ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Απαγόρευση της πολιτικής δράσης ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ!

Αυταρχική αντιδραστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας, που απαγορεύει την ίδρυση του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας, επειδή δηλώνει πως βρίσκεται σε αντίθεση και θα δώσει απάντηση στους στόχους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ!

Λίγο - πολύ, κάθε αντιιμπεριαλιστική δράση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομη, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου Λαμίας
Λίγο - πολύ, κάθε αντιιμπεριαλιστική δράση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομη, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου Λαμίας
Με μια απαράδεκτη απόφαση, που λειτουργεί, στην ουσία, σαν ένα σύγχρονο Ιδιώνυμο, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας αποφάσισε να απαγορέψει τη δημιουργία του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας, επειδή οι στόχοι του είναι - ανοιχτά - ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ! Η ανάγνωση της συγκεκριμένης απόφασης, πραγματικά, προκαλεί ανατριχίλα, αφού, στην ουσία, απαγορεύει όποια δράση δεν αποδέχεται - όχι γενικά τη «νομιμότητα» - τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Με λίγα λόγια, όπως φαίνεται και παρακάτω, οποιοσδήποτε στόχος δεν είναι σύμφωνος με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι παράνομος και επικίνδυνος.

Στην απόφαση, με ημερομηνία 2 Σεπτέμβρη, αναφέρεται πως «η ελευθερία της ενώσεως (και μάλιστα όχι μόνο της συστάσεως αλλά και της λειτουργίας της ενώσεως) τελεί υπό τη γενική επιφύλαξη του νόμου», για να προσθέσει πως «ελευθερία ενώσεως δεν περιλαμβάνει την ελευθερία παράνομων σκοπών ή την χρησιμοποίηση παράνομων μέσων ή γένει παραβίαση του κοινού δικαίου». Στη συνέχεια εξηγεί ότι το σωματείο «δεν επιτρέπεται να επιδιώκει σκοπό που αντίκειται στη δημόσια τάξη» για να σημειώσει πως κανόνες δημόσιας τάξης είναι «εκείνες οι διατάξεις που συγκροτούν τα θεμέλια του κρατικού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας», ενώ «στην έννοια της δημόσιας τάξης εμπεριέχεται και ως έννοια υπάλληλος και εκείνη των χρηστών ηθών».

Εκτός νομιμότητας η δράση ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ!

Ποια είναι τα «χρηστά ήθη» που παραβιάζει το καταστατικό του Συλλόγου Σπουδαστών Λαμίας;

Λέει η απόφαση του δικαστηρίου για το καταστατικό του συλλόγου: «Συγκεκριμένα, ρητά εξαγγέλλεται από το καταστατικό του σωματείου, μεταξύ άλλων σκοπών, οι οποίοι βεβαίως είναι σύννομοι και διόλου μεμπτοί (π.χ. ενημέρωση φοιτητών, προάσπιση της αδελφοσύνης των λαών) ότι αυτό "δίνει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ".

Η διατύπωση αυτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής τα οποία λαμβάνονται υπόψη αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο, καταλείπει αμφιβολίες, όχι μόνο στον επιστήμονα νομικό, αλλά και σε οποιονδήποτε αναγνώστη, σχετικά με το εάν το σωματείο επιδιώκει σκοπό που να εναρμονίζεται με τη νομιμότητα και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών, στο μέτρο που η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και η στοιχειώδης κοινωνική πείρα έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον, που ενδιαφέρει άμεσα, αλλά και διεθνώς πράξεις απάντησης των ως άνω διεθνών οργανισμών, απ' οπουδήποτε και κι αν προέρχονται πολύ συχνά συνοδεύονται από περιστατικά βίας κατά πολιτών, με τραγικά κάποιες φορές αποτελέσματα, καθώς και περιστατικά καταστροφής δημόσιας όσο και ιδιωτικής περιουσίας, οπωσδήποτε αποδοκιμαστέα από το δίκιο»!

Στη συνέχεια της απαράδεκτης απόφασης σημειώνεται πως το σωματείο αναφέρει τα όργανά του, αλλά όχι τις «δομές» του και «δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω της ως άνω ασαφούς και γενικόλογης διατύπωσης, η πιθανότητα να μετέρχεται το σωματείο και παράνομα ή βίαια μέσα για την επίτευξη το σκοπού του». Γίνεται λόγος στη δικαστική απόφαση για πιθανότητα έκνομης δραστηριότητας του συλλόγου ή των μελών του και αυτή η πιθανότητα υποτίθεται πως ενισχύεται και «απ' τον αποκλεισμό ως μελών του σωματείου, κατά ρητή διατύπωση του καταστατικού του, όσων υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα σώματα ασφαλείας π.χ. (αστυνομικών)»! Θεωρείται ύποπτος, δηλαδή, ένας αποκλεισμός που ισχύει εδώ και δεκαετίες για όλους τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους της χώρας!

Η διαφωνία με την κυβέρνηση είναι παρανομία!

Αμέσως μετά οι εξηγήσεις γίνονται ακόμα πιο προκλητικές: «Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής ότι η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις με το κράτος των ΗΠΑ, μαζί με τις οποίες συμμετέχει ως μέλος στο διεθνή οργανισμό ΝΑΤΟ, επιπλέον είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ρητά εκπεφρασμένη και εμφανώς δεδηλωμένη βούληση του εκάστοτε ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης εν γένει (ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού), μόνων αρμοδίων για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για την έξοδο της χώρας από τους ανωτέρω δύο διεθνείς οργανισμούς και για την απόσυρση των διπλωματικών αντιπροσωπειών της χώρας από τις ΗΠΑ»!

Το σωματείο, σύμφωνα με την απόφαση, «επεκτείνει το σκοπό του σωματείου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», για τα οποία είναι αρμόδια η κυβέρνηση και μπορεί «να εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με το κράτος των ΗΠΑ ή με άλλα κράτη που συμμετέχουν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ, με τα οποία, τονίζεται και πάλι, δεν έχει δηλωθεί επίσημη βούληση διακοπής διπλωματικών σχέσεων»!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επιβάλει ο λαός το δικό του δίκιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας (02/09/2011), που κρίνει παράνομη και απορρίπτει την αίτηση για ίδρυση ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ στο ΤΕΙ Λαμίας, αποτελεί μνημείο αυταρχισμού, συνιστά επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη που στρέφεται συνολικά εναντίον του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Γι' αυτό και πρέπει να καταδικαστεί μαζικά από τους φορείς τους.

Η απόφαση απορρίπτει την αίτηση δημιουργίας συλλόγου σπουδαστών με την αιτιολογία ότι ο τελευταίος μπορεί να επιδιώκει σκοπούς οι οποίοι αντίκεινται σε "κανόνες δημόσιας τάξης", δηλαδή σε "διατάξεις αναγκαστικού δικαίου που συγκροτούν τα θεμέλια του κρατικού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας"! Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίζει αυτό το επιχείρημα στο γεγονός ότι στο καταστατικό του συλλόγου αναφέρεται ως σκοπός, μεταξύ άλλων, η δράση του συλλόγου ενάντια "στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ". Συνεχίζει η απόφαση λέγοντας ότι η αναφορά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ "αφ' ενός μεν επεκτείνει το σκοπό του σωματείου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία αρμόδιοι είναι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση... αφ' ετέρου είναι δυνατό να εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με το κράτος των ΗΠΑ ή με άλλα κράτη που συμμετέχουν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ".

Σε άλλο της σημείο η απόφαση, αναφερόμενη στις δομές του συλλόγου "που δεν κατονομάζονται με σαφήνεια", θεωρεί ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να μετέρχεται το σωματείο και παράνομα ή βίαια μέσα για την επίτευξη του σκοπού του ...η κρίση δε αυτή του δικαστηρίου ενισχύεται από τον αποκλεισμό ως μελών του σωματείου όσων υπηρετούσαν ή υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας"!!!

Η συγκεκριμένη πρωτοφανής απόφαση στρέφεται ευθέως και ποινικοποιεί όχι μόνο τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, αλλά ως ένα σύγχρονο Ιδιώνυμο, ακόμη και την επιδίωξη συγκεκριμένων στόχων. Στην αντίληψη της απόφασης η δράση ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, η δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ, η δράση ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, η ταξική πάλη τίθεται εκτός νόμου και συνταγματικής νομιμότητας. Αυτή η απόφαση θα βρει απέναντί της δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, που στα καταστατικά τους συμπεριλαμβάνουν αντίστοιχους σκοπούς με εκείνους που απέρριψε το πρωτοδικείο.

Η απόφαση είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, αν συνυπολογιστεί η προωθούμενη σε όλη την ΕΕ ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, ακόμη και η θέση εκτός νόμου κομμάτων και οργανώσεων νεολαίας σε αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ, επειδή τα κόμματα και οι οργανώσεις αυτές αναφέρονται στην ταξική πάλη. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, με δεδομένο το γεγονός ότι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, έχει ήδη οικοδομηθεί ένα πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων που επιχειρεί να ταυτίσει τους λαϊκούς αγώνες με την τρομοκρατία, ενώ στους εργασιακούς χώρους καταπατούνται ωμά ακόμη και οι όποιες στοιχειώδεις ελευθερίες είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Αυτή είναι η νομιμότητα του κεφαλαίου και του συστήματος που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου. Η ΚΝΕ καλεί τους νέους να αντιδράσουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια σε όλους τους μηχανισμούς, νόμους, δικαστικές αποφάσεις, που κατοχυρώνουν τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης. Για να επιβάλει ο λαός το δικό του δίκιο και τη δική του νομιμότητα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκλητική και άκρως επικίνδυνη απόφαση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας να απορρίψει την αίτηση για τη σύσταση σπουδαστικού συλλόγου του ΤΕΙ Λαμίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας και της πρωτοδίκου Σεμέλης Ορφανίδου να απορρίψει την ίδρυση συλλόγου σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας γιατί στο καταστατικό του αναφέρεται ότι ο σύλλογος θα δίνει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι αντιδραστική, προκλητική και άκρως επικίνδυνη για το λαό. Συγκεκριμένα, η πρωτοδίκης έκρινε ότι, επειδή το καταστατικό του συλλόγου αναφέρει ανάμεσα στα άλλα τα παραπάνω, επιδιώκει σκοπούς που δεν εναρμονίζονται με τη νομιμότητα, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών, δεν συμπορεύεται με τα θεμέλια του κοινωνικού οικονομικού συστήματος. Κι όλα αυτά διότι "μπορεί να διαταραχθούν οι φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Εξωτερικών". Με βάση αυτά, κατά τη δικαστή είναι παράνομη και επικίνδυνη κάθε λαϊκή θέση και δράση που δεν έχει την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης και στρέφεται κατά της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οσο εξωφρενική είναι αυτή η απόφαση, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι. Στην ουσία κηρύσσει παράνομες όλες τις λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις που έγιναν κατά της συμμετοχής της χώρας μας στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού, τη θέση και τη δράση του οργανωμένου εργατικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος να μη συμμετέχει η Ελλάδα και να μην χρησιμοποιείται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τους επιθετικούς σχεδιασμούς τους, τη θέση για αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς.

Θα ήταν μια γραφική απόφαση, αν δεν συμβάδιζε με αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με συμφωνίες που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τις ΗΠΑ και στην ΕΕ στις οποίες χαρακτηρίζεται παράνομη και τρομοκρατική κάθε λαϊκή δράση που στρέφεται κατά των πολέμων τους και των συμφερόντων τους.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτού του είδους τις αποφάσεις, τους διάφορους τρομοκρατικούς - κατασταλτικούς νόμους, όπως και τις αντικομμουνιστικές διακηρύξεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα αυτά βήμα το βήμα διαμορφώνουν ένα σιδερένιο πλέγμα απαγορεύσεων, καταστολής, τρομοκράτησης των λαών. Στοχεύουν στον περιορισμό και στην κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, να τσακίσουν κάθε αντίδραση στη βάρβαρη πολιτική τους και να θωρακίσουν το καπιταλιστικό σύστημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ