ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατό λαό και κίνημα δυνατό

Σε χτεσινή δήλωσή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επιχειρηματίες και η φτωχή αγροτιά που υποφέρουν, αυτοί που είναι πια για τα καλά υποψιασμένοι ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι η κυβερνητική καρέκλα, πρέπει με το κεφάλι ψηλά να σταθούν στην κάλπη.

Να ψηφίσουν αναλογιζόμενοι την επόμενη μέρα, τις επόμενες βδομάδες, τους επόμενους μήνες. Είτε έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ είτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε ο ένας είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση είτε ο άλλος, θα ξεχάσουν εντελώς τα χρυσοποίκιλτα συνθήματά τους περί τόλμης και γενναιότητας, περί "πράσινης ανάπτυξης" και θα πέσουν κυριολεκτικά πάνω στα εργασιακά, ασφαλιστικά, στα γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Αλμούνια είναι αυτός που θα εφαρμοστεί και όχι οι ψεύτικες και οι απατηλές υποσχέσεις τους. Την επόμενη μέρα χρειάζεται να υπάρχει κάτι το σταθερό. Ενας λαός δυνατός, κίνημα δυνατό. Αποφασιστική προϋπόθεση, η μοναδική σήμερα, είναι να βγει από την κάλπη δυνατό ΚΚΕ. Γιατί έτσι μπορούμε να τους δυσκολέψουμε στα μέτρα που θα πάρουν, να τους παρεμποδίσουμε, να κερδίσουμε χρόνο, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου. Το ΚΚΕ από τη μια μεριά, το δίδυμο από την άλλη».

Σε ερώτηση για τα ψηφοδέλτια, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Εμείς είμαστε ήδη σχεδόν έτοιμοι στα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτιά μας είναι καθαρά, καθαρότατα. Από ανθρώπους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και μέχρι σήμερα. Είναι ψηφοδέλτια που εκφράζουν την μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα του Κόμματος.

Πάνω απ' όλα πρέπει να σας πούμε το εξής: Τη μάχη θα την δώσουν οι πάντες, όλοι και όλες. Ολα τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι, οι οπαδοί, οι άνθρωποι εκείνοι που μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις με μας, αλλά καταλαβαίνουν ότι το προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης και της αντεπίθεσης είναι σήμερα το ΚΚΕ, στο πολιτικό επίπεδο».


ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δεσμεύσεις για αντιδραστικές αλλαγές σε όλα τα μέτωπα

Την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αντίστοιχων με αυτές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, προβάλλει ως διέξοδο από την κρίση η Νέα Δημοκρατία

Μια άκρως αντιδραστική ατζέντα, με έντονα φιλομονοπωλιακό χρώμα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη χτεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, υιοθετώντας το πλαίσιο των αντιλαϊκών αξιώσεων που όλες τις τελευταίες μέρες πρόβαλαν οι φορείς της μεγαλοεργοδοσίας.

Μέχρι και αργά χτες το μεσημέρι το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα την ομιλία Καραμανλή, όπως αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες για την πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ. Δημοσιοποίησαν απλά ένα μικρό κείμενο 330 λέξεων, παραπέμποντας στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνηθεί το βράδυ...

Από τα ...«στοιχεία για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού», πάντως, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι εμφανείς οι αντιδραστικοί - αντιλαϊκοί προσανατολισμοί της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη διεθνή καπιταλιστική κρίση, η οποία - όπως είπε - «βρίσκεται, ήδη, και στη χώρα μας», για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι «ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια» και να καταλήξει ότι «αν δε δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγάλοι».

Ευθέως έθεσε θέμα άμεσων ανατροπών σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Εξειδικεύοντας «τα μέτρα εξόδου από την κρίση», που έχει επεξεργαστεί από κοινού με την ΕΕ η κυβέρνηση, κάνει λόγο για «διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές, ικανές να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ιδίως, μάλιστα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία».

Με απλά λόγια, δεσμεύτηκε απέναντι στην ολιγαρχία ότι, σε περίπτωση επανεκλογής της κυβέρνησής του στις 4 Οκτώβρη, θα εφαρμόσει μία άκρως επιθετική και βίαιη πολιτική σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, με στόχο να δημιουργηθούν οι υλικές προϋποθέσεις νέας συσσώρευσης του κεφαλαίου και νέας εκτίναξης της κερδοφορίας. Και αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση... Φυσικά, μετά από την τοποθέτηση αυτή, δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο πρωθυπουργός - τουλάχιστον στο περιληπτικό κείμενο που δημοσιοποιήθηκε - δεν είπε ούτε μία λέξη για τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα, που επισωρεύτηκαν από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Τα ...«σημεία»

Σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε χτες το μεσημέρι από το πρωθυπουργικό γραφείο, τα «στοιχεία για το περιεχόμενο» της πρωθυπουργικής ομιλία στη ΔΕΘ έχουν ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη σημερινή ομιλία του προς τις παραγωγικές ομάδες της χώρας, από το βήμα της ΔΕΘ, πρόκειται να αναφερθεί, κυρίως, στα κρίσιμα ζητήματα της Οικονομίας. Ειδικότερα:

  • Αναφέρεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σε όλες τις χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κρίση αυτή βρίσκεται, ήδη, και στη χώρα μας. "Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια". "Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι".
  • Τονίζει ότι η απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες και νωπή λαϊκή εντολή καθοδηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο από το εθνικό συμφέρον.
  • Δίνει κατά τρόπο περιεκτικό βασικά στοιχεία για το κυβερνητικό έργο, που έχει πραγματοποιηθεί. Εργο στο οποίο θα οικοδομηθεί και το Σχέδιο Εξόδου από την κρίση.
  • Υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα αυτό θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση, με σιγουριά και αισιοδοξία. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα στον τόπο μας.
  • Με βάση αυτό, άλλωστε, το έργο "κατέστη εφικτό να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση". Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οικονομία δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες.
  • Οι άξονες του προγράμματος εξόδου από την κρίση είναι:

Πρώτον: Ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Δεύτερον: Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής.

Τρίτον: Οι διαρθρωτικές αλλαγές που να δημιουργούν νέες δομές, ικανές να διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ιδίως, μάλιστα, σ' ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία.

  • Αναφέρεται, επίσης, στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της μη νόμιμης μετανάστευσης.
  • Αναφέρεται, επίσης, σε καθοριστικής σημασίας θέματα για τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, στην Εξωτερική Πολιτική και τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.
  • Καταλήγοντας επισημαίνει την πραγματική διάσταση του εθνικού συμφέροντος κάτω από τη σημερινή δυσμενή διεθνή συγκυρία».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ