ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Με αφορμή τις ανέντιμες επιθέσεις στο ΚΚΕ για τα οικονομικά του

Το ΚΚΕ έχει κρυστάλλινες θέσεις που επιβεβαιώνονται από την καθημερινή του πρακτική. Η πολιτική του πρόταση, η στρατηγική του, οι θέσεις του για μια σειρά επιμέρους ζητήματα είναι ξεκάθαρες, ενώ η φερεγγυότητά του αποδεικνύεται εδώ και 91 χρόνια αδιάκοπα από την καθημερινή πάλη και την άτεγκτη στάση του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Κρυστάλλινες είναι και οι θέσεις του για τα οικονομικά του. Ξεκαθαρίζονται από το Καταστατικό του Κόμματος και τηρούνται μέχρι κεραίας. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δίνουν ολόκληρη τη βουλευτική τους αποζημίωση στο Κόμμα, που γνωστοποιείται με δήλωσή τους στη Βουλή. Το ίδιο και οι δήμαρχοι, στελέχη του ΚΚΕ. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτύσσει το ΚΚΕ - και η οποία επίσης καθορίζεται από το Καταστατικό του - δεν αποσκοπεί στην κερδοφορία, αλλά στη διασφάλιση της δυνατότητας του ΚΚΕ να διαφωτίζει ιδεολογικοπολιτικά το λαό, μέσα από την έκδοση πολιτικών βιβλίων, και να προπαγανδίζει τις θέσεις του μέσα από τα δικά του ΜΜΕ. Γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ είτε αποσιωπούνται εντελώς ή διαστρεβλώνονται αγρίως από τα αστικά ΜΜΕ. Αλλωστε, η πλουτοκρατία μόνο στο ΚΚΕ αναγνωρίζει τον πραγματικό της αντίπαλο γι' αυτό και οι επιθέσεις με ανέντιμα μέσα ενάντιά του. Που εκφράζονται από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους με συκοφαντίες, ψέματα, κατασκευασμένες ειδήσεις για το ΚΚΕ, επιδιδόμενοι σε προβοκάτσιες σε βάρος του Κόμματος ιδιαίτερα στο θέμα των οικονομικών του. Και το κάνουν όταν όλα τα αστικά ΜΜΕ (καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι), διαπλέκονται άμεσα με τα αστικά κόμματα, προπαγανδίζουν την πολιτική τους, τα ενισχύουν, ενισχύοντας τη στήριξη της εξουσίας του κεφαλαίου. Οταν οι βουλευτές αυτών των κομμάτων είναι επιχειρηματίες, εισοδηματίες με μεγάλα εισοδήματα και πολύ χρήμα. Οταν ακόμη και όταν ίσχυε το διαβόητο υποκριτικό ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος, οι βουλευτές των αστικών κομμάτων μεταβίβαζαν τις επιχειρήσεις τους εικονικά σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Οταν χρηματοδοτούνται για την προεκλογική τους εκστρατεία από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως και τα κόμματά τους, για τη συνολική τους δράση. Οταν έχουν την πολιτική τους δράση ως μέσο για πλουτισμό.

Διαφορετικός ο ρόλος των κομμουνιστών βουλευτών και ευρωβουλευτών


«Τα μέλη του Κόμματος που εκλέγονται σε νομοθετικά σώματα, σε αντιπροσωπευτικά ή άλλα αιρετά όργανα εφαρμόζουν την πολιτική και τις αποφάσεις του Κόμματος και υπερασπίζονται με συνέπεια γενικότερα τα λαϊκά συμφέροντα. Για να προταθούν κομματικά μέλη σε αιρετές θέσεις, πρέπει να παίρνεται η γνώμη της ΚΟΒ και των οργάνων που ανήκουν. Το αξίωμα που κατέχουν είναι στη διάθεση του Κόμματος. Οι μισθοί, αποζημιώσεις και συντάξεις ή άλλα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την αιρετή θέση διατίθενται σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το Κόμμα παίρνει υπόψη τις ανάγκες των στελεχών οι οποίες απορρέουν από τις απαιτήσεις του αξιώματος και φροντίζει, στο μέτρο του δυνατού, να καλύπτονται. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές μέλη του Κόμματος αποτελούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η λειτουργία και το περιεχόμενο δράσης της καθορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος» (Αρθρο 43 του Καταστατικού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας).

Το Καταστατικό του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο. Η εκλογή ενός στελέχους ή μέλους του Κόμματος σε κάποιο δημόσιο αξίωμα αποτελεί χρέωση από το Κόμμα, στο πλαίσιο του καταμερισμού που κάνει το ΚΚΕ και γι' αυτό μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει τυχόν ανάκληση στελέχους από το δημόσιο αξίωμα και μετάθεσή του σε άλλον τομέα δουλειάς είναι το Κόμμα. Δεν είναι ούτε προσωπική υπόθεση, ούτε προσωπική απόφαση.


Motion Team

Οι αρχές του ΚΚΕ, η ίδια η πρακτική του, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες των άλλων κομμάτων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν κανέναν ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει περισσότερους σταυρούς. Δεν υπηρετούν προσωπικές τους φιλοδοξίες. Δεν αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την πολιτική τους δράση, από την εκλογή τους σε δημόσια αξιώματα. Η ιδεολογία και η δράση των ίδιων των κομμουνιστών - και αυτών που είναι εκλεγμένοι σε δημόσια αξιώματα - βρίσκεται καθολικά ενταγμένη ανιδιοτελώς, στην υπόθεση της πάλης για το κέρδισμα όλο και περισσότερων εργατικών και νεανικών συνειδήσεων στη λαϊκή συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το δίκιο τους για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Και βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα στελέχη που είναι εκλεγμένα σε δημόσια αξιώματα, αλλά για όλους όσοι δουλεύουν επαγγελματικά στο Κόμμα, ανεξάρτητα από τον καταμερισμό δουλειάς. Στο σκοπό της ανάπτυξης αυτής της πάλης υποτάσσεται το όποιο δημόσιο αξίωμα, (βουλευτής, δήμαρχος, ευρωβουλευτής), έχουν οι κομμουνιστές και γι' αυτό αξιοποιούν τις θέσεις τους, προκειμένου να αποκαλύψουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να ξεσκεπάσουν το ρόλο των αστικών κομμάτων. Πρωτοστατούν για να βάλει το κίνημα εμπόδια στην αντιδραστική πολιτική. Με μισθό στο ύψος του μέσου εργάτη.

Απύθμενη η υποκρισία των αστικών κομμάτων

Αυτό είναι που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πολιτικοί των αστικών κομμάτων και οι κονδυλοφόροι τους στον αστικό Τύπο. Γι' αυτό και ψάχνουν να βρουν υπόγειες διεργασίες, σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής του ΚΚΕ παραιτηθεί από το αξίωμά του, για να αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς δουλειάς. Από τη μια δεν το χωράει ο νους τους, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ένα κομμουνιστικό και επαναστατικό κόμμα δεν κυνηγάει καρέκλες και αξιώματα, τα στελέχη του δεν εκλέγονται σε αξιώματα με σκοπό να πλουτίσουν, αλλά για να υπηρετήσουν και με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Από την άλλη, σε έναν κόσμο που όλα πουλιούνται και αγοράζονται, που πλήθος βουλευτών και στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων εμπλέκεται σε μίζες, σε σκάνδαλα, σε χρηματισμούς, σε «λαμογιές» το να επιχειρήσουν να τσουβαλιάσουν και το ΚΚΕ είναι κομμάτι της στρατηγικής τους. Γιατί, έτσι συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος απογοήτευσης και συμβιβασμού, συναίνεσης με την κυρίαρχη πολιτική, αφού «όλοι ίδιοι είναι» και «τίποτα δεν αλλάζει».

Για τους πολιτικούς των αστικών κομμάτων, η βουλευτική ιδιότητα είναι μια προσωπική υπόθεση που απαιτεί πολύ πολύ χρήμα (χάραξη προεκλογικής εκστρατείας, προσωπικά φυλλάδια, κονκάρδες, πολιτικά γραφεία κ.λπ.), ενώ συστατικό στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας είναι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων ακόμα και των ίδιων αστικών κομμάτων για το ποιος θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς. Κανείς όμως από τα αστικά ΜΜΕ δε θεώρησε σκόπιμο να ψάξει τους πόρους από τους οποίους χρηματοδοτούνται αυτές οι προσωπικές εκστρατείες. Κανείς από τους αστούς πολιτικούς - που υποκλίνονται στο όνομα της «κοινωνικής σύγκλισης» και των «ίσων ευκαιριών» - δεν ενδιαφέρθηκε για το κατά πόσον θα μπορούσε, με αυτούς τους όρους ένας εργάτης που δεν έχει χρήματα για να οργανώσει μια τέτοια προεκλογική καμπάνια, να είναι υποψήφιος βουλευτής. Αλλωστε, αν ήθελαν βουλευτές που να υπηρετούν το - έστω με κομματικούς και ταξικούς όρους - «εθνικό» συμφέρον, θα έπρεπε να εκλέγονται με λίστα και όχι να είναι δεμένοι πισθάγκωνα στα λογής λογής συμφέροντα από το «καλημέρα» της προεκλογικής δραστηριότητας.

Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα

Ομως δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Οι κομμουνιστές δεν έχουν καμία σχέση με τους βουλευτές των αστικών κομμάτων που παριστάνουν τους «λαϊκούς» υπηρετώντας την πλουτοκρατία. Συκοφαντούν το ΚΚΕ ως δήθεν «πλούσιο κόμμα» τη στιγμή που είναι ενταγμένοι μέχρι το μεδούλι στη λειτουργία της αγοράς, ενώ η προσωπική τους περιουσία μετριέται σε παχυλά «Πόθεν Εσχες» - αν βέβαια όλη η περιουσία καταγράφεται εκεί. Πώς μπορεί, για παράδειγμα, ο Γ. Καρατζαφέρης να παριστάνει το παιδί του λαού, όταν μαζί με τη σύζυγό του (σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του «Πόθεν Εσχες») κατέχουν 13 ακίνητα, οικοδομή υπό ανέγερση και κάμποσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ εισόδημα; Οταν ο ίδιος είναι προσωπικά ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού; Μήπως δεν είναι υποκριτική η στάση των αστικών κομμάτων που μιλούν για μέτρα διαφάνειας και ελέγχου, τη στιγμή που τα ίδια αυτά κόμματα δε δέχονται απλές προτάσεις του ΚΚΕ για διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών; Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε ανούσιες αλλαγές στο «Πόθεν Εσχες», ανάμεσά τους να μη δηλώνεται η ακίνητη περιουσία, παρά μόνο σε περίπτωση που αλλάξει... Τη στιγμή που «σκίζονται» για τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων, τα ίδια τα αστικά κόμματα αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του επιχειρηματικού, του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, για ονομαστικοποίηση των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, να γίνεται έλεγχος στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα κ.ά. Και αρνούνται αυτές τις προτάσεις με απόλυτη ειλικρίνεια: Με τον ισχυρισμό ότι έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Γιατί αυτήν την αγορά υπηρετούν, γι' αυτήν νομοθετούν, ενταγμένοι πλήρως σε όλο της το πλέγμα, νόμιμο, παράνομο ή νόμιμα σκανδαλώδες. Τα αστικά πολιτικά κόμματα είναι πλήρως ταυτισμένα με το καπιταλιστικό σύστημα, αποτελούν μέρος του.

Εξίσου υποκριτικό είναι το επιχείρημα ότι δήθεν η αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων θα καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αντίθετα, έτσι δημιουργούνται κρατικοδίαιτα κόμματα απολύτως εξαρτημένα και υποταγμένα στην κυρίαρχη πολιτική. Αλλωστε, είναι άλλο η ιδιωτική χρηματοδότηση και άλλο η μίζα. Αλλο πράγμα η οικονομική ενίσχυση από το υστέρημα των εργαζομένων και άλλο πράγμα το μαύρο πολιτικό χρήμα από τις επιχειρήσεις προς πολιτικούς των αστικών κομμάτων - βασικά των κομμάτων εξουσίας - για να προωθήσουν τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης επιχείρησης. Το ΚΚΕ δεν έχει διαχειριστεί κρατικό χρήμα για να αποτελεί κομμάτι αυτής της διαπλοκής. Το ΚΚΕ δε χρειάζεται τη «βούλα» του αστικού κράτους για να αποδείξει ότι δεν έχει οικονομικές συναλλαγές με τις επιχειρήσεις. Τα διαπιστευτήριά του είναι η συνεπής και μαχητική στάση του εναντίον των μονοπωλίων και της πολιτικής τους.

Είναι το λιγότερο θράσος από μέρους των αστικών ΜΜΕ και πολιτικών των αστικών κομμάτων να πιπιλίζουν την καραμέλα ότι δήθεν το ΚΚΕ δε δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του. Γιατί το ΚΚΕ δέχεται τον ίδιο ακριβώς έλεγχο που δέχονται όλα τα κόμματα στα οικονομικά τους: Ετήσιο έλεγχο από ορκωτούς λογιστές στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, έλεγχο από ορκωτούς λογιστές στις εκλογικές δαπάνες που επίσης χρηματοδοτούνται από το κράτος, έλεγχο από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, έλεγχο απόδοσης, από την αρμόδια εφορία, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, του ΕΤΑΚ κ.ά. Ομως, στόχος της άθλιας και συκοφαντικής προπαγάνδας ενάντια στο ΚΚΕ με πρόσχημα τα οικονομικά του δεν είναι να «λάμψει» η αλήθεια. Αν ήταν αυτή η πρόθεση θα είχαν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία και όχι ανεπιβεβαίωτες φήμες, όπως έκανε πρόσφατα η «Ελευθεροτυπία» για να χτυπήσει το ηθικό πολιτικό κύρος του Κόμματος. Αντιθέτως, κανένας δεν έχει φέρει το παραμικρό στοιχείο, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το θίγει. Μόνο κάτι κατασκευασμένα δημοσιεύματα και παραποιημένα «έντυπα» έχουν κατά καιρούς επιστρατευτεί και χαλκευμένες κατηγορίες έχουν αξιοποιηθεί - και αναπαραχθεί κυρίως από βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. - τα οποία κατέρρευσαν σα χάρτινος πύργος πολύ γρήγορα.

Οπλα για την ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση του Κόμματος

«Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από οικονομικές εξορμήσεις, από προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές, από επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Κόμμα, από τους μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις που παίρνουν τα εκλεγμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Κόμμα σε δημόσια αξιώματα μέλη του και από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται το Κόμμα» (Αρθρο 45 του Καταστατικού του ΚΚΕ).

Οπως φαίνεται και από το παραπάνω άρθρο του Καταστατικού του ΚΚΕ, δεν «ανακάλυψαν την Αμερική» όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, επειδή το ΚΚΕ αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλωστε, το ΚΚΕ δεν έχει επιχειρήσεις για να πλουτίσει και να κερδοφορήσει. Ούτε έχει μετοχές σε επιχειρήσεις - σε αντίθεση με πλήθος αστών βουλευτών - όπως κατά καιρούς το κατηγορούν, πάλι - επαναλαμβάνουμε - χωρίς κανένα, μα κανένα, απολύτως στοιχείο. Στόχος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Κόμματος είναι να συμβάλει στην πολιτική και μαζική δράση του Κόμματος, στην πάλη για την προώθηση της στρατηγικής του. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που έχει το ΚΚΕ είναι εκδοτικές («Τυποεκδοτική» και εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και κομματικά ΜΜΕ («Ριζοσπάστης» και ραδιοτηλεοπτικός «902»), ακριβώς για να διασφαλίσει τη δυνατότητα διαφώτισης του λαού και προπαγάνδισης των θέσεών του, δηλαδή εκδόσεις πολιτικού βιβλίου, έκδοση εφημερίδας κλπ. Οπως είχε πει χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στις 18/5/2009, οι επιχειρήσεις που έχει το ΚΚΕ είναι «εκδοτικές στον ιδεολογικό τομέα και μέσα ενημέρωσης για την προπαγάνδα. Αυτές δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Τις ταΐζεις, δε σε ταΐζουν». Και βέβαια, οι επιχειρήσεις του Κόμματος υπόκεινται σε συστηματικό και αυστηρό λογιστικό, νομικό, ασφαλιστικό και φορολογικό έλεγχο, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Είναι προφανές ότι μια εκδοτική επιχείρηση, για να μπορεί να είναι βιώσιμη, θα επιδιώκει να παίρνει δουλειές και από αλλού εκτός από το Κόμμα. Η «Τυποεκδοτική» αναλαμβάνει κι άλλες εκδόσεις. Οι εργαζόμενοι στις κομματικές επιχειρήσεις πληρώνονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στον κλάδο και τα επιδόματα που προβλέπονται. Και στο σημείο αυτό, οι μηχανισμοί του κεφαλαίου επιδιώκουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ επειδή - λέει - οι μισθοί των εργαζομένων των κομματικών επιχειρήσεων δεν είναι στο ύψος του διεκδικητικού πλαισίου. Μόνο αυταπάτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίληψη ότι θα μπορούσε στον καπιταλισμό να λειτουργεί επιχείρηση ως σοσιαλιστική νησίδα. Δηλαδή, τι; Αυτός που δουλεύει για το Κόμμα - είτε στις κομματικές επιχειρήσεις, είτε ως επαγγελματικό στέλεχος - θα παίρνει μισθό μεγαλύτερο από εκείνον που παίρνουν οι εργαζόμενοι; `Η μήπως σε συνθήκες καπιταλισμού θα μπορούσε μια μόνη επιχείρηση να λειτουργεί σε «σοσιαλιστικό» καθεστώς; Μα σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να συνδεθεί η προσφορά στο Κόμμα με επαγγελματική αποκατάσταση, με τραγικά αποτελέσματα στην ίδια την πολιτική δράση και πάλη, στον πήχη της προσφοράς που θέτουν τα ίδια τα κομματικά μέλη. Τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, που δουλεύουν για το Κόμμα, δεν κάνουν επάγγελμα, η προσφορά τους δε μετριέται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μισθό, αλλά σε βήματα στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Εμείς απλά να θυμίσουμε την απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ πριν από τις ευρωεκλογές του Ιούνη: «Αυτός ο οποίος δουλεύει για το Κόμμα, πριν απ' όλα δεν κάνει επάγγελμα. Εθελοντικά στρατεύεσαι στο Κόμμα και δέχεσαι τους όρους του Κόμματος. Θα πάρει λοιπόν ένα μισθό, ούτε τον κατώτατο ούτε τον ανώτερο, αλλά το μέσο μισθό, και πρέπει να σας πω το εξής: Αλίμονό μας αν εμείς οι κομμουνιστές συνδέσουμε, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας, την προσφορά μας στο Κόμμα με επαγγελματική αποκατάσταση».

Αυτήν την πολιτική και ηθική υπεροχή του Κόμματος, την υπεροχή των κομμουνιστών, που πηγάζει από την ίδια την υπεροχή της σοσιαλιστικής προοπτικής, θέλει να χτυπήσει το κεφάλαιο και τα αστικά κόμματα. Γι' αυτό και στις δυο τελευταίες προεκλογικές περιόδους (βουλευτικές εκλογές 2007 και ευρωεκλογές 2009) εντάθηκε με λύσσα η συκοφαντική επίθεση και οι προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ με αιχμή τα οικονομικά του. Είναι γελασμένοι, αν νομίζουν ότι μπορούν να θίξουν την ηθική πολιτική υπόσταση του ΚΚΕ. Η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και του ΚΚΕ συνολικά, οι δεσμοί αίματος που έχει το Κόμμα με το λαό μας, η ρεαλιστικότητα και επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ που βρίσκει όλο και περισσότερα ερείσματα στο λαό, ακριβώς γιατί απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες του, θα δώσουν ηχηρό χαστούκι στις ανήθικες αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ