ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εκφραστές της ίδιας σκληρής ταξικής πολιτικής

Ενα μικρό μόνο δείγμα των όσων εναλλάξ νομοθέτησαν οι δύο εταίροι του δικομματισμού παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ»

Οι σημαίες βγήκαν. Τα συνθήματα και οι βαρύγδουπες εκφράσεις ήδη άρχισαν να κατακλύζουν τα τηλεοπτικά παράθυρα και τις επόμενες μέρες τα προεκλογικά μπαλκόνια. Τα ΜΜΕ έχουν πέσει πάνω στο λαό για να πείσουν ότι στις εκλογές «συγκρούονται» δυο διαφορετικά δήθεν μοντέλα ανάπτυξης και οικονομίας. Αυτό της «νεοσυντήρησης» που πρεσβεύει η ΝΔ και της «προόδου» που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μίλησε για «δύο διαφορετικές πολιτικές και αντιλήψεις», για δήθεν «δύο διαφορετικούς δρόμους», που ο ένας οδηγεί στην «προοδευτική λύση, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», και ο άλλος στη «νεοσυντηρητική επιλογή της αδιαφανούς διαχείρισης» της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής πρόταξε την πρωθυπουργική «πυγμή» και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Και οι δύο είναι εκφραστές της ίδιας σκληρής και αμείλικτης ταξικής πολιτικής. Ζητάνε «νωπή λαϊκή εντολή» για να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους, που είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου με την επίκληση του «άλλου δρόμου» ζητάει «κοινωνική συναίνεση» και καλλιεργεί την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι χρειάζεται «συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου», για να βγει η χώρα από την κρίση. Πίσω από τη νέα αποπροσανατολιστική παράσταση, επιχειρούν να κρύψουν την απόλυτη ταύτιση των θέσεών τους σε μια πολιτική που ενισχύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, χτυπώντας βάναυσα κάθε λαϊκό δικαίωμα.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα αποπροσανατολιστικά τους συνθήματα και την προπαγάνδα. Οι νόμοι, οι θέσεις και οι προτάσεις τους, τους προδίδουν. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ένα μικρό μόνο μέρος των όσων νομοθέτησαν ή σκοπεύουν να νομοθετήσουν. Ο ένας άφηνε άθικτους τους νόμους του προηγούμενου, χτίζοντας στο ίδιο αντιλαϊκό έδαφος. Η στρατηγική τους είναι ίδια. Γι' αυτό και οι νόμοι τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Το ίδιο και οι προτάσεις τους. Γι' αυτό πρέπει και οι δύο να τιμωρηθούν και στις εκλογές να πέσουν όσο πιο κάτω γίνεται. Ισχυρό ΚΚΕ πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε όσα φόρτωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες τους όλα αυτά τα χρόνια, σε όσα τους ετοιμάζουν από την επομένη της κάλπης.

1. Ισοπέδωσαν την Κοινωνική Ασφάλιση

Οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για το γεγονός ότι το 60% των συνταξιούχων καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα
Οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για το γεγονός ότι το 60% των συνταξιούχων καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα
Τι έκαναν μέχρι σήμερα:

Η στρατηγική τους σύγκλιση, στο γκρέμισμα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πράγματι εντυπωσιακή. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πέντε βασικούς αντιασφαλιστικούς νόμους (και δεκάδες τροπολογίες), τους οποίους χρησιμοποίησαν από κοινού για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, με τους νόμους Σουφλιά (1902/90), Σιούφα (2084/92) των κυβερνήσεων της ΝΔ, Παπαϊωάνου (2676/99), Ρέππα (3029/02) των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Πετραλιά (3655/08) της ΝΔ προώθησαν:

α) Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 67 χρόνια.

β) Τη δραστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Σήμερα περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι (το 60% του συνόλου) ζουν με συντάξεις κάτω από 600 ευρώ.

γ) Θεσμοθέτησαν τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προδιαγράφοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό τους.

Τι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μετά τις 4 Οκτώβρη

1. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει: «Αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με στόχο την παράταση του εργάσιμου βίου».

Αντίστοιχη είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ που προτείνει: «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο».

 • Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα σημάνει μείωση των αποδοχών όσων συνταξιοδοτούνται, με βάση τα ισχύοντα όρια εργασίας και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που θα φτάσει μέχρι και τα 70 χρόνια !

2. Η κυβέρνηση ήδη ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι τροπολογία στη Βουλή για: «Την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας απόλυτα προτείνει: «Αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

 • Οι προτεινόμενες αλλαγές, που προωθούν οι εταίροι του δικομματισμού, σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν (υπολογίζονται το 40% της σημερινής λίστας) θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα (!), θα επιβαρυνθούν από 5 μέχρι 7 χρόνια εργασίας (!) προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως 20%(!)

3. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων από 5 μέχρι 17 χρόνια!

Η ΝΔ έχει αποδεχτεί την απόφαση της ΕΕ και θα την επιβάλει αν λάβει τη «νωπή εντολή» που ζητά.

Το ΠΑΣΟΚ εντελώς υποκριτικά ισχυρίζεται ότι θα ...διαπραγματευτεί την επιβολή του μέτρου, αλλά η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, με συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο (27/08/09), σε μια κρίση ...ειλικρίνειας είχε υπογραμμίσει: «Στο θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών, η κατάσταση πράγματι που θα κληρονομήσουμε θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν υπάρχει λόγος να λέμε ψέματα, θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε μεταβατικές διατάξεις, αλλά οι αποφάσεις, μην κοροϊδευόμαστε, έχουν παρθεί»...

4. Η κυβέρνηση, αν ανανεώσει τη «λαϊκή εντολή», θα δρομολογήσει: «Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων».

Το ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, και προτείνει: «Δημιουργία Ενιαίων Κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας».

 • Αν οι προτάσεις τους γίνουν νόμοι θα υπάρξει δραστική μείωση του αριθμού των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας.

5. Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα νομοθετήσει: «Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας».

Το ΠΑΣΟΚ, σε απόλυτη ταύτιση, δεσμεύεται στο πρόγραμμά του για: «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές».

 • Στόχος κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την οποία θα επωμιστούν με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι.
2. Ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις

Το διαχρονικό αντεργατικό τους «έργο»:

Στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμβάλει από κοινού τα μέγιστα με πλήθος νόμων.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε:

 • Το νόμο 2639/98 ενισχύοντας τη «μερική απασχόληση» και εισάγοντας ως μορφή της την εκ περιτροπής εργασία. Θέσπισε τα «stage» (ανασφάλιστη εργασία). Νομιμοποίησε τα «ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας».
 • Το νόμο 2874/2000, με τον οποίο προχώρησε στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση» ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση του οκτάωρου και την αύξηση του ορίου των απολύσεων!
 • Το νόμο 2956/2001, που νομιμοποίησε τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων!
 • Το νόμο 3174/2003, που εισήγαγε τη μερική απασχόληση σε υπηρεσίες «κοινωνικού χαρακτήρα» στο Δημόσιο.

Η ΝΔ ψήφισε:

 • Το νόμο 1892/1990, που διαμόρφωσε το πλαίσιο της «μερικής απασχόλησης».
 • Το νόμο 3250/2004 για την επέκταση της «μερικής απασχόλησης» στο Δημόσιο.
 • Το νόμο 3385/2005, που εκχώρησε αποκλειστικά το δικαίωμα στους εργοδότες της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (ολοκληρώνοντας το χτύπημα του οκτάωρου) μείωσε το μισθολογικό κόστος των υπερωριών και επανέφερε το θεσμό της υπερεργασίας!
 • Το νόμο 3377/2005, που επέκτεινε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων τροφίμων.

Και οι εφιαλτικοί σχεδιασμοί τους για την επομένη των εκλογών:

1. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας θέτοντας σε εφαρμογή το νόμο του ΠΑΣΟΚ (2639/98) για βδομάδα 4ήμερης ή 3ήμερης εργασίας με ανάλογη μείωση αποδοχών. Το ΠΑΣΟΚ (την εγκαλεί απλά για κακή εφαρμογή)!!

2. Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην «άμεση εφαρμογή της οδηγίας "Μπολκενστάιν" και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών».

Υπέρ της εφαρμογής της συγκεκριμένη ευρωενωσιακής οδηγίας έχει ταχτεί και το ΠΑΣΟΚ.

 • Η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας «Μπολκενστάιν» θα οδηγήσει σε χειρότερες μισθολογικές και εργασιακές σχέσεις τόσο τους Ελληνες όσο και τους μετανάστες εργαζόμενους, αφού θα εργάζονται με μισθούς και δικαιώματα από τις χώρες τις οποίες προέρχονται και όχι από τις χώρες όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

3. Επέκταση των μορφών της «ελαστικής απασχόλησης», με τη ΝΔ να σχεδιάζει την αναβίωση των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» σε περιοχές με υψηλή ανεργία με τη δημιουργία θέσεων «μερικής απασχόλησης».

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία θέσεων «κοινωνικής εργασίας» (μερικής απασχόλησης με ημερομηνία λήξης).

4. Τη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων «Stage» η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει 60.000 θέσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει - αφού δεν κατέχει την κυβερνητική καρέκλα για να κάνει «ανασφάλιστα» ρουσφέτια - οι θέσεις αυτές να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα...

5. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει: «Μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων στους επιχειρηματίες και κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος».

Ιδια είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ που προτείνει: «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων με πλήρη απασχόληση σ' όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών».

 • Με τις προτάσεις τους εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε αυτούς που ήδη εργάζονται γιατί ανοίγουν την όρεξη των εργοδοτών να τους αντικαταστήσουν με «τζάμπα» προσωπικό. Αφήνουν έρμαιο στα νύχια των επιχειρηματιών χιλιάδες εργαζόμενους, αφού μετά τον τερματισμό των επιχορηγήσεων δεν υπάρχει εργοδοτική δέσμευση για το μέλλον τους.

6. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Με το μέτρο αυτό οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «ομήρους» των εργοδοτών, με μερικά ασφαλιστικά δικαιώματα και ανύπαρκτα εργασιακά, αφού μετά το τέλος της χορήγησης επιδόματος θα περνάνε και πάλι στην ανεργία.

3. Παρέδωσαν τα πάντα στο κεφάλαιο

Με πρόσχημα το ...«λιγότερο κράτος» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκποίησαν το σύνολο του δημόσιου πλούτου. Το «χορό» άνοιξε η ΝΔ με το νόμο 2000/1991 «περί αποκρατικοποίησης» και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ θεσπίζοντας τον πρώτο νόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ (ν. 2414/1996) βάσει των οποίων ξεκίνησαν οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα στα πιο κερδοφόρα και δυναμικά τμήματα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα ψήφισαν και άλλους νόμους ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης αγορών, οι βασικότεροι των οποίων ανά τομέα είναι: Ηλεκτρισμός (ν. 2773/99). Τηλεπικοινωνίες (ν. 2065/92 και 2867/00). Ταχυδρομεία (ν. 2668/98). Θαλάσσιες Μεταφορές (ν. 2932/01). Νερό (ν. 2744/99, ν. 2651/98). Σιδηρόδρομοι (ν. 2671/98). Αστικές Συγκοινωνίες (ν. 2669/98). Εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου (ν. 7796/94).

Με αυτό το «οπλοστάσιο» οι εταίροι του δικομματισμού ρίχτηκαν πάνω στο δημόσιο πλούτο και ξεπούλησαν τα πάντα.

 • Το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1994-2004 ιδιωτικοποίησε: Τις 7 από τις 10 τράπεζες που ήταν υπό κρατικό έλεγχο, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), την ΕΧΑΕ (ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία), τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη Διώρυγα της Κορίνθου κ.ά. Επίσης παρέδωσε για εκμετάλλευση το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στους Γερμανούς, τη διώρυγα του Ρίου - Αντιρρίου στους Γάλλους, την Αττική Οδό στον Μπόμπολα.
 • Η ΝΔ την περίοδο 2004-2009 ιδιωτικοποίησε: Ο,τι απέμεινε από τον ΟΤΕ, όλα τα λιμάνια της χώρας, το «υπόλοιπο» της Εμπορικής Τράπεζας, την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Ενώ παρέδωσε με τη σειρά της δρόμους και διόδια και παραλίες στο μεγάλο κεφαλαίο για εκμετάλλευση.

Από τις 5 Οκτώβρη είτε με γαλάζια είτε με πράσινη κυβέρνηση σχέδια ξεπουλήματος έχουν ήδη καταρτιστεί... Σειρά θα πάρουν:

 • Η χαλυβουργία ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ, η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).
4. Εκαναν την Υγεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Υγείας ακολούθησαν με συνέπεια μια πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Επί των κυβερνητικών τους ημερών:

-- Οι κενές θέσεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έφτασαν τις 25.000!

-- Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα αγγίζουν σήμερα το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ΕΕ.

Σήμερα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού και ετοιμάζονται:

Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε: «Παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της Υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων».

Το ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει: «Τα νοσοκομεία (και οι Β΄βάθμιες μονάδες της Πρόνοιας) θα αποτελούν αυτόνομες λειτουργικές παραγωγικές - διοικητικές μονάδες, με σύγχρονη επαγγελματική διοίκηση».

 • Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις τους και με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «ελλειμμάτων» έχουν στόχο αφ' ενός να περικόψουν τις κρατικές επιδοτήσεις, που θα οδηγήσουν σε καθεστώς υπολειτουργίας τα δημόσια νοσοκομεία. Μέσω του μοντέλου της περιβόητης «αυτονομίας» των δημόσιων νοσοκομείων θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις αναδιαρθρώσεις στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ προτείνει μέσα στο πρόγραμμά του για το χώρο της Υγείας:

-- Αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την Κοινωνική Ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως της εντατικής θεραπείας, των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

-- Ενίσχυση νέων μορφών σύμπραξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτά είναι τα αντιλαϊκά και αντιδραστικά τους σχέδια για την επόμενη μέρα των εκλογών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητούν «νωπή λαϊκή εντολή» για να περάσουν ένα πλέγμα «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που θα πλήξουν τη ζωή των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων. Γίνεται φανερό ότι ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού δεν υπάρχουν ούτε «διαφορετικοί δρόμοι», ούτε «διαφορετικές αντιλήψεις». Η πολιτική που ασπάζονται, εφαρμόζουν και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν έχει στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη διάλυση των τομέων της Παιδείας και της Υγείας, με στόχο να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτά τα σχέδια φραγμό μπορούν να βάλουν μόνο τα λαϊκά στρώματα, «μαυρίζοντάς» τους στις κάλπες στις 4 του Οκτώβρη, ενισχύοντας τους ταξικούς αγώνες από την επόμενη μέρα.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

5. Παιδεία στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Μόνο μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση προώθησε «μπαράζ» αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, βασιζόμενη στις αντιεκπαιδευτικές «αλλαγές» που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε:

-- Στην κατάθεση σχεδίου νόμου που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και επιταχύνει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

-- Την απόφαση για αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγίων ΚΕΣ (περίπου 33) και επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα.

-- Την υπογραφή τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα ΑΕΙ, που εξωθούν στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

-- Ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες η αποδιάρθρωση των ερευνητικών κέντρων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

-- Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας μάλιστα ότι μπορεί να δημιουργηθούν και χωρίς την αναθεώρηση του «άρθρου 16»!

-- Δεν πρόβαλε καμιά αντίρρηση για την αδειοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων.

-- «Κάθε ΑΕΙ θα προτείνει στο Υπουργείο ένα τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων, με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για χρηματοδότηση του πανεπιστημίου»...Θα παίρνει χρήματα δηλαδή μόνο βάσει «μετρήσιμων στόχων»...

-- Την «αυτονομία των δημόσιων ερευνητικών κέντρων», προτείνει και το ΠΑΣΟΚ ώστε να λειτουργούν με όρους αγοράς.

 • Συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στην ολομέτωπη επίθεση στην Παιδεία, συνηγορούν στην εφαρμογή του αντιδραστικού «νόμου - πλαισίου», στην προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, συνδέοντας τόσο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και την «ιδιωτικοποίηση» των δημοσίων με χορηγούς.

Το επόμενο διάστημα και ανεξάρτητα με ποιο από τα δυο κόμματα θα είναι στην εξουσία έχουν ήδη δρομολογήσει:

1. Την «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων με βάση την ανταγωνιστικότητα.

2. Την αποφασιστική εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για το «άσυλο», που ισοδυναμεί με την ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης εντός των ιδρυμάτων. Ο νόμος - πλαίσιο βλέπει «βία» και «κατάλυση του ασύλου» σε κάθε ...διακοπή του μαθήματος, συνεδρίασης συλλογικού οργάνου, σε οποιαδήποτε περίπτωση διακοπής κάποιας λειτουργίας του ιδρύματος!

3. Δραστική περικοπή δωρεάν διανομής βιβλίων και συγγραμμάτων στους φοιτητές.

6. Πετσόκοψαν υπηρεσίες και μισθούς στο Δημόσιο

Με πρόσχημα τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει σαφέστατες δεσμεύσεις για «τσεκούρωμα» υπηρεσιών και μισθών στο δημόσιο τομέα.

Ο Κ. Καραμανλής στο προεκλογικό του διάγγελμα ήταν ξεκάθαρος: «Θα προχωρήσουμε σε αυστηρό δημόσιο έλεγχο στις δαπάνες». Το ίδιο και ο Γ. Παπανδρέου που έχει δηλώσει: «Θα μειώσουμε τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα». Σ' αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα:

-- Η ΝΔ ετοιμάζει: «Συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας τους».

-- Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για: «Επαναπροσδιορισμό, συγχωνεύσεις και εξορθολογισμό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».

-- Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει «νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους από το Δημόσιο», στο οποίο θα ενσωματώνονται και οι νέου τύπου εργασιακές σχέσεις που θέλουν να επιβάλουν, με περικοπή επιδομάτων. «Εργαλείο» για το «νέο μισθολόγιο» της ΝΔ, αν ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, είναι ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2003 (Ν. 3205/03) που διαμόρφωσε τον κατώτερο βασικό μισθό στο Δημόσιο στα 590 ευρώ και οδήγησε στη συρρίκνωση των αποδοχών μέχρι και 18%! Για το ΠΑΣΟΚ το έργο θα είναι ακόμα πιο εύκολο, αφού ήδη ο Γ. Παπανδρέου επικαλείται το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

 • Κοινή πολιτική επιδίωξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσουν σε μειώσεις στους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο τομέα. Το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009 είναι μόνο η αρχή για το τι θα ακολουθήσει...Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org