ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μαζική διαμαρτυρία σήμερα για τη σφαγή στις επικουρικές

Στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Με «παράσταση οργής και αγανάκτησης», σήμερα, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, απαντούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ στη σφαγή των επικουρικών συντάξεων και συνολικά στην επίθεση της κυβέρνησης που δυναμώνει.

Οπως αναφέρουν, η κυβέρνηση αρπάζει τα χρήματα που έχουν πληρώσει με τις εισφορές και τον ιδρώτα τους μια ζωή, για να έχουν αξιοπρεπή γεράματα. «Ο αγώνας μας δεν σταματά προ τετελεσμένων γεγονότων», διαμηνύουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και αναγγέλλουν ότι οι κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιασφαλιστική νομοθεσία θα έχουν διάρκεια και συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι από τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που επιβλήθηκαν σε δύο φάσεις (Αύγουστο και Σεπτέμβρη), ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων, στους οποίους έγιναν μειώσεις, εκτιμάται στα 240.000 άτομα, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ (1,236 εκατ. συνταξιούχοι).

Αν και το ΕΤΕΑ κάνει λόγο για μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 10%, η αλήθεια είναι ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βρήκαν τις συντάξεις πετσοκομμένες πάνω και από 30%. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στους μισούς από τους συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις, το ποσό που αφαιρέθηκε πλησιάζει ή ξεπερνά τα 100 ευρώ, όταν μάλιστα μιλάμε για επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ!

Με την καταβολή της σύνταξης του Οκτώβρη, αναμένεται να «αναπροσαρμοστούν» οι συντάξεις και σε ορισμένα ακόμα Ταμεία, που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, ανεβάζοντας κι άλλο - όπως αναμένεται - τον αριθμό των συνταξιούχων στους οποίους θα επιβληθεί το νέο χαράτσι. Επιπλέον, στο τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη θα γίνει και η παρακράτηση (με βάση τα νέα μειωμένα ποσά που προέκυψαν) των αναδρομικών από τον Ιούνη, που ισχύουν οι νέες περικοπές.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το χάρισμα του επιδόματος ανεργίας στους εργοδότες

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα ανεργίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Σ' αυτήν αναφέρει: «Το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βασίζεται στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας. Ενα επίδομα που στηρίζεται στον κόπο και τον ιδρώτα χιλιάδων εργαζομένων, μετατρέπεται σε άμεση ενίσχυση των εργοδοτών με "ζεστό" χρήμα.

Σε μια περίοδο που η ανεργία έχει "κοκαλώσει" σε υψηλά επίπεδα και η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους έχει εκμηδενιστεί, η ελάχιστη βοήθεια του επιδόματος ανεργίας, το κουτσουρεμένο ποσό των 360 ευρώ που λαμβάνει μόλις το 10% των ανέργων, δίνεται απλόχερα στους εργοδότες, μπαίνει στην ουσία μέσα στον τζίρο τους. Αυτή η πρόταση, σε συνδυασμό με τις σχεδόν ανύπαρκτες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι εργοδότες, αλλά και η μη θεμελίωση σταθερών θέσεων εργασίας ανοίγουν νέα γραμμή παραγωγής "οικειοθελών αποχωρήσεων" που θα βαφτίζονται στη συνέχεια προσλήψεις ανέργων.

Την ίδια στιγμή, η μετατροπή του επιδόματος σε επιταγή εργασίας προκαλεί νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, δημιουργεί νέο μηχανισμό μειώσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις. Γι' αυτό οι εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να χειροκροτήσουν πρώτες την ανακοίνωση του προγράμματος». Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει την πλήρη και σταθερή εργασία, την αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας και την κάλυψη όλων των ανέργων και τη μη παράδοσή του στην εργοδοσία με οποιονδήποτε τρόπο;».

Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - ΟΑΕΔ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ να παραδώσουν ακόμα κι αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας στην εργοδοσία. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, «τα χρήματα του πετσοκομμένου επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ, που παίρνει μόνο ένας στους δέκα ανέργους, προκύπτουν από τις εισφορές των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε τα χρήματα αυτά, μαζί με τους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, να τα χαρίζει στους εργοδότες. Τους δίνει δηλαδή ζεστό χρήμα και τσάμπα εργαζόμενους. Γι' αυτό οι εργοδοτικές οργανώσεις πανηγυρίζουν συγχαίροντας την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της. Η απόφαση αυτή είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει την όρεξη πολλών εργοδοτών, οι οποίοι θα απολύσουν εργαζόμενους για να τους επαναπροσλάβουν και να καρπωθούν το επίδομα ανεργίας τους. Διαμορφώνει, επίσης, ένα νέο μηχανισμό μειώσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέες και νέοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η πρόκληση. Οφείλουμε να παλέψουμε για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Καλούμε όλους τους ανέργους του κλάδου να οργανωθούν στο σωματείο και να στηρίξουν τη δράση της Επιτροπής Ανέργων του ΣΕΤΗΠ».

Εχασε τη μάχη για τη ζωή 20χρονος διανομέας

Δεν τα κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή ο 20χρονος διανομέας που τραυματίστηκε σοβαρά οδηγώντας μηχανάκι στις 31/7 την ώρα της δουλειάς σε πιτσαρία, στο Φόρο Πρέβεζας. Ο νεαρός εργαζόμενος, αλβανικής καταγωγής, νοσηλευόταν στην Εντατική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τελικά πέθανε στις 30 Αυγούστου. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «με τον τραγικό αυτό τρόπο έρχονται στην επικαιρότητα τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο των "delivery", που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι, καθώς και οι συνθήκες εργασίας τους, που είναι ανθυγιεινές και επικίνδυνες.

Συνθήκες που επιβαρύνονται πολλές φορές από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, αλλά και την πίεση από την πλευρά των ιδιοκτητών για γρήγορη "εξυπηρέτηση". Επιπλέον, πολλοί από τους εργαζόμενους στον κλάδο εργάζονται ως εποχιακοί, χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση, με την απληρωσιά να τσακίζει τη ζωή των νέων. Απέναντι στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει η εργοδοσία, απέναντι στο μαύρο μέλλον της ανεργίας, οι νέοι εργαζόμενοι έχουν διέξοδο: Οργάνωση στο Σωματείο και συλλογικός αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

Ολοι στον πάτο του βαρελιού

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχονται σε συνέχεια εκείνων που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τώρα, η ΝΔ προσπαθεί να «σηκώσει κουρνιαχτό» και να βγει από το κάδρο της αντιλαϊκής επίθεσης που κλιμακώνεται. Το ίδιο προκλητική είναι όμως και η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην κριτική της, με σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, όπου επικαλείται την «ισονομία» για όλους τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, που επιτυγχάνεται τάχα με το νόμο που ψήφισε.

Η μόνη «ισονομία», όμως, είναι ότι οδηγούνται όλοι στην αγχόνη των περικοπών σε συντάξεις και παροχές, με παράλληλη αύξηση των εισφορών τους. Δηλαδή, η κυβέρνηση πέτυχε την «ισονομία» ρίχνοντας όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στον πάτο του βαρελιού! Η κυβέρνηση, στην αντιπαράθεσή της με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, προσπαθεί επίσης να πει ότι οι παρακρατήσεις στον κλάδο Υγείας μειώνονται αντί να αυξάνονται, όταν από πέρσι, η μεν εισφορά για τις κύριες συντάξεις αυξήθηκε από το 4% στο 6%, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε εισφορά 6% και στις επικουρικές. Μάλιστα, το μέτρο, που περιλαμβανόταν στο 3ο μνημόνιο, ψηφίστηκε και από τη ΝΔ.

Τέλος, στο σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναρωτιέται για το θέμα της επιβολής εισφοράς για την Υγεία σε όλες τις συντάξεις που μπορεί να παίρνει σήμερα ένας συνταξιούχος και όχι σε μία από αυτές: «Γιατί είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μόνο μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη οικονομική κατάσταση και παίρνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις;».

Ας απαντήσουν: Με ποια λογική η κυβέρνηση, με την ψήφο και της ΝΔ, επέβαλε κρατήσεις για την Υγεία και στις συντάξεις χηρείας, δηλαδή επέβαλε εισφορές ακόμα και γι' αυτούς που έχουν πεθάνει; Είναι κι αυτή μια απόδειξη ότι το κίνητρο της κυβέρνησης δεν ήταν βέβαια η «ισονομία», όπως προκλητικά ισχυρίζεται για να κοροϊδέψει συνταξιούχους και σφαλισμένους, αλλά μόνο εισπρακτική σκοπιμότητα, ενταγμένη στους ευρύτερους δημοσιονομικούς και άλλους αντιλαϊκούς στόχους. Πολύ περισσότερο, που ακόμα και αυτά τα χρήματα τα οποία συγκεντρώνονται υπέρ ΕΟΠΥΥ από τους συνταξιούχους, δεν αποδίδονται σε αυτόν, όπως προβλέπει ο νόμος.


Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ