ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καθημερινή αγωνιστική δράση μπροστά στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ

Κινητοποίηση χτες στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

Με κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου, όπου διεκδίκησαν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, ξεκίνησε χτες η βδομάδα πολύμορφης αγωνιστικής δράσης των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, που θα κορυφωθεί με το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι άλλοι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας απαντούν αγωνιστικά στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα. Ταυτόχρονα, καλούν το λαό, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, να διεκδικήσει ανάκτηση των απωλειών που είχε από την περίοδο της κρίσης, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Η χτεσινή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ ανέδειξε την εγκατάλειψη των ανέργων στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους, μπροστά στη βάρβαρη πραγματικότητα των πλειστηριασμών, των διακοπών ρεύματος και νερού, ακόμα και της πείνας.

Ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ για τους περίπου 600 απολυμένους από την επιχείρηση «ΦΩΚΑΣ», που εδώ και τρία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς καμία στήριξη.

Επίσης, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν: Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις.

Το πρόγραμμα δράσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ
Κλιμακώνοντας τη δράση προς τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αύριο Τετάρτη 7/9, στις 9 π.μ., οργανώνεται κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ και στις 11 π.μ., στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν μαζική διαμαρτυρία για το κόψιμο των επικουρικών μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Την Πέμπτη 8/9 προγραμματίζονται κλαδικές συσκέψεις, με στόχο την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, στους κλάδους του Εμπορίου και της Υγείας, και το Σάββατο 10/9 για τον κλάδο των Εκπαιδευτικών.

Κεντρικό σταθμό αποτελεί η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη 8/9, στις 12 μ., στο ΕΚΘ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Μπλόκων των Αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων (ΠΑΣΕΒΕ), των γυναικών (ΟΓΕ), της νεολαίας (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Καθημερινά, σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν σωματεία και φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, που παράλληλα οργανώνει συνέλευση, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, για την οργάνωση του αγώνα των συμβασιούχων.

Προετοιμασίες στους άλλους νομούς

Με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες δράσεις, οι ταξικές δυνάμεις, και στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζουν την οργανωμένη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη.

Η οργανωμένη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη από Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα γίνει ως εξής: Από τη Λάρισα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ., μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Από την Κατερίνη, στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από τη Νάουσα, στις 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Από την Καβάλα, στις 2.30 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Από τη Δράμα, στις 2.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από την Ξάνθη, στις 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Από την Κοζάνη, στις 3 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από Πτολεμαΐδα, στις 3 μ.μ., από το Δημαρχείο.

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Απευθύνεται σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μεταξύ άλλων σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια μας, πάνω στη δική μας φοροαφαίμαξη, πάνω στον αυξημένο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στα δεκάδες φοροχαράτσια, στο τσάκισμα των κοινωνικών παροχών. Προϋποθέτει το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων και όσοι αντέξουμε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με εξοντωτικά ωράρια, με μόνιμο άγχος, με απίστευτη δυσκολία, με κουτσουρεμένα μεροκάματα.

(...) Δυναμώνουμε την πάλη μας για να ανακτηθούν οι βαρύτατες απώλειες των τελευταίων χρόνων. Για να βγουν οι πραγματικές ανάγκες μας στο προσκήνιο. Διεκδικούμε:

-- Αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους. Αύξησή του στις 20.000, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

-- Να καταργηθούν οι ληστρικοί φορολογικοί νόμοι και τα χαράτσια. Να πληρώσει εδώ και τώρα το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων προοδευτικά στο 45%.

-- Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις, οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και στέγης. Αμεση διαγραφή τμήματος των χρεών, τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή για τις υπηρεσίες Υγείας.

-- Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Αμεση ανάκληση των βαρύτατων απωλειών των προηγούμενων χρόνων και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και τα τελευταία χρόνια».

Την Παρασκευή στις 7 μ.μ. η διαδήλωση στην Ομόνοια

Επιταχύνονται αυτή τη βδομάδα οι ρυθμοί της δουλειάς από τα σωματεία της Αττικής για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση συμμετέχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου και καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής σε οργανωμένη μετάβαση με αναχώρηση στις 5 μ.μ., από το άγαλμα Μεταλλωρύχων. Θυμίζουμε ότι με ανακοινώσεις τους, ΠΑΣΕΒΕ και ΟΓΕ καλούν επίσης στη συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων, η ΟΓΕ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά και τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας, Θριασίου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
Το πρόγραμμα δράσης

Σήμερα, Τρίτη

  • Μαζική διαμαρτυρία από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

Αύριο, Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη

  • Διαμαρτυρία από σωματεία, Επιτροπές Ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ., στην ΕΥΑΘ.
  • Στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
  • Διαμαρτυρία από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, στις 10 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη

  • Συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., στο ΕΚΘ, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, για την παρουσίαση του προγράμματος δράσης το επόμενο διάστημα.
  • Κινητοποίηση από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ., στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
  • Συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη, στους κλάδους του Εμπορίου και της Υγείας.

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη

  • Παναττικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

  • Μεγάλο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.
  • Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τον κλάδο των Εκπαιδευτικών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ