ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι μιας αντιπαράθεσης για αλλότρια συμφέροντα

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αντικατοπτρίζουν τον σφοδρό επιχειρηματικό πόλεμο για τον έλεγχο της τηλεοπτικής πίτας

Βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια στην πρόσφατη δημοπράτηση, εργαζόμενους που πέρα από τη συνολική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του αντιμετωπίζουν τώρα πιο άμεσα και τον κίνδυνο της ανεργίας, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης συνέχισαν τις αντιπαραθέσεις τους γύρω από το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει λόγο για κροκοδείλια δάκρυα από εργοδοσία και ΝΔ για τους εργαζόμενους, εντούτοις δεν απαντά στο τι προτίθεται να πράξει ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

Αντί απαντήσεων, σε «σημείωμα» του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνονται τα περί τερματισμού ενός καθεστώτος αυθαιρεσίας και επιχειρείται να εμφανιστεί ότι τάχα η κυβέρνηση δίνει μάχη ενάντια στα συμφέροντα. «Μπροστά στην προοπτική αυτή, ήταν λογικό, "λυτοί και δεμένοι" να προσπαθήσουν να οδηγήσουν τον διαγωνισμό σε αποτυχία, επιδιώκοντας, είτε να τον ματαιώσουν (μπλοκάροντας, για παράδειγμα, την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο τώρα επικαλούνται...), είτε να θέσουν σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Δυστυχώς, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό (...) Τώρα λοιπόν, που ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, και η εφαρμογή της νομιμότητας προχωρά, το σύστημα αναδιπλώνεται σε μια νέα γραμμή: "τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν"», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αποφεύγοντας κάθε απάντηση στο υπαρκτό αυτό ερώτημα, η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα, θυμίζοντας στη ΝΔ ότι κι εκείνη έκλεισε την ΕΡΤ. «Αλλά τότε, το πόσοι χάνουν τη δουλειά τους δεν ήταν σημαντικό για την ΝΔ».

Αντίστοιχα, κάνει λόγο για «υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους» και κατηγορεί τους κατηγόρους της ότι αδιαφόρησαν για όσους έχασαν τη δουλειά τους στα χρόνια της κρίσης, για τις συνθήκες εργασίας στα ΜΜΕ.

Στο διά ταύτα, αρκείται να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Υπάρχουν δύο νέα κανάλια που έχουν πάρει άδειες, γεγονός που σημαίνει ότι με βάση τον νόμο δημιουργούνται τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν οι 60 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, σύμφωνα με το νόμο, στα κανάλια που λειτουργούν ήδη». Αριθμοί, βέβαια, που ακόμα και αν καλυφθούν υπολείπονται κατά πολύ των εργαζομένων σε κανάλια που ενδέχεται να κλείσουν, πόσο μάλλον συνολικότερα των ανέργων στον κλάδο.

«Οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας περιφερειακή ή θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες», προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και τη συνέχεια των παζαριών για το μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας.

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικό» το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, κοροϊδεύοντας ότι «ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι το πρώτο βήμα για παροχή ενημέρωσης με ποιοτικότερο περιεχόμενο»!

Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει «μαύρο» στην ιδιωτική τηλεόραση, αντιτείνοντας: «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν;».

Εφησυχασμό επιχείρησε να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους ο υπουργός υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι «λόγω των ποιοτικών κριτηρίων του νόμου δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στην τηλεόραση».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε σε συνέντευξή του («Real FM»), ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά όλοι οι εργαζόμενοι και προανήγγειλε ένταξη των ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

«Βγάζει μάτι» η αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση...

Την ίδια ώρα, ενδεικτική του επιχειρηματικού πολέμου για τη μοιρασιά του τηλεοπτικού πεδίου, αλλά και για τη στρατηγική σύμπλευσή τους με την κυβέρνηση είναι η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Κριτική στην οποία βέβαια λέξη δε λέγεται για την ίδια, δηλαδή, την ιδιοκτησία των καναλιών από επιχειρηματικά συμφέροντα...

Σε αυτό το πλαίσιο, και με αφορμή δηλώσεις του Π. Καμμένου για «μαύρο χρήμα» και «πιέσεις» από τον επιχειρηματία Καλογρίτσα για να πάρει άδεια, 52 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης. Σε αυτήν, πέρα από τα ερωτήματα που θέτουν για τις εν λόγω δηλώσεις, υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολούθησε η κυβέρνηση «προσβάλλει τη δημοκρατία» και παραμένει μετέωρη, αφού δεν έχει αποφανθεί ακόμη το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου. Ρωτούν επίσης πότε, από ποιους και πώς θα διενεργηθεί ο έλεγχος «πόθεν έσχες» των επιχειρηματιών που έλαβαν άδεια και για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν προηγήθηκε της χορήγησης άδειας.

Κατά τ' άλλα, σε δηλώσεις τους, στελέχη της ΝΔ (π.χ. ο αντιπρόεδρός της Α. Γεωργιάδης) προαναγγέλλουν ότι ως κυβέρνηση θα «ανοίξουν» τις άδειες σε περισσότερα επιχειρηματικά σχήματα, διατηρώντας το συνολικό τίμημα στα ίδια επίπεδα με αυτά της πρόσφατης δημοπρασίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωνε σχετικά: «Η πολυδιαφημισμένη τάξη που θα έβαζε στο τηλεοπτικό τοπίο, κατέληξε τακτοποίηση της αριστερής διαπλοκής. Ζούμε ξανά την εποχή των κουμπάρων. Αντί για πολυφωνία, ολιγοπώλια στα γερά πορτοφόλια. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι με την ανεργία».

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» είπε, βγάζοντας και τον αντικομμουνισμό του, ότι η κυβέρνηση αντί να χτυπήσει τη διαπλοκή και να βάλει ευρωπαϊκούς κανόνες στην τηλεόραση επέλεξε ένα μοντέλο - μείγμα Λατινικής Αμερικής και Σοβιετικής Ενωσης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να εκβιάσει του νέους καναλάρχες απειλώντας τους ότι θα δώσει θεματικές άδειες. «"Εσείς οι τέσσερις που πήρατε άδειες, συμπεριφερθείτε καλά, σεβαστείτε την παντοκρατορία μας, αλλιώτικα η επιχειρηματική σας τοποθέτηση στα media θα είναι επισφαλής, γιατί θα δώσω κι άλλες άδειες" είναι αυτό που λέει ο "μέγας καναλάρχης" κ. Παππάς σε αυτούς που κέρδισαν τον διαγωνισμό» πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση δε θέλει να πατάξει τη διαπλοκή, θέλει να δημιουργήσει μια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙΣΤΙΚΗ διαπλοκή» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, τη δική της συμβολή στην απάτη ότι μπορεί να υπάρξει «πάταξη της διαπλοκής» με τα κανάλια να μένουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, σπεύδει να δώσει και η Χρυσή Αυγή. Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος (STAR Κεντρικής Ελλάδας), αφού διαπιστώνει ότι «έπρεπε να μπει μια τάξη» στο τηλεοπτικό πεδίο, προσθέτει: «Είδαμε τώρα να δημοπρατούνται οι τηλεοπτικές άδειες να δούμε τι θα προκύψει από αυτό το πράγμα για να έχουμε άποψη. Να δούμε αν θα ιδρυθεί ΕΣΡ καινούργιο, τι δυνατότητες θα έχει αυτό...». Συμπλήρωσε ότι «δεν πιστεύω ότι θα παταχτεί η διαπλοκή αν δεν το δω», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι μία αρχή ο τρόπος που έγινε, να δούμε πού θα καταλήξει». Τέλος, ως βαστάζος του συστήματος και της προπαγάνδας περί «καλών» και «κακών» επιχειρηματιών είπε: «Οι άνθρωποι που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι άνθρωποι που εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα. Αν θα υπηρετήσουν το δημόσιο αγαθό που είναι η ενημέρωση ή τα συμφέροντά τους αυτό θα το δούμε».

Συναντήσεις με τους «προσωρινούς υπερθεματιστές»

Τα διαδικαστικά ζητήματα για την επόμενη μέρα του νέου τηλεοπτικού τοπίου συζητήθηκαν χτες σε συνάντηση των 4 «προσωρινών υπερθεματιστών» με τον γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των επιχειρηματιών και στη συνέχεια θα αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από τον Λ. Κρέτσο η πρώτη δόση του τιμήματος να καταβληθεί μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που συνεδριάζει στις 16/9, επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί κατά της διαδικασίας αδειοδότησης.

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των 4 προσωρινών υπερθεματιστών πραγματοποίησε και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς. Με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, επιχειρείται να συντηρηθεί η προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση «βάζει τάξη» στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς αναφέρεται πως ο υπουργός επισήμανε τις υποχρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων», καθώς και για τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για τον αριθμό των εργαζομένων, το περιεχόμενο του προγράμματος, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό κ.ο.κ., προειδοποιώντας, σε αντίθεση περίπτωση, με ανάκληση της 10ετούς τηλεοπτικής άδειας σε οποιαδήποτε στιγμή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και στη δρομολογούμενη λειτουργία του «Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου», λέγοντας ότι «θα καταστήσει - στο αμέσως επόμενο διάστημα - τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές».

Στο μεταξύ, αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού αλλά και διαγραφή της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από τη λίστα των επιλαχόντων υπέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός «ALPHA», επικαλούμενος τις δηλώσεις Σαββίδη μετά το τέλος της δημοπρασίας πως σκοπός της συμμετοχής του ήταν να ανεβάσει το τίμημα των αδειών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πόλεμος συμφερόντων πίσω απ' τον υποκριτικό τσακωμό για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση σχετικά με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πίσω από τον υποκριτικό τσακωμό της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, δήθεν για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, κρύβεται ένας επιχειρηματικός και πολιτικός πόλεμος για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη νέα μοιρασιά των καναλιών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ να ενώσουν τη φωνή τους με το σύνολο των εργαζομένων, που πλήττονται απ' την αντεργατική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, να μην αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο εργασιακές συνθήκες και μισθοί.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει σε πολιτικές δυνάμεις που έχουν συνυπογράψει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως επίσης καμιά εξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει για τους εργαζόμενους σ' ένα περιβάλλον όπου βασιλεύει το καπιταλιστικό κέρδος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ