ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

Με όλες τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να μπαίνουν στην προεκλογική μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, κορυφώνεται, στη Θεσσαλονίκη, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Η νεολαία θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για τα προβλήματα που βιώνει στη δουλειά, στη μόρφωση, στην καθημερινή ζωή και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για το σήμερα. Το σύνθημα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν οι νέοι με την ΚΝΕ για την ουσία του σοσιαλισμού. Για το πώς κατακτιέται κι εκφράζεται η λαϊκή εξουσία, για το συμφέρον που έχουν από αυτήν την υπόθεση. Αλλά και για τις μεγάλες κατακτήσεις που έδωσε ο σοσιαλισμός του 20ού αιώνα στην ανθρωπότητα.

Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» είναι τόπος μαρτυρίου, τόπος ιστορικός και απαντάει με τον καλύτερο τρόπο στις προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας από κύκλους της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου φυλακίστηκαν κι εκτελέστηκαν πάνω από 100.000 Ελληνες και ξένοι αγωνιστές, για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της προκοπής του λαού και του τόπου.

Ετοιμος ο σκελετός του Φεστιβάλ

Οι υποδομές του 35ου Φεστιβάλ είναι έτοιμες εδώ και μέρες. Εχουν στηθεί όλες οι Σκηνές (Κεντρική, Νεανική, Λαϊκή, Πολιτισμού) και είναι έτοιμοι οι σκελετοί των περιπτέρων του Σοσιαλισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Παιδείας, της Εργασίας, οι χώροι του Περιβάλλοντος, της Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης. Μένουν κατασκευαστικές λεπτομέρειες των περιπτέρων, τις οποίες θα υλοποιήσουν οι ομάδες εργασίας του κάθε θεματικού περιπτέρου, ενώ έχει ξεκινήσει το ντύσιμο του χώρου με χρώματα, υφάσματα, μουσαμάδες. Ηδη έχουν τοποθετηθεί και τα κυριότερα έργα τέχνης που θα συμβάλουν στη σημασιοδότηση του πολιτικού - πολιτιστικού περιεχομένου, με κεντρικό σύνθημα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

«Ποιοτική αναβάθμιση θα πραγματοποιήσουμε και για το περίπτερο της "Παιδείας"», λέει στον «Ρ» ο Κώστας Πυρίντσος, υπεύθυνος κατασκευών: «Θα την τοποθετήσουμε στο κέντρο του Φεστιβάλ και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το στιλ βιτρίνας, που θέτει όριο στον άλλον, να ρίξει μια ματιά και να φύγει. Θέλουμε ο χώρος να προκαλεί την επικοινωνία με τον επισκέπτη. Στόχος μας είναι να μπούμε και στην πορεία του επισκέπτη, ώστε να τον φέρουμε κοντά σε αυτό το περίπτερο. Θα αναβαθμιστεί και η "Αντιιμπεριαλιστική Πάλη". Ο χώρος θα είναι φυγόκεντρος με αφιερώματα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η θεματολογία της "Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης" θα αποτελεί μία χωριστή ενότητα που θα οδηγεί και στην Κεντρική Σκηνή. Ποιοτική αναβάθμιση θέλουμε να έχουμε και στο κεντρικό περίπτερο του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. Σε αυτό εμπνευόμαστε από το μνημείο της Γ' ΔΙΕΘΝΟΥΣ. Ηδη το στολίδι του περιπτέρου, η "σπείρα", η οποία συμβολίζει την "εξέλιξη" της ύλης, έχει τοποθετηθεί στο χώρο και μένει να προστεθεί στο κέντρο της ένα γλυπτό - σύμβολο του κράτους των εργατών».

Ατμόσφαιρα συντροφιάς

«Σε όλες τις σκηνές θέλουμε η διάταξη του χώρου να προσφέρει άνεση και συντροφική ατμόσφαιρα. Στη Λαϊκή Σκηνή, που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο, δίνουμε περισσότερο χώρο και άνεση. Αλλάξαμε και τις ταβέρνες στην Κεντρική και Λαϊκή Σκηνή για να διευκολύνει τη λειτουργία τους. Ακόμα, στο μπαρ της Νεανικής Σκηνής θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πιο κλειστό χώρο που να δίνει την αίσθηση της συντροφιάς. Θέλουμε να το κοσμήσουμε με γλυπτά από σύρμα, που θα δίνουν μία αίσθηση ροκ. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευχάριστο χώρο που θα αρέσει στη νεολαία και θα δίνει μια αίσθηση ροκ. Για την Κεντρική Εξέδρα θέλουμε να καταφέρουμε να αποκτήσει έναν πιο ενιαίο χαρακτήρα. Δηλαδή, να είναι ο χώρος μιας μεγάλης παράστασης στην οποία θα παίρνει μέρος και η μουσική σκηνή, που θα είναι οι καλλιτέχνες, και ο προτζέκτορας και τα σύμβολα και τα συνθήματα του Φεστιβάλ. Ολα αυτά θα παρουσιάζονται με ένα ενιαίο τρόπο στο μάτι του κόσμου. Για τη Σκηνή του Θεάτρου και του Κινηματογράφου είχαμε την ατυχία να καεί η σκεπή του κτιρίου που στέγαζε την καλλιτεχνική δραστηριότητα της Σκηνής αυτής. Ετσι μεταφέραμε πιο πίσω τη Σκηνή σε έναν υπαίθριο χώρο για τα δρώμενα και τις προβολές, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να κάτσει και να παρακολουθήσει».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συναυλίες με τους Νίκο Κατσίκα, Ντιλέκ Κοτς (τραγουδάει στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»), «Goran Bregovic and Wedding Funeral Band» και αφιέρωμα στα Βαλκάνια.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Καραγκιόζης» από τους «Ασυμβίβαστους» και το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή, συζήτηση για τα Βαλκάνια με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η θέση του ΚΚΕ», ποντιακό συγκρότημα, Βασίλης Κασούρας.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συναυλίες από τους «Reactive», «Χρονίρ», Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη, ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

ΣΚΗΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ: Ταινίες μικρού μήκους που προλογίζουν οι δημιουργοί τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη από το συγκρότημα της ΚΝΕ, συναυλίες με Τάνια Τσανακλίδου και Μάρθα Φριντζήλα, Ελεονόρα Ζουγανέλη.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ:Χορευτική ομάδα Κορδελιού «Αργώ» - γεωργιανά μπαλέτα, αναδρομή στο ρεμπέτικο τραγούδι «Ονείρου Ελλάς» με τον Κώστα Φέρρη και συναυλίες με Πετρολούκα Χαλκιά και «Ιδιόμελο».

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συναυλίες με τους «Rebellion Connection», «Magic De Spell», «Κίτρινα Ποδήλατα», ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

ΣΚΗΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Κούβα, συναυλία με τους «Banda Latinico».

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τους Ανθή Τατσιούλη και Δημήτρη Νικολούδη. Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμός του Γιάννη Γκιόκα,μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Συναυλίες με τους Θάνο Μικρούτσικο και «Υπόγεια Ρεύματα» και με τον Ιάσονα με τραγούδια του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας - συμμετέχει η Αϊσενούρ Κολιβάρ.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτική ομάδα «Οι φίλοι της παράδοσης» από το Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, συναυλίες με τους Βασίλη και Δημήτρη Πρατσινάκη, Μπάμπη Τσέρτο.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συναυλίες με «Δάρνακες», «C:Real», ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

ΣΚΗΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ: Θεατρικό δρώμενο από τους φοιτητές της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ και προβολή ταινιών μικρού μήκους από την ΕΣΣΔ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org