο (Διαιτητικό) ως αναρμόδιο».

Σε ανακοίνωση της η ΠΑΕ Λάρισα υπενθυμίζει πως η ΕΠΟ έχει αναγνωρίσει το ΤΔΔ «ως τριτοβάθμιο όργανο απονομής αθλητικής δικαιοσύνης», παραθέτει ορισμένες από τις αποφάσεις που έχει εκδώσει και αναρωτιέται πότε (χρονικά) παύει η αρμοδιότητα, με ποια κριτήρια είναι «αρμόδιο» ή «αναρμόδιο»; Τέλος, επισημαίνει ότι η Επιτροπή Εφέσεων - με την ίδια σύνθεση - για πανομοιότυπες υποθέσεις εξέδωσε διαφορετικές αποφάσεις.

Επίσης, η Επιτροπή Εφέσεων αθώωσε τον προπονητή Ν. Παντέλη, ο οποίος πρωτόδικα (για συμμετοχή στους φερόμενους ως χειραγωγημένους αγώνες) είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό. Αντίθετα, παραμένουν οι ποινές για την ΠΑΕ Ηλιούπολη (υποβιβασμός στην Football League 2, πρόστιμο 225.000 ευρώ), τον μεγαλομέτοχο της, Ν. Τσακογιάννη και τον πρόεδρο στην ΠΑΕ, Ν. Χάλκο (αποκλεισμός εφ' όρου ζωής από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα) και τον ποδοσφαιριστή, Μ. Νικολόπουλο (διετής αποκλεισμός).

Πρόταση αθώωσης Κεντέρη, Θάνου

Την αθώωση, λόγω αμφιβολιών, των δύο Ολυμπιονικών Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου (απουσίαζαν από τη δίκη) και των άλλων εμπλεκομένων για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου λίγο πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί του 2004, πρότεινε στην εκδίκαση της έφεσης, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Γαληνός Μπρης. Ζήτησε την ενοχή του προπονητή Χρ. Τζέκου, για κατοχή απαγορευμένων ουσιών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, από την ακροαματική διαδικασία δεν ενισχύθηκαν οι ενδείξεις ενοχής των δύο αθλητών. Στην απολογία του ο Τζέκος αρνήθηκε ξανά τις κατηγορίες, αναφερόμενος σε εκβιασμούς και πιέσεις προκειμένου να παραδώσουν τις διαπιστεύσεις τους οι δύο αθλητές. Τους χαρακτήρισε αποδιοπομπαίους τράγους, «αν ήταν στο χέρι μου, δε θα παρέδιδα τις διαπιστεύσεις». Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί οι Ολυμπιονίκες σε φυλάκιση 31 μηνών, ο προπονητής τους σε 33 μήνες και οι επτά γιατροί από έξι έως οχτώ μήνες.

ΠΟΛΟ

Την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης νέων ανδρών που φιλοξενήθηκε στο Βόλο, κατέκτησε η Ελλάδα. Στο «μικρό τελικό» της διοργάνωσης επικράτησε της Αυστραλίας με 7-5. Στον τελικό, η Σερβία - επιβεβαιώνοντας ότι ήταν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά - κέρδισε την Ισπανία με 9-6 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, «αφήνοντας» στους Ιβηρες το ασημένιο.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Απέτυχαν ΑΕΚ (άνδρες) και ΑΣΕ Ορμή (γυναίκες) στα προκριματικά του Champions League στο χάντμπολ. Οι «κιτρινόμαυροι» - για τον 1ο όμιλο - έχασαν από Παρτιζάν (26-25) και Τατράν (40-23) και πλέον θα συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο («64») του EHF Cup. Με αντίπαλο μία εκ των Ολίμπους (Μολδαβία) ή Λίμπουργκ (Ολλανδία).

Η Ορμή με μία νίκη (επί της Μπρουλ με 27-26) και δυο ήττες (από Λάγκος με 32-25 και Ντάλφσεν με 32-24) περιορίστηκε στην τέταρτη θέση του 1ου ομίλου που φιλοξένησε στην Πάτρα. Πλέον θα συνεχίσει στο β' γύρο του EHF Cup με αντίπαλο την Ζουγκ.

ΒΟΛΕΪ

Με δύο νίκες (3-1 και 3-0) επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, η εθνική ομάδα εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του προολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ ανδρών. Οι επόμενοι αγώνες, επίσης για το προολυμπιακό τουρνουά, θα γίνουν 22-27 Νοεμβρίου. Από τις 6 συμμετέχουσες η πρώτη προκρίνεται στην επόμενη και τελική προολυμπιακή φάση, πριν τους αγώνες στο Λονδίνο. Η CEV δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία της κλήρωσης.

ΠΑΟ
Τέλος εποχής

Η «βόμβα» έσκασε και είναι ηχηρή... Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αποχωρούν οριστικά και αμετάκλητα από την ομάδα έπειτα από 32 χρόνια στην ηγεσία της. Ο εκ των μετόχων της πράσινης ΠΑΕ, τόνισε ότι οι μετοχές που ανήκουν στην οικογένειά του, θα παραμείνουν ανενεργές και θα παραχωρηθούν εάν βρεθεί κάποιος επενδυτής που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ομάδας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Με τέσσερα μετάλλια συνοδεύτηκε η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής (Γάνδη). Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους (15.900 βαθμούς), ενώ την τρίτη θέση και το χάλκινο πήραν οι Λευτέρης Κοσμίδης (ασκήσεις εδάφους, 15.400), Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο, 15.725), Στεφανί Μπισμπίκου (δοκό ισορροπίας 13.950).

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Χρυσά κουπιά

Οι Αλεξάνδρα Τσιάβου - Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ενώ η τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου με τους Γιάννη Τσίλη - Γιώργο Τζιάλλα - Στέργιο Παπαχρήστο - Γιάννη Χρήστου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Οι επιτυχίες όμως δε σταματούν εκεί, αφού οι Παναγιώτης Μαγδανής - Λευτέρης Κόνσολας πήραν τη 2η θέση στο μικρό τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών και έγιναν το τέταρτο ελληνικό πλήρωμα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Μόνο νίκη

Να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια καλείται απόψε η Εθνική (21:30, MEGA), για να κερδίσει στη Λετονία. Να παραμείνει πρώτη στον 6ο όμιλο και να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα προς τα τελικά του Euro 2012. Υπάρχουν σημαντικές απουσίες (τραυματισμοί, τιμωρίες) αλλά ο Σάντος - ξανά - δεν «κρύβεται»: «Εχουμε αρκετούς παίκτες που μπορούν να καλύψουν τα κενά. Θα ήταν πολύ καλύτερο να τους έχουμε όλους, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αποτελέσει μια εύκολη δικαιολογία, αν τυχόν τα πράγματα δεν πάνε καλά... Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι». Παραδέχτηκε πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο και πιο επικίνδυνο από το παιχνίδι με το Ισραήλ», εξέφρασε σεβασμό για τη γηπεδούχο «αλλά έχουμε ένα στόχο κι αυτός είναι η νίκη». Στα άλλα ματς του ομίλου αγωνίζονται Κροατία - Ισραήλ, Μάλτα - Γεωργία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ