ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάτω από το «χαλί» κάλπικων προσδοκιών η αντιλαϊκή πολιτική

Προετοιμασία εδάφους για τη ΔΕΘ με διαρκή προσπάθεια στοίχισης του λαού στους στόχους του κεφαλαίου

Στο «εμπόριο» ελπίδας καταφεύγει ξανά η κυβέρνηση, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να εξαγγείλει ορισμένα μέτρα ανακούφισης του λαού απ' το βήμα της ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, αξιοποιεί δεόντως το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής «πίτας» για να φιλοτεχνήσει προφίλ διώκτη της διαπλοκής, σηκώνοντας μπόλικο κουρνιαχτό για αποπροσανατολισμό του λαού μπροστά και στα επερχόμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Μέσα σε όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για ένα ποιοτικό άλμα, το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της (ΑΠΕ - ΜΠΕ) παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι συνιστά παραποίηση της πραγματικότητας η αναφορά στον ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιήθηκε αντί να καταργηθεί, επειδή δεν συνοδεύεται από την εξήγηση της ελάχιστης μείωσής του για κάποιους! «Κι όπως ακριβώς τηρήσαμε τη δέσμευση, για φέτος, να τον κάνουμε δικαιότερο, να τον συνδέσουμε με τις αντικειμενικές αξίες και να πετύχουμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια μια πραγματικά δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μια φορολόγηση που θα έχει για κύριο χαρακτηριστικό την ταξική αναλογικότητα», ισχυρίστηκε.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι: «Από την πρώτη ήδη ημέρα, αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα και όλες της τις δεσμεύσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι αρέσκονται στις αναφορές στις προηγούμενες ΔΕΘ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες - πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015»...

Σε μια εξίσου χαρακτηριστική αντιστροφή ρόλων, κατηγόρησε τη ΝΔ για «ακοστολόγητες υποσχέσεις, ανέξοδα κλεισίματα ματιών, χωρίς φυσικά να περιγράφει από πού θα κλείνει το οικονομικό ισοζύγιο»...

Ολα για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», ότι «ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα διατυπώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: Την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες, δηλαδή, τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας».

Τα προτάγματα του κεφαλαίου υπενθύμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, που σε ένα μπαράζ παρεμβάσεών του το Σαββατοκύριακο επέμεινε να επαναλαμβάνει: «Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι στόχος και κοινή επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών. Η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων θα "ξεκλειδώσει" την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., ενώ καλλιεργείται συνεχώς το κλίμα για τη συμφωνία σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 (...) Ταυτόχρονα, πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους μέσα στο 2016 (...) Και οι δύο επιδιώξεις της κυβέρνησης έχουν στόχο να θέσουν την οικονομία σε σταθερή και υγιώς αναπτυξιακή τροχιά...».

«Σύνοδος του Νότου», πλην Ισπανίας

Στο μεταξύ, την Παρασκευή πραγματοποιείται στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, η σύνοδος των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, Α. Κόστα, της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ, της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, και οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Χτες, έγινε γνωστό ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει τελικά, επικαλούμενος τη ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα του. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μ. Ραχόι επικοινώνησε με τον Αλ. Τσίπρα ενημερώνοντάς τον ότι η παρουσία του στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός. Φέρεται πάντως να επανέλαβε στον Αλ. Τσίπρα τη στήριξή του στη διοργάνωση και να συμφωνήθηκε η εκπροσώπηση από υψηλόβαθμο στέλεχος της ισπανικής κυβέρνησης.

Η δε Ολγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τη σύνοδο, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές φωνές ενάντια στη δημοσιονομική ασφυξία ενισχύονται και η "σχολή Σόιμπλε" έχει αναγκαστεί σε υπαναχωρήσεις» και ότι «η Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα η επίσκεψη - εκδήλωση στη μαρτυρική Μακρόνησο

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιείται η επίσκεψη - εκδήλωση στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Οι συντελεστές της συναυλίας έχουν ως εξής:

-- Τραγουδούν οι Σύλβια Καπερνάρου, Νατάσα Μουσάδη, Ερση Φτούλη και Γιώργος Τσαγκαράκης.

-- Απαγγέλλει ο ηθοποιός Γιώργος Τσαγκαράκης.

-- Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Εγγλέζος (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (μπάσο), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Χάρης Λιβάνιος (μπουζούκι) και Δημήτρης Γιαννούχος (κρουστά).

Η μετάβαση στη Μακρόνησο

Η αναχώρηση για τη Μακρόνησο θα γίνει από το Λαύριο στις 17.00.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.52.82.523 και στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η μεταφορά θα γίνει με πούλμαν μέχρι το Λαύριο και από εκεί με πλοίο στη Μακρόνησο. Η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από συνοικίες ως εξής:

Στις 2.15 μ.μ. από Ελευσίνα (δημοτικό πάρκινγκ)

Στις 2.30 μ.μ. από Ηλιούπολη (γραφεία ΚΚΕ, Μαρίνου Αντύπα 33) με στάσεις: Πλατεία Δημαρχείου Υμηττού, Βύρωνα (Ταπητουργείο - πλ. Εθνικής Αντίστασης), Καισαριανή (στάση ΟΑΣΑ Αγιος Νικόλαος) και Ζωγράφου (συμβολή Παπάγου και Ούλοφ Πάλμε)

Στις 3 μ.μ. από:

-- Αθήνα (πλ. Μεταξουργείου)

-- Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη)

-- Μπραχάμι (παλιό τέρμα)

-- Ν. Ιωνία (ΟΤΕ Λ. Ηρακλείου)

-- Χαλάνδρι (πλ. Αγ. Νικολάου), με στάση στην Αγ. Παρασκευή (κεντρική πλατεία)

-- Περιστέρι (πλ. Δημαρχείου)

-- Μενίδι (πλ. Καράβου)

-- Πειραιά (πλ. Κοραή)

-- Πέραμα (Λ. Ειρήνης 73), με στάση στο Κερατσίνι

-- Νίκαια (Περιβολάκι), με στάση στον Κορυδαλλό

-- Παλλήνη (Αγιος Τρύφωνας)

Για συμμετοχή στα παραπάνω πούλμαν πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τις τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Με τον ΣΕΓΑΣ και την Κολυμβητική Ομοσπονδία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, καθώς και με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στο κτίριο που στεγάζονται οι Ομοσπονδίες (Λ. Συγγρού 137, 3ος όροφος - Ν. Σμύρνη).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ