ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Προαναγγέλλει επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα

«Σημαντικές ευκαιρίες» για τις επόμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, βλέπει στην Ελλάδα ο Ντάνφορντ!

Από τη συνάντηση Ντάνφορντ - Αποστολάκη
Από τη συνάντηση Ντάνφορντ - Αποστολάκη
Την παραπέρα «αξιοποίηση» της Ελλάδας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαίωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, με το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα την Τρίτη και τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη.

Μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του και κάνοντας μια αποτίμηση των επαφών του στην Αθήνα, ο Ντάνφορντ εστίασε στη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, που όπως είπε βλέπει βόρεια στα Βαλκάνια, ανατολικά προς τη Μέση Ανατολή και προς τα νότια στη Λιβύη και στην υπόλοιπη Βόρεια Αφρική. Πρόσθεσε ότι ο Ελληνας ομόλογός του μοιράστηκε μαζί του «κάποιες σκέψεις για την περιοχή» και ότι επωφελήθηκε από την προοπτική των Ελλήνων που έχουν «άποψη» για ολόκληρη αυτήν την περιοχή.

«Οι Ελληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», συνέχισε ο Αμερικανός αρχηγός. Είπε ακόμη πως ο Ελληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι «θα ήταν πρόθυμοι να το εξετάσουν αυτό, και εγώ σίγουρα ενθουσιάστηκα με αυτήν τη δυνατότητα», προσθέτοντας ότι η Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύσουν στην Ευρώπη (EUCOM) και το αμερικανικό ΥΠΕΞ «θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες».

«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε ο Ντάνφορντ, αναδεικνύοντας στους Αμερικανούς δημοσιογράφους τη σημασία της Ελλάδας για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη ζώνη.

Η ρωσική «απειλή»

Αλλωστε, ο Ντάνφορντ «εκτίμησε δεόντως» τις γνώσεις και εκτιμήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού - πρόσχημα και αυτό για τους Αμερικανούς προκειμένου να αναπτύξουν δυνάμεις τους στην περιοχή, όπως τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 στο Αιγαίο - αλλά και για τη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμού για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Εχουν», είπε ο Αμερικανός αρχηγός για την ελληνική πλευρά, «μερικές ενδιαφέρουσες θεωρήσεις για τη ρωσική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο». «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του '80 όσον αφορά τα επιχειρησιακά πρότυπα των Ρώσων στην περιοχή».

«Οι Ελληνες, επίσης, ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Αμερικανός, προσθέτοντας ότι «κοιτάζουν γύρω, και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος συνεργάτης που έχουν στη διάθεσή τους»...

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο καταμερισμού ρόλων εντός λυκοσυμμαχίας και των βρώμικων αποστολών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρατηρεί στενά την τέτοια ρωσική παρουσία, μεταφέροντας τη σχετική εικόνα και στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας και την αύξηση της παρουσίας το τελευταίο διάστημα (τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταπλεύσει συνολικά περί τα 27 πλοία του Πολεμικού Στόλου των Ρώσων), παράλληλα με την ενίσχυση της παρουσίας αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων κι ενώ όλα δείχνουν ότι δρομολογείται νέο ιμπεριαλιστικό χτύπημα στη Συρία.

«Ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους»!

Η ελληνοαμερικανική «συνεργασία απλώνεται, βέβαια, και σε άλλους τομείς. Οι δυο αρχηγοί μίλησαν π.χ. για τη σημασία της ανταλλαγής αναλύσεων και πληροφοριών, ιδίως στον τομέα της αντιτρομοκρατίας», όπως δήλωσε ο Αμερικανός αρχηγός.

Τόνισε, εξάλλου, ο Αμερικανός ότι ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους». Αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεκπεραίωση προσωπικού και εξοπλισμού μέσα και έξω από πεδία επιχειρήσεων, εξηγούν οι Αμερικανοί επιτελείς.

«Εμείς έχουμε εκμεταλλευτεί τον κόλπο της Σούδας - είναι μια κρίσιμη υποδομή εδώ στην περιοχή», παρατήρησε σχετικά ο Αμερικανός αρχηγός, εστιάζοντας σε ό,τι έχει χαρακτηριστεί και κορωνίδα της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι ήδη, συμπληρωματικά προς τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύσουν στην Ευρώπη, η αντίστοιχη Διοίκηση των δυνάμεών τους στην Αφρική, η Διοίκηση Μεταφορών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως και η Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων στη Σούδα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία επικέντρωσε και στο γεγονός ότι αμερικανικά UAV «MQ-9 Reaper» έχουν μετασταθμεύσει και επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας, με αποστολή τη συγκέντρωση πληροφοριών, την επιτήρηση και αναγνώριση στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη από Λευκορωσία μέχρι Σουέζ.

Ο Ντάνφορντ, εξάλλου, συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να αυξήσει τις «ευκαιρίες εκπαίδευσης» για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για εκπαίδευση με ελικόπτερα.

Παρατήρησε ακόμα το γεγονός ότι στελέχη του ενός στρατού παρακολουθούν σχολεία του άλλου και ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει επίσης έναν μοναδικό ρόλο στην περιοχή όσον αφορά την υλοποίηση πολυεθνικών ασκήσεων. Οι ΗΠΑ σίγουρα μπορούν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις αυτές», δήλωσε ο Ντάνφορντ, όπως γίνεται π.χ. κάθε χρόνο με την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με επίκεντρο τη βάση της Ανδραβίδας, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «πιθανότατα να υπάρχουν περισσότερα στελέχη των Αμερικανών που θα πηγαινοέρχονται στη χώρα για εκπαίδευση και ασκήσεις».

Η ελληνοαμερικανική σχέση βρίσκεται σήμερα σε «πολύ θετικό σημείο», δήλωσε, εξάλλου, στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και το θεμέλιο είναι - όπως είπε - η αμυντική σχέση μεταξύ των δύο κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί, στον απόηχο και της επίσκεψης Ντάνφορντ, ότι σύμφωνα με άλλες πηγές το ίδιο διάστημα ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, «αξιολογεί αρκετές επιλογές για αύξηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων για επισκευές σε προωθημένες βάσεις (σ.σ. όπως η Σούδα ή η Σύρος) και πρόσθετες πολυμερείς ασκήσεις». «Αυτές είναι οι συζητήσεις που έχει ο Σκαπαρότι και άλλοι αυτήν τη στιγμή, καθώς εξετάζουν σφαιρικά την περιοχή από την άποψη πού θέλουν να τοποθετήσουν δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», φέρεται να δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Παραπέρα, ο Ντάνφορντ χαιρέτισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω βαθιάς κρίσης για το λαό, συνεχίζει να πιάνει τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα και να δαπανά 2% του ετήσιου ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι στους στόχους του ΝΑΤΟ, ενώ σε ανάλογο πνεύμα με αυτό του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ και όσα έλεγε την Κυριακή σε συνέντευξή του, χαιρέτισε χαιρέτισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει την Τουρκία «να παραμείνει σταθερά ριζωμένη στη Δύση», άλλος ένας διακηρυγμένος αμερικανικός στόχος.

ΕΕΔΥΕ
Αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στην ελληνική εμπλοκή

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, όπου - όπως σημειώνει - «τα ανησυχητικά σημάδια πυκνώνουν» με την τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων, την ένταση των ανταγωνισμών στο έδαφος της Συρίας, τις ασκήσεις - πρόβες πολέμου - στην περιοχή.

«Σε αυτήν την κινούμενη άμμο κινείται η Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στα Βαλκάνια είναι σημαιοφόρος των ΝΑΤΟ - ΕΕ για την "ευρωατλαντική ολοκλήρωση" των χωρών που είναι έξω από τις δύο ιμπεριαλιστικές ενώσεις», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, καλώντας το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση - «πλυντήριο» των ιμπεριαλιστών και να επαγρυπνεί «σε όλα τα επίπεδα». «Ετοιμότητα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη θανάσιμα επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή της Ελλάδας. Καταδικάζουμε αποφασιστικά κάθε επίθεση κατά της Συρίας και του συριακού λαού. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στην αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "Bright Star 2018". Να κλείσουν τώρα η βάση - ορμητήριο της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις. Καμιά συμμετοχή στους πολέμους για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΕΔΥΕΘ στη «Βαλκανική Πλατεία 2018»

Η Επιτροπή Ειρήνης Νεάπολης - Συκεών, με τη στήριξη της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), συμμετέχει και φέτος με περίπτερο στην διοργάνωση «Βαλκανική Πλατεία 2018» του δήμου Νεάπολης - Συκεών, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη.

Στο περίπτερο οι επισκέπτες θα μπορέσουν να πληροφορηθούν για τη δράση της ΕΔΥΕΘ και της Επιτροπής Ειρήνης Νεάπολης - Συκεών, θα βρουν έκθεση με αφίσες και άλλα ενημερωτικά υλικά, το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της ειρήνης», βιβλία και άλλα υλικά.

Επίσης, αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο Στρεμπενιώτη, θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό δρώμενο - παράσταση με θέμα «Ειρήνη, Πόλεμος, Πρόσφυγες».

Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ

Επίσκεψη «αστραπή» στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο γγ του ΝΑΤΟ θα έχει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, με βάση τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης, σήμερα στην Αθήνα θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, με μια ευρεία ατζέντα που περιλαμβάνει το Βrexit, την πολιτική Διεύρυνσης της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), σε εκδήλωση για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, με θέμα «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της έκδοσης της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με τίτλο «ΛΑΡΚΟ '77: Το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. Γενάρης - Μάης 1977». Θα μιλήσει ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της απεργίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως, λεωφ. Καβάλας, δίπλα στο Παλατάκι).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ