ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις και φέτος στην Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη τη Δευτέρα διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Από τις περσινές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων
Από τις περσινές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων
Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή διοργανώνεται τη Δευτέρα, 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής δεν ανοίγουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών, στη στελέχωσή τους, αλλά και στις υποδομές τους καθιστούν αδύνατη την κανονική λειτουργία τους. Αποτέλεσμα είναι οι μαθητές αυτών των σχολείων, που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, να μένουν για βδομάδες ή και για μήνες στο σπίτι μέχρι να ξεκινήσουν το σχολείο. Την ίδια στιγμή, πολλές χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός οποιασδήποτε δομής Εκπαίδευσης, ενώ η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα νέο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 8 και 9 μήνες και η τακτική που ακολουθείται είναι να μπαίνουν τροφεία ή να αυξάνονται τα υφιστάμενα τροφεία. Και πάλι όμως η σχολική χρονιά αρχίζει με προβλήματα και/ή υποστελέχωση, όπως, για παράδειγμα, στο κέντρο «Ερμής», όπου οι εργαζόμενοι πήγαν την περασμένη Δευτέρα για δουλειά αλλά από τη διοίκηση τους είπαν να φύγουν και θα τους... ειδοποιήσουν πότε θα πάνε για να ανοίξει το κέντρο.

Οσο για τα ειδικά σχολεία, ενδεικτικά μόνο παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που συνέλεξε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων από την Αττική:

  • Στο Πειραματικό του Μαρασλείου Διδασκαλείου εκκρεμεί η μεταφορά των 68 μαθητών, ενώ πέρσι το ένα από τα πούλμαν ξεκίνησε δρομολόγια το Γενάρη!
  • Στο Ειδικό Σχολείο στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) υπάρχουν δύο λειτουργικά κενά σε δασκάλους κι ακόμα λείπουν φυσιοθεραπευτής, καθηγητής αγγλικών και πληροφορικής, ενώ δεν έχει στελεχωθεί η ομάδα μετατροπής των βιβλίων σε μορφή braille.
  • Το Ειδικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ Βούλας χρειάζεται πέντε δασκάλους κι έχει δύο λειτουργικά κενά, δεν έχει φυσιοθεραπευτή εδώ και δυο χρόνια ενώ από φέτος λείπει και νοσηλεύτρια. Στο χώρο υπάρχει και νηπιαγωγείο με 7 νήπια και προνήπια, όπου δεν υπάρχει καμιά θέση καλυμμένη σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας έχει τρία λειτουργικά κενά σε δασκάλους και λείπει λογοθεραπευτής και ψυχολόγος.
  • Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για σπαστική τετραπληγία Πειραιά έχει δύο λειτουργικά κενά, δύο κενά σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό και δεν έχει ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, κοινωνική λειτουργό, γυμνάστρια, ενώ στον «αέρα» είναι και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.
  • Το Ειδικό Γυμνάσιο Σωματικά Αναπήρων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκαταστάσεως Αναπήρων είναι αμφίβολο αν θα ανοίξει κανονικά λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της εκκρεμότητας στη μεταφορά μαθητών.
  • Το 3ο Πειραματικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας έχει τέσσερα κενά σε δασκάλους, δύο σε βοηθητικό προσωπικό και ένα σε μουσικό, ενώ και εκεί η μεταφορά των μαθητών είναι σε εκκρεμότητα.
  • Στο Ειδικό Γυμνάσιο στο Καλαμάκι θέλουν άλλους 3 - 4 καθηγητές αναπληρωτές, δύο φιλόλογους, έναν γυμναστή, έναν υδραυλικό και έναν κηπουρό.
  • Στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ηλιούπολης έχουν 3 μόνιμους οδηγούς και περιμένουν γύρω στους 8 στρατιωτικούς οδηγούς και συνοδούς, ενώ χρειάζονται ακόμα 5 - 6 εκπαιδευτικούς και από βοηθητικό προσωπικό έχουν μόνο 2 μόνιμους και δεν έχουν νοσηλεύτρια.

Μπροστά σε όλα αυτά το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, εκπαιδευτικούς, ΑμΕΑ, καθώς και γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ να συζητήσουν και να οργανώσουν την πάλη τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, με:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού - επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες.

-- Οχι στα τροφεία, στην απλήρωτη δουλειά και τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.

-- Δημόσιο, ασφαλές και δωρεάν σύστημα μεταφοράς από και προς τα ειδικά, μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.

-- Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.

ΚΟΖΑΝΗ
Κινητοποιήσεις για τη σίτιση των φοιτητών

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι φοιτητικοί Σύλλογοι του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και το ΜΑΣ, απαιτώντας άμεση επαναλειτουργία της λέσχης και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Οι φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδιάλλακτη θέση της διοίκησης του πανεπιστημίου, να εισάγει εισοδηματικά κριτήρια και να στερήσει από την πλειοψηφία των φοιτητών το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.

Συγκεκριμένα, η λέσχη σίτισης ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, όποτε και ξεκίνησε η εξεταστική. Ωστόσο, η σύμβαση του Ιδρύματος με τον ιδιώτη ακυρώθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και η σίτιση των φοιτητών δεν ξεκίνησε.

Χτες, η Διοικούσα ενημέρωσε τους φοιτητές ότι θα ξεκινήσει η σίτιση την επόμενη Παρασκευή, καθώς προχωράει τις διαδικασίες για απευθείας ανάθεση στον ιδιώτη εργολάβο, για διάστημα 2 μηνών. Επίσης, ανακοίνωσε στους φοιτητές ότι από 5 Οκτώβρη θα μπουν σε εφαρμογή εισοδηματικά κριτήρια για τη σίτιση στη λέσχη της Κοζάνης. Ετσι, ενώ μέχρι πριν είχαν δικαίωμα δωρεάν σίτισης όλοι οι φοιτητές, από τον Οκτώβρη θα σιτίζονται δωρεάν μόνο 350 φοιτητές και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν 2,5 ευρώ το γεύμα.

Η απόφαση αυτή έχει εφαρμοστεί ήδη στις σχολές του πανεπιστημίου στη Φλώρινα, όπου δικαίωμα δωρεάν σίτισης έχουν 500 φοιτητές και οι υπόλοιποι πληρώνουν.

Την ίδια ώρα, στην Κοζάνη εστίες για τη διαμονή φοιτητών δεν υπάρχουν, ενώ η μετακίνηση των φοιτητών για το ένα τμήμα που είναι λίγο έξω από την Κοζάνη κοστίζει 1,2 ευρώ κάθε διαδρομή.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι προκειμένου να καθορίσουν νέες αγωνιστικές δράσεις για να μην περάσουν τα σχέδια της διοίκησης, που έρχονται να προσθέσουν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα ιδρύματα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και είναι πλήρως υποταγμένα στις ανάγκες της αγοράς, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στα πλαίσια αυτά, στο στόχαστρο έχει μπει και η φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. των φοιτητών), η οποία διαλύεται, καθώς εμπορευματοποιείται ακόμα παραπέρα.

Αντιμετωπίζουν ως κόστος το να μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο μετακυλούν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους προκειμένου να εξασφαλίζουν πόρους για την πολύμορφη στήριξη των μονοπωλίων.

Απαιτούμε:

Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορές για όλους. Εκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής λέσχης!

Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.

Να μη διαγραφεί κανείς φοιτητής και φοιτήτρια που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές!».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Προβληματισμός για τις δεύτερες αναθέσεις

Στο πλαίσιο της προσπάθειας «μπαλώματος» των κενών και «εξορθολογισμού των ειδικοτήτων», το υπουργείο Παιδείας αναθέτει στους εκπαιδευτικούς διδακτικά αντικείμενα τα οποία θεωρεί πλησιέστερα προς την ειδικότητά τους, όπως συμβαίνει κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες.

Για το θέμα υπάρχει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, με θέμα «Οδηγίες για τις αναθέσεις των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015», στην οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ότι τα Μαθηματικά μπορούν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ 19 και ΠΕ 20 (με βασικό πτυχίο Πληροφορικής) και ΠΕ 04 (φυσικών επιστημών). «Η επιλογή για τη διδασκαλία των μαθηματικών από μη πτυχιούχους μαθηματικούς είναι αυτονόητο ότι υποβαθμίζει τη Μαθηματική παιδεία στην εκπαίδευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Οπως επισημαίνει, «βασική συνιστώσα της αναβάθμισης είναι η διδασκαλία των Μαθηματικών να γίνεται από καθηγητές Μαθηματικών ΠΕ 03 ή και από εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πτυχίου Μαθηματικού ως δεύτερο πτυχίο, οι οποίοι πέραν της γνωστικής επάρκειας διαθέτουν και την αντίστοιχη διδακτική επάρκεια και μέσω των σπουδών τους αλλά και μέσω ειδικών σπουδών, σεμιναρίων και επιμορφώσεων στη Διδακτική των Μαθηματικών».

Παρεμβάσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας έκανε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», με αφορμή τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας για στελέχωση των πρωινών τμημάτων των δημοτικών, όπου χρειαστεί, με δασκάλους από τα ολοήμερα ΕΑΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να καλυφθούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σχολείων και, σύμφωνα με εκπροσώπους τους, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη λειτουργία των σχολείων.

Για τα ίδια ζητήματα, κινητοποίηση στο Γ' ΠΥΣΠΕ Αθήνας πραγματοποιεί τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», που συμμετείχε στην προχτεσινή αντίστοιχη κινητοποίηση στο ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας, σε ανακοίνωσή του σχολιάζει τη δήλωση της διευθύντριας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α' Αθήνας ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε θα αλλάξει κάτι στα σχολεία, δηλώνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί «βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αιφνίδια αρνητική εξέλιξη συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ